• zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Mythbuster [92.118.12.*]
    zjablik66 i jego "szacunki" vs rzeczywistość:
     12 października 2020 11:29:12 Temat: PLATIGE

"Za miesiąc spółka publikuje wyniki finansowe, wg mnie mogą okazać się bardzo interesujące (najlepsze w historii – bez uwzględniania one-offów).
    Przychody szacuję na poziomie 23 mln zł, koszty usług obcych na poziomie 11 mln zł, koszty wynagrodzeń na poziomie 7 mln zł – to są te grube liczby; mniejsze liczby: 0,9 mln zł amortyzacja; 0,5 mln zł zużycie materiałów energii; 0,35 mln zł ubezpieczenia społeczne. Oczywiście jest jeszcze kilka małych i zmiennych liczb (dotacje, koszty finansowe oraz podatki – ale są to wartości niskie – choć sumarycznie kilkaset tysięcy kosztów się tu zbiera – ale to są szacunki). Powinno być fajnie za miesiąc się przekonamy."

źródło:
    https://www.stockwatch.pl/forum/wpis-najnowszy-418504_PLATIGE.aspx#418504

zjablik66: Przychody szacuję na poziomie 23 mln zł, (błąd 5.1mln)
    Raport: Przychody ze sprzedaży  18.1 mln zł
    Pewnie źle przeczytał: "Zysk (strata) z ubiegłych lat" 23 mln zł, ale na minusie... 
    zjablik66:  koszty wynagrodzeń, 7 mln zł
    Raport: koszty wynagrodzeń, 7,1 mln zł

zjablik66: 0,900 mln zł 
    Raport: 0,968 mln zł

zjablik66: zużycie materiałów energii 0,5 mln zł
    Raport: zużycie materiałów energii 0,526 mln zł

Coś czuje że Małecki będzie robił audyt na bezpieczeństwo informacji księgowych bo ciężko taki syf opędzić na rynku finansowym.
    Poza, bagatela 5 mln pomyłce na dochodzie, cała reszta trafiona jakby chłop zaczytywał za ramienia dyrektora finansowego.
    Przypadek?

Tyle na temat fanatyków PLI...

• Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~gryf [188.47.23.*]
    Dnia 2020-11-06 o godz. 19:16 ~Mythbuster napisał(a):
    > zjablik66 i jego "szacunki" vs rzeczywistość:
    >  12 października 2020 11:29:12 Temat: PLATIGE
    >
    > "Za miesiąc spółka publikuje wyniki finansowe, wg mnie mogą okazać się bardzo interesujące (najlepsze w historii – bez uwzględniania one-offów).
    > Przychody szacuję na poziomie 23 mln zł, koszty usług obcych na poziomie 11 mln zł, koszty wynagrodzeń na poziomie 7 mln zł – to są te grube liczby; mniejsze liczby: 0,9 mln zł amortyzacja; 0,5 mln zł zużycie materiałów energii; 0,35 mln zł ubezpieczenia społeczne. Oczywiście jest jeszcze kilka małych i zmiennych liczb (dotacje, koszty finansowe oraz podatki – ale są to wartości niskie – choć sumarycznie kilkaset tysięcy kosztów się tu zbiera – ale to są szacunki). Powinno być fajnie za miesiąc się przekonamy."
    > >
    >
    > źródło:
    > https://www.stockwatch.pl/forum/wpis-najnowszy-418504_PLATIGE.aspx#418504
    > >
    > > zjablik66: Przychody szacuję na poziomie 23 mln zł, (błąd 5.1mln)
    > > Raport: Przychody ze sprzedaży  18.1 mln zł
    > Pewnie źle przeczytał: "Zysk (strata) z ubiegłych lat" 23 mln zł, ale na minusie... 
    > zjablik66:  koszty wynagrodzeń, 7 mln zł
    > Raport: koszty wynagrodzeń, 7,1 mln zł
    > >
    > > zjablik66: 0,900 mln zł 
    > Raport: 0,968 mln zł
    > >
    > > zjablik66: zużycie materiałów energii 0,5 mln zł
    > Raport: zużycie materiałów energii 0,526 mln zł
    > >
    > > Coś czuje że Małecki będzie robił audyt na bezpieczeństwo informacji księgowych bo ciężko taki syf opędzić na rynku finansowym.
    > > Poza, bagatela 5 mln pomyłce na dochodzie, cała reszta trafiona jakby chłop zaczytywał za ramienia dyrektora finansowego.
    > > Przypadek?
    > >
    > > Tyle na temat fanatyków PLI...
    > >
    > >

Niech sobie IQ z excela wyczyta !
    białoczerwonemu i fanpli też !

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [91.202.175.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~gryf [188.47.23.*]
    Dnia 2020-11-06 o godz. 20:01 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Oooo jest i moje ulubione trollisko :)
    >
    > Na MCI też mnie trollowałeś gamoniu. I jak ci teraz ynwestorze?

no tak to ty, o każdej porze dnia i nocy
    mistsz forum :))
    pierwszy do naganiania ostatni do zarabiania !

• Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Octawiusz [185.12.21.*]
    Ziablicornie oddaj mi moje legiony !
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Rado [176.115.87.*]
    Legiony leżą zaciukane w lesie.
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Zjablikorn [37.47.8.*]
    Rozróżnić jednostkowy i skonsolidowany - szacowałem skonsolidowane...
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~TissaiaDeVries [185.12.21.*]
    Rzymianie niedługo później wielokrotnie germanom wp..lili. Więc i PLI "otworzy oczy niedowiarkom" ;p

Nie znam się na na tabelkach exelowych ale skąd nagle w raporcie te nadzwyczajne aż 17 mln na usługi obce (tj. o 7 więcej niż rok temu)? Na prosty mój rozum to podwykonawstwo w związku z ilością zleceń czyli teoretycznie przyszłym przychodem, oby zyskiem ?
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~HueHue [45.135.187.*]
    Barbarzyńców obejrzałem jednym tchem.
    Historia pychy kroczącej przed upadkiem.

• Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~TissaiaDeVries [185.12.21.*]
    Film banalny aż strach, i jeszcze strzemiona w I w n.e. ! A bitwa chyba lepiej w Total War wygląda niż tam..

Ale wracając do meritum wydatki na zewnętrzne usługi, które w tym raporcie bardzo dużo namieszały, chyba czemuś mają służyć?
    Więc nie przesądzajmy że to taka wielka kicha. Inne pozycje kosztowe raczej nie wzrosły, a nawet spadły. Nie znam się, więc mądrzejszym poddaję pod rozwagę.
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Rado [176.115.87.*]
    Z podobnej tematyki polecam "Ja, Klaudiusz". Genialny serial, prawdziwe arcydzieło- takich się już nie kręci.
    A ja polecam książkę
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: mmichalowski96 [109.173.210.*]
    Panowie przechodzimy już do porządku dziennego nad tym raportem? Ja na ten moment tylko zajrzałem, czytał będę jutro. Potężny wzrost kosztów "usług obcych" daje do myślenia. Jest to pokłosie pandemii i wzrostów cen "współpracowników" którzy mogą dyktować ceny jako pracownicy nieetatowi? Czy może jednak dodatkowy nakład kosztów na działania w celu realizacji projektów dla netflixa/ubisoftu/wejścia w segment gier? Mam nadzieję że dla kogoś z was oczywistym jest co dokładnie kryje się pod określeniem "usług obcych". Jeżeli tak to prosił bym o rzucenie trochę światła na ten temat.

Ps. HueHue jak zwykle cenię sobie twoje zdanie, jednakże mam nadzieje że oszczędzisz nam wodotrysków w postaci wytykania niewiedzy lub personalnych wycieczek do fanpli.
    "Jest to pokłosie pandemii i wzrostów cen "współpracowników" którzy mogą dyktować ceny jako pracownicy nieetatowi?"

Moim zdaniem "współpracownicy" raczej guzik mogą teraz dyktować gdy wszystko "siadło". Wg mnie dużo zleceń i dużo pracy czyli potencjalnie zysk w przyszłości. Chociaż różne cuda przez 3 ostatnie lata, jak tu jestem, to się działy... Nie traćmy duch S&S w końcu nas wysłucha ;p
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~HueHue [45.135.187.*]
    Dnia 2020-11-06 o godz. 20:55 ~TissaiaDeVries napisał(a):
    > Rzymianie niedługo później wielokrotnie germanom wp..lili. Więc i PLI "otworzy oczy niedowiarkom" ;p
    >
    > Nie znam się na na tabelkach excelowych ale skąd nagle w raporcie te nadzwyczajne aż 17 mln na usługi obce (tj. o 7 więcej niż rok temu)? Na prosty mój rozum to podwykonawstwo w związku z ilością zleceń czyli teoretycznie przyszłym przychodem, oby zyskiem ?
    Chyba 11mln nie 17 mln a bitwa w lesie była początkiem końca Imperium.. Ale do rzeczy: To gówniane forum nie jest najlepszym sposobem na komunikacje z zarządem jakiejkolwiek spółki. Ale jedynym publicznym forum jakie czyta rynek. Dlatego z premedytacją i konstruktywnie staram się opisywać co nie działa w PLI.

Można było, kiedy był czas, zredukować eventy, przenieść , przynajmniej częściowo reklamę do animacji i nie brać dodatkowych wykonawców na utrzymanie ciągłości pracy bez konieczności chwilowego zatrudniania losowych ludzi w animacji (na co zwraca uwagę raport). Nie wspominając już o samym fakcie, że to co do tej pory było niezaprzeczalnym wyznacznikiem jakości czyli animatiki tracą na jakości: https://www.ppe.pl/news/151133/platige-image-wykonalo-animacje-dla-raji-an-ancient-epic-gra-juz-dostepna-na-ps4-xone-i-pc.html. Ręka do góry kto rozumie co autor miał na myśli w tym dziele...

Może nie jest za późno i jeśli Żbikowski cokolwiek zaplanował długoterminowo, to musi to teraz gruntownie zrewidować i wprowadzić spółkę w tryb wojskowego triarzu: Oszczędzać i chronić tych którzy rokują z największym prawdopodobieństwem do przeżycia, a nie najbardziej poszkodowanych.
    Oczywiście skończy się pewnie na redukcji po 10% w każdym dziale i to będzie błędem.

Ta zima będzie bardzo ciężka dla Europy, nie mówiąc o spółce czy o sojusznikach jak spadającym kursie Bloobera .
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Bloober-Team-przesuwa-date-swiatowej-premiery-gry-The-Medium-na-28-stycznia-2021-7996975.html

Moje rekomendacje się nie zmieniły:

1. To nie czas na zabawy RnD i podbijanie martwych rynków- Od 7 miesięcy jest Covid. Można się spotykać w 5 osób - Jakie eventy? Na tyle małe, że się ich nie umieszcza w raporcie czy dlatego że i tych w ogóle niema?
      To może wirtualne ? Nie. Branża eventów mówi stanowczo. Wszyscy już rzygają od patrzenia w monitory. Nikt nie będzie się podniecać jak prezes ich spółki jako jedyny wyszedł z domu i poszedł się lansować w studio Polsatu i opowiadał w trybie na żywo, skoro można wszystko nagrać. (Patrz konferencja Apple - Zero spidercamów i Wizartów, czysty montaż i efekty.
      Urwać co się da z kosztów utrzymania działu od zamarzniętej, nie istniejącej praktycznie branży https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/branza-eventow-i-spotkan-apeluje-o-pomoc-postulaty/0470ns3.

2. Animacja dostaje w dupę od głupiej, nie rentownej strategii "skalowania" ponieważ jakość tych usług jest coraz gorsza i kosztuje coraz więcej. Głównie przez nonszalanckie traktowanie wykonawców. Pamiętam z przed wielu lat stwierdzenie jednego z producentów w PLI że Platgie ma całe pastwisko krów do wyboru, odnosząc się do bezmiaru ludzi na freelance. Krowy zamuczały dawno na Glassdoor i uciekły na farmę CDProjekt i zagranica.
      Chronić najcenniejsze zasoby czyli ekspertów.

Czy ktoś jest zaskoczony kosztami freelanceów i ludzi na śmieciówkach?

3. Pomoc rządowa znikła w meandrach raportu. Kilka milionów poszło na przestoje bez śladu.

4. I na koniec: Własne IP - górka przejedzona przez (patrz pkt1) koniec marzeń do końca pandemii. To dla mnie największe rozczarowanie. Dla mnie przesłanką jest Frog leap na produkcję filmową a niestety ten rynek jest w rozsypce tak jak eventy.
      Co prawda tylko po stronie podażowej. Popyt rośnie na lockdownie więc animacja wydaje się idalnym kierunkiem, ale jest droga.
      Jedyna nadzieja że PLI nie jest skazane na wasalizacje z Netflixa i ktoś w PLI ma umiejętności operacyjne lub kontakty na deale z uczciwszymi platformami (np Amazon Prime) i zagranicznymi firmami. W szczególności na rynku reklamy i filmów a może i telewizji. Dla przykładu uciekinierzy z PLI - Juice a nawet Lightraft potrafią własne IP na Netflixa wrzucić, a nie są takim molochem jak PLI. To zapewne kwestia zdolności negocjacyjnych i doświadczenia w tworzeniu umów bardziej niż w braku zdolności produkcyjnych. Czyli zarząd i otaczający ich eksperci
      https://www.filmweb.pl/film/Photon-2017-738846, https://www.imdb.com/title/tt9308682/?ref_=nm_flmg_dr_1

Ten raport to żółta kartka dla Prezesa. Pewnie kolejny kwartał dałby kolejną żółtą a następnie czerwona.
      Oby się pan zreflektował i posłuchał choć raz co potrzeba w PLI bo inwestorzy swoje już widzieli zanim Pan się pojawił.
      Szafki wysprzątane, ołówki zaostrzone, biurka czyste. Steru nie oddaje się podczas sztormu, ale warto się zastanowić, kto w wyczyszczonym z brudów Platigu zajmie się teraz wizją. Chyba że porządki były celowo ciągnięte przez Pana na wyjście z giełdy jak z WiSP. https://www.wsip.pl/o-firmie/historia/ https://www.money.pl/gielda/wiadomosci/artykul/nowy;prezes;wsip,140,0,598668.html

Wybaczcie za uszczypliwości dla Pana Żbikowskiego, ale jest po prostu tak przykre ,że trudno powstrzymać emocje, gdy taki rodzynek jak PLI się marnuje na indolencji technokratów bez pasji i zrozumienia rynku CG.
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Frat [83.24.81.*]
    Pod usługami obcymi kryje się kilkadziesiąt różnego rodzaju kosztów, ale w PLI zapewne chodzi o podwykonawstwo. Zakładam, że część tych kosztów wiąże się z dodatkowymi projektami np. wejściem w gaming lub inne koszty, które nie zaliczyli np. do prac rozwojowych (czyli do wart. niematerialnych w aktywach). Niepokoi mnie za to wzrost krótkoterminowych rozliczeń międzyokresowych o 3 mln zł, do 11,15 mln zł. To bowiem oznacza, że w rok zwiększyli o 3 mln zł koszty do rozliczenia w kolejnych 12 miesiącach. To wzrost o 37%, a przychody wzrosły o 16%. I tu możliwe są 2 scenariusze: Optymistyczny - utrzymali lub zwiększyli marże i wtedy kolejne kwartały przyniosą porządny wzrost przychodów i zysków (koszty te rozliczane będą w czasie razem z przyszłymi przychodami); Pesymistyczny - Marże poszły w dół i przychody co prawda też wzrosną, ale nie w stopniu wystarczającym do wygenerowania zysków. Niestety bez polityki rachunkowości spółki i schematów księgowań nie dam rady więcej wywnioskować. PLI chwali się zwiększaniem marży, więc chciałbym być optymistą, zwłaszcza, że mam 3,8 k. Pozdrawiam wszystkich :)
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Z listu do akcjonariuszy:
    "Klienci zmuszeni byli przesuwać terminy realizacji co spowodowało przesunięcia i kumulację prac po naszej stronie w ciągu tego kwartału. W konsekwencji terminowa realizacja tych projektów odbywała się przy zwiększonych kosztach głównie na skutek zwiększonego wykorzystania usług zewnętrznych...."
    Tak sobie myślę, kto tam jest od podpisywania umów? Skoro klienci byli zmuszeni to niech klienci ponoszą dodatkowe koszty!!! Dlaczego te koszty terminowej realizacji ponosi PLI???
  • Re: zjablik66 - Wyczytał z excela wszystko poprawnie poza zyskiem Autor: ~Huehue [45.135.187.*]
    Terentiew i Tułowiecki.
    Jeden matka w Polsacie, drugi to były prawnik TVP
[x]
PLATIGE -2,08% 11,75 2025-10-03 16:49:03
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.