• Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~mroczneśredniowiecz [94.254.180.*]
    Teraz tyle samobójstw, że czyhają straże
    Nad rzeką. Niech no człowiek się pokaże,
    Co na afisze nie patrzy
    I od korzenników bladszy,
    Niedbale utrzewiczony
    I źle urękawiczniony:
    Myślą, że się chce topić;
    A więc pełni zgrozy
    Ratują go od śmierci, a wiodą do kozy.

Taki to jakiś, po Sekwany brzegu,
    Biegł przeciw wody, Żandarm zatrzymał go w biegu
    I urzędownie pyta o powody
    Tego biegu przeciw wody.

"Nieszczęście! - woła biedak - pomocy! ratunku!
    Żona mi utonęła, żona, iż tak rzekę,
    Wpadła mi w rzekę".

A na to żandarm mu rzecze:
    "O, praw hydrauliki nieświadom człowiecze!
    Szukasz utopionego ciała w złym kierunku.
    Ono z góry w dół płynie wedle praw przyrody,
    A ty za żoną biegniesz przeciw wody?"

"Boć to ciało - rzekł szukacz - było w życiu dziwne,
    Zawżdy wszystkiemu przeciwne:
    I domyślać się mam pewne powody,
    Że popłynęło z rzeką przeciw wody".

• Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Sheep [78.11.162.*]
    Haha. Fajna przypowieść :)
    Oby na czasie
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Ola [109.173.155.*]
    Bohater wiersza :
    1. Bardzo kochał żonę i rozpaczał po jej utracie :)
    2. Niestety był bezradnym "gamoniem" ?:), bo nie potrafił uratować ukochanej :))))
    Morał:
    Kochajcie i doceniajcie swoje żony , bo będziecie rozpaczać po ich stracie :)

• Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~mroczneśredniowiecz [94.254.180.*]
    Dnia 2020-11-13 o godz. 19:04 ~Ola napisał(a):
    > Bohater wiersza :
    > 1. Bardzo kochał żonę i rozpaczał po jej utracie :)
    > 2. Niestety był bezradnym "gamoniem" ?:), bo nie potrafił uratować ukochanej :))))
    > Morał:
    > Kochajcie i doceniajcie swoje żony , bo będziecie rozpaczać po ich stracie :)
    >

Tylko kobieta zrobi swój PR zamiast epigramu!
    Okazuj to Rurkowi przy każdym sporze o tożsamość!

Mroczus a Ty wiesz w którą stronę ta rzeka płynie ?:)
    Dnia 2020-11-13 o godz. 19:52 ~Sheep napisał(a):
    > Mroczus a Ty wiesz w którą stronę ta rzeka płynie ?:)

Wchodzisz na śliski grunt, ale chętnie się pobawię. :)

Jakie pojęcia dopuszczasz w celu odpowiedzi na swoje pytanie?
    Mroczny, a ja mam dla Ciebie taką przypowieść ...:)
    Pewien chłop mieszkający na skraju wioski miał syna i konia. Pewnego dnia koń przeskoczył ogrodzenie i uciekł. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przyszedł do chłopa i powiedział: takie nieszczęście ciebie spotkało twój jedyny koń uciekł, a przecież to jedyna podpora twojego gospodarstwa, jak teraz będziesz orał pole.A chłop na to: – może tak, może nie.Po kilku dniach kiedy słońce chowało się już za horyzontem, chłop siedząc przed chatą nagle zauważył cienie dwóch postaci zbliżających się do wioski. Kiedy były już blisko chłop rozpoznał, że to jego koń wrócił i przyprowadził ze sobą przepiękną klacz. Chłop uradowany tym faktem kazał synowi zaprowadzić konie do stajni.Na drugi dzień, kiedy sąsiad dowiedział się o tym przyszedł do chłopa i mówi: takie szczęście ciebie spotkało twój koń do ciebie wrócił i przyprowadzi piękną klacz. Teraz będziesz miał dodatkowego konia do pracy, no i może z czasem źrebaka. A chłop na to: może tak, może nie.O świcie syn chłopa nie mogąc się nacieszyć piękną nową klaczą, postanowił ją wypróbować. Osiodłał więc klacz i pomknął na niej przez łąki. Nagle koń próbując przeskoczyć rów potknął się a syn upadając mocno się poturbował i złamał nogę. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przyszedł do chłopa i mówi: takie nieszczęście ciebie spotkało twój jedyny syn złamał nogę i spędzi kilka tygodni w łóżku i kto ci teraz będzie pomagał w gospodarstwie?A chłop na to: może tak, może nie.Po dwóch tygodniach przez wioskę przechodziło wojsko i werbowało wszystkich młodych i silnych mężczyzn na wojnę. Ponieważ syn chłopa miał złamaną nogę i nie był w stanie służyć w wojsku zostawili więc go w domu. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przychodzi do niego i mówi: takie szczęście ciebie spotkało wojsko zabrało wszystkich chłopaków z wioski, tylko twój się uchował. Jak niedługo wyzdrowieje to znowu będzie mógł ci pomagać w gospodarstwie.A chłop na to: może tak, może nie... :))))
    Dnia 2020-11-13 o godz. 20:38 ~Ola napisał(a):
    > Mroczny, a ja mam dla Ciebie taką przypowieść ...:)
    > Pewien chłop mieszkający na skraju wioski miał syna i konia. Pewnego dnia koń przeskoczył ogrodzenie i uciekł. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przyszedł do chłopa i powiedział: takie nieszczęście ciebie spotkało twój jedyny koń uciekł, a przecież to jedyna podpora twojego gospodarstwa, jak teraz będziesz orał pole.A chłop na to: – może tak, może nie.Po kilku dniach kiedy słońce chowało się już za horyzontem, chłop siedząc przed chatą nagle zauważył cienie dwóch postaci zbliżających się do wioski. Kiedy były już blisko chłop rozpoznał, że to jego koń wrócił i przyprowadził ze sobą przepiękną klacz. Chłop uradowany tym faktem kazał synowi zaprowadzić konie do stajni.Na drugi dzień, kiedy sąsiad dowiedział się o tym przyszedł do chłopa i mówi: takie szczęście ciebie spotkało twój koń do ciebie wrócił i przyprowadzi piękną klacz. Teraz będziesz miał dodatkowego konia do pracy, no i może z czasem źrebaka. A chłop na to: może tak, może nie.O świcie syn chłopa nie mogąc się nacieszyć piękną nową klaczą, postanowił ją wypróbować. Osiodłał więc klacz i pomknął na niej przez łąki. Nagle koń próbując przeskoczyć rów potknął się a syn upadając mocno się poturbował i złamał nogę. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przyszedł do chłopa i mówi: takie nieszczęście ciebie spotkało twój jedyny syn złamał nogę i spędzi kilka tygodni w łóżku i kto ci teraz będzie pomagał w gospodarstwie?A chłop na to: może tak, może nie.Po dwóch tygodniach przez wioskę przechodziło wojsko i werbowało wszystkich młodych i silnych mężczyzn na wojnę. Ponieważ syn chłopa miał złamaną nogę i nie był w stanie służyć w wojsku zostawili więc go w domu. Na drugi dzień, sąsiad dowiedziawszy się o tym przychodzi do niego i mówi: takie szczęście ciebie spotkało wojsko zabrało wszystkich chłopaków z wioski, tylko twój się uchował. Jak niedługo wyzdrowieje to znowu będzie mógł ci pomagać w gospodarstwie.A chłop na to: może tak, może nie... :))))

To jest bardzo symboliczne, że pomimo tego, iż ten chłop nie miał zdania w żadnej poruszanej kwestii, to jego zona nie miała nic do dodania.
    :)))))

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [109.173.155.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Dnia 2020-11-13 o godz. 21:01 ~Ola napisał(a):
    > Żona pewnie od niego uciekła, albo się utopiła z rozpaczy, że ma takiego chłopa :)))
    > A przesłanie jest zupełnie inne... Jakie ???:)

Sweet dreams?
    Z pozytywów tej historii to zayważam, że chociaż koń wybył na trochę i sobie podymał na stronie.
    ( przestało mi działać niekreskowane "ó", więc piszę wtedy cyrylicą, sorki)
    Widzę, że muszę jakoś rozjaśnić tę "pomroczność ":)
    Otóż morał tej historii jest taki... To co w pierwszym momencie wydaje nam się nieszczęściem, tragedią lub dramatem następnego dnia może się okazać pozytywem albo nawet wybawieniem od innej opresji....:)
    Idąc dalej tym tokiem rozumowania można stwierdzić rzecz następującą...W tym momencie uważacie, że obecność "bab" w akcjonariacie nie przynosi chluby ani giełdzie ani spółce, jednak przyjdzie taki moment, że ten fakt Was ucieszy....:)
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Rado [176.115.87.*]
    Macie dla nas jakąś niespodziankę?
    I co wywaliłes swoje 4 tysi? Jak nie to płacz bo sntc czy jak tam... ma pkc w poniedziałek walić:)
    To dokładnie jak u Ciebie, Żonie Chłopa już ręce dawno opadły, od tego patrzenia na mądrość chłopa, Zrezygnowana postanowiła zamieszkac w swoim, szczęśliwym świecie. Do chłopa i tak nic nie dotarło. Pomyślał tylko, że baba znów płynie pod prąd...s
    Dopuszczam pojęcia wszelkie, oprócz tych zawierających zgłoski: CH,U,Ż,M,A, X ,O,I,R otaz T
    Dnia 2020-11-13 o godz. 22:43 ~Sheep napisał(a):
    > Dopuszczam pojęcia wszelkie, oprócz tych zawierających zgłoski: CH,U,Ż,M,A, X ,O,I,R otaz T

Czym się różni głoska "A" od głoski "a"?
    Bo nie wiem, czy mogę używać pojęć z tego zdania:

CHata U Żonatego Mężczyzny - Amatora Xanaxu - Obudziła i Rozpieściła Tęsknoty
    śpiące we mnie od dziecka.

Mroczus,to wino czy Xanax ?,bo chyba mnie nie zrozumiałeś....
    To drugie"a" to miało być "ą"
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Romek [37.47.19.*]
    Czesc dziewczyny! Co tak dzisiaj napsocilyscie? Co to za syficzny raport?!?
    Nie wierzę, że tego Romku nie rozumiesz....:)))
    Jak nie wiadomo o co chodzi..., to chodzi o pieniądze....
    Będą występować o dofinansowanie z tarczy antykryzysowej :)
    Ale ten biznes to nawet na wnipy, srodki trwale czy magazyn nie produkuje. Tutaj kazda kase przepalaja na nie wiadomo co...Az tylko jedno sie cisnie na język
    Mocno przesadzasz chyba ...
    Dobranoc :)
    Ruruś ja myślałem że ty cały czas z rurami... Przychody mają co raz fajniejsze. Zakładam że nowy kanał dystrybucji dużo pochłania. Markę promują to widać. PR dużo lepszy. Nawet raport drugi raz z rzędu elegancko wykonany... Koszty są spore bo robią podwykonawcami specyficzne usługi Mam tu na myśli obsługę prawną, speców od e-commerce, i wiadomo samo IT ,informatycy, to kosztuje. Moim zdaniem idą w jakość. Zobaczymy jak współpraca z partnerami będzie się rozwijać. Ale o analizę kosztow zawsze można zapytać. Tak sobie Ruruś myślę Ty chyba wiesz skąd się koszty milionowe produkcji gier Bloobcia biorą? A może nie wiesz?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [195.187.54.*]
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Sheep [195.187.54.*]
    Tak poczytałam Wasze tj Rurusia i Mroczusia i Radusia posty - uwagi na temat magazynu, środków trwałych i WNIP, w ogóle ewidencji. I wiecie co? Przecież my jesteśmy tego samego zdania. No dosłownie jak chłopy z babą sie nie potrafimy dogadać! Ja narzekam że wszystko walą w koszty, Wy patrzycie że nie ma aktywowanych kosztów( bo co to jest zakup środków trwałych, magazyn... (o ile w ogóle w ITL można coś takiego wymyślić jak magazyn (chyba że części zamiennych do komputerów):))), co wg Was jest pretekstem do zarzucenia iż spółka nic nie wytworzyła. Czyli de fakto- narzekamy na to samo.
    Myślę że można spojrzeć jeszcze na taką ewidencję w następujący sposób: SPÓŁKA NIE ROBI NIC BY ZAPREZENTOWAĆ "LEPSZE" SPRAWOZDANIA FINANSOWE. To z kolei prowadzi do wniosku; jeśli nie sa w sprawozdaniu pokazane WINP, Nakłady na B+R, Patenty, Wartość firmy, RMK, PPO, a InteliWise nie ma długów, doskonale radzi sobie na rynku i podpisuje milionowe kontrakty ze Skarbem Państwa/ Ministerstwami oraz Molochami Korporacyjnymi to: ICH PRODUKTY SĄ BARDZO KONKURENCYJNE i WARTOŚĆ KSIĘGOWA INTELIWAISE JEST KOMPLETNIE NIEDOSZACOWANA.

Resume: pierwszy raz w życiu tęsknie za poniedziałkiem.

Czesc oShibko- „ jeśli nie sa w sprawozdaniu pokazane WINP, Nakłady na B+R, Patenty, Wartość firmy, RMK, PPO,” to oznacza, ze sprawozdanie jest sporzadzone niezgodnie z ustawa o rachunkowosci. Ot, tyle :)
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Sheep [37.30.54.*]
    Oj Rurek Rurek. Ty to zawsze dziure w całym znajdziesz.
    Taka nasza męska przypadłość, że szukamy dziur! A z nudniejszych rzeczy, to poprostu jestem bieglym rewidentem
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Sheep [37.30.54.*]
    IHaha, A co ty rewidujesz:))
    Chyba nie cudze kieszenie?
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~STNR [46.134.31.*]
    Wyparowało 10 mln ze spółki wartej 6 wyświetleń na YouTube. Standardowo miało być tak pięknie a wyszło... Hmm jak fundusze zaczną sypać to już nawet pkc nie będzie miało sensu. 10 mln złotych z kapitału zapasowego to pewnie Panie rewident odpis warty czegoś? Czy źle to intrpretuje a moje pieniądze są już dawno na Malcie i jakiś grupas przepierdziela je w kasynie. Biedna ta naszA Polska cytując Rydzyka. Moje Pkc ija kurs na groszówki. Sprawdźcie w arkuszu zleceń wasze możliwości wyjścia.
    STNR- tak, widac ze przepalili 10mln zl. To w sumie zadna nowosc na NC, czy szerzej na naszej bananowej gieldzie. Ale nie zrobili tego w tym kwartale, tylko to sie w sumie dzieje od dluzszego czasu. Ktos to nazwie nieudanym biznesem, a ktos inny dosadniej...Twoje pkc w poniedzialek nie jest dla Ciebie zadnym dobrym rozwiazaniem
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~mroczneśredniowiecz [5.173.24.*]
    Dnia 2020-11-14 o godz. 21:14 ~Romek napisał(a):
    > STNR- tak, widac ze przepalili 10mln zl. To w sumie zadna nowosc na NC, czy szerzej na naszej bananowej gieldzie. Ale nie zrobili tego w tym kwartale, tylko to sie w sumie dzieje od dluzszego czasu. Ktos to nazwie nieudanym biznesem, a ktos inny dosadniej...Twoje pkc w poniedzialek nie jest dla Ciebie zadnym dobrym rozwiazaniem

Z zupełnie innej beczki, ale niezupełnie bo Owca sypała już tu przypowieściami rodem z Nazaretu, a te zestawione z jej nickiem ( bałem się napisać jajnikiem, ufff!!!) są poddane naprawdę silnej presji skojarzeniowej.

Jakiś "ludzki, tak po chrześcijańsku ludzki" jesteś ostatnio. Co się zmieniło?

Izajaszu drogi! Ja zawsze jestem bardzo chrzescijanski, tylko Ty moze mnie zbyt nieuwaznie czytasz. Moja zyciowa dewiza „ora et labora”!
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Izajasz [5.173.24.*]
    Dnia 2020-11-15 o godz. 10:27 ~Romek napisał(a):
    > Izajaszu drogi! Ja zawsze jestem bardzo chrzescijanski, tylko Ty moze mnie zbyt nieuwaznie czytasz. Moja zyciowa dewiza „ora et labora”!

Zechciej więc tego Szatana w sobie przycisnąć nieco mocniej, albowiem prowokuje Cię do niegodnych prawdziwego chrześcijanina wypowiedzi o sobie jako o osobie pełnej chrześcijańskiej postawy. Tak mówią o sobie przebierańcy, a prawdziwi chrześcijanie są w swojej ocenie zaledwie na początku drogi.

No!
    Czyli zdrowy jesteś i wszystkie wyniki masz w normie?
    Bardzo się cieszę!

Tak! Odrąbalem sobie juz prawą ręke i wybilem oczy! Posty pisze zw mnie siri.
    Tez zdrowia bracie Izajaszu zycze! I uwazaj na wilki w nomen omen Owczej skorze!
    Dnia 2020-11-15 o godz. 10:52 ~Romek napisał(a):
    > Tak! Odrąbalem sobie juz prawą ręke i wybilem oczy! Posty pisze zw mnie siri.
    > > Tez zdrowia bracie Izajaszu zycze! I uwazaj na wilki w nomen omen Owczej skorze!

Właśnie z nimi piszę!

A na serio:

To co napisałeś to istota starotestamentowego Odkupienia! Wyrazy uznania, albowiem poświęciłeś coś aby mnie ostrzec.
    W naszym zapyziałym, katolickim rozumieniu pojęcia Odkupienia, wpojonym nam przez Organizację Wyzysku, jest to akt poświęcenia, świadomej straty za grzechy. Swoje lub cudze.

Guzik prawda. Odkupienie to starotestamentowy nakaz wykupienia członka wspólnoty wyznaniowej lub jego ziemi z rąk obcych!
    Organizacja Wyzysku zaimportowała tę powszechną i szanowaną wtedy ideę na cele marketingowe i podpięła to pod targi z Szatanem tylko po to, aby całą ludzkość umieścić po stronie "Wn".

Wiem, że Baja/Owca/Ola/Ewa/Marek/... to grupa sprzedająca w bramie dolary malowane przez dzieci z Bangladeszu.
    Dlatego działają na takich spółkach jak ITL, bo tu zaglądają inwestopory, które widząc jak Orlen/PGNiG podnosi się ze spadku, weszły na ITL bo zobaczyły spadek. I ich ogrywają.

Wiem.

Byłem tu chyba piąty raz w swojej historii w nadziei na "RUN, Forrest! RUN!
    Ale jeśli Covid nie jest w stanie tego ruszyć, a prezes maluje się na W.I.Lenina to ja wysiadam, a wątpiącym polecam poświęcić 500$ na poznanie kto siedzi w Xanthippe Investment, bo po nazwie twierdzę niemal na pewno, że to nie Grek.
    A jeśli nawet, to wzorem poety "nie ufajmy Grekom, nawet gdy przynoszą dary!"
    .

Tak! Batożenie sie za grzechy to najlepsza forma lamana karku w celu podporządkowania sie calemu poznoejszemu marketingowi blyskotek. A co do meritum to najfajniejszy tekst tutaj zaczytany: jest progres, bo grafika raportu sie poprawila:) No zobaczymy...
    Dnia 2020-11-15 o godz. 11:36 ~Romek napisał(a):
    > Tak! Batożenie sie za grzechy to najlepsza forma lamana karku w celu podporządkowania sie calemu poznoejszemu marketingowi blyskotek. A co do meritum to najfajniejszy tekst tutaj zaczytany: jest progres, bo grafika raportu sie poprawila:) No zobaczymy...

Uff!
    Obawiałem się, że bliższy Ci Akwinata niż Laplace!

Miłej niedzieli!

Dnia 2020-11-15 o godz. 11:42 ~mroczneśredniowiecz napisał(a):
    > Dnia 2020-11-15 o godz. 11:36 ~Romek napisał(a):
    > > Tak! Batożenie sie za grzechy to najlepsza forma lamana karku w celu podporządkowania sie calemu poznoejszemu marketingowi blyskotek. A co do meritum to najfajniejszy tekst tutaj zaczytany: jest progres, bo grafika raportu sie poprawila:) No zobaczymy...
    >
    > Uff!
    > Obawiałem się, że bliższy Ci Akwinata niż Laplace!
    >
    > Miłej niedzieli!
    >

No i last but not least!
    Teraz rozumiem skąd ten Izajasz, bo po tutejszej dyskusji zobaczyłem go gdzie indziej.
    Pogadaj z tamtym o Akwinacie i Piotrze z Pięknej Góry!

Tam coraz mniej wchodze, bo za duzo testosteronu tam kipi:)
    Dnia 2020-11-15 o godz. 11:36 ~Romek napisał(a):
    > Tak! Batożenie sie za grzechy to najlepsza forma lamana karku w celu podporządkowania sie calemu poznoejszemu marketingowi blyskotek. A co do meritum to najfajniejszy tekst tutaj zaczytany: jest progres, bo grafika raportu sie poprawila:) No zobaczymy...

Stawiałem na zachwyt nad wypowiedzią jakoby "mają taką księgowość, że wszystko wrzucają w koszty", ale pewnie nie doczytałeś, bo byś nie odpuścił.

Dla całej reszty - cytat z raportu:
    Spółka nie przeprowadzała w prezentowanym okresie tj. w okresie od 01 lipca 2020 r. do 30 września 2020 r. żadnych zmian zasad rachunkowości. Zasady rachunkowości przyjęte przy sporządzaniu niniejszego sprawozdania finansowego są zgodne z ustawą o rachunkowości z dnia 29 września 1994 r. z późniejszymi zmianami, zwaną dalej „ustawą”

Aleście się zapiekli w samozachwycie! Banalne przykłady jednostronnej interpretacji. Nie widzicie bladocsi swoich argumentów. Przyzwyczajeni do milionów wypływających z firmy jako magazyn czy inwestycje nie potraficie uwierzyć że coś można inaczej. Chłopska prostolinijność i powtarzalność. Już któryś raz mówię: traktowanie świata szablonem często prowadzi do błędu. Czasem warto zmienić wewnętrzne przekonania, także te o swojej nieomylności. Jak coś było tak samo od początku i jest nadal, to czy się zmienia? Kreatywność księgowości InteliWise polega na tym że jest ona taka jak na KPIR. Pozwala na to polskie prawodawstwo włącznie ze stosowaniem ulgi dla małych przedsiębiorstw. Banalne, proste, lecz dla spółek giełdowych na których sprawozdania patrzą inwestorzy pretekst do krytyki i oszczerstw. Łączycie mnie z jakąś bandą grasująca po NC na drobnych ciułaczy grosza? To awans taki dla mnie ma być czy szyderstwo, bo nie wiem?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.11.162.*]
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Marek [93.159.159.*]
    Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki przeznacza środki zgromadzone na kapitale zapasowym Spółki w kwocie 10 000 442,86 zł na pokrycie Strat Spółki wygenerowanych w latach ubiegłych.
  • Re: Olom i Owcom na Dobranoc Autor: ~Izajasz [5.173.24.*]
    Dnia 2020-11-15 o godz. 10:44 ~Marek napisał(a):
    > Zwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki przeznacza środki zgromadzone na kapitale zapasowym Spółki w kwocie 10 000 442,86 zł na pokrycie Strat Spółki wygenerowanych w latach ubiegłych.

No witam Pana od BMXa!
    Cudowny gambit proszę Pana!

Niestety gra Pan czarnymi, a te białe figurki są moje.

Co chciał Pan jednak tym ruchem uzyskać?
    Ja tez potrafię cytować, a nawet napisać dlaczego cytuję!

Pan również?

[x]
INTELIWIS 0,00% 3,95 2022-10-14 14:57:39
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.