Prezes na Facebooku zaprasza do udziału w dyskusji o spółce PMPG Polskie Media SA na Forum Bankier.pl - czemu ma to służyć?
Ktoś w poprzednim wątku zadał pytanie, ale niestety pozostało bez odpowiedzi, wiec po co mamy tutaj dyskutowac.
Znajdujemy się pod 20 letnią linią trendu spadowego, jej przebicie może dać sygnał do mocnego wzrostu - tylko na jakie poziomy?
Może Prezes zna odpowiedź :-)
Już pisałem wielokrotnie niech zakupi ze100 tyś papieru .Niech zaproponuje na walnym dywidendę. Niech wprowadzi do akcjonariatu fundusze ( ale nie swoje). Niech poda prognozę zysku za 2020 a najlepiej na 2021 o ile jest nadzieja że takowy będzie na dobrym poziomie bo jeżeli ma być taki jak w 2019 to lepiej niech siedzi cicho...
Nic dodac nic ujac...
Według mnie, nie po to skupują akcje, żeby je odsprzedać po złotówce - musi pokazac zyski i wywindowac go na poziomy dwucyfrowe, jezeli bedzie chciał uplynnic ten papier.
To dobry znak wg mnie. Może przybędzie merytorycznych dyskusji. Prezio może i nie dyskutuje tutaj ale znaczy, że zauważył forum. Zresztą to widać, bo od jakiegoś czasu nick IR publikuje informacje. Ogólnie zrobiło się tez trochę aktywniej w socialmediach firmy z tego co obserwuję ich na FB i Twitter. Maja jakieś inne jeszcze?
Nie byłem na Twitterze 2 miesiące , to wszedłem. Widzę, ze naprawdę stali się bardziej aktywni. Miejmy nadzieje, ze maja się czym pochwalić. To znaczy czymś więcej niż nowa prezes i gra o której nic nie wiemy od strony finansowej. Ale jak Longterm coś tam skomentował nt polityki dywidendowej, to może jacyś nowi zobaczą, ze jest taka „tania” spółka. Na fb nie wchodzę. Ale zapraszanie do dyskusji ? Na jaki temat ? Bo nas interesują nie wizje, tylko ile spółka zarobiła w IVQ.
Nie było. Ale kiedyś może przecież być. Zresztą tu nie chodzi o dywidendę, tylko jej zapowiedź. A przede wszystkim o wyniki za 4Q. Czy w końcu ta cyfryzacja przynosi efekty finansowe.
no właśnie może warto zeby spółka publikowała miesięcznie ilosć aktywnych subskrybentow wprost i dorzeczy? ilosc sprzedanch gierek? koszty produkcji tych gierek? bo poki co nic nie wiadomo
Może to drobiazg ale tez pozytywny. Sporo komunikatów podają w języku angielskim. Zmienili to widać nie tylko w social mediach ale i na www. Dobry kierunek acz ciekawe po co i czy ma to sprecyzowany cel?
Prezes na Facebooku zaprasza do udziału w dyskusji o spółce PMPG Polskie Media SA na Forum Bankier.pl - czemu ma to służyć?
Prezes chce się dowiedzieć dlaczego inne spółki rosną po kilkaset proc. a jego nie. Ja też nie wiem dlaczego.
Kiedyś Dedalus porozmawiał sobie z nim na Fejsie a teraz .....?
Kto nie kupił tanio akcji ten trąba. Kupuj jeszcze póki tanie niezależnie które.
PiS robi skok na kasę.
Od stycznia klienci PKO BP nie mogą zakładać lokat na 1, 6 i 12 miesięcy. Pozostają im do dyspozycji konta oszczędnościowe i trzymiesięczne lokaty oprocentowane 0,1 proc.
Łącznie stan depozytów gospodarstw domowych sięgnął 953,5 mld zł i był najwyższy w historii."natomiast ta wiejska baba od zagonów i upraw broszka w kampanij wyborczej w 2015 roku "mówiła Polacy mają oszczędności ,polacy po demokratycznych wyborach uruchomia swój potencjał inwestycyjny bo mają 1 bilion 200 mld oszczędności będą współpracować z rządem" ,wyjawiła intencje Glapińskiego i Doopy
Ale jeśli PKO przygotuje sensowna propozycje funduszy inwestycyjnych, to po raz pierwszy w historii klienci kupią pośrednio akcje w pierwszej fazie hossy a nie na jej końcu jak w 2007 roku. I możemy mieć codziennie wzrosty na GPW. Przecież jest cała masa spółek, które powinny kosztować dużo więcej. Niech wiec choc część swoich depozytów przeznacza na wpłaty do funduszy a potem patrza jak im rośnie a nie spada jak ich straszyli ci, którzy wtopili w 2007.
Komuch, Ty to masz pamięć. ;) Choć mała korekta - pogadałem sobie na Twitterze. ;)
reklamy zapraszające do dyskusji na bankierze pojawiały się już wiele miesięcy temu (pojawiają się regularnie, pewnie o oparciu o cookiesy osób które wchodzą na ich stronę do relacji inwestorskich) jest to część strategii komunikacyjnej firmy, bo firmą praktycznie nikt się nie interesuje (na innych portalach) z tego względu podsycanie dyskusji na bankierze jest korzystne dla spółki
być może spółka zakłada także, że to będzie powodowało większy obrót na akcjach, a to akurat jest im potrzebne w trakcie trwającego skupu akcji
@car: nie spodziewam się wcześniej niż dopiero w 2021 roku (pewnie pod koniec) publikacji przez spółkę jakichkolwiek istotnych danych. powodów jest kilka: 1. trwająca restrukturyzacja i transformacja spółki (ładnie nazywana transformacją cyfrową, dla innych łapaniem się różnych brzytew) 2. całkowita kompromitacja prezesa, który nie ma już żadnej wiarygodności 3. COVID, który nie pozwala obecnie planować z wyprzedzeniem, uderza w rynek prasy i reklamy (zresztą w ostatnim sprawozdaniu okresowym spółka jasno o tym pisze) 4. spółka korzysta z różnych tarcz, więc im wyższa strata na działalności tym większa pomoc 5. skup akcji do 11.2021 (im taniej tym lepiej, tylko potrzebna płynność)
@ben: nie ma i nie będzie publikacji takich danych sprzedażowych, z jednego prostego powodu: NIE MA CZYM SIĘ CHWALIĆ i nie ma perspektyw na poprawę jedyne dane jakie będą publikowane i podbijane to wyświetlenia stron www 1. bo są to ogólnodostępne dane 2. i jak ktoś się orientuje w marketingu internetowym, to wie że są to statystyki które łatwo można podkręcać różnymi sposobami
podsumowując: ja nie mam zamiaru wdawać się w głupie dyskusje na bankierze nad tą spółką, żeby nakręcać płytki HYPE ale warto żebyśmy tu regularnie wyciągali różne kwiatki robione przez spółkę, żeby nie dawać im rolować ludzi
Odniosę się do punktu 5 A mianowicie skupu akcji. 15 stycznia będzie 2 rocznica skupu akcji. W momencie rozpoczęcia kurs akcji 3 zł obecnie po dwóch latach i skupieniu prawie 300 tyś akcji kurs 2 zł.Wynika z tego że im taniej tym lepiej bo mogą skupić więcej akcji za niższa cenę. Pewnie średnia cena zakupu akcji w tym czasie była kolo 1,6 zł. Wynika z tego że do tej pory wydali na skup pól miliona złotych z przeznaczonych na to 2 milionów złotych. Jak chcą robić to dalej w takim tempie i cenie to nie widzę dla nas różowej perspektywy...
Rozumiem Twoje rozgoryczenie, tez czasami mam dosc. Ale nie po to robią cała ta akcję z mediami społecznościowymi, żeby kurs trzymać na niskim poziomie. Myśle, ze chcą zainteresować spółka nowych. Dlatego nie ma sensu siać teraz pesymizmu, bo jeśli już ktoś się zainteresuje, to po tych wpisach pójdzie gdzie indziej. Powinnismy wspierać optymizm Komucha. On nie pisze, ze spółka jest dobra. On pisze, ze jest tania. Niech się znajdzie kilku, którzy tez w to uwierzą i zapomnimy w końcu o 1 z przodu. Wspierać tych, którzy stracili i dawno sprzedali akcje nie ma sensu, Car.
To teraz optymistycznie jeżeli chcą wykorzystać pozostałą pulę na skup akcji czyli 1,5 mln to mało czasu zostało 8 miesięcy. Więc żeby to uczynić muszą znacząco zwiększyć obroty i kurs akcji żeby móc kupować za kwotę 10 tyś dziennie a nie jak teraz niecałe 4 tyś
Niemal na każdym razem kupują maksymalną liczbę akcji na jaką zezwalają im przepisy. Skup jest ściśle regulowanym zabiegiem a ilość akcji jaką można kupić każdego dnia jest pochodną obrotów. Im większe będą obroty na akcjach, tym więcej będą mogli skupować. Fundamentalnie zatem, wygląda to jak trzeba. Dotyczy to również ceny - czyli skupują zawsze po cenie rynkowej. Tu też przepisy prawa nie dają spółce swobody - a skup w ich imieniu robi biuro maklerskie.
Generalnie - jest to dodatkowe wsparcie, które będzie działało na każdym poziomie. Trzeba czekać na wyższe obroty i wyższe ceny. Albo nieczekań, tylko kupować (lub sprzedawać - kto nie wierzy w spółkę). Dużo się tam dzieje teraz.
Ja to wszystko wiem o tych regulacjach dlatego piszę że muszą być większe obroty by mogli więcej skupowac. Jak już pisałem jak prezes chce żeby bylo5o spółce głośno niech kupi że 100 tys papiera. Obroty się zwiększa skup się zwiększy kurs wzrośnie przy tej płynności o 30 % i przy okazji na stooq.pl spółka będzie zuwazona bo przy obrocie powyżej 100 tyś zł będzie pokazana w największych wzrostach i dużo ludzi się tym zainteresuje wtedy...
Niestety ale muszę was zmartwić, skup własny na pmpg trwa już od ponad 10-ciu lat z małymi przerwami. Zawsze, powtórzę jeszcze raz ZAWSZE gdy ruszał skup własny to kierunek ceny akcji był jeden, południe. Dlatego jak cena ma wzrosnąć to raczej jak on się skończy czyli najszybciej za 8 miesięcy. Dokupiłem tego badziewia za 30 tys, myśląc że przebiję 2 zł i zaskoczyła mnie nagła zwiększona podaż znikąd. Znów ukisiłem dodatkowe 30k. Kurs trzymany za mordę jak zawsze. Szkoda czasu na zagrywki prezesa, trzeba grać tam gdzie się zarabia. Po co mi spółka medialna bez wyraźnych zysków w przyszłości. Nikt tym się nie interesuje. Nikt ze spółki nie zwiększa udziałów, żadnych komunikatów a ponoć tania. Nawet prezes w nią nie inwestuje, tylko wyprowadza kasę za ocean najprawdopodobnie na amerykańską giełdę, bo tam łatwo było zarobić niż inwestować w Polsce i zmagać się z coraz to większymi obciążeniami fiskalnymi, większymi kosztami stałymi i jeszcze posmakował pudła.
mała szansa jednak jest na technicznym można wyrysować ładny trójkąt od dołka szansa na wybicie jest duża bo ograniczenie dolnego ramienia zostało potwierdzone zresztą sam oceń