• Ukryta perełka Autor: ~TowarzyszChlebkowy [89.64.42.*]
    Głośniej o Torpolu, a ja się tutaj cichutko schowałem : )
  • Re: Ukryta perełka Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Dnia 2020-12-10 o godz. 13:12 ~TowarzyszChlebkowy napisał(a):
    > Głośniej o Torpolu, a ja się tutaj cichutko schowałem : )

Prawdę mówisz. Polać temu Panu!

Newag ze znacznie mniejszego obrotu niż Torpol (o ponad 100 mln mniejszego) wypracował zdecydowanie większy zysk.
    Jakoś 3 x większy :)))))
    Taaak, to jest powód do zmartwień i uzasadniania wyceny poniżej rekomendacji analityków. To ma sens ;-)
    A z resztą, Torpol też jest wyceniany przez analityków o 25-40% wyżej niż jego obecny kurs na bananowej GPW.
  • Re: Ukryta perełka Autor: ~AS [80.54.46.*]

"A z resztą, Torpol też jest wyceniany przez analityków o 25-40% wyżej niż jego obecny kurs na bananowej GPW."

To nie ma nic wspólnego z analfabetyzmem ekonomicznym.
    Gdyby ekonomia na Rynku miała jakieś wielkie (główne) zastosowanie, to nie było by ludzi z tytułami profesorów ekonomii, a sami miliarderzy giełdowi.

Jak dla mnie, zmień opis w stopce na "analfabetę Rynkowego"
    Takie wpisy to nieprzebrana studnia infantylizmu Rynkowego, która nie ma dna i nie ma ceny.
    Przegladałem wiele watków spółek na bankierze i na SW jestem z 10 lat i nigdy i nigdzie nie spotkałem się, aby ktoś wypisywał takie rzeczy na temat rynku. Bezmiar ignorancji rynkowej, przezierający przez te wpisy, to jest materiał na poważne studia i za to jestem dozgonnie wdzięczny. Każdy jeden wpis, to jak czytanie opisu seppuku na żywo.

Dokładnie dlatego, nigdy w życiu takie wpisy nie pojawią się na SW.
    Powtórzę się po raz 30 - tam są analitycy z imienia i nazwiska, analitycy badający sprawozdawczość i wyceny przedsiębiorstw, pod kazdym możliwym kątem.
    Także potencjalnych wałów i zastanawiający się nad bieżącymi wycenami Rynkowymi.

Jest tam także od lat P.M ps."Obs", na którego prywatnym portal u ukazała się przekrojowa i płatna analiza spółki NWG, którą tutaj ktoś linkował juz jakiś czas temu. Można do faceta napisać w 5 sekund. Można odświeżyć wątek spółki, poprosić o najświeższą analizę i próbować podyskutować z kimś takim jak P. Bieniek i wielu innych jeszcze. Ja nawet nigdy nie próbowałem.

Ale po co?
    Lepiej dzień w dzień walić kocopały, których nie napisałby nikt, kto na giełdzie jest od 2 miesięcy, a przy tym opowiadać, że ma sie akcji prawie tyle, co mały fundusz, choć najważniejsze w tym wszystkim jest, kto ile ma lajków i minusów za swoje wpisy..

LOL !!! :)

• Re: Ukryta perełka Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    @AS
    A co Tobie nie pasuje w sprawie Torpolu? Ja Ci powiem co. Otóż to, że pisze to PPP a nie ktoś inny. Tak się składa, że analizę Torpolu też robili profesjonaliści na płatnych serwisach i wychodzi im cena 15-18 zł, kiedy dzisiejsza cena to 12,10 zł
    Jest mi bardzo przykro, ale nie ja to wymyśliłem, tylko profesjonaliści i to oni pewnie nie trafiają w analizy SW. Biedactwa...

Będą w takim razie musieli usiąść w oślej ławie razem ze mną. Ale to już nowa ława po rebrandingu AS-a z nowym, pogardliwym napisem "ANALFABECI RYNKU"

PS Wracając do Newagu, między grudniem 2013 a grudniem 2020 z owego Rynku, ta "niewidzialna ręka Rynku" zdjęła ponad 20% akcji, i to w większości poniżej ceny debiutu co jasno pokazuje FF. Z pewnością nie kupili tego ekonomiczni lub rynkowi analfabeci, ale z pewnością odebrano te akcje tym, których z pełną pogardą uważano za "analfabetów ekonomicznych" vel "rynkowych" skoro nie oddali akcji poniżej ceny debiutu, nawet ceny emisji, a dzisiaj poniżej wyceny analityków :-D
    Tymczasem wspomniane przez Ciebie fundusze, poza drobnymi wyjątkami zwiększyły posiadanie akcji Newagu w swoich portfelach. I mnie to w zasadzie cieszy. Nie zmienia to mojej oceny, że brak woli sprzedawania poniżej wyceny nie jest żadnym objawem analfabetyzmu - przeciwnie. Dobre spółki się trzyma i oczekuje wzrostu ich wartości, co najmniej do wartości rekomendowanej przez profesjonalistów. Co w tym nielogicznego?

I jest tylko jeden moment w długiej historii słownych przepychanek, kiedy system kpiarzy z newagowych "analfabetów" się zawahał.
    TYLKO JEDEN a była to zapowiedź krosowania kont.
    Nie będę rozwijał tematu, bo obiecałem, że odpuszczę i słowa dotrzymałem. Więc mam prośbę @AS, odpuść sobie...

@AS
    A co Tobie nie pasuje w sprawie Torpolu? Ja Ci powiem co. Otóż to, że pisze to PPP a nie ktoś inny. Tak się składa, że analizę Torpolu też robili profesjonaliści na płatnych serwisach i wychodzi im cena 15-18 zł, kiedy dzisiejsza cena to 12,10 zł
    Jest mi bardzo przykro, ale nie ja to wymyśliłem, tylko profesjonaliści i to oni pewnie nie trafiają w analizy SW. Biedactwa...

Czyli masz spółke niedoszacowaną o kilkadziesiąt % która  możesz jutro nabyć z tak wielkim dyskontem  i na czym polega problem? Zamiast  dziękować losowi i załadować za 100 tys beczysz, ze w tej chwili cena nie wynosi tyle ile jakis gość napisał, ze wynosić powinna ?

Pisałem, ze zarobiłem w ten sposób na giełdzie 900 milionów.
    Szukam spółek, których cena jest niższa niż pisza analityki profesjonaliści z biura, kupuje je, później cena rośnie i tak się zarabia miliony na rynku. Tak robiła moja ciocia, sąsiadka i nawet Rysio z Klanu.

CAŁY RYNEK zaangażowany w dany walor, gdzie w wielu przypadkach to jest naście instytucji i grubych ryb siedzi, czeka i podejmuje decyzje na podst. tego co napisał jakis analityk.  Dokładnie.  Nie sadzisz, ze oni maja swoje sztaby analityczne i swoje kalkulacje jak zawodowe armie? Na takim poziomie chcesz rozmawiać ?

Notabene 15zł na TOR było pare miesięcy temu.
    A pare miesiecy temu, ale razy dwa  to było nawet 5 zł.
    GDZIE BYŁES ze swoimi złotymi myślami gdy była tamta cena  ?
    Z jakiego powodu wiec Cie grzeje ze jest tu dzis "tylko" 12zł?
    Jak znam życie to ożeniłeś się znowu na szczycie i na kolejnej spółce jesteś dawcą kapitału.

Na TOR sa duze portfele które pozagrabialy 200-300% w pare miesięcy i  może chca podziewkować za impreze ?
    Sprzedaja, stanowia podaz, cena leci ....a ma rosnać pionowo na niełatwym ostatnio Rynu bo jakis becwał z biura napisał ze powinna wynosić 18 ? Kolego, nie wiem, czy Rysia z Klanu byś przekonał.
    Może sztaby analityczne potencjalnych nabywców uważaja na ten moment inaczej?
    A zeby ciagle rosło i trend był utrzymany, to powazny kapitał musi na powaznie wchodzić, a nie wychodzić.
    Tylko on jest gwarantem trendu.

Nie silny trend wzrostowy, ale mega silny  trend wzrostowy  na tej spółce trwa już ze 3 lata.
    Mało ? Wymien tylko 1-3 spłółki spółki GPW na których trend wzrostowy trwa ok. 10 lat ?

Rozmowa jak w Monty Pythonie.
    Torpol to tylko przykład.
    Bezmiar analfabetyzmu rynkowego jaki zaprezentowałeś na FTE to był dopiero kunszt, klasa.
    Zapamietam tę lekcję na lata.

Jasne, ze se odpuszcze bo rozmowa z Toba toczy się na dramatycznym poziomie.
    Sam to dokładnie wiesz i dlatego tylko tu możesz w ten sposób se popisać.

Zwrócę honor i zdejmę czapkę z głowy jeśli pojawisz się np. na wspominanym SW.
    Ale to jest niemożliwe.
    Tutaj są lajki, minusy i pisze się o analitykach analiticznych.

ps. z tym zarabianiem 300% w parę miesiecy, to się trochę rozpędziłem, ale każdy może dokładnie sprawdzić jak wygląda wykres tej spółki i czy mało może tam być potencjalnych chętnych do kasowania grubych zysków.
[x]
NEWAG 1,67% 85,00 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.