• Czat z Ogryczak 25.11 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    https://strefainwestorow.pl/artykuly/czaty-inwestorskie/20201123/mci-capital-asi-private-equity-managers-ewa-ogryczak
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    no to mniej więcej wiadomo, kiedy będą sprzeciwy na walnym.... Jeśli będą...
    link 
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~pluto85md [31.0.38.*]
    Wysłałem pytania, ciekawe czy już na czacie będzie odpowiedź, czy jak ostatnio -odpowiedzą później zbiorczo.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: bialoczerwony1972 [37.30.53.*]
    Czat to czat, odpowiedzi powinny być na żywo. To normalne tyle, że MCI to MCI tu zamiast CEO przychodzi na czat CFO....

@pluto
    Oddajesz PEM w wezwaniu?
    Pytam bo wiem, że jakiś pakiet miałeś.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~marek [185.13.186.*]
    Nie odpowiada na moje pytania choć na jedno odpowiedziała.
    "keram11:10
    Czy może Pani potwierdzić że któryś z dwóch większych mniejszościowych akcjonariuszy PEM potwierdził chęć udziału w wezwaniu po cenie 15 zł?
    Ewa Ogryczak11:10
    Tak, jeden z istotnych akcjonariuszy potwierdził chęć udziału w wezwaniu po 15M."
    Czyli słabo jeśli prawda.

• Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: bialoczerwony1972 [37.30.54.*]
    Słabo dla kogo?
    Tak jak podejrzewałem, albo zgodzimy się na wezwanie, albo wymianę albo Czechowicz z MCI nie przedłuży umowy. Jedyna nadzieja w Czarku, że może dzięki niemu dorzucą ze 2zł ale to mało prawdopodobne....
    Słabo dla nas. Liczyłem podobnie jak Ty na to że się nie zgodzą na taką cenę. Nie odpowiedziała czy tym akcjonariuszem jest Czarek. Odpowiedziała na jeszcze jedno pytanie chociaż to już w zasadzie nie było pytanie tylko "gorzkie żale" :-)

"keram11:16
    Czyli akcjonariusze PEM są niejako zakładnikami. Albo oddadzą akcje po cenie kilkukrotnie niższej niż płacili kupując albo grozi im wygaszenie spółki.

Ewa Ogryczak11:16
    Nikt nie jest na nic skazany. Intencją zarządu nie jest wygaszanie działalności PEM'u w przypadku gdyby nie doszło do połączenia Spółek. Należy jednak trzeźwo patrzeć na fakty determinujące potencjał wzrostu PEM'u, a fakty są takie, że za 3 lata kończy się nam Porozumienie trójstronne, w 2024 likwiduje się TV, na ten moment nie widzimy realnej możliwości pozyskania inwestorów poprzez kanał private banking, a projekt funduszu commitmentowego pozostaje w fazie planów, których realizacja w ograniczonym stopniu zależy od nas (przyczyny wyjaśniałam w ramach odpowiedzi na inne pytanie). Jako zarząd PEM uważamy, że udział w połączeniu z MCI jest dobrym rozwiązaniem. Obiektywne przesłanki pozwalają przyjąć, że potencjał i perspektywy wzrostu akcji MCI są większe niż w przypadku akcji PEM'u (alternatywnie udział w wezwaniu, dla tych którzy nie są zainteresowani konwersją)."
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~leo [78.8.61.*]
    Czechowicz sprytnie to ustawił. Ma ogromną swobodę ruchu a Czarek (i każdy przeważony w PEM) ma przeyebane.
    Cwaniak wygrywa w każdym wariancie. A są cztery:
    1.Zgodny z ostatnimi zapowiedziami.
    2.Zwiększa udział ponad 70% i PEM gra dalej.
    3.Kolejne wezwanie i squeeze out.
    4.Poważny opór wobec jego planów. Zerowanie oponentów nie przedłużeniem umowy.

Otwarcie szantażuje wariantem 4. Dzięki temu wezwanie odniesie spory sukces. Zapisze się większość obcych akcji czyli 30-40%. Zatem Cze będzie miał 70-79% (tylko tyle bo dużą część via MCI Capital) udziału w PEM. Plus całkowita swoboda wyboru wariantu.
    Czarek pęknie. Nie jest głupi może wyrwie coś więcej na wezwaniu, może 1-2zł ale na bank nie pójdzie na MCI. Z panem Czechowiczem interesów już robić na pewno nie będzie.
    Niech pęka. Najlepiej jeśli MCI Capital i MCI Management po wezwaniu przekroczą 85%. Wtedy PEM odzyska sens ekonomiczny dla Czechowicza.
    Ten wariant to z krainy mchu i paproci. Dopiero by wyszli na kłamców gdyby po wezwaniu zrezygnowali z połączenia....
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~pluto85md [31.0.38.*]
    Wszystko puściłem w rynek i za wszystko wróciłem do MCI... Niemal 1/1.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: cykle [109.173.154.*]
    Dnia 2020-11-25 o godz. 12:21 ~pluto85md napisał(a):
    > Wszystko puściłem w rynek i za wszystko wróciłem do MCI... Niemal 1/1.

To ty kupowałeś dziś po 15,2 MCI?
    Ładnie wyczyściłeś podaż.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~pluto85md [188.146.97.*]
    Nie. Ja od razu w poniedziałek działałem.
    "Wyszliby na kłamców"? Niekoniecznie. Po pierwsze w oczach ludzi i tak już wyszli zupełnie fatalnie i szczególiki tego nie zmienią. Po drugie najłatwiejszą formą połączenia byłoby przejęcie. Bez konieczności głosowania, możliwości ewentualnych protestów, uwag rewidenta powołanego przez sąd itd. Więc jeśli w pierwszym wezwaniu osiągnie bardzo wysoki procentaż to następne wezwanie i squeeze out wydają się bardzo prawdopodobne. Także zaniechanie połączenia jest dobrą opcją. Wydzielony General Partner się przyda. Najważniejsze żeby opłaty z MCI do PEM byłby opłacalne dla Czechowicza. Będą.

Całkowite opuszczenie PEM jest prostym błędem, ponieważ Czechowicz go jeszcze nie opuszcza. Przy jego zmyłkach naprawdę niczego nie można wykluczyć. Na przykład tego że jako akcjonariusz MCI będziesz nadal słono płacił PEMowi za zarządzanie. Co najmniej należy zachować taki sam ułamek PEM jaki ma się ułamek MCI. Wtedy nie ma ryzyka, bo nawet jeśli PEM zostanie wyzerowany to na rzecz MCI.

Natomiast przeważone pozostanie w PEM faktycznie jest niebezpieczne. Zagrożenie słabym parytetem do drobiazg. Dzisiaj zaszantażowano wyzerowaniem w sytuacji gdyby ktokolwiek protestował w sądzie.
    To musiałoby być grubymi nićmi szyte. Nie przejdzie.
    Widzę tutaj same grube nici.
    Zarząd pobiera wysokie pensje za całkowitą bezradność. Nie potrafią utrzymać dotychczasowych klientów, nie potrafią zapewnić nowych, opowiadają nam jak to MCI za trzy lata odejdzie, tak jakby był to zewnętrzny podmiot. De facto szantażują żeby oddawać po 15, bo jak nie to dadzą mniej lub nic. BARDZO GRUBE te nici.

Ja nie oddam.
    To że są bezradni a pobierają gruby hajs to żadne grube nici. Normalka!
    @Inco/ Leo
    no to mniej więcej wiadomo, kiedy będą sprzeciwy na walnym.... Jeśli będą...

Było też pytanie na ten temat od Moniki:
    Co w wypadku jeśli ktoś zaskarży tą cała wymianę akcji do sądu i uzyska wyrok po swojej myśli. Bierzecie to pod uwagę i co wtedy z PEMem?
    Odp Ewy:
    Jeżeli jakiś akcjonariusz zaskarży uchwały o połączeniu i "uzyska wyrok po swojej myśli", wówczas połączenie nie dojdzie do skutku. W związku z tym PEM, po wygaśnięciu Porozumienie trójstronnego, może zostać pozbawiony gwarancji stabilnych przychodów, które dzisiaj uzyskuje na mocy umowy, która gwarantowała PEM'owi stabilną bazę aktywów MCI na okres 10 lat.

I tu mam 3 refleksje
    1. Jeśli jeden z 2 większych akcjonariuszy zadeklarował sprzedaż w wezwaniu to uchwalenie na walnym połączenia jest prawie pewne. Myślałem, że wezwanie poprą tylko fundusze, które sprzedały ATM przed squeeze-out. Z odpowiedzi Ewy na pytanie Kerama wynika, że to raczej AMC III Moon albo CKS.
    2. Uzyskanie wyroku po myśli skarżącego uchwałę nie jest prostą sprawą. Sąd musi wziąć pod uwagę konsekwencje.
    3. Te ewentualne konsekwencje są w odpowiedzi Ewy raczej dla wszystkich jasne. Z tego co pamiętam sam Leo/ Młoddy przestrzegał przed nimi Inco, gdy ten się przyznał do istotnego przeważenia PEMu względem MCI.
    Zgoda. Samo zaskarżanie połączenia jest bez sensu. Natomiast parytet wymiany to co innego szczególnie przy zdołowanym kursie PEM który jest wynikiem poczynań zarządu w kwestii afery, a potem opłat w TechV.
    Keram to marek wspak. Musiałem tak pytać bona pytania marka nie odpowiadała. Jeśli Ewa mówiła prawdę to jak rozumiem jest pozamiatane. Wezwanie po 15 się uda, uzyskają zgodę na połączenie z podanym parytetem dla tych co nie oddali. A za rok, dwa jak uda się zainteresować jakiś kapitał zewnętrzny to się utworzy nową spółkę typu GP i zrobi emisję po "cenie godziwej". Jakoś to poubierają ładnie PR-owo i przejdzie. Nie Trzeba Tomkowi być geniuszem inwestowania żeby sobie dorobić na znakowanym pokerze z własnymi akcjonariuszami :-)
    Dnia 2020-11-25 o godz. 18:30 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Zgoda. Samo zaskarżanie połączenia jest bez sensu. Natomiast parytet wymiany to co innego szczególnie przy zdołowanym kursie PEM który jest wynikiem poczynań zarządu w kwestii afery, a potem opłat w TechV.

Aferę wokół TV wywołał chyba ktoś spoza PEM/MCI.
    Przy liczeniu wartości godziwej akcji PEM, zarząd założył, że od 4 kw. 2020 opłata stała za TV będzie płacona wskutek poprawy wyników. Poniżej wypowiedź Ewy z dzisiejszego czatu:

Obecnie, w związku z oczekiwaną poprawą wyników TV zakładamy, że pobieranie pełnej opłaty za zarządzanie aktywami TV zostanie wznowione począwszy od opłaty za Q4 2020. Tak wiec w projekcjach PEM, które służyły jako podstawa do określenia wartości godziwej PEM na poziomie 15 PLN (potwierdzonej opinią biegłego rewidenta) uwzględnialiśmy pobieranie od Q4 2020 (z efektem od 2021) pełnej opłaty stałej w TV. Tak więc przyjęta przez nas cena w wezwaniu, oparta na wycenie PEM, nie zakłada niepobierania opłaty stałej w TV.

Co do parytetu to pamiętaj, że przed walnym będzie jeszcze badanie planu połączenia przez biegłego, którego wyznaczy Sąd Rejestrowy. Szczegóły w harmonogramie:
    https://mci.pl/harmonogram-najistotniejsze-zdarzenia-zwiazane-z-planowanym-polaczeniem-mci-capital-asi-s-a-i-private-equity-managers-s-a
    Nie spodziewam się negatywnej opinii z badania planu.
    Jestem ciekawy odpowiedzi inwestorów finansowych na zastosowany dyktat. Przede wszystkim powinni się porozumieć między sobą i przedstawić Czechowiczowi jedno wspólne stanowisko negocjacyjne. Samotnie każdy jest za słaby. Razem mogą dużo zrobić.
    Czechowicz grubo szyje dając do zrozumienia że przestanie powierzać własny kapitał w zarządzanie własnej spółce. Czegoś takiego nikt kupujący akcje PEM się nie spodziewał.
    Pokrzywdzeni finansowi mogą BARDZO utrudnić Czechowiczowi pozyskanie jakichkolwiek klientów w przyszłości. Ergo mogą odpowiedzieć dyktatem na dyktat. Płać chudzino 25 albo masz family office na zawsze. Obligacji też nie uplasujesz.
    @leo
    i co z tego że inwestorzy powinni. Jest pozamiatane, Ewka by tak bezczelnie nie łgała jeśli nie byliby dogadani albo z jednym albo drugim, ale podejrzewa że raczej nie z Czarkiem. A on tez odda w wezwaniu, w końcu niedużo ie stracił....
    @cykle
    Jeśli nikt z dójki Moon -Smorszczewski nie zaskarży uchwały, nie pójdzie do sądu to sąd to na pewno klepnie jeśli nie usłyszy argumentów.
    Aferę wywołał Czechowic umarzając poza kolejności certyfikaty w TechV ( miał do tego prawo gdyby chodziło o spłatę np. obligacji) ale część poszło na spłatę obligacji a za część kupił certyfikaty EuroV. TechV przynosił słabe wyniki i ludzie się w rwili a że był wśród nich Maciejewski były prezes GPW to poszedł do mediów i sprawę nagłośnił. A potem jeszcze prokuratura i tak poszło....
    Polecam, a będzie wiedział o co kaman (jest i słowo Maciejewskiego o nas drobnych MCI czekających 20 lat na dywidendę)
    link 
    link 
    Aferę wywołał Czechowicz swoim ego i lekceważeniem ludzi rynku a nie ktoś z poza MCI/PEM. Ci drudzy tylko wqrwieni poszli z tym tam gdzie trzeba.
    @Inco
    Dzięki! Znam te artykuły. Jak już wcześniej pisałem, po tej aferze kupowałem. Przypominam, że niektórzy na forach chwalili Prezesa za dbałość o interes akcjonariuszy MCI. Korzystał z uprawnień zapisanych w statucie funduszu PV. Ja wtedy kupowałem MCI. PEM zacząłem kupować jak spadł poniżej 11.
    Czechowicz mógłby mieć chorą satysfakcję z wydymania Czarka, ale jeśli finansowi poczują się wykiwani to zemszczą się okrutnie. Nie wiem czy pójdą do sądów i mediów, ale wystarczy że pójdą do kolegów z sektora i Czechowicz bardzo na tym straci. Wszak MCI będzie potrzebowało partnerów do funduszy comitmentowych. Obligacji już potrzebuje. Odpowiednia "sława" w sektorze instytucji finansowych bardzo to utrudni.

Jest jeszcze taki syf że Czechowicz sprzedawał te papiery pracownikom (chyba prawie przymusowo) za 80 (czyli po uwzględnieniu dywidend za 48). To może mocno popsuć atmosferę w samym MCI, bo przecież nie cała kadra się wymieniła.

Albo bidulek nam oszalał z chciwości albo cena 15 jest tylko mocno wywoławcza, pomagająca w usatysfakcjonowaniu mniejszościowych ostatecznym 20-22. Kilka milionów dopłaty to byłby dla MCI znakomity interes, ponieważ szkody wynikające z obrażenia finansowych byłyby dużo wyższe.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: bialoczerwony1972 [37.30.60.*]
    On już napluł finansowym w twarz wyciskaniem na ATM. Oni udają, że to deszcz pada. Jest pozamiatane. Pamiętam jak mloddy broniłes Czechowicza po konflikcie z Czarkiem. Ja wręcz odwrotnie. To był dla nas sygnał ostrzegawczy, który niestety przegapiliśmy.
    W ATM zrobił standardowe świństwo. Nikt go za to nie ukrzyżuje. Natomiast numer z tak szybkim i tak tanim wycofaniem split off'u jest naprawdę niezwykły. To może oburzyć finansowych.

A propos dawnych przekonań. To dwa miesiące temu jasno prognozowałem wygaszenie PEM. Zdanie zmieniłem (niesłusznie) po sukcesie exitu z ATM.
    Może oburzyć ale nie oburzy. Buczek nawet nie miał odwagi powiedzieć wprost że to nie teges...
    To już zaszło za daleko i to nie jest blef. Podejrzewam, że MCI może rosnąć aby przekonać niezdecydowanych do zamiany zamiast pójścia do sądu. Kurs MCI 20zł, a każdy dostanie 0.91 akcji i zamknie mordeczkę nawet jeśli będzie mocno niezadowolony...
    @marek
    Czy Cezary coś odpisał?
    Niewątpliwą intencją Czechowicza jest udane wezwanie. Ergo wzrosty MCI wcale nie są pożądane. Ma udać się wezwanie, a nie wymiana akcji.

Powiadasz że to nie blef. Ja bardziej podkreślam to że po wezwaniu Czechowicz będzie miał swobodę decyzji co dalej. A blefu oczywiście używa. Na przykład bajeczka o tym że za trzy lata MCI Capital zakończy umowę jest takim blefem, który zniechęca mniejszościowych do oporu.
    Przecież gdyby nie ta groźba/szantaż to teraz finansowi mogliby dać zlecenie kupna po 16-18, zwiększyliby swoją liczbę głosów i Cze nie miałby 2/3 niezbędnych do przegłosowania połączenia.
    Ważni mniejszościowi mają łącznie około 20%. Gdyby dokupili kolejne 10%, co mogą teraz zrobić za 6 baniek, to Czechowicz nie miałby szans przegłosować połączenia. Ergo blef wygasającej umowy MCI-PEM jest kluczowy. Skoro używa jednego blefu to może użyć kolejnych kiwek.
    Uczepiłeś się! To nie blef!
    Nazywaj to jak chcesz. Ale przecież nie planuje likwidacji funkcji zarządzania w ramach grupy MCI. Na pewno nie planuje też czekać ponad trzy lata na pozyskanie klientów zewnętrznych. Nie pasowałby mu ostry, wieloletni konflikt z inwestorami finansowymi. Więc grożąc trzyletnim dryfem PEM w kierunku likwidacji grozi czymś czego sam nie chce i wcale nie zamierza.

On chce tanio przejąć cały PEM lub prawie cały.
    @bialoczerwony1972, nie odpisał.
    Wezwanie na PragmaGo. Można? Można!!! Choć ludzie i tak niezadowoleni...
    "Na zamknięciu czwartkowej sesji kurs PragmaGO wyniósł 20,8 zł (+2 proc.). Cena w wezwaniu dla akcjonariusza większościowego wynosi 18,1 zł za akcję. Dla akcjonariuszy mniejszościowych jest wyższa o 35 proc. i wynosi 24,5 zł. Zawiera 20-proc. premię w porównaniu z kursem z dnia poprzedzającego ogłoszenie wezwania i jest wyższa o 37 proc. od średniego kursu akcji z ostatnich sześciu miesięcy (minimum z ustawy o ofercie). Zapisy do sprzedaży akcji w wezwaniu rozpoczną się 16 grudnia i potrwają do 29 stycznia 2021 r...."
    link 

• Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~subwoofer [58.64.4.*]
    To wszystko jest gra pod wyciśnięcie drobnych i tyle. Po co przywiązywać uwagę do tego co oni mówią, piszą czy czatują? Dziś mówią tak jutro powiedzą inaczej. Dziś są dogadani ze znaczącym a jutro moga ogłosić, ze ten zmienił zdanie. Cze krzywdząc PEM skrzywdził by i siebie, więc brednie o nieprzedłużeniu umowy można olać. Poza tym PEM nie idzie do likwidacji tylko będzie włączony w struktury PEMu. Po co? Żeby przedłużyć umowy i dalej zarządzać, więc rzeczywiście jest to próba szantażu. Na youtube-ie jest wideo z debiutu PEMu. z tego co pamiętam to Czarek płomiennie mówił o tym że traktuje PEM jak swoje dziecko. Jeśli dalej tak uważa, to raczej nie sprzeda go tak łatwo, szczególnie za takie ochłapy. W informacji o wezwaniu jest podane, że w przypadku braku satysfakcjonującej odpowiedzi, możliwe są dalsze skupy.

Dlatego jeszcze raz zalecam trzymać zwieracze silnie i pewnie zaciśniętę, a to co ta hołota gada jest patykiem na wodzie pisanie, tak jak świetlana przyszłość PEM-u którą obiecywali. Dlatego nie wymiękać, bo macie w posiadaniu wartościowe aktywa.
    Moim zdaniem to żaden blef, za grubo by grali, te wszystkie infa, zgody, czaty... Ludzie oddadzą PEM, albo zostaną w MCI gdy dostaną 0,91 akcji za każdą akcje PEM.

Kolejne wzmianka:
    "Planowane połączenie Spółki oraz MCI ma zostać dokonane w trybie określonym w art. 492 § 1 ustawy z dnia 15 września 2000 r. Kodeks spółek handlowych tj. przez przeniesienie całego majątku Spółki na MCI za akcje, które MCI wyda akcjonariuszom Spółki (łączenie się przez przejęcie). W ramach połączenia akcjonariusze Spółki staną się akcjonariuszami MCI a Spółka ulegnie rozwiązaniu bez przeprowadzania likwidacji...."
    Może podniosę cenę wezwania o 2 może o 3zł aby zaspokoić swoje ego i udowodnić sobie jaki to z Czechowicza łaskawy pan, ale to wszystko.
    Amen.
  • Re: Czat z Ogryczak 25.11 Autor: ~marek [193.188.0.*]
    @bialoczerwony1972, Cezary mi odpisał. Swoje stanowisko publicznie ogłosił w parkiecie. Sugeruje mobilizację drobnych abyśmy wspólnie (może przez SII) również wyrazili swoje zdanie. Co sądzicie?
    To miło z jego strony. Fajnie, że i Buczek w kocham nie udaje, że to deszcz pada... Tylko co my możemy zrobić? Jest ktoś kto zająłby się tym? Ja na razie przez jakieś 2 miechy nie będę miał czasu...
    Też nie wiem co możemy zrobić z takim rozdrobnieniem na tak mało popularnej spółce. Jedyną nadzieję widzę w zasadzie w tym, że jednak Mezzanine się rozmyślą i zachęceni oporem innych sami też zechcą więcej. Nie wiem na ile to są ludzie powiązani z Tomaszem.
    Są tu w ogóle jacyś akcjonariusze którzy mają większe ilości akcji? Nie kilka k tylko raczej kilkadziesiąt / kilkaset k. Pewnie nie ma.
    Pewnie jacyś są tylko czy zaglądają na bankier.pl?
    Ja mam w sumie 11k, cześć moich, a część jako inwestycja dla dzieciaków...
    Ja mam 3k tylko PEM-u.
[x]
PEMANAGER 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.