• raport Autor: ~Konek [80.68.231.*]
    Dobry raport o wiele lepszy od ostatnie. Już wiemy skąd te wzrosty. Szkoda że juz nie jest tanio...
  • Re: raport Autor: ~Fenomenolog [188.252.102.*]
    Bez fajerwerków, ale do przodu.
  • Re: raport Autor: ~Mamona [31.178.137.*]
    Dobra spółka to tanio już nigdy nie będzie... bo i po co?
  • Re: raport Autor: ~Vlad [89.70.77.*]
    jest jak jest
    zobaczymy kto zrealizuje zysk zgodnie z regułą "sprzedawaj fakty"
  • świetne perspektywy Autor: ~Piotr [37.47.166.*]
    Biorąc pod uwagę, jak wyceniane są niektóre wydmuszki na tym parkiecie, perspektywa wzrostów do 50 zł wydaj się całkiem realna: najważniejsze, że rosną zyski na poziomie operacyjnym i wysoka płynność pozwalająca na nowe projekty. Dobrze byłoby tylko, żeby Spółka była bardziej aktywna na polu informacyjnym... Jedno jest pewne: wirus przeminie, a handel przenosi się do internetu i ten trend będzie się umacniał z roku na rok w obawie przed kolejnym wirusem.
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Vlad [89.70.77.*]
    w pół godziny całkiem duży obrót na walorze i zjazd
    raport nie zachwycił, inwestorzy korzystają z okazji by wyjść z inwestycji
    - jakie wasze zdanie?
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~PremierMateusz [31.178.137.*]
    Co ty wygadujesz kolego? Jaki duży obrót? 30tys....?
    Papier solidnie trzyma się w kanale bocznym 14-17 i jak widać elegancko jest podbierany na dołkach, powoli, stopniowo pieterko po pięterku w górę....
  • patrzę na 30 zł Autor: ~Vlad [89.70.77.*]
    zauważyłem, że taki obrót do południa to rzadkość, ktos oddał, ale popyt w okolicach 15 zł pojawił sie natychmiast
    zgadzam sie, że papier jest akumulowany i mamy przyzwoity trend wzrostowy
    cały czas zakładam 30 zł do końca roku - rajd św Mikołaj, ect..
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Piotr [37.47.168.*]
    Dodam, że prawdziwi - długookresowi - inwestorzy oceniają perspektywy, a nie bieżące wyniki (ewentualnie ich dynamikę) i na tej podstawie podejmują decyzje.
    13,40 - chyba dotarliśmy do pkt. wsparcia - SMA45
    technicznie - w takich momentach zazwyczaj uaktywnia się popyt
    ksiązkowo !
    powrót >16
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Inwestor [188.146.233.*]
    Kupiłem. Uważam że spółka wychodzi na prostą i ma bardzo duży potencjał. Zanotowali wzrost przychodów i w końcu zysk. Otoczenie sprzyja. Dodatkowo jest trend wzrostowy i mamy najprawdopodobniej dno korekty.
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Inwestor [188.146.233.*]
    Jak myślicie, wybronią czy nie ?
    'apteki" nie oczekuj, 13,4 w grze a jazda na 12,5 przy mało płynny spółkach jest normalne, wystarczy, że 1-2 os. wyrzucą akcje za 3 tys. zł i masz "zjazd"
    wg. mnie mamy szanse na powrót >15zł
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Jan [212.162.41.*]
    Rynek pokazuje co myśli o emisji po 7zł dla kolesi.
    Nikt nie będzie siedział przy stole z szujami...
    no tak, ale przez 1 rok maja lock-up, zakaz sprzedazy, a emisja ne jest duża
    ciekawe, czy ktos wykorzysta ten moment na K
    Dobra dobra. Lockup jest na nowe akcje a starymi mogą walić w rynek. Kupili po 7zl, sprzedadzą za 10, 11, 12zł. Czysty zysk...
    Jeszcze nie widzialem zeby jakis spolki rosły po takich złodziejskich machlojach na akcjach.
    Skoro potrzebuja kasy to mogli zrobic emisje z PP....

• Re: świetne perspektywy Autor: ~Konek [5.173.249.*]
    Yyy ja mialem srednia 6.50
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~elo-helo [94.240.34.*]
    widzieliście to:
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20201207/cloud-technologies-podwyzsza-kapital-zakladowy

coś tam próbują się tłumaczyć.
    sam nie wiem co o tym myśleć - oprócz tego że nie powinni pozwolić by spadło poniżej 7 PLN : )
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Jan [31.178.137.*]
    Pisac sobie moga ze to dla kluczowych managerow i inne dyrdymały.
    Emisja bez PP to zawsze dymanie pozostalych akcjonariuszy....
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~elo-helo [188.146.37.*]
    a kolega ciagle z tym dymaniem. moze warto jakis inny serwis odwiedzic, bardziej tematycznie dostosowany? : )

nie wiem jak bedzie ale widze 2 mozliwosci:
    1. zarzad to cyniczni zlodzieje, kupuja taniej akcje aby za chwile je opchnac po kilka zlotych taniej i sie nachapac.
    2. wlasnie dostalismy info ze insiderzy wydaja 3 banki na akcje spolki. chyba wiecie co to zazwyczaj oznacza.

ale jak bedzie to sie okaze po wynikach.
    wyniki pokażą przeszłość, natomiast kilka zgrabnych posunięć (czego życzymy zarządowi) i mamy 30-50 zł
    Elo-Helo - muszę się troszkę nie zgodzić.
    To jest Polska, to jest New Connect, tu się na niejednej spółce działy już cuda - i za każdym razem inwestor mniejszościowy był pokrzywdzony.
    Jeżeli żylibyśmy w USA, to pewnie takie info to byłaby świetna informacja, ale nie w tym kraju.
    Jedyną grupą, która ma się obłowić na emisji, to zainteresowani - biorący udział.

Zresztą zobaczcie jak ta spółka działa:
    - skup akcji własnych po 60zł (zakładam, że od managerów i znajomych, którzy juz wiedzieli co sie święci), tuz przed wprowadzeniem ustawy o RODO. Przecież za tą gotówke, która poszła na skup tuż przed katastrofą RODO, można by było z rok temu całą firmę odkupić z rynku... Skoro juz wiadomo bylo jakie będą skutki RODO, to można było zostawić gotówke na trudne czasy a nie puszczać lekką ręką po bardzo wysokiej cenie.

- zakup platformy DSP (od kolegów, czy tam partnerów biznesowych - nazywajcie jak chcecie), która miała zoptymalizować koszty operacyjne itd. Z raportów nie widzę, żeby jakiekolwiek koszty zostały zoptymalizowane. Znowu koledzy zadowoleni z posunięcia firmy.

- teraz emisja dla kolegów po 7zł (którzy prawdopodobnie 2 lata temu pozbyli sie papiera na duzo wyzszych poziomach). Kolejne kółeczko będą robić? Tu się zgodzę - może warto się pod nich podłączyć. Trzeba tylko w porę uciec, a ucierpi znowu drobny inwestor.
    Zresztą po co robić dodatkową emisję dla managerów, za półdarmo robić - skoro:
    a) możnaby rozdać im skupione 2 lata temu akcje, jeżeli zostałyby spełnione warunki programu motywacyjnego. Akcje są w firmie - po co emisja.
    b) jeżeli rzeczywiście potrzebują gotówki na spektakularne przejęcia - to myślę, że z rynku dużo wyższą cenę za akcję by uzyskali, organizując emisję z PP.

Skup akcji po 60zł, teraz emisja po 7zł? Gdzie tu logika?
    Rozumiem, że to działanie w interesie akcjonariuszy?

Do tego ciągłe artykuły w prasie i na portalch, jak to reklama internetowa rośnie, jakie profity czekaja Clouda, co za super bazy danych mają itd. A widzicie ten kosmiczny wzrost rynku reklamy, w przychodach i zyskach spółki?

Po prostu nie jestem w stanie uwierzyć w dobre intencje 'prezesów' spólek z NC. Oni tu są po Twoje pieniądzę. "Żeby wszystkim (kolegom) żyło się lepiej" - żeby zacytować spot wyborczy jednej z partii :).
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~elo-helo [94.240.34.*]
    Jan - dzieki za fajna, merytoryczna odpowiedz. widze ze obserwujesz spolke od dawna. oby wiecej takich i wreszcie to forum zacznie wnosic jakas wartosc.
    to co piszesz to jest jakas interpretacja tego co sie zdarzylo.
    ale wolalbym sie skupic na przeszlosci.
    napisales ze po co robic emisje jak sa akcje wlasne.
    w raporcie za q3 jest info: "Zgodnie z uchwałą WZA na datę publikacji raportu akcje własne mogą być zasadniczo wykorzystane jedynie w dwóch celach: umorzenia lub odsprzedaży. Wykorzystanie tychże akcji na potrzeby ewentualnego programu motywacyjnego nie jest możliwe z racji upływu terminu zaoferowania tychże akcji potencjalnym beneficjentom."
    wiec akcji wlasnych nie mozna wykorzystac dla mgm.
    co do pozyskania kasy na akwizycje: spolka na koniec q3 miala 15 mln cashu; myslisz ze potrzebuja wiecej i te 2.8 mln zrobi roznice?
    ale znowu: czas pokaze.
    No własnie nie widzę żadnego sensu tej emisji, poza tym, że 'koledzy' mają dostać tanie akcje i się ponownie obłowić dzięki spółce i giełdzie (zresztą po to powstało New Connect nieprawdaż?)...
    Emisja z wyłączeniem PP, to jawne okradanie pozostałych akcjonariuszy. I to za 50% ceny rynkowej. Nikt mi nie wytłumaczy, że jest inaczej i że ktoś ma dobre intencje.

Zresztą jak ktoś uważnie czytał wywiady z prezesem, to w ciągu kilkunastu ostatnich miesięcy, kilkukrotnie powtórzył zdanie w stylu: "teraz nie jest czas na wzrost wartości firmy/akcji, skupiamy się na transformacji biznesu". Może dokładnie tak to nie brzmiało, ale sens wypowiedzi mam nadzieję zachowałem.
    Zresztą raporty finansowe nigdy nie potwierdziły zapowiadanych optymalizacji biznesu i korzyści np. z zakupu platofirmy DSP. No ale papier wszystko przyjmie i raport może wyglądać, tak jak się tego chce. Może już czas na zmianę retoryki i zaskakujące, skokowe poprawy wyników?
    No skoro się już biznes jednak zopytmalizowało, to koledzy i współpracownicy chcą na tym skorzystać i zarobić. A infa na New Connect można przecież produkować na zamówienie i nikt konsekwencji nie wyciągnie. Listy intencyjne, wywiady, artykuły na zamówienie i kurs bez problemu można wywindować spowrotem na 100zl. :) Kto wie - może mają w szufladzie już gotową apkę, która leczy Covida. ;)
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Misiek [5.253.120.*]
    Czy ktoś ma w ogóle pojęcie co się w tej spółce dzieje? Z jednej strony wygląda bardzo solidnie ale zero obrotów, żadnego infa jakby już była przerwa świąteczna. Z drugiej strony info że do Polski wchodzi jakaś amerykańska spółka Box zajmująca się tym samym o kapitalizacji 3 mld dolarów. Żeby nie było że po cichu przejmuje Cloud (bo niby ma zatrudnić około 80 osób) i za chwilę Cloud zniknie z giełdy.
    A to pewnie po to ta emisja. Będą amerykańskiego Boxa przejmować :)
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Krzysztof [77.111.247.*]
    Może dadza radę go wchłonąć ;-)
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~elo-helo [188.146.102.*]
    z tym boxem to na serio czy ironia? bo ciezko wylapac w necie.
    bo juz ktorys raz z rzedu ktos wchodzi na forum i wyglasza dyrdymaly jak to kolejna firma typu dropbox wchodzi do spolki czy microsoft z azure i jak to wplynie na clouda. cloud nie ma nic wspolnego z cloud computing. wiem ze nazwa mylaca. firma zajmuje sie marketingiem internetowym i tyle.
    co do emisji - spolka deklaruje ze emisja jest dla kluczowej kadry za ich zaslugi. akcje beda objete lock-upem. mysle ze mozna to interpretowac tak ze na pewno nie spodziewaja sie wielkiego spadku kursu. juz w tym roku bylo ponizej 7 pln. teraz zblizamy sie do 10 pln, wiec to nie jest jakies niesamowite dyskonto. przynajmniej nie jest to po nominale. wiec to nie jest tak calkiem za darmo i bez ryzyka. jeszcze jeden punkt moze byc ciekawy: ile akcji obejma ludzie z organow lub duzi akcjonariusze. beda to musieli zaraportowac.
    Ja tylko pozwolę sobie zauważyć, że spółki o świetnych perspektywach zazwyczaj nie spadają o 40% ot tak sobie.
    Z 17zł na 10zł to trochę zbyt mocna korekta, jeżeli by to miało rosnąć...
    O już są infa.
    Wiadomo kto sobie nadrukował tanich akcyjek :)
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Misiek [5.253.120.*]
    Z drugiej strony na 200 tys akcji po 7 pln 1,4 miliona trzeba bylo wylozyc
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~konek [196.3.50.*]
    7zł to tanie akcje? ja widzialem nawet po 3.6 a sam po 5-6zł kupowałem.
    a dla zwyklego czlowieka wyskoczyć z 2.8mln to nie jest tak prosto...
    czyli szefu łyknał akcje za 1.4mln
    i reszta tez za 1.4mln
    naprawde uwazam że chcieli lekko dokapitalizowac pod przejecie. Ja pomału zaczynam zbierać co oddałem.

Ludzie zobaczcie inne firmy za ile sobie zarzad drukuje...
    Tak 7zł to tanie akcje. To że 2 transakcje po 100 akcji poszły po 3,60zł, nie znaczy że dało się kupić większą ilość papierów poniżej 7zł w ciągu ostatniego roku. Średnia za ostatnie pół roku oscyluje wokół 12zł...
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Konek [80.68.231.*]
    wiem ze taniej, ale zawsze do kazdej emisji nowej robisz jakis upust.
    Oczywiscie najuczciewiej jest zrobic z prawem poboru. Acz nie czuje sie jakis bardzo oszukany.
    Rząd na inflacji też cię kroi co roku 3-4%. Niby nikt nie czuje się za bardzo oszukany, ale jak pozbierasz do kupy kilka lat to już pokaźny ubytek majątku się robi... Tak samo jest z małymi emisjami. Tu, jedna, tam druga i za chwile zamiast powiedzmy być właścicielem 0,2% firmy, okaże się, że będziesz miał 0,1%...
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~elo-helo [89.66.115.*]
    @Jan ale z czym tak realnie masz problem? czego sie boisz w tej emisji? zazwyczaj z mojego doswiadczenia glowny problem - i powod czemu kurs spada po takim newsie - to ze ludzie sie boja ze nowe akcje to bedzie zwiekszona podaz i kurs sie zdoluje; wg newsa ktory poszedl founder wzial polowe emisij; musi raportowac jak cos sprzeda; wiec jesli mysli sensownie to raczej nie sprzeda (chyba od poczatku nie sprzedawal?); wiec podazowo powinno byc ok, nawet w najgorszym scenariuszu jakby od poczatku 2022 cala reszta chciala naraz sypac..
  • Re: świetne perspektywy Autor: ~Konek [80.68.231.*]
    Z inflacja masz rację tak działa:-) ale dodrukowali 400k akcji z co dało 5000k i zapłacił i za to 2.8mln czyli więcej kasy w kasie A to nie jest inflacja. I dam sobie odciąć rękę że będzie przejęcie bo inaczej to nie ma sensu. Ja będę kupował i tyle. Przeczytaj raport mówią o przejęcie i skokowym wzroście przychodow
    Ja mam problem z emisją z wyłączeniem PP. Jeżeli jako akcjonariusze wspólnie mamy zyskać na przejęciu, to chętnie również dorzucę się do kosztów przejęcia i kupię proporcjonalnie swoją część akcji za 7zł.
[x]
CLOUD 3,00% 68,60 2026-03-25 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.