Właśnie dlatego ani Mercator ani Biomed nie weszły. Bo są "chwilowo modne" a przy tym kółeczka i spekulacja na potęgę a nie inwestowanie. Za pół roku obroty na Biomed mogą być takie jak rok temu.
Na czasie? Chlopie na jakim Ty swiecie zyjesz. Asseco ma perspektywy na 15 lat do przodu conajmniej, a mercator 5miesiecy a biomed to szulernia, ktorej realna wycena to 100mln pln.
Dla mnie AssecoPol jest jednym z największych fenomenów giełdowych. Perspektywiczny sektor, stabilne zyski, a wzrost kursu w porównaniu do innych dużych spółek mizerny (biorąc pod uwagę rentowność). Teraz wiadomość o WIG20 i nawet to nie ruszyło specjalnie kursu.
Chociaż na ten moment jestem bardzo zadowolony, że ludzie są tacy "mądrzy", bo miałem okazje dokupić dzisiaj pod korek. W końcu ruszy, to pewne.
https://stooq.pl/q/g/?s=wig_info Średni C/Z dla branży: 21.36
Jeśli te C/Z mają się zrównać, to kurs powinien wynosić 87,4 zł.
Bo przecież C/Z = ok. 20 dla spółki informatycznej, rozwijającej się, należy się jak psu buda.
Zresztą i rekomendacje domów maklerskich są na tym poziomie: ostatnia z 20 października wydana przez Haitong Bank mówi "kupuj", poziom docelowy 78 zł.
No to potencjał wzrostu jest.
Ogólnie cieszę się, że do Wig20 weszła spółka pewna, która nie budzi kontrowersji. A która ma się czym pochwalić. I która jeszcze ma potencjał wzrostu i można na niej zarobić :-). I my jako Polacy możemy się nią pochwalić za granicą.