• Budowa Autor: ~bob [31.0.66.*]
    Umowa na 23 mieszkania i 2 lokale za 52mln netto - to jakiś błąd czy kogoś powa..ło
  • Re: Budowa Autor: ~janko [188.252.26.*]
    Chyba kogos powalilo. Za ile musza sprzedawac te mieszkania ? pare baniek za jedno?
  • Re: Budowa Autor: ~Novy [89.64.77.*]
    A wiecie gdzie jest ul. Obwoźna w stolicy. Stad taka cena.
  • Re: Budowa Autor: ~bob [31.182.202.*]
    Sorki poczytałem, juz jasne, to nie mieszkania dla Kowalskiego+.
  • Re: Budowa Autor: ~janko [188.252.26.*]
    Ja nie jestem z Warszawy i chetnie sie dowiem co to za ulica, bo zeby zrobic na tym jakas konkretna kase to jedno mieszkanie musi pojsc za pare baniek. Bede wdzieczny jak mi ktos nakresli o co chodzi w tej inwestycji.

pozdrawiam
    cos takiego https://www.topiel18.pl/
    20tys za m2
  • Re: Budowa Autor: ~dovado [5.173.96.*]
    Po pierwsze to 3,5 m kw Pu co oznacza same apartamentowce na 17 stycznia na tej samej powierzchni użytkowej będzie 90 lokali Zatem 14 tys za M2 razy 3,5 tys M2 powierzchni użytkowej daje 52 mln .Skąd masz dane o 20 tys za m kw
    Chodziło mi o topiel z ta cena 20tys, a ze nowa inwestycja jest w podobnym rejonie to i cena wysoka będzie.
    Myślałem że piszesz o cenie wykonawczej m2Sprzedaży cena może być spokojnie taka dojdzie marża 30%
  • Re: Budowa Autor: ~Novy [5.173.192.*]
    Info o nowej inwestycji i spadki. Ciekawe co będzie po wynikach. Czy 5zł wytrzyma.
  • Re: Budowa Autor: ~Inwestujemypl [5.173.96.*]
    Nie możesz się bać w drugą stronę przecież jest trzecia fala czy 9 zł wytrzyma czy od razu 12 .
    Kogo obchodzą wyniki po 4q 2019 wzrost zysku 300% i spadek z 5,7 na 3,2 widzisz związek bo ja nie JSW Tauron olbrzymie odpisy i wzrost kursu o 300% .Nawet jak będzie minus to kurs pójdzie w górę .
  • Re: Budowa Autor: ~as [91.90.115.*]
    Narazie to marvipol olał trzecią falę :-)
  • Re: Budowa Autor: ~Inwestujemypl [5.173.120.*]
    As spokojnie wiem że jesteś graczem i chciałbyś już zarobić i przeskoczyć na inną spółkę .Rynek czekał na większą korektę po pierwszej fali do 4 zł Bo była to rzeczywiście pierwsza fala i korekta tak by wyglądała ale to była już 1w 3 koretkta płytka nastąpił ponowny atak na 5,7 i to była 1 w 3w3 .Rynek nic nie olewa czeka na wyniki ale to tylko pozór że czeka na dobre bo rynek czeka bo nie lubi niepewności jeśli będzie tylko 20 mln to rynek dojdzie do wniosku że najgorsze za nami i gorzej być nie może bo 7 stycznia będą podane wyniki przekazań a te muszą być wysokie bo ukończone budowy na 4q sprzedane są mieszkania za 250 mln
    z tym że jeśli firma teraz nie zaksięguje kasy że wzrostu wartości budowanych magazynów to zrobi to na koniec roku bo musi na koniec roku wycenić te budowane 6 magazynów do wartości godziwej .W tamtym roku akuratnie wrzucili 30 mln zł ze wzrostu wartości trzech magazynów na 3 q a reszta na 4q również te sprzedane w 3q Po prostu tak muszą robić na koniec roku Więc rynek zacznie grać pod super wyniki 4q .Mnie jako inwestorowi jest obojętne jak będzie cena chyba że skoczy mocno i dojdę do wniosku że firma jest przewartościowania ale to musiałoby być 15 zł a obecna 3 fala po wynikach 3q nie ma takiego zasięgu ponieważ nie jestem graczem mogę podawać projekcje bo nie sprzedaję i pod nie nie gram .
    15zł już będzie przewartościowana? Myślałam ze dopiero powyżej 1mld kap.
  • Re: Budowa Autor: ~Mk [77.115.225.*]
    12 do 15 to powinna być wartość normalna, godziwa, ani za dużo a ni za mało. Ale z drugiej strony deweloperzy ogólnie są słabo wyceniani z kilkoma wyjątkami.
  • Re: Budowa Autor: ~Inwestujemypl [5.173.120.*]
    Sorry żle się wyraziłem napiszę tak jeśli pójdzie na 15 w krótkim czasie to uznam że przy zyskach w tym roku przy cenie 15 zł będzie to c /z 9 a to jest napewno nie przewartościowania spółka i dobra cena do inwestycji ale już nie rewelacja jak obecnie ja inwestuję w spółki mocno niedowartościowane którym do realnej wyceny brakuje te 300 % i tak było z Aviaam .Mirbudem , Unimotem teraz Marvipolem w tym wypadku można mnie porównać do gracza jak pisałem po części wszyscy w jakiś sposób jesteśmy graczami Marvipol to szybko rozwijająca się spółka dlatego tak trudna wycena Rok temu sprzedałbym ją za 7 zł bo Ebitda spółki za 2018 rok to 45 mln ale spółka podwoiła swoj zysk operacyjny w 2019 roku do 90 mln więc obecna wycena 15 zł ale obecnie spółka ma podwoić zyski więc wycena na koniec 2021 to 30 zł przy c/z 9 po prostu przy 15 nie wytrzymam presji i muszę zrealizować zysk i odpocząć od danych akcji .
  • Re: Budowa Autor: ~As [89.151.46.*]
    Spokojnie , nie mam zamiaru sprzedawać Marvipolu przez najbliższy rok, dwa. Dla mnie to jest długa inwestycja. Chyba że, wzrośnie szybciej do poziomu który mnie interesuje . Nie skacze z kwiatka na kwiatek
  • Re: Budowa Autor: ~marek830123 [77.190.131.*]
    Inwestujemy... jak dojdzie do 15zł to prześlij mi swój adres a wyślę tobie Don Pergnion:) - chociaż wtedy to będziemy mogli się w nim kąpać;)
  • Re: Budowa Autor: ~dovado [5.173.120.*]
    Ok .As wiadomo to Twoja sprawa .Te wyższe marże i zyski obecnie nie są oczywiście moimi czy kogoś tam wymysłami wyceny te są zgodne z analizami z 2019 rok i na rok 2019 spółka była rzeczywiście prawidłowo wyceniona na 7zł .

2019-04-18
    Analitycy Santander BM, w raporcie z 9 kwietnia, podnieśli cenę docelową jednej akcji Marvipolu do 7 zł, podtrzymując jednocześnie rekomendację na poziomie "kupuj".

Przyznajemy, że dyskonto do spółek porównywalnych może być uzasadnione stosunkowo niskim ROE i brakiem dywidendy w średnim terminie, ale obecny poziom dyskonta (60 proc. na średnim P/E w 2019-21) wydaje się zbyt wysoki" - dodali.

"Oczekujemy, że spółka istotnie zwiększy swoje zyski w latach 2020–2021, dzięki planowanym przekazaniom wysokomarżowych projektów. Rekordowa liczba mieszkań oferowanych do sprzedaży powinna wspierać wolumeny sprzedaży w 2019 r., co może pozytywnie wpływać na cenę akcji"

Oczywiście ta rekordowa sprzedaż nastąpiła w 2019 roku bo sprzedano mieszkania które nie zostały zaksięgowane do zysku i będą przekazane do końca 2021 roku na kwotę 700 mln co przy wysokiej marży 30% powinno dać 210 mln więc śmietankę z tej sprzedaży spółka będzie spijać teraz pod koniec roku i w 2021 roku warto czekać .Pożary spółka ma obecnie 6 magazynów ale jeśli liczyć jako osobne magazyny to jest ich 8 bo część składających się dwóch etapów jest podawana pod wspólną nazwą a spółka jednak sprzedaje je na bieżąco jak tylko je skomercjalizuje więc dodatkowy pieniądz jest .Pozatym spółka ma obecnie wysokie ROE 16 i jednak płaci już dywidendę dyskonto musi zniknąć w 2021 roku .
    jako leszcz powiem prosto-czekamy na 40zł w 22r.
  • Re: Budowa Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    A na 100 to w 2022 czy dopiero w 2023 nie żeby mi się spieszyło mogę poczekać trochę dłużej hmmm
  • Re: Budowa Autor: ~dovado [83.26.165.*]
    Tak na serio pytasz czy żartujesz z tym 100 zł Każdy to może szybko i bardzo prosto obliczyć należy przypomnieć
    jednak sobie pierwszą klasę podstawówki Na wykresie szukamy dwóch podobnych piramid kursowych tej samej wielkości od ostatniej piramidy 5,7 odejmujemy cenę podstawy czyli kurs z marcowego dołka 3,12 wychodzi 2,68 mnożymy przez 2 wychodzi 5,4 dodajemy do ceny z dołka 3,12 i mamy już falę 2w3 7,52 kurs minie luką cenową mnożymy przez trzy jak na trzecią falę przystało i mamy 8,04 dodajemy 3,12 mamy kurs 11,14 czyli pełny zasięg obecnej fali trzeciej po niej czwarta fala korekcyjna nie obliczamy bo to w dół czyli strata a kto się boi straty nie będzie miał zysku ale po czwartej fali najbardziej nie lubianej przez inwestorów jest na szczęście piąta fala wyższego rzędu i jak na 5 falę przystało mnożymy przez 5 i otrzymujemy 13,4 dodajemy 3,12 i otrzymujemy cenę końca 5 fali 16 ,52 zł .Na wszelki wypadek jednak słaba ocena zdolności matematycznych czy błędy liczenia po przecinku sprzedajemy po 15 .Koniec piramidy wzrostu . .Wybaczcie szczerość ale to wyniki czyli sytuacja finansowa spółki porusza się za falami a nie fale za wynikami Czy mogę to prościej Wam wyjaśnić dlaczego sprzedajemy po 15 a nie czekamy na 100 bo po fali piątej przyjdzie fala 2 jeszcze wyższego rzędu która może znieść cały wzrost .
    Dobrze Panie Inwestujmy będziemy sprzedawać ~15. Dobrze mieć fachowca na pokładzie.
  • Re: Budowa Autor: ~Zakar [77.111.247.*]
    A już liczyłem na tą stówę
[x]
MARVIPOL 0,91% 11,10 2026-05-05 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.