Pytanie dlaczego. Myślę, że to przez zmianę w indeksach MSCI i innych wywalały spółkę w listopadzie i tak się szczęśliwie złożyło. Piszę szczęśliwie, bo jeszcze kupiłem trochę poniżej marca. Choć nie zdążyłem na cenę poniżej 30 zł (miałem zablokowany kapitał). Mam za to Orlen po 37,90 :)
Moja prognoza: Poważne opory 60 zł na Lotos 72-75 na Orlen. Potem cena sprzed ciekawych czasów, 80 - 100zł. Jest szansa na więcej, bo wchodzą PPK i razem z OFE więcej będą kupować niż wywalać - po raz pierwszy od kilku lat. Ponadto kapitał zagraniczny zaczyna interesować się innymi rynkami niż USA. Zaczyna się era słabego dolara. Ryzyko - branża paliwowa.
No i zanosi się na to, że cena LOTOS będzie już ściśle powiązana z ceną PKNOrlen, z oczywistych względów. Nie sądzę, żeby Skarb Państwa pozwolił sobie finansować Orlen (raczej będzie odwrotnie), więc cena/ wymiana powinna być OK. Bardziej się boję dojenia Orlenu Lotosem. Ale jak się ma obie spółki w portfelu, dywersyfikacja ryzyka jest idealna ;)
60 to obecnie cena księgowa. Lotos się rozwija i jest mniejszym molochem niż PKN Orlen. Moim zdaniem do przejęcia nie dojdzie. Wg analiz harmonicznych na których opierały się również rekomendacje 68-75 jest realne. To tylko kwestia czasu i oczywiście tła czyli rynków światowych. A tutaj wielka niewiadoma ... USA na szczycie, DAX robi w galoty.. kto wie..
dobre i właściwe przemyślenia Lotos zaliczył zupełny dołek gdy cena ropy spadła w z 40 do 25 usd za baryłkę w w I i w II kwartale tego ro roku - teraz jest zupełnie inaczej - cena ropy wzrosła w III kw, 2020 , co pokazały raport finansowy , że Lotos zaczął ładnie zarabiać , chociaż , jeszcze aż tak , jak w III kw. 2019
teraz ropa przekracza 50 usd , firma inwestowała przez rok dość mocno i ta cena rzeczywiście jest mocno niedoszacowana ....wyobrażmy sobie prosty fakt który nastapi - ceny ropy po ustaniu pandemii wzrosną te min. 10 usd na baryłce , a wzrost przemieszczania się , czyli podróże teraz ograniczonych pandemią ludzi się wzrośnie o te min . 30 %
Przed pandemią wycena rynkowa Orlenu do lotosu to było mniej więcej 2:1... Orlen miał kapitalizację ponas 30 mil a lotos 15 mil. Na tą chwilę kapitalizacja Orlenu jest trzykrotnie wyższa. Akcji Orlenu jest około 2 razy więcej na rynku. Jeśli będą chcieli zachować proporcje 2:1 dla Orlenu jak było przed pandemią to będą musieli zrównać kurs akcji obu spółek. Bo jeśli cena akcji obu spółek będzie ta sama przy dwukrotnie większej ilości akcji Orlenu to bedzie znaczyć że Orlen jest dwukrotnie droższy.