• Notowania Polnord. Autor: ~MYTH [88.199.145.*]
    Czy akcje zostaną zdematerializowane i zdjęte z obrotu na GPW?

Mam kilka akcji i to wezwanie mało czytelne.

Jeżeli ktoś ma wiedzę i informacje to proszę o przekazanie.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Marek [178.183.158.*]
    a co z tym grillem? czy było już wezwanie na grill?
  • Re: Notowania Polnord. Autor: sel [83.30.133.*]
    WALNE SIĘ ZACZĘŁO?, DAJCIE ZNAĆ Z WALNEGO CO KNUJĄ ZŁODZIEJE..
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~alex [91.246.67.*]
    Pewno już coś wiadomo bo zasypali po 3,53 i pewno będzie przymusowe....
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Leon [81.190.203.*]
    No to po zawodach ,dobrze że sprzedalem "  Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki („NWZ”) wraz z wynikami głosowań oraz informuje, że NWZ nie odstąpiło od rozpatrywania żadnego z punktów porządku obrad."
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~jo [83.26.161.*]
    Na razie to wiemy to co już było wiadomym .Uchwalili że spółka będzie wycofana .Teraz muszą skupić w wezwani brakujące akcje ale jeszcze ich nie skupili to chyba jest jasne . Po jakiego teraz sprzedawać jak będzie wykup to i tak dostaniesz 3,55
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Kulawy [46.204.54.*]
    A Ty to co myślałeś że oni tak na niby ? Haha . To oczywiste nic się nie zmieniło dziś. Wiadomo że będą mieli większość na walnym i to jaka ! Jak mają a pewnie maja to przymusowy wykup i tyle. Jak nie mają co jest wręcz nieprawdopodobne to podniosą 30 gr. I tyle co tu się podniecać ?
    na walnym mają większość ale nie mają 95% więc czekamy czy w wezwaniu skupią brakujące akcje ,jak nie kupią to będą musieli podnieść cenę .Sie zobaczy a dzisiaj sprzedawać nie ma sensu
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Miz100 [178.43.69.*]
    Brawo. W końcu ktoś myślący....logicznie !
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~lbr [92.77.126.*]
    Racja ze nie maja 95% ale przeciez zeby wycofac z gieldy potrzebowali 90%. Polnord zostanie wycofany z obrotu i nic juz chyba tego nie zmieni, wiec po co im reszta akcji? Ci ktorzy narazie nie oddali jaki maja plan? Tez narazie trzymam ale zastanawiam sie nad oddaniem w wezwaniu poniewaz nie wiem czy uda mi sie je sprzedaz gdy zostanie wycofany z gieldy.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: sel [83.30.133.*]
    70000 głosów przeciw? co za kaszana pojechała na walne ? kilka warzywniaków? się zmówiło?
    Dali Zarządowi wolną rękę zrobić wszystko żeby wszystkie AKCJE ZEBRAĆ , CIEKAWE CO ZROBI?
    Aby wycofać z GPW muszą mieć 95% zgodnie z prawem .Ci co mieli te ponad 5% blokujące czekają .
    Ci co mają !!!! Oni nie pękają i chcą sprzedać baaardzo drogo! Jasne?
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~olek [79.110.5.*]
    Dnia 2021-01-08 o godz. 16:50 ~lbr napisał(a):
    > Racja ze nie maja 95% ale przeciez zeby wycofac z gieldy potrzebowali 90%. Polnord zostanie wycofany z obrotu i nic juz chyba tego nie zmieni, wiec po co im reszta akcji? Ci ktorzy narazie nie oddali jaki maja plan? Tez narazie trzymam ale zastanawiam sie nad oddaniem w wezwaniu poniewaz nie wiem czy uda mi sie je sprzedaz gdy zostanie wycofany z gieldy.

> jak zostanie wycofany to będzie przymusowy wykup
    Jestes pewny ze bedzie przymusowy wykup?
    Wydaje mi sie ze 95% akcji potrzeba zeby zrobic przymusowe wezwanie a do zdjecia z gieldy potrzeba 9/10 przy 50% frekwencji wiec dzis to zostalo przeglosowane i polnord zniknie t gpw czy tego chcemy czy nie.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~olek [79.110.5.*]
    Dnia 2021-01-08 o godz. 17:12 ~lbr napisał(a):
    > Jestes pewny ze bedzie przymusowy wykup?

> tak zapowiadał prezes
    Jak nie zdobędą 95 procent to też wycofają przecież oni to dziś głosowali ! Do przymusowego nie trzeba żadnego walnego!
    Głupoty
    Oj straszne głupoty .Odsyłam do przepisów prawa i nie piszcie głupot .
    Przypomnienie
    ''Re: Potrzebna mądra głowa Autor: ~Kulawy [37.30.41.*]2020-12-02 15:19
    Ja też chcę być mądra głową więc potwierdzę że minimalnie po cenie z wezwania. Generalnie też znam takiego Pana co lubi takie zabawy i mnie się np pytał czy nie zostałem kiedyś wykupiony przymusowo bo jest jeszcze opcja i to nie całkiem nierealna sądzić się już po tym jak Cię wykupią bo wykupu podważyć się nie da ale to że wykup nie był w cenie godziwej to juz co innego. Ktoś komu się trochę nudzi i ma czas być może można coś ugrać. Jeszcze tak jako ciekawostka to jak zdobędą 95 procent to samemu można zadać żeby wykupili akcje od Ciebie ale to się nie zdarza bo wszyscy wykupują. Była też opcja dla większościowego żeby wyprowadzić spółkę z giełdy trzeba tylko 90 procent na walnym i zgodę KNF ale z tego nie skorzystali. Oczywiście nie ma sensu się zapisywać na wezwanie. Pierwsza sprawa że sam zapis na wezwanie to około 1 procent prowizji dla domu maklerskiego a przymusowy to nie ma żadnej opłaty.;;;;
  • Re: Notowania Polnord.Przymusowy wykup ,Przepisy prawa Autor: ~jo [83.26.161.*]
    https://stockbroker.pl/squeeze-out-przymusowy-wykup/

Tu jest wszystko napisane
    Sam jesteś głupota i pewnie doczytałem i Ci głupio. Przecież takie rzeczy się dzieją co chwila była próba na KCI wie wrześniu przegłosowano to samo na spółce MOJ na enerdze jest to samo. Tutaj na Polnord zrobili to raczej w celu przestraszenia akcjonariuszy. Brakuje 2 procent oni to zdobędą i tyle pewnie już mają . Lepiej dla nich zebrać 95 procent i wykupić niż wychodzić z giełdy i się z tymi 7 procentami spierać po sądach tolerować ich na walnych itd kupią ten święty spokój a więc te 2 procent. Jest szansa może 1 procent że nie mają tyle i podniosą o 50 gr ale to są marginalne szansę. Ja trzymam akcje jako wolne środki które są bezpieczniejsze niż w banku bo z banku zawsze można ukraść , i jako lokata bo te kilka groszy do ceny przymusowego to więcej niż lokata roczna a będę to miał w 3 miesiące. Plus taki los jak na loterii w lotto że a nóż się trafi jakieś zdarzenie które wyniesie kurs 50 gr.
    Ratatujmy sie
    Autor: ~Kulawy [46.204.54.*]2021-01-08 18:01

Dobrze wyjaśnione .
    "Była też opcja dla większościowego żeby wyprowadzić spółkę z giełdy trzeba tylko 90 procent na walnym i zgodę KNF ale z tego nie skorzystali." Wtedy nie skorzystali ale skorzystal teraz. Wiec tak czy tak moim zdaniem jedynie knf albo sad moze zablokowac wycofanie PND z gpw. Tzreba sie teraz zastanowic czy sprzedac w wezwaniu czy meczyc sie z nimi poza gpw bo innej mozliwosci nie widze..

https://www.timsa.pl/wezwania-do-sprzedazy-akcji-czy-mozna-na-nich-zarobic/

Te i inne zasady są dokładnie opisane w art. 79 Ustawy o ofercie publicznej. W ustawie znajdziemy również zapisy odpowiadające na pytania, co w sytuacji, gdy posiadacz akcji nie odpowie na wezwanie, a inwestor – który je ogłosił – skupi z rynku zdecydowaną większość akcji. Jeżeli w efekcie wezwań przekroczy on 95% w akcjonariacie, wówczas ma prawo do przymusowego wykupu akcji od pozostałych akcjonariuszy. Nie może im jednak zapłacić za akcje mniej niż podczas wezwania.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~smerf [178.37.139.*]
    Dołączę się do dyskusji nie wiem czy wiecie że te 70 tys sprzeciwu to ma możliwość zaskarżenia walnego odnośnie wycofania spółki z gpw czytałem kiedyś taką sytuacje tych nielicznych którzy napsuli krwi cwaniakom i bodajże wtedy znacznie podnieśli wezwanie ale jest warunek nie mogą mieć 95 % akcji .Pozdrowienia dla wytrwałych

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20051841539/U/D20051539Lj.pdf

U S TAWAz dnia 29lipca 2005r.o ofercie publicznej iwarunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz ospółkach publicznych

No tak teraz już skorzystali. Dla mnie sprzedawać w wezwaniu nie ma kompletnie sensu biuro maklerskie pobierze Ci prowizje 1 procent i wyjdzie Ci 3.515 to już lepiej sobie teraz sprzedać tym co ustawiają te batony na 5.53 o ile to można nazwać batony. Jeśli po zakończeniu wezwania okaże się że nie mają 95procent w co nie wierzę to cena w takich przypadkach jeśli przegłosowany jest już delisting zazwyczaj spada fakt ale tu może być inaczej bo bardzo mało brakuje do 95procen. Zresztą tak było po poprzednim wezwaniu po tym jak okazało się że zabrakło tylko trochę to cena wzrosła na fali domysłów że będą musieli podnieść cenę dogadywać się. Jeśli zdarzyło by się że nie zdobędą 95 procent KNF oczywiście się zgodzi zawsze się zgadza . Wyjście z GPW można to zaskarżyć jak się było na walnym i wniosło sprzeciw. Ale no trzeba się sądzić fatygować w tej chwili to samo jest na enerdze sąd to wstrzymał ale jakie będą efekty zobaczymy wątpię czy coś ugrają w kwestii samego wyjścia. Jeśli już wyjadą to wtedy różne scenariusze mogą być. Bywa tak że mogą próbować robić emisję żeby rozwodnicy i zdobyć 95 procent albo się dogadują jakoś z częścią akcjonariuszy żeby mieć 95 na pewno do tego będą dążyć i do tego dojdą takimi czy innymi sposobami. Jak już wykupią przymusowo można to zaskarżyć ale są spółki gdzie wykupują za znikome wartości księgowe. Na enerdze wykupią ich prawdopodobnie po jakimś ułamku ceny księgowej poniżej ceny nominalnej i do tego państwowy podmiot a co dopiero prywatny , nikt nie kiwnie palcem ,państwo robi to samo to czy ktoś będzie widział tutaj jakaś niesprawiedliwość ?.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~AA [89.76.153.*]
    tu spieszą się bo prokuratura bada sprawę wejścia CORDII i bezczynności państwowych funduszy , a KNF w takiej sytuacji może nie dać zgody na delisting - chroniąc małych akcjonariuszy - byłem na NWZA i sprzeciw został zaprotokołowany , czekam na wyniki wezwania , potem ew. sąd lub pakietówka po godziwej cenie
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Gość [46.229.151.*]
    Sprawę bada prokuratura i NIK. KNF też już ma co badać. Nie siedź bezczynnie i koniecznie zaskarży uchwałę !!!!! Koniecznie !!!!
    Drogi GOŚCIU , ja już pisałem co zrobię , a co Ty zrobiłeś w tej sprawie , jeśli wolno zapytać ? Pisz ...
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Xxx [31.0.67.*]
    https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/interpelacja.xsp?typ=INT&nr=16257
    Teraz jest juz za pozno ale my mniejszosciowi powinnismy sie zjednoczyc i razem z nimi walczyc wtedy byla by wieksza szana na ugranie jakiejs lepszej ceny za caly pakiet.
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Gość [31.0.67.*]
    Nie jest za późno, a wręcz przeciwnie. Niestety musiało dojść do popełnienia czynu, żeby można było zacząć działać. Mówienie co planują, zatrzymując budowę i sprzedaż mieszkań, spotykało się z reakcją, że to niemożliwe. Do tego pamiętny wywiad Cordii, w którym pochwalili się zyskami nadzwyczajnymi w kwarcie 170 mln zł, czyli kasą buchniętą dotychczasowym akcjonariuszom, jest jak przyznanie się do winy, wygłoszone przez sprawcę złapanego za rękę na gorącym uczynku. Stratę wielkich rozmiarów poniosły głównie podmioty SP, więc organy państwa muszą sprawę zbadać z urzędu, do tego nawet nie muszą się wysilać z wyliczaniem wielkości szkody, bo Cordia zrobiła to za prokuratora :))))
    https://eurobuildcee.com/news/45363-ponad-170-mln-zl-za-polnord
  • Zbiorą Polnordzik powyżej 5zł Autor: ~Si [185.21.85.*]
    1. Czekamy.
    Drogi GOŚCIU , ja już pisałem co zrobię , a co Ty zrobiłeś w tej sprawie , jeśli wolno zapytać ? Pisz ...

Nie myl strat z tytułu działań i zaniechań zarządu przed przejęciem przez CORDIĘ z zyskiem nadzwyczajnym w kwocie 170 mln zł - bo tak przeszacowano akcje Polnordu S.A. na 30.06 przy cenie ok 4,4 za akcję :)
    jeśli się wypowiadasz to merytorycznie proszę :)
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Polnord_Zatopiony [31.0.70.*]
    Same świetne pomysły, tylko spóźnione o 13 miesięcy.
    Jesteście w ostatniej fazie obróbki termicznej, a zaraz Was zaserwują jako przystawkę.
    zatopiony plujesz jadem przed obiadem :) nie byłeś na NWZA więc g... wiesz :)
    dziwie mnie tylko twoja aktywność - to POLNORD płaci za wpisy w niedzielę ?
    Jak chcecie być aktywistami, to uczcie się od Eryka Karskiego i jego Value TFI.
    To, co dzieje się na tym forum, to chrząkanie zarzynanych świń.
    merytorycznie "zatopiony" proszę, jakoś nikt nie kontruje tego co piszę :) , ale widzę że towarzysz na stanowisku , kasa od każdego zniechęcającego postu ? ile płacą ? może i ja zacznę pisać :)))
    Cordia vs. Jelenie: 99.91% do 0.09%
    Polska siła. Chłopaki w Budapeszcie mają pełne portki. :)
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~Miz100 [188.147.39.*]
    Pitolisz synek ....a cóżeś to zażył dzisiok ?
    92, 9 : 7,1
    kolega ZATOPIONY ma problemy z matematyką :)
    jeśli tak liczy to musi dużo zarabiać na GPW :):):)
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    AA,

https://biznes.interia.pl/gieldy/aktualnosci/news-akcje-polnordu-zostana-wycofane-z-gpw,nId,4981869

przeczytaj to info jeszcze raz, ale tym razem powoli,
    tak abyś zauważył swój błąd . . .
  • Re: Notowania Polnord. Autor: ~3bit [109.241.37.*]
    black944, geniuszu.... Czytanie ze zrozumieniem się kłania....

Za podjęciem uchwały oddano 90 637 484 głosów, czyli 99,91 proc. liczby "głosów obecnych na NWZ"
    Łączna liczba akcji to Polnordu to: 97 543 127

Czyli: (90637484 / 97543127)*100 = 92,92% - tyle ma Cordia mądralo...
    Kolego Cordia ma 92,92% wszystkich akcji ale akurat na walnym miala 99,91% liczby glosow OBECNYCH na NWZ. Czasami to sie zastanawiam jak mozna grac na gieldzie gdy nawet czytanego tekstu sie nie rozumie.. Dzisiaj was pozegnalem z bolem serca, raczej cudow nie bedzie ale wszystkim pozostalym zycze powodzenia i wysokich zyskow!
    3bit mnie uprzedzil..

• Re: Notowania Polnord. Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    mnie chodziło o Walne :))
    -wyluzujcie się trochę . . .
[x]
POLNORD 0,14% 3,53 2021-02-17 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.