• Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [77.254.219.*]
    ale przy 13 zł (pod koniec sierpnia) pisałem Wam żeby nie dać się nabrać naganiaczom takim jak Stary_Investor (był jeszcze jeden chyba Piotr, ale już nie pamiętam), którzy mnie nazywali trollem i uważali, że chcę się obkupić w tanie akcje... Pisałem Wam żebyście przyswoili sobie piosenkę "Wake me up when September ends" bo wrzesień pozbawi Was złudzeń. Kilka dni temu, po wynikach napisałem, że czas na przyswojenie cytatu z literatury "Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy [tu] wchodzicie."
    Dlaczego się z tym przypominam? Jeżeli myślicie, że po to, by się pośmiać i zachować się jak "typowy Polak" i forumowicz bankiera, to jesteście w błędzie. Szczerze Wam współczuję. Uważam, że każdy porządny inwestor musi zaliczyć taką spektakularną wtopę jak tutaj i ja również mam takie na swoim koncie. Porażkę trzeba przełknąć i się z nią pogodzić. W końcu to tylko pieniądze, rzecz nabyta. Zawsze można zarobić. Jest mnóstwo rzeczy ważniejszych w życiu niż pieniądze, co pokazują doświadczenia ostatnich, pandemicznych miesięcy.

Po takich giełdowych porażkach wielu już nigdy więcej nie kupi żadnych akcji, część dalej będzie popełniać te same błędy i nałogowo tracić kasę a część ochłonie, przysiądzie, przeanalizuje i wyciągnie wnioski dlaczego wtopiło się kasę i co zrobić, by więcej takich błędów nie popełnić. Trzymam kciuki za rozwiązanie pierwsze (nie każdy nadaje się do inwestycji na giełdzie) i trzecie (motywacja, chęć uczenia się, słuchanie mądrzejszych, cierpliwość i przede wszystkim hamowanie naturalnej ludzkiej chciwości to rzeczy najważniejsze w inwestycjach).

I ostatnie. To co za chwilę napiszę nie jest żadną rekomendacją! Nie będę Wam pisał o jakiś marzeniach, odpałach 100% w trzy dni i magicznych sposobach na "dorobienie się". Jeżeli zastanawiacie się nad jakimikolwiek inwestycjami w najbliższym czasie to zastanówcie się nad surowcami rolnymi (kontrakty) i spółkami z sektora rolniczego (akcje). Po fali kilku tygodni wzrostów surowce rolne weszły w fazę korekty i to samo widać na spółkach rolniczych. Niczym niepohamowany dodruk pieniędzy na skalę dotąd niespotykaną oraz klęski nieurodzaju w wielu zakątkach świata najpewniej spowodują znaczące wzrosty cen surowców rolnych i wzrosty wycen spółek z tego sektora. Mówimy o horyzoncie kilku/kilkunastu miesięcy. Niestety nadchodzą czasy drogiej żywności. Przykłady spółek na polskiej giełdzie? Wig Ukraina. Astarta, Kernel... Jeszcze raz napiszę, nikogo nie namawiam, nikomu nie obiecuję, że jutro odpał 10% a w przyszłym tygodniu 100%, jak miało to miejsce tutaj (mamienie objęciem akcji genxone). Inwestycje w akcje jest obarczone ryzykiem i wszystko się może zdarzyć (liczę, że po wyczynach na Medcamp już tego jesteście świadomi). Zastanówcie się sami, przeanalizujcie sytuację, spójrzcie na wykresy, obliczcie potencjały korekt i jeśli zdecydujecie się zająć pozycje to poczekajcie cierpliwie kilka miesięcy jak będą ogłaszane wyniki za 4q i całoroczne. O ile nie nadejdzie kolejny czarny łabędź w postaci wojny, jest bardzo duża szansa, że nie tylko odrobicie straty poniesione tutaj, ale również obronicie swoje pieniądze przed galopującą inflacją.

• Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Myslec [89.64.47.*]
    Dobry wujek?
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~medcamp [91.219.106.*]
    Pewnie już wisi na którejś z tych ukraińskich spółek. Spekuła tam pograła teraz będzie wracać na covidy pod wyniki roczne.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [77.254.219.*]
    Dnia 2020-11-26 o godz. 18:40 ~medcamp napisał(a):
    > Pewnie już wisi na którejś z tych ukraińskich spółek. Spekuła tam pograła teraz będzie wracać na covidy pod wyniki roczne.

Nie mierz wszystkich swoją miarą z tym wiszeniem. :) Spekuła to grała sobie na covidach czego najlepszym przykładem jest Medcamp. Sprzedali marzenia, sami pomnażając swoje majątki. I być może spekuła sobie wróci. Problem jest taki, że oni zarobią znów krocie a większość i tak nie zdoła zejść z haków a dodatkowo nadzieją na nie nowych marzycieli.
    Poza tym popełniając taki komentarz utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że kompletnie nie znasz rynku i nie potrafisz rozróżnić ruchów spekulacyjnych od fundamentów i wzrostów pod nie. Utwierdzasz mnie również w przekonaniu, że wielu ludzi nigdy nie wyciągnie wniosków ze swoich błędów a w życiu nic dwa razy się nie zdarza, więc nikt tobie nie zabroni żyć marzeniami, że jeszcze kiedyś uda się zejść z haków 100, 200 czy 300 procent wyżej od obecnej ceny.
    Do zobaczenia kiedyś. Odświeżę ten wątek za jakiś czas.
    Wycena na dziś:
    Astarta - 24,50
    Kernel - 48,35
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [87.105.215.*]
    > Do zobaczenia kiedyś. Odświeżę ten wątek za jakiś czas.
    > Wycena na dziś:
    > Astarta - 24,50
    > Kernel - 48,35

Przypomniałem sobie, że miałem za jakiś czas odświeżyć. :)
    Różnica od ostatniego postu:

Medcamp +23,81%
    Astarta +31,02%
    Kernel +11,68%

Brawo Wy! Na Medcamp można było ponad 100% wyciągnąć od dołka. Gratuluję tym, którym się udało. Ciekawe ilu wisi powyżej 8zł z nadzieją, że się odkują kiedyś?
    Fundamenty są na agro, już Wam to pisałem. Trend potrwa wiele miesięcy. Do zobaczenia kiedyś na kolejnej aktualizacji.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~akcjonariusz [91.244.231.*]
    brawo Tomasz
    okazuje sie , ze mozna inteligentnie .........................., bez wulgaryzmów, bez szyderstwa, bez wykpiwania, czegos i kogos
    PS
    niemniej mnie Polaka na luksembursko-holenderski biznes nie namówiłeś

• Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [87.105.215.*]
    Dnia 2021-01-14 o godz. 14:37 ~akcjonariusz napisał(a):
    > brawo Tomasz
    > okazuje sie , ze mozna inteligentnie .........................., bez wulgaryzmów, bez szyderstwa, bez wykpiwania, czegos i kogos
    > PS
    > niemniej mnie Polaka na luksembursko-holenderski biznes nie namówiłeś
    >

Ja nikogo nie namawiam. Przy 13zł ostrzegałem tutaj, by uważać, bo wycena jest z kosmosu. Wyzywano mnie od trolli i spadkowych naganiaczy. Napisałem nawet post pod koniec sierpnia, by zapoznać się ze słowami piosenki "Wake me up when Septembers ends" bo wrzesień będzie kiepski. Nie myliłem się w swoich przewidywaniach. Trzeba odróżniać spekulacyjne ruchy na spółkach od fundamentów i inwestować kasę w fundamenty/trendy a tylko część w spekulację. Dlatego wskazałem spółki AGRO bo tam jest bardzo duży potencjal wzrostu. A to porównanie będę prowadził z ciekawości jak te spółki zachowają się w ciągu najbliższego roku/dwóch.
    A co do zdania "niemniej mnie Polaka na luksembursko-holenderski biznes nie namówiłeś". Ja wiem, że kapitał ma narodowość, ale zarobione pieniądze wydajesz w Polsce. I taki Kernel dziś wypłacił dywidendę i wydam ją tutaj w Polsce. Podatek Belki też zapłacę polskiemu fiskusowi.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [213.17.225.*]
    Dnia 2020-11-26 o godz. 20:41 ~Tomasz napisał(a):
    > Dnia 2020-11-26 o godz. 18:40 ~medcamp napisał(a):
    > > Pewnie już wisi na którejś z tych ukraińskich spółek. Spekuła tam pograła teraz będzie wracać na covidy pod wyniki roczne.
    >
    > Nie mierz wszystkich swoją miarą z tym wiszeniem. :) Spekuła to grała sobie na covidach czego najlepszym przykładem jest Medcamp. Sprzedali marzenia, sami pomnażając swoje majątki. I być może spekuła sobie wróci. Problem jest taki, że oni zarobią znów krocie a większość i tak nie zdoła zejść z haków a dodatkowo nadzieją na nie nowych marzycieli.
    > Poza tym popełniając taki komentarz utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że kompletnie nie znasz rynku i nie potrafisz rozróżnić ruchów spekulacyjnych od fundamentów i wzrostów pod nie. Utwierdzasz mnie również w przekonaniu, że wielu ludzi nigdy nie wyciągnie wniosków ze swoich błędów a w życiu nic dwa razy się nie zdarza, więc nikt tobie nie zabroni żyć marzeniami, że jeszcze kiedyś uda się zejść z haków 100, 200 czy 300 procent wyżej od obecnej ceny.
    > Do zobaczenia kiedyś. Odświeżę ten wątek za jakiś czas.
    > Wycena na dziś:
    > Astarta - 24,50
    > Kernel - 48,35

Dzień dobry. Mały update.

Podsumowanie styczeń:
    Medcamp +23,81%
    Astarta +31,02%
    Kernel +11,68%

Podsumowanie luty:
    Medcamp - 20,83%
    Astarta - 77,96%
    Kernel - 16,44%

Kolejny update w marcu. Do zobaczenia.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~viso [95.160.159.*]
    77% upadek bedzie bolal wystarczy spojrzec historie max tych spolek obydwie lekko smierdza
    co nie znaczy ze nie dadza zarobic - ale takie okazje mozna mnozyc
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [77.255.138.*]
    Dnia 2021-02-10 o godz. 15:54 ~Tomasz napisał(a):
    > Dnia 2020-11-26 o godz. 20:41 ~Tomasz napisał(a):
    > > Dnia 2020-11-26 o godz. 18:40 ~medcamp napisał(a):
    > > > Pewnie już wisi na którejś z tych ukraińskich spółek. Spekuła tam pograła teraz będzie wracać na covidy pod wyniki roczne.
    > >
    > > Nie mierz wszystkich swoją miarą z tym wiszeniem. :) Spekuła to grała sobie na covidach czego najlepszym przykładem jest Medcamp. Sprzedali marzenia, sami pomnażając swoje majątki. I być może spekuła sobie wróci. Problem jest taki, że oni zarobią znów krocie a większość i tak nie zdoła zejść z haków a dodatkowo nadzieją na nie nowych marzycieli.
    > > Poza tym popełniając taki komentarz utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że kompletnie nie znasz rynku i nie potrafisz rozróżnić ruchów spekulacyjnych od fundamentów i wzrostów pod nie. Utwierdzasz mnie również w przekonaniu, że wielu ludzi nigdy nie wyciągnie wniosków ze swoich błędów a w życiu nic dwa razy się nie zdarza, więc nikt tobie nie zabroni żyć marzeniami, że jeszcze kiedyś uda się zejść z haków 100, 200 czy 300 procent wyżej od obecnej ceny.
    > > Do zobaczenia kiedyś. Odświeżę ten wątek za jakiś czas.
    > > Wycena na dziś:
    > > Astarta - 24,50
    > > Kernel - 48,35
    >
    > Dzień dobry. Mały update.
    >
    > Podsumowanie styczeń:
    > Medcamp +23,81%
    > Astarta +31,02%
    > Kernel +11,68%
    >
    > Podsumowanie luty:
    > Medcamp - 20,83%
    > Astarta - 77,96%
    > Kernel - 16,44%
    >
    > Kolejny update w marcu. Do zobaczenia.

W marcu i kwietniu update nie było. Mamy aktualny, majowy.

Medcamp - -14%
    Astarta - 79%
    Kernel - 10%

Na Astarcie i Kernel wchodzimy w okres raportów uwzględniających sprzedaż po wyższych cenach surowców. Dodatkowo Astarta dała już zapowiedź dywidendy (1,5 euro), która jeszcze w tym miesiącu będzie głosowana. Jeżeli Putin nie namiesza, te spółki są skazane na wzrosty w najbliższych miesiącach.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [213.17.225.*]
    Dnia 2021-05-04 o godz. 13:48 ~Tomasz napisał(a):
    > Dnia 2021-02-10 o godz. 15:54 ~Tomasz napisał(a):
    > > Dnia 2020-11-26 o godz. 20:41 ~Tomasz napisał(a):
    > > > Dnia 2020-11-26 o godz. 18:40 ~medcamp napisał(a):
    > > > > Pewnie już wisi na którejś z tych ukraińskich spółek. Spekuła tam pograła teraz będzie wracać na covidy pod wyniki roczne.
    > > >
    > > > Nie mierz wszystkich swoją miarą z tym wiszeniem. :) Spekuła to grała sobie na covidach czego najlepszym przykładem jest Medcamp. Sprzedali marzenia, sami pomnażając swoje majątki. I być może spekuła sobie wróci. Problem jest taki, że oni zarobią znów krocie a większość i tak nie zdoła zejść z haków a dodatkowo nadzieją na nie nowych marzycieli.
    > > > Poza tym popełniając taki komentarz utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu, że kompletnie nie znasz rynku i nie potrafisz rozróżnić ruchów spekulacyjnych od fundamentów i wzrostów pod nie. Utwierdzasz mnie również w przekonaniu, że wielu ludzi nigdy nie wyciągnie wniosków ze swoich błędów a w życiu nic dwa razy się nie zdarza, więc nikt tobie nie zabroni żyć marzeniami, że jeszcze kiedyś uda się zejść z haków 100, 200 czy 300 procent wyżej od obecnej ceny.
    > > > Do zobaczenia kiedyś. Odświeżę ten wątek za jakiś czas.
    > > > Wycena na dziś:
    > > > Astarta - 24,50
    > > > Kernel - 48,35
    > >
    > > Dzień dobry. Mały update.
    > >
    > > Podsumowanie styczeń:
    > > Medcamp +23,81%
    > > Astarta +31,02%
    > > Kernel +11,68%
    > >
    > > Podsumowanie luty:
    > > Medcamp - 20,83%
    > > Astarta - 77,96%
    > > Kernel - 16,44%
    > >
    > > Kolejny update w marcu. Do zobaczenia.
    >
    > W marcu i kwietniu update nie było. Mamy aktualny, majowy.
    >
    > Medcamp - -14%
    > Astarta - 79%
    > Kernel - 10%
    >
    > Na Astarcie i Kernel wchodzimy w okres raportów uwzględniających sprzedaż po wyższych cenach surowców. Dodatkowo Astarta dała już zapowiedź dywidendy (1,5 euro), która jeszcze w tym miesiącu będzie głosowana. Jeżeli Putin nie namiesza, te spółki są skazane na wzrosty w najbliższych miesiącach.

Dzień dobry. Czas na kolejne podsumowanie. No coż... Miała kasa wracać na covidowe spółki, miałem być powieszony na hakach na ukrainkach...

Medcamp - -36,9%
    Astarta - +112,24%
    Kernel - +16,44%

Zamiast marzyć, trzeba było słuchać. Teraz nadchodzą najlepsze miesiące dla Astarty i Kernela. Rozjazd w następnych miesiącach będzie jeszcze bardziej okazały.
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~stefan [146.120.214.*]
    Wystarczy że Putin ruszy palcem w i będzie -50% na ukraińskich spółkach
  • Re: Nie chce mi się szukać wątków... Autor: ~Tomasz [77.254.213.*]
    Dnia 2021-08-12 o godz. 21:17 ~stefan napisał(a):
    > Wystarczy że Putin ruszy palcem w i będzie -50% na ukraińskich spółkach

Tak stefan, tak się pocieszaj. 50% zjazdu to cały czas będzie gruby plus. A tutaj ani Putina, ani innych zagrożeń i cały czas południe.
[x]
MEDCAMP 0,00% 0,77 2026-04-02 11:38:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.