Dnia 2020-12-10 o godz. 13:12 ~TowarzyszChlebkowy napisał(a): > Głośniej o Torpolu, a ja się tutaj cichutko schowałem : )
Prawdę mówisz. Polać temu Panu!
Newag ze znacznie mniejszego obrotu niż Torpol (o ponad 100 mln mniejszego) wypracował zdecydowanie większy zysk. Jakoś 3 x większy :))))) Taaak, to jest powód do zmartwień i uzasadniania wyceny poniżej rekomendacji analityków. To ma sens ;-) A z resztą, Torpol też jest wyceniany przez analityków o 25-40% wyżej niż jego obecny kurs na bananowej GPW.
"A z resztą, Torpol też jest wyceniany przez analityków o 25-40% wyżej niż jego obecny kurs na bananowej GPW."
To nie ma nic wspólnego z analfabetyzmem ekonomicznym. Gdyby ekonomia na Rynku miała jakieś wielkie (główne) zastosowanie, to nie było by ludzi z tytułami profesorów ekonomii, a sami miliarderzy giełdowi.
Jak dla mnie, zmień opis w stopce na "analfabetę Rynkowego" Takie wpisy to nieprzebrana studnia infantylizmu Rynkowego, która nie ma dna i nie ma ceny. Przegladałem wiele watków spółek na bankierze i na SW jestem z 10 lat i nigdy i nigdzie nie spotkałem się, aby ktoś wypisywał takie rzeczy na temat rynku. Bezmiar ignorancji rynkowej, przezierający przez te wpisy, to jest materiał na poważne studia i za to jestem dozgonnie wdzięczny. Każdy jeden wpis, to jak czytanie opisu seppuku na żywo.
Dokładnie dlatego, nigdy w życiu takie wpisy nie pojawią się na SW. Powtórzę się po raz 30 - tam są analitycy z imienia i nazwiska, analitycy badający sprawozdawczość i wyceny przedsiębiorstw, pod kazdym możliwym kątem. Także potencjalnych wałów i zastanawiający się nad bieżącymi wycenami Rynkowymi.
Jest tam także od lat P.M ps."Obs", na którego prywatnym portal u ukazała się przekrojowa i płatna analiza spółki NWG, którą tutaj ktoś linkował juz jakiś czas temu. Można do faceta napisać w 5 sekund. Można odświeżyć wątek spółki, poprosić o najświeższą analizę i próbować podyskutować z kimś takim jak P. Bieniek i wielu innych jeszcze. Ja nawet nigdy nie próbowałem.
Ale po co? Lepiej dzień w dzień walić kocopały, których nie napisałby nikt, kto na giełdzie jest od 2 miesięcy, a przy tym opowiadać, że ma sie akcji prawie tyle, co mały fundusz, choć najważniejsze w tym wszystkim jest, kto ile ma lajków i minusów za swoje wpisy..
@AS A co Tobie nie pasuje w sprawie Torpolu? Ja Ci powiem co. Otóż to, że pisze to PPP a nie ktoś inny. Tak się składa, że analizę Torpolu też robili profesjonaliści na płatnych serwisach i wychodzi im cena 15-18 zł, kiedy dzisiejsza cena to 12,10 zł Jest mi bardzo przykro, ale nie ja to wymyśliłem, tylko profesjonaliści i to oni pewnie nie trafiają w analizy SW. Biedactwa...
Będą w takim razie musieli usiąść w oślej ławie razem ze mną. Ale to już nowa ława po rebrandingu AS-a z nowym, pogardliwym napisem "ANALFABECI RYNKU"
PS Wracając do Newagu, między grudniem 2013 a grudniem 2020 z owego Rynku, ta "niewidzialna ręka Rynku" zdjęła ponad 20% akcji, i to w większości poniżej ceny debiutu co jasno pokazuje FF. Z pewnością nie kupili tego ekonomiczni lub rynkowi analfabeci, ale z pewnością odebrano te akcje tym, których z pełną pogardą uważano za "analfabetów ekonomicznych" vel "rynkowych" skoro nie oddali akcji poniżej ceny debiutu, nawet ceny emisji, a dzisiaj poniżej wyceny analityków :-D Tymczasem wspomniane przez Ciebie fundusze, poza drobnymi wyjątkami zwiększyły posiadanie akcji Newagu w swoich portfelach. I mnie to w zasadzie cieszy. Nie zmienia to mojej oceny, że brak woli sprzedawania poniżej wyceny nie jest żadnym objawem analfabetyzmu - przeciwnie. Dobre spółki się trzyma i oczekuje wzrostu ich wartości, co najmniej do wartości rekomendowanej przez profesjonalistów. Co w tym nielogicznego?
I jest tylko jeden moment w długiej historii słownych przepychanek, kiedy system kpiarzy z newagowych "analfabetów" się zawahał. TYLKO JEDEN a była to zapowiedź krosowania kont. Nie będę rozwijał tematu, bo obiecałem, że odpuszczę i słowa dotrzymałem. Więc mam prośbę @AS, odpuść sobie...
@AS A co Tobie nie pasuje w sprawie Torpolu? Ja Ci powiem co. Otóż to, że pisze to PPP a nie ktoś inny. Tak się składa, że analizę Torpolu też robili profesjonaliści na płatnych serwisach i wychodzi im cena 15-18 zł, kiedy dzisiejsza cena to 12,10 zł Jest mi bardzo przykro, ale nie ja to wymyśliłem, tylko profesjonaliści i to oni pewnie nie trafiają w analizy SW. Biedactwa...
Czyli masz spółke niedoszacowaną o kilkadziesiąt % która możesz jutro nabyć z tak wielkim dyskontem i na czym polega problem? Zamiast dziękować losowi i załadować za 100 tys beczysz, ze w tej chwili cena nie wynosi tyle ile jakis gość napisał, ze wynosić powinna ?
Pisałem, ze zarobiłem w ten sposób na giełdzie 900 milionów. Szukam spółek, których cena jest niższa niż pisza analityki profesjonaliści z biura, kupuje je, później cena rośnie i tak się zarabia miliony na rynku. Tak robiła moja ciocia, sąsiadka i nawet Rysio z Klanu.
CAŁY RYNEK zaangażowany w dany walor, gdzie w wielu przypadkach to jest naście instytucji i grubych ryb siedzi, czeka i podejmuje decyzje na podst. tego co napisał jakis analityk. Dokładnie. Nie sadzisz, ze oni maja swoje sztaby analityczne i swoje kalkulacje jak zawodowe armie? Na takim poziomie chcesz rozmawiać ?
Notabene 15zł na TOR było pare miesięcy temu. A pare miesiecy temu, ale razy dwa to było nawet 5 zł. GDZIE BYŁES ze swoimi złotymi myślami gdy była tamta cena ? Z jakiego powodu wiec Cie grzeje ze jest tu dzis "tylko" 12zł? Jak znam życie to ożeniłeś się znowu na szczycie i na kolejnej spółce jesteś dawcą kapitału.
Na TOR sa duze portfele które pozagrabialy 200-300% w pare miesięcy i może chca podziewkować za impreze ? Sprzedaja, stanowia podaz, cena leci ....a ma rosnać pionowo na niełatwym ostatnio Rynu bo jakis becwał z biura napisał ze powinna wynosić 18 ? Kolego, nie wiem, czy Rysia z Klanu byś przekonał. Może sztaby analityczne potencjalnych nabywców uważaja na ten moment inaczej? A zeby ciagle rosło i trend był utrzymany, to powazny kapitał musi na powaznie wchodzić, a nie wychodzić. Tylko on jest gwarantem trendu.
Nie silny trend wzrostowy, ale mega silny trend wzrostowy na tej spółce trwa już ze 3 lata. Mało ? Wymien tylko 1-3 spłółki spółki GPW na których trend wzrostowy trwa ok. 10 lat ?
Rozmowa jak w Monty Pythonie. Torpol to tylko przykład. Bezmiar analfabetyzmu rynkowego jaki zaprezentowałeś na FTE to był dopiero kunszt, klasa. Zapamietam tę lekcję na lata.
Jasne, ze se odpuszcze bo rozmowa z Toba toczy się na dramatycznym poziomie. Sam to dokładnie wiesz i dlatego tylko tu możesz w ten sposób se popisać.
Zwrócę honor i zdejmę czapkę z głowy jeśli pojawisz się np. na wspominanym SW. Ale to jest niemożliwe. Tutaj są lajki, minusy i pisze się o analitykach analiticznych.
ps. z tym zarabianiem 300% w parę miesiecy, to się trochę rozpędziłem, ale każdy może dokładnie sprawdzić jak wygląda wykres tej spółki i czy mało może tam być potencjalnych chętnych do kasowania grubych zysków.