Jak sądzicie czy warto zainwestować w Lotos przy obecnym jego kursie ? Analizując dzisiejszą cenę akcji wszystkie znaki wskazują, że warto aczkolwiek… Jeśli dojdzie do wezwania sprzedaży akcji a dojdzie na pewno obecnie średnia 6 -miesięczna jego kursu wynosi 42,67 zł. Jak już ktoś słusznie na forum przede mną zauważył z każdym dniem maleje ona z uwagi na wyższe notowania spółki w okresie od 12 czerwca br. do obecnych. W zależności od podjętej przez Orlen decyzji (czytaj Skarb Państwa) ciężko jest przewidzieć cenę wezwania. Czy będzie ona możliwie najmniejsza (patrz powyżej) czy będzie miała coś wspólnego z wartością księgową. I wariant W przypadku decyzji o jak najtańszym skupie akcji cena na dzień dzisiejszy wynosiłaby w wezwaniu 42,67 zł (średnia 6-miesięczna). Optymalny wykup akcji po najniższej cenie (czyli data ogłoszenia wezwania) przy założeniu, że obecne notowania utrzymałyby się na poziomie 44 zł miałby miejsce za około 47 sesji giełdowych i przypadałby na okres w okolicach 18-19 lutego 2021 r. z ceną wykupu na poziomie 35 zł. Oczywiście powyższy okres uległby skróceniu w przypadku rosnących cen akcji obecnie. II wariant Ogłoszenie wezwania po cenie zbliżonej do księgowe tj. w okolicy 60 zł. Ciekawi mnie wasza opinia, którą drogę wybierze Orlen biorąc pod uwagę fakt posiadania 27,52% udziałów w Orlenie i 53,19 % w Lotosie przez SP. Przy godziwej cenie rynkowej można by stwierdzić, że więcej kapitału trafi do Skarbu Państwa ale mam z tyłu głowy historię z niską ceną wezwania na akcje Energi (no i ta obecna prezes Lotosu, która ma u nich przygodę). Podsumowując jak sądzicie warto obecnie zainwestować w Lotos czy strach :) Osobiście wyskoczyłem przy 43 zł (udało się wyciągnąć około 20 %) i chciałem przeczekać ewentualna korektę ale widzę, że nie było żadnej tragedii a zastanawiam się czy nie wrócić z większym kapitałem, bo obecnie w WIG20 nie widzę bardziej niedoszacowanej spółki. A może przejęcia w ogóle nie będzie ?
Myślę że koniec tygodnia 48 jest realne koniec roku granice 50 powinien przebić :) a co do wezwania to może druga połowa roku jeżeli do niej dojdzie ponieważ postawiony warunek co do 80% stancji lotka będzie bardzo trudny do realizacji. Co do sposobu ewentualnego wezwania to myślę że z racji ilości udziału SP w lotosie to będzie 1:1.
W normalnych warunkach gdyby się okazało że Orlen jednak nie przejmie Lotosu. (Np.brak zgody KE) to w sytuacji wybuchu po pandemicznego entuzjazmu i optymizmu, oraz napływem kapitału z zagranicy z funduszy inwestycyjnych, od rodzimych rekinów spekuły i w końcu od zniechęconych bliskim zera oprocentowaniem lokat drobnych inwestorów, była by szansa by na Lotosie, po raz pierwszy od początku jego obecności na giełdzie utworzyła się wręcz bańka spekulacyjna a cena mogła by osiągnąć nawet 160zł. Drugi scenariusz zakłada pompowanie ceny akcji Lotosu, jeszcze przed wezwaniem do poziomu np. 120zł Wówczas Zarząd Orlenu też mógłby zaniechać przejęcia bo wówczas musiał by wyłożyć ponad 10 mld. zł a na to by po prostu nie było Orlen stać. No chyba że wspomógł by się kredytem. Jeśli cena do czasu ew. wezwania osiągneła by np. 70, 80, czy więcej to nie sądzę by zarząd Orlenu odważył się proponować jakiejś śmiesznej ceny wynikającej z podanych przez Ciebie parametrów bo Obajtek musiał by wynająć ochronę bo fala oburzenia by go zmiotła. W sumie jest jeszcze wiele niewiadomych. Nie ma się co napalać bo wystarczy że w ramach "efektu motyla" jakaś ćma za oceanem puści bąka a wszystko może się zmienić. Pozdrawiam inwestorów małych i dużych. Wszyscy gramy do jednej bramki
Fundusze są bardzo zaangażowanie w Lotos. Nie popelnią błędu jak z Energą i nie oddadzą za pół darmo. Myślę że spokojnie do wezwania będzie cena księgowa. Ok 80 pln.
Orlen zapowiadał, że chce transakcji bezgotówkowej. To jest korzystne dla niego i SP bo nie będzie musiał wykladać gotówki a po drugie ma więcej udziałów w Lotosie wiec będzie celował w parytet 1:1.
Moim zdaniem temat nie zamknie się w 1 kwartale 2021 a najwcześniej w 2 albo 3.
wymiana może też być tak za jedną akcję lotosu bedą dwie akcje orleniu ....obajtek nie będzie sie szczypał ma pseudonim skuteczny i sie nie cofa . sam mówił że sprawę chce załatwić w pierwszym półroczu 2021 czyli fundusze na podnoszenie kursu mają niewile czasu żeby korzystnie się wymienić
Nie wiem jak może dojść do wezwania na LTS, jeśli Orlen nie ma na to kasy.To jest jakaś księżycowa ekonomia! Wydaje się, że LTS aktualnie rośnie właśnie dlatego, że albo nie zostanie przejęty albo dojdzie do korzystnej dla posiadaczy LTS wymiany akcji.