Na giełdzie jestem już długo bo ponad 20 lat. Pierwszy raz umorzono mi akcje - akurat idei bank. "Strata" niewielka bo 1100 zł. Na innych akcjach dużo zarobione. Mam pytanie do znawców tematu odnośnie rozliczenia PIT 38. Czytałem, że nie można rozliczyć "straty" z umorzenia akcji bo nie sprzedaliśmy akcji. Ale wg mnie poniosłem stratę i chce ją rozliczyć w PIT. Na innych akcjach zarobione i chce trochę obniżyć podatek. Wg mnie można chyba rozliczyć stratę z umorzonych akcji wpisując w PIT 38 w pozycji 22 - 0 zł a w pozycji 23 - 1100 zł (wg ceny zakupu) i wtedy rozliczy się stratę. Czy jest takie rozliczenie będzie poprawne?
DM także wysle do Skarbówki Twjego PIT'a a tam nie będzie tej straty o której piszesz Jeżeli będzie rozjazd pomiędzy Tym co wysłałeś a tym co wysłał DM to szykuj się do składania korekty
Tylko pozycje 22 i 23 z PIT 38 dotyczą innych przychodów i kosztów nie uwzględnionych w PIT z biura maklerskiego. Będę miał zaświadczenie z biura maklerskiego odnośnie posiadania ilości akcji w dniu umorzenia.