Witam. Niebawem rozliczenie PIT i jak rozliczyć umorzone akcje? Będzie to wykazane przez CDM, czy osobiście muszę podliczyć ile straciłem? Mam sobie pobrać historię zleceń i zliczyć? Jak kupowałem akcję w jeszcze w 2018r. też mogę dodać? Może Ktoś zajmował się już tematem, albo wskaże lekturę. Czy w CDM jest jakiś punkt informacyjny, doradczy? Dzięki i Pozdrawiam.
Jakie umorzone akcje? Ktos ci za nie zapłacił? Poniosłeś stratę i jak masz na koncie to dalej ona jest. DM muszą cos z takim fantem zrobić albo dodać usługę księgowanie bankruta. Inaczej to umowa sprzedazy na słupa co głupio wygląda ale jak nie przeszkadzają głupie przepisy KNF to co zrobić . Ja pier.. to tu dochody z giełdy chcesz jeszcze w Picie ująć ? Jako koszty dokształcania?
Jak nie rozumiesz tematu to się nie udzielaj jakie słupy? I trochę kultury. Chcę wykazać teraz stratę aby nie płacić podatku od zysków. Rozliczales kiedys PIT?
jak akcje znikły z konta to już nic nie zrobisz,ich niema,nie sprzedałeś nie masz straty więc niema co odpisywać.jeżeli akcje są na koncie ,to możesz sprzedać na umowę cywilno_prawną w biurze maklerskim.
Nie ma możliwości wykazania umorzenia jako strata w pit.
Niestety inwestując w bankruta, który był bankiem świadomie lub nie poniesliscir to ryzyko. Banki obejmują specyficzne regulacje, które powinno się znać jak się wchodzi w spółkę, które stoi na krawędzi.
Moim zdaniem powinno się chociaż w pit dać to ujacz no ale stan prawny jest jaki jest i zostaliście niestety z niczym.