• czego chcieć więcej? Autor: ~think_future [31.178.215.*]
    Najważniejsze są oczywiście przychody. Grudzień istotny w odniesieniu do wyników za IVQ ale to już historia. Standardowo 1Q wiązał się z kilkudziesięcioprocentowymi wzrostami w relacji do IVQ. Z jednej strony zamknięte (czasowo) siłownie, z drugiej przeważający handel w sieci. Będą kolejne rekordy, to niemal pewne. Jeśli nie stanie się nic niespodziewanego, to aż boje się jak to może wyglądać po otwarciu klubów fitness...

Z drugiej strony wycena w dalszym ciągu jakby to był zakład produkcji sztachet. Mocno rozwijający się rynek suplementów diety z naciskiem na fitness i siłownie, mamy lidera tego rynku i on zbierze największą pulę wzrostu, jak wszędzie. Rynek bardzo mocno rozdrobniony, łatwy do zagospodarowania. Tysiące punkcików w galeriach nie wytrzymają konkurencji z liderem. Część z nich pewnie wykończyły już same zakazy.
    Moja wycena? W 2021 dalsze wzrosty i zysk netto może się zakręcić ok. 20 mln. P/E pomiędzy 20-30 (to konserwatywne wskaźniki dla takiej spółki) daje wycenę min. 9,5. To oczywiście na dzisiaj, nie uwzględniam w tej wycenie większego wejścia na rynki zagraniczne. choć takie kraje jak Rosja, Indie, czy nawet UK mają kolosalny potencjał. UK zapewne najłatwiejszy do opanowania z racji ilości rodaków.

Technika? Nieprzerwany trend wzrostowy, pokonane wszystkie opory, co parę tygodni nowe ATH, a korekty max 10%, choć zdarzają się płaskie na niewielkich obrotach.
    Owszem znajdą się i tacy, którzy nie trzymają ciśnienia i liczą że skacząc na spółkach zarobią więcej. Niech im się wiedzie, choć moje doświadczenie mówi, że to raczej mniej opłacalna strategia w takich przypadkach. Niemniej pozwalają dokupić walora za co jestem im wdzięczny. Choćby z dywidendy, bo troszkę wpadło.

Zatem czego chcieć więcej? To nie pytanie do mnie, ja nie znajduję wad ani żadnego poważnego ryzyka. To pytanie do nieobecnych tutaj. Zlecą się jak będzie dwucyfrowy kurs i czołówka na "Parkiecie".

Dotychczas siedziałem cicho. Na dyskusje zresztą szkoda mi czasu. A dlaczego pozwoliłem sobie na tak pierwszy długi post? Bo zapakowany jestem już pod korek i nikt już mi nie sprzątnie towaru sprzed nosa. Kupujcie od innych, którzy podniecają się zarobkiem 20%, bo nie zdają sobie sprawy co nas tu jeszcze czeka.

• Re: czego chcieć więcej? Autor: darusuk [92.40.179.*]
    Dobrze powiedziane.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~MirASS [46.134.69.*]
    @think_future.

Dzięki za wartościowy wpis !

Ja sobie tylko pluje w twarz, że mocno chciałem wejsc w SFD w marcu przy cenie 16 gr. Nie zrobiłem tego, bo wpakowałem w Getina Noble. Ech ...
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Insider [31.0.81.*]
    W punkt ! Ja też mam podobne przewidywania co do SFD. Co do siłowni - część działa jako centra szkoleniowe dla dorosłych pod zmienionym PKD ;) Również nie zamierzam oddawać SFD w cenach jednocyfrowych, chociaż obecnie stanowi u mnie już nieprzyzwoite 25% potfela.
  • dywersyfikacja Autor: ~think_future [31.178.215.*]
    Co do zasady zgadzam się i nie wrzucam w 1 spółkę więcej niż 1/3 portfela.
    Średnio raz na rok jestem tak pewny danej spółki i dużego % zarobku, że robię wyjątek. Po prostu żal nie wykorzystać wyjątkowej okazji. W przeszłości były to np. Cloud po 8 (przed zwyżką na 100) IAI (kupione po 6) lub xtb w tym roku po 7. Nie pamiętam już nawet kiedy miałem ostatnią wtopę (odpukać) na takiej przeważonej spółce. Nie muszę dodawać, że SFD jest kolejną z nich. Średnia ok. 2.6 ale zakupy skończyłem dopiero dzisiaj, bo nadal mamy mega promocję. Do niczego oczywiście nie zachęcam, piszę tylko o swoich decyzjach.
    Na marginesie: giełda mnie nauczyła, że nadmierna dywersyfikacja jest niemal równie kiepska jak jej brak. Lepiej dobrze pilnować 3-4 spółek niż mieć mgliste pojęcie o 15. Taka ilość może sprawdzać się u analityków, którzy pracują w tym biznesie i mają na to czas.

Tak czy siak powodzenia!
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Insider [31.0.81.*]
    U mnie w tej chwili 7 spółek. Ale fakt, że największa kasa zrobiła się w SFD. Każdy miesiąc utwierdza mnie jednak w przekonaniu, że kurs niższy niż dwucyfrowy mnie nie zadowala.
  • Re: dywersyfikacja Autor: darusuk [92.40.180.*]
    Tutaj akurat sie nie zgadza. Sam mam ponad 60. Osoby z małą ilością spółek są nic nie znaczącymi z reguły chwilówkarzami.
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~Iuris [89.171.166.*]
    Jak można ogarniać 60 spółek ? Ciężko nawet śledzić przy takiej ilości tabelę notowań.
  • Re: dywersyfikacja Autor: ~think_future [91.231.93.*]
    Co do wyników inwestycyjnych nie będziemy się licytowali, natomiast 20 lat doświadczenia trudno nazwać chwilą. Każdy ma swoją strategię, każdy inną, byle się sprawdzała.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Mk [83.6.27.*]
    Myslicie ze warto dokupic teraz ze srednia 1.70?
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Endrjiu [188.146.162.*]
    Warto było kupić w każdym możliwym momencie. Dzisiaj kolejne ATH więc na pewno byś zarobił. Dlatego uważam że to głupie pytanie czy warto teraz dokupić. Trzymasz akcje od 1.7 I dopiero teraz chcesz dokupić? Ja brałem za 1.4, za 2, za 2.6, za 3, I w zeszłym tygodniu za 3.8. Skoro rośnie to kupuję I trzymam. A na twoje pytanie odpowiada pierwszy post z którym ja się zgadzam.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Piotrek [37.47.245.*]
    Ładnie to wygląda oby wyniki dowozili. Ktoś ładnie zbiera uważając żeby kurs nie wystrzelił. Kwestia czasu jak skoczymy na poziomy 5zl. Decathlon zamknięte, ale internetowo mogą też sprzedawać, tak ruch pewnie z 2x wiekszy niż na stronach sfd, ale.kwestia niewiadoma jak wygląda konwersja w interesujące kategorie.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~RysiekP [212.182.118.*]
    ja tu czekam cierpliwie do poziomów dwucyfrowych...od kilku miesięcy powiększam pakiet i obserwuję kurs, jest bardzo silny trend wzrostowy z bardzo krótkimi przerwami na boczne odsapnięcie

Dokupiłbym więcej nawet w tej cenie, ale już i tak mam udział SFD w portfelu na poziomie 35% portfela...

Idą dobre czasy dla całego ecommerce, tutaj nie dość że może rosnąć udział samego sfd w rynku, to jeszcze cały ten rynek rośnie z roku na rok, więc torcik do podziału jest coraz większy sam w sobie :))
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Insider [31.0.82.*]
    Mnie zaskoczyło jak rozrosła się ostatnio oferta AllNutrition na Ebayu.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Piotrek [37.47.245.*]
    Podobnie u mnie z udziałem, aż zerknąłem ponad 31 % . Korci żeby dokupować jeszcze, ale walczę trochę sam ze sobą w imie dywersyfikacji
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: neuromachine [217.97.117.*]
    Ja zacząłem kupować w okolicach 1zł ale dzisiaj jeszcze pakiet dokupiłem. Ktoś się dzisiaj bardzo postarał żeby kurs nie wystrzelił. Ewidentnie jeden gracz sypał. Gdyby nie to mielibyśmy dzisiaj minimum 4.60zł a może nawet więcej.
    U mnie SFD już blisko 50% portfela aż żal redukować. Dzisiaj ktoś akcje z ukrytego oddawał ale widać że już chyba wszystko wyzbierali. Więc droga jutro będzie otwarta.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~ArnoldStrong [83.5.155.*]
    Ukryty sprzedawał jeszcze paczki po 950 akcji do 16.48 i anulował zlecenie.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Gollo [5.173.56.*]
    Dnia 2021-01-05 o godz. 16:25 ~Endrjiu napisał(a):
    > U mnie SFD już blisko 50% portfela aż żal redukować. Dzisiaj ktoś akcje z ukrytego oddawał ale widać że już chyba wszystko wyzbierali. Więc droga jutro będzie otwarta.

Nie boisz się trzymac aż 50% w spółce z new connect?
    Sam mam tu ok 20% i mam jak najlepsze nadzieje wobec tej spółki, ale nigdy nic nie wiadomo.
    Jak mam być szczery to boję się, no ale to wynika z faktu że akcje kupiłem dawno kilka razy dużo niżej za 20% portfela. No ale po takich wzrostach to już jest właśnie 50%, muszę to zredukować w najbliższym czasie ale do tej pory jedzie ostro w górę, więc gdybym zrobił to wcześniej to bym nie zarobił tyle ile teraz.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~maro [89.64.117.*]
    ja tez wlasnie mam obawy, bo za dużo waży w moim portfelu sfd no ale coś za coś ... moze jakis szampan z tego bedzie, wole ryzyko niż lokate 0%
    poza tym pomagam im bo co miesiąc kupuje u nich tylko słodycze, https://ibb.co/5cCtMmK
    i inne suple... takze tez moglibyscie dołożyć cegiełke do naszego wspólnego sukcesu!
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~Gollo [94.254.153.*]
    Ja tam czuje się lepiej jak mam większa dywersyfikację. Są dni gdzie sfd stoi w miejscu, to wtedy chociaż inne spółki rosną ;p. A czasem jest i na odwrót. Różnie bywa. Ale nie wyobrażam sobie mieć połowy siana w jednej spółce, Ale każdy ma swoją strategie i sam za siebie decyduje.
  • Re: czego chcieć więcej? Autor: ~DarusUk [92.40.185.*]
    Też kupuję
[x]
SFD 0,00% 3,18 2025-10-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.