• Wycena - aktualizacja Autor: ~ddd [88.156.183.*]
    Pozwolę sobie na mały update moich wyliczeń. Trochę się udzielałem na forum, możecie to sobie poczytać na 4,5,6 stronie komentarzy, wielokrotnie wściekałem bo widziałem, że akcja kosztuje np. 24 zł, a wiedziałem, że samej żywej gotówce spółce jest ponad 30 PLN, kompletny bezsens, rynek nie dostrzegał, ja dobierałem.

Na podstawie danych o transakcji wyliczałem wartość godziwą jednej akcji na 35 PLN.

Co wiemy teraz? Po komunikacie o dywidendzie sprzed 2 dni, pojawiła się też informacja o zysku do października 2020. Wiemy zatem, że spółka wygenerowała 236 mln zysku, równo 30 PLN akcję. To mnie trochę zaskoczyło negatywnie, bo z danych wynikało,że powinno być ok 33 PLN za akcję, nie potrafię tego wyjaśnić, no ale fakt faktem.

Zatem mamy 30 PLN z transakcji na akcję, plus, no właśnie ile może być wart biznes bez PeP? W swoich wyliczeniach tamtejszych wyliczałem ją po aktywach netto (już po wyjęciu PeP), które wynoszą ok 15 mln, czyli 2 PLN na akcję. Biorąc pod uwagę, że spółka w raczej tak sobie generuje zyski, są też przecież straty, chyba można założyć, że jeden milion rocznie, może dwa, nie wiem, to rozsądne podejście, ale te wartości doskonale komponują się z wyliczeniem po aktywach netto czyli 2 może 3 PLN na akcje.

Zatem można chyba przyjąć, że obecna wartość godziwa to właśnie 32-33 PLN (30 PLN +2/3 PLN).

Kretyńskie wypowiedzi na forum o 60, 120, 150 PLN na akcję pozostawiam bez dalszego komentarza.
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~Kolo [5.184.111.*]
    Nic dodać nic ująć...spółka godna uwagi jedynie przez fakt ze może stać się idealna poduszka podatkowa - kupując teraz po dywidendzie sprzedamy za jakieś 2 zł...wiec zyski z innych spółek się zrównają
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~laik [188.146.99.*]
    nawiązując do tematu ile czasu trzeba posiadać akcje aby odliczyć stratę?
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~ja [193.254.239.*]
    A ty jesteś tak sam z siebie ograniczony ,czy ci za to płacą?
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~ddd [88.156.183.*]
    To do mnie? Jak sobie spojrzysz w historię to wiele razy sobie pisaliśmy. Pokazywałem też jak kalkuluję wartość. Masz inne założenia, ok, ale po co te offtopy.
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~ja [193.254.239.*]
    Tak po chłopsku- skalkulowałeś na zero, tak,jakby firma miała oglosić upadłośc nie biorąc pod uwagę w ogolę potencjału /zaawansowana informatyka/,nowych projektów,które dzięki sporej gotówce będą mogli wprowadzać w życie.To nie są głupki,że chcieliby zakończyć działalność.A na marginesie ,to kto powiedział,że dywidenda ma byc taka sama jak zaliczka. Dywidenda może byc np.0,5 zł. a reszta na rozwój firmy.
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~ddd [88.156.183.*]
    Ależ oczywiście, że nikt nie powiedział, że będzie druga cześć dywidendy tylko, że dla wyceny nic to nie zmienia. A wiesz dlaczego? Ano dlatego, że jeśli zainwestują te 120 mln PLN to jako inwestor będziesz wymagał od nich zwrotu na kapitale, np. 10-15%. Zatem możesz dzisiaj otrzymać tę drugą cześć dywidendy i sam otrzymane środki inwestować gdzie indziej, lub też oczekiwać, że inwestują oni, ale od tych zainwestowanych 120 mln PLN w jakieś projekty czy zwykłą działalność musi być być wygenerowany zysk przynajmniej 10 mln netto rocznie. Czy to jest takie łatwe? Nie wiem, może.
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~Kulawy [37.30.41.*]
    To jak ktoś wierzy w potencjał spółki w to że będzie zarabiac to kupi sobie po dywidendzie po co kupować teraz? Wkładasz kasę i zaraz tyle samo dostajesz ale pomniejszone o podatek więc po co w to wchodzić? To co oni będą robić dalej to jest wielka niewiadoma. Czasem bywa tak że nie za wiele ale likwidować spółki nie będą bo po co? Wypłaty etaty premie itd mogą się tak bujać na stratach kilka lat. Mieli by jakiś pomysł to nie wypłacali by maksymalnej zaliczki. Tyle ile się dało to spieniezyli na jakieś swoje nowe biznesy. Co z tego że dywidenda 50 procent jak nie wiadomo co z resztą kasy. Co mam liczyć na dobrą wolę?
  • Re: Wycena - aktualizacja Autor: ~al [195.242.64.*]
    poczytaj sobie o firmie i dopiero sie wypowiadaj
[x]
OPTEAM -5,52% 7,70 2026-05-14 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.