Cos sie ladnie posypalo bo nigdy nie bylo az takiej awarii zeby system nie dzialal cały dzien. Dostaje wlasnie smsa ze dalej pracuja nad problemem wiec przypuszczam ze jutro bedzie to samo. Gorzej jak sie cos shakowalo i pokasowalo historie kontakt maklerskich. Oby nie ale kiepsko to wyglada ze wysylaja smsa o 19
Oby okazało się, że to tylko problem z realizacją zleceń.
Bo gdyby to było coś poważniejszego, to czarnych scenariuszy jest wiele:
- mogą mieć rzut danych, ale nieaktualny.
- może system robienia zrzutu danych miał przy tym jakiegoś buga i backupy zawierały błędy uniemożliwiające odtworzenie danych - były kiedyś takie przypadki
W dodatku co ze stop lossami? Anulują je wszystkie? Pozostawią aktywne, ale co w sytuacji, gdy kurs spadł poniżej SL. Po jakim kursie zostanie rozliczona transakcja?
Piątek to też dość wrażliwy dzień, są przecież osoby, które nie lubią trzymać akcji przez weekend, a są tacy, którzy właśnie na koniec sesji piątkowej kupują. I jeżeli jutro ING ruszy, to ciekawe, czy będą jakieś zauważalne zmiany w obrotach :)
Dalej nie dziala
Grubooo
Cos czuje ze nam jakas banda hakerow zresetowala konta
I teraz sami nie wiedza co robic
Przecież oni musza zaplacic gigantyczna kare za to co sie teraz dzieje
Akcje to chyba trzymane są na serwerach GPW a nie poszczególnych domów maklerskich? Czy kompletnie mijam się z prawdą?
No i ciekaw jestem, co to za kluczowa usługa zewnętrznego (jakiego?) dostawcy padła i czemu są takie wielkie problemy z jej podniesieniem. Z komunikatów banku dla mnie niewiele wynika, ale może ktoś, kto się zna, wyczytał coś między wierszami.
Gotówka pozostaje na nieoprocentowanym rachunku powiązanym z kontem maklerskim w ING,więc też jest bezpieczna.Problem jak im udowodnić,ile dokładnie jej było.
No ale w tym innym banku masz dostęp do historii przelewów?
Nie znam się, ale na moje oko takie lokalnie trzymane zrzuty stanu konta to i tak pewnie za dowód się nie nadają. Chyba, że to wyciągi generowane przez bank i zawierające jakieś kryptograficzne potwierdzenie. Tylko jak mówisz - kto by to robił codziennie?
Już widzę to oczami wyobraźni, jak sąd w Hadze - przyznaje polskim roszczeniuchom indywidualnym 80 miliardów polskich guldenów... Odbierzmy co nas ojebali za PZU. Tyle co ludu jest uwalone, toż to ludobójstwo razy zagłodzenie. Tylko, że finansowo-gotówkowe.
Robię przelew,ale ta kasa nie leży na koncie maklerskim tylko jest inwestowana w akcje,inne akcje sprzedaję i nie wiem dokładnie ile było środków w danym momencie.Może być tak nie mamy pańskiego płaszcza i co mi pan zrobisz?
Rozmawiałem przed chwila na czacie z konsultantka. Powiedziała, ze nie jest to atak hakerski i ze środki są bezpieczne. Nie wiedza kiedy zacznie działać.
Nie byli przygotowani na taką ilość zlecen i pr,yrostu nowego kapitału, dlatego wywaliło serwery. To jest oznaka braku pr,widywał ości i oszczędności banków na wszystkim co się da. Taka polityka prowadzi do bankructwa. A Ing bank jakby nic się nie stało, wzrosty. Przecież tu beda milionowe odszkodowania.
To przykład że Polaków traktują jak tubylców w swoich afrykańskich koloniach.Mamy robić na swoich panów i cicho siedzieć,wtedy będziemy praworządni.W Holandii byłoby to nie do pomyślenia!!
od ludzi którzy tam pracują też wiem, że nie był to atak, a nieudolność firmy zewnętrznej - okazało się, że nikt nie sprawdzał czy da się odtworzyć backup na środowisku testowym i tak od 2 tygodni nie mają danych... mają problem, bo kto ile walorów ma to wiadomo, nie wiadomo ile ludzie mili wolnych środków na koncie maklerskim z uwagi na rozliczenia T+2... Akcje banku rosną bo wiadomo że ING na tym zarobi bo nie wszyscy znali stan swojego konta na dzień 2.12.2020 r. godz. 17:05. Bank oczywiście zrzuci to na atak hakerski, bo wtedy "siła wyższa" i nie musi wypłacać odszkodowań. Pamiętaj że środki na koncie nie są zabezpieczone gwarantami, tylko konta prywatne/firmowe, ale nie już maklerskie. MAjstersztyk!!!! Przewiduję wzrost akcji ING w poniedziałek!!!
Bzdury piszesz. Bank nie może sobie pozwolić na uruchomienie maklera bez 100 % wiarygodności stanów środków klientów. Na atak hakerski też zgonić nie mogą ze względu na informacje które podali. Pozostaje tylko czekać. Ciekawi mnie za to jak rozwiążą sprawę z SL przy zmianach kursów. To dopiero zagwozdka oraz jak będą reklamację uwzględniać.
Raczej wirus i zaszyfrowane serwery..jakiś ransomware. Podejrzewam że to to i problem z backupwmi bo by się cofnęli po prostu kilka godzin, a także nie jest wykluczone że i w nich jest niespodzianka z szyfrowaniem. Wtedy zostaje złamanie go, co jest możliwe, ale czasochłonne (no i kosztuje masę pieniędzy, nie sądzę żeby jednak teraz oszczędzali wizerunkowo to dramat a o ile pamiętam ING to chyba najpopularniejsze biuro maklerskie w Polsce (na pewno czoloeka)).
są jakieś jaja bo na moim koncie maklerskim jest jakaś nadplanowa kasa i w historii nie mogę wyczaić skąd...jest więcej to nie marudzę gorzej jakby było mniej