zeby byl przymusowy wykup to musza miec 90% akcji, do puki fundusz cypryjsci nie odda bunge swoich akcji to nici chyba ,ze sie juz z nimi dogadali, to wtedy musza zaproponowac godziwa cene ,zaproponowali 66,3zl, za tyle to ja nie chce sprzedawc wole zatrzymac akcje i czerpac dywidende,
jak juz dojdzie do przymusowego to akcje sprzedadza sie same po 66,3? automatycznie, 1marca tego roku wchodzi zmiana w przepisach z zeszlego roku ,ze w marcu spolka nie bedzie musiala oglaszac wezwania i bedzie mozna zostac z trudno zbywalnymi akcjami
Dnia 2020-12-09 o godz. 11:22 ~lol napisał(a): > nie dajcie sie wyruchac, nie oddawajcie tak tanio akcji, najlepszej spolki na gpw, bez jaj tak tanio sie sprzedacie??? > powiem więcej, nie dajcie się wyruchać na czczo i bez znieczulenia.
jacy idioci wogole to oddaja, mozliwe ze drugi udzialowiec wogole nie odda akcji i bunge bedzie musialo sie obejsc smakiem, w poprzednich latach dywidenda wynosila nawet ponad 8zl, nie ma sensu tego wogole oddawac, z prozaicznej przyczyny , ile masz stabilnych dobrych spolek na gpw zaledwie kilka
ten rok byl dobry w kwesti biopaliw, w czasie pandemi konsumpcja benzyny spadla 8% , a ON tylko 2% przy rosnacym udziale biokomponentow to i tak oznacza wzrost przerobionego rzepaku na biopaliwa, wyniki za ten rok powinny byc bardzodobre. Dyrektywa RED2 zapewnia do 2030 wzrost biokomponentow o 43% w paliwie w stosunku do roku 2020, no i umowy z ORLENEM wraz z karami umownymi za zerwanie , Kwestia sruty rzepakowej przez najblizsze 5 lat rowniez wyglada dobrze, nadal mozna karmic pasza GMO zostalo to przedluzone. Tylko szkoda ,ze schodzi spolka z gieldy..
Z drugim udziałowcem się dogadali - bo inaczej nie byłoby sensu robić wezwania. Tu chodzi tylko o to ilu indywidualnych się "skusi". Ja chętnie zostałbym udziałowcem jeszcze nawet przez 10 lat. Kupiłem dla dywidendy, a ta jest przyzwoita. Jednocześnie ten ruch z przejęciem docelowo 100% pokazuje, że raczej firmie nie grożą spadki dochodów. Także ja zostaje tak długo, jak się da. A to, czy będzie drugie wezwanie, czy cena po wezwaniu spadnie mnie nie interesuje. Plusem jest to, że teraz ten okres "podwyższonej" wyceny pozytywnie wpłynie na średnią, w razie wykupu przymusowego.
"Jednocześnie ten ruch z przejęciem docelowo 100% pokazuje, że raczej firmie nie grożą spadki dochodów."
no jasne ,ze nie do 2030 wzrost biokomponentow w paliwach to 43% , firma tylko skorzysta i to mocno, dodruk waluty przez nbp tez podbije dochody , w tym roku do wrzesnia 17,5% podaz m3 do gory w niecaly rok, w takich warunkach trzymanie takiej firmy to miod na serce, wielki smutek z tym , ze nie chca sie dzielic i chca to zdjac masz rowniez racje, ze ten wykup podbije cene srednia i na ewentualnym przymusowym jak do niego dojdzie dostanie sie wiecej, wniosek prosty, tylko frajer odda za 66.3zl .
Tutaj akcjonariat byl zawsze z klasa ludzie na poziomie , swiadomi co maja, ale od tego wezwania mam wrazenie ,ze ogarnal was strach, przeciez to jest w kazdym scenariuszu sytuacja WIN. najlepiej czekac i nie oddawac akcji, a jak ma sie wolna gotowke to dokupic by jakis cykor nie oddal na wezwaniu.
1.Najbardziej prawdopodobny, przymusowy wykup , srednia zostaje podbita przez wezwanie , zarabiacie nascie % co najmniej 2.Odpowiadacie na wezwanie zarabiacie. tylko parenascie %. 3.Nie odpowiadacie na wezwanie, firma zdejmuje spolke z gieldy, ale nie oglasza przymusowego, zostajecie z akcjami , ktore trudno sprzedac ale macie prawo do dywidendy WIN i to jest prawie najwiekszy WIN. 4.Nie odpowiadacie na wezwanie, firma rezygnuje z przejecia 100% , zostaje po staremu, malo prawdopodobne, ale to najwiekszsy WIN.