• Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~abc [37.225.47.*]
    Wezwanie po 13,01 zł
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~Zdegustowany [89.67.242.*]
    Po co pisza o tych 65 zl? Liczą ze leszcz nie doczyta wezwania?
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~maly [46.204.34.*]
    Przepraszam Kolego o co chodzi z tymi 65 zl.
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~lopeks [83.24.111.*]
    65 to chodzi o deklarowane 65 mln za 100% akcji, ale jak to podzielę przez liczbę akcji to wychodzi mi 13,50
    w samym ogłoszeniu podali kwotę wezwania 13,01.

Sam jestem ciekawy odpowiedzi zarządu na wezwanie , powinno ukazać się dzisiaj.

Ale moim zdaniem cena jest zaniżona.
    Kurs dzień przed ogłoszeniem wezwania na zamknięciu był 12,60.

Tak niska cena za akcje dla zarządu i głównych akcjonariuszy może wynikać tylko i wyłącznie z ich niskiej płynności i nic nie ma wspólnego z ich realną wartością.

Sama wartość spółki która od dwóch lat wychodzi na prostą po zakończeniu dużego procesu budowy oprogramowania
    wraz z rozwojem funkcjonalności, konsolidacji spółek zależnych w moim przekonaniu jest przynajmniej dwukrotnie więcej warta
    czyli w granicach 130 mln.
    Wystarczy spojrzeć na dynamikę wzrostu dochodu netto z ostatnich 3 lat żeby zrozumieć błąd zarządu przy ustalaniu ceny,
    dodatkowo w cenie nie uwzględniono stałych umów z klientami, obniżenia kosztów w związku z przejściem z fazy produkcji w fazę utrzymania oprogramowania .

Bardzo jestem ciekawy na podstawie czego zarząd ustalił cenę, bo na pewno nie na podstawie wartości spółki.

Dodatkowo oczekuję również wyjaśnień jaki był powód opóźnionej informacji poufnej o podpisaniu listu intencyjnego, w moim przekonaniu zarząd naruszył przepisy. Nikt mi nie wmówi, że wezwanie ma jakiś wpływ na obsługę klientów lub tym podobne.
    Ewidentnie zatajenie tej informacji doprowadziło do możliwości przez dwa miesiące wykupywanie akcji po niższym od wykupu kursie.

• Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~Człowiek31 [37.30.58.*]
    Nic prostszego - zrób kontrwezwanie za 100 mln a później sprzedaj za minimum 130 mln wedle Twojej wyceny. 30% zarobisz w krótkim okresie czasu biznesmenie. To jest takie „małe” - krytykujesz Zarząd bo Cie w dupie szczypie ze Panowie wykonali dobra prace . Doucz się trochę - to nie Zarząd ustalał cenę tylko propozycje złożył kupujący.
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~lopeks [83.24.111.*]
    Zadziwiający poziom dyskusji , zastanów się Człowiek31 zanim odpiszesz.
    Kogo tu obchodzi co i gdzie mnie szczypie.

Nie pisałem, że zarząd jest zły itp.
    Zarząd jest ok, przecież to on doprowadził firmę do wartości z przed dnia wezwania do 60 mln
    i w moim przekonaniu zarząd dalej doprowadzał by do wzrostu wartości.

Po drugie jak by wezwanie było zaraz/niedługo po podpisaniu listu intencyjnego to wtedy bym uznał że kurs podskoczył na skutek wezwania.
    Tutaj zaś mamy przypadek w którym kurs w dniu wezwania spadł. Czyli jak by nie było wezwania to kurs był by dzisiaj wyższy.

Po drugie tak długi okres opóźnienia informacji zwiększa prawdopodobieństwo jej nieuprawnionego wykorzystania.
    Czyli duzi akcjonariusze i zarząd podpisują list intencyjny i wiedzą o opcji wykupu, a mali przez dwa miesiące nie mają tej informacji. Trochę to kontrowersyjne zwłaszcza z punktu przepisów prawa dotyczących opóźnienia informacji.

No a teraz wracając do meritum sprawy, czyli do wyceny
    Jeżeli uważasz zwłaszcza Człowiek31, że cena 13,01 wykupu jest ok to mam pytanie dlaczego w ofertach
    przy cenie 13,00 jest tylko 9,5 k akcji (+taniej 3,4k)

Według twojej teorii wszyscy mali powinni wystawić po 13,00 (jak można sprzedać wcześniej to poco czekać)

Ja tą spółkę obserwowałem od lat, znam tam sporo osób i wiem, że ta spółka pięła się ostatnio do góry , z coraz lepszym produktem, z coraz lepszym/optymalnym sposobem obsługi klientów itd.

Po prostu na dzień dzisiejszy nie zgadzam się z taką wyceną.
    I chętnie poznał bym Wasze zdanie wraz z argumentacją , przy zachowaniu kultury dyskusji

• Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~Mirek [1.136.104.*]
    Ciągle nie jestem pewien czy to nie jest jakaś gra na przejęcie większej ilości akcji po relatywnie niskiej cenie 13.01 PLN. Ktoś coś?
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~groszowa [87.99.44.*]
    Chyba każdy (większość) z nas wie, tyle samo.. i zastanawia się podobnie.
  • Re: Wezwanie po 13,01 zł Autor: ~lopeks [46.171.107.*]
    Jak by cena z wezwania była dobra to w ofercie sprzedaży było by dużo papieru, a jest ledwo 10 tyś.
    Czyli cena wezwania nie jest zbyt atrakcyjna.

Co do skupu papieru to od grudnia własność zmieniło ledwie 5 %.

Do ziszczenia się wezwania wymagane jest 66%, duzi zobowiązani do sprzedaży jakieś 58% + zarząd poniżej 1%

No i nowy duży akcjonariusz 5%

Więc czy dojdzie do wykupu nie jest przesadzone, a nawet jak dojdzie to co zrobi nowy.
    Intencją nowego właściciela jest zakup 100% i wyprowadzenie spółki z GPW

Liczę na to, że na tyle się zapisze aby doszło do zakupu przynajmniej 66%, a potem drugie wezwanie z wyższą ceną.

Martwi mnie walne po dniu 22.02 i kwietniowy termin sprawozdania rocznego za 2020 (czyżby kiepskie wyniki ?).

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [45.85.10.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [146.70.107.*]
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.249.132.*]
[x]
SIMPLE 0,00% 12,30 2022-01-04 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać