• Dla normalnych Autor: ~pol [91.241.32.*]
    Tak się zastanawiam. Od miesiąca przewaliło się akcji za 308mln zł. Nikt w akcjonariacie się jeszcze nie ujawnia(może ma jeszcze czas) i nikt nie zmniejsza udziału.
    308mln to 90% wszystkich akcji. Takich obrotów ulica zrobić nie może. Może to ktoś jakoś rozsądnie wytłumaczyć???
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Ragroth [89.231.229.*]
    Przewalają z wora do wora obniżają kurs kupują, wypuszczają espi podbiteczka i leci dystrybucja papieru i tak w kółko.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~edi666 [37.30.22.*]
    Dnia 2020-10-22 o godz. 12:35 ~pol napisał(a):
    > Tak się zastanawiam. Od miesiąca przewaliło się akcji za 308mln zł. Nikt w akcjonariacie się jeszcze nie ujawnia(może ma jeszcze czas) i nikt nie zmniejsza udziału.
    > 308mln to 90% wszystkich akcji. Takich obrotów ulica zrobić nie może. Może to ktoś jakoś rozsądnie wytłumaczyć???

SZULERNIA I FUNDEK
    NA BIOMEDZIE W PÓŁ ROKU 500 % AKCJI PRZEMIELILI
  • Re: Dla normalnych Autor: ~pol [91.241.32.*]
    No ale jakby tu poszło info o umowie z USA to kurs by na 2zł w chwilę poleciał. Ja czekam na testy ale bardziej na tę umowę, z tej umowy mogą być gigantyczne pieniądze.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~xla [188.146.179.*]
    Chodzi o emisję akcji serii F, które będą wyemitowane dla przejęcia Inventionbio. We wstępnych porozumieniach ustalili, że ich cena będzie śrenim kursem akcji z miesiąca poprzedzającego transakcję. Więc zapewne nie chcą żeby cena tych akcji była na poziomie 2 zł. Musieli trochę ją przytęperować i teraz utrzymać na jakimś zakładanym poziomie. Więc każdy gwałtowny skok ponownie będzie sprowadzany do parteru. Przy komunikacie z sierpnia wskazywali na średnią na poziomie koło 0,80 zl . Myślę że tym razem takiej średniej nie uda im się utrzymać. Jak na mój gust Inventionbio zależy żeby te akcje były na najniższym poziomie cenowym, bo wtedy otrzymają więcej, natomiast Boruta chciałaby raczej wyższy poziom. Ale muszą znaleźć jakiś konsensus.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~funio [165.225.206.*]
    pitolicie hipolicie

Funio - w którym miejscu?

Raport bieżący 8/2020
    Postawa prawna: Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne.
    Zarząd Spółki Boruta - Zachem S.A. z siedzibą w Bydgoszczy (dalej: "Spółka"), w nawiązaniu do uchwały nr 19 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki z dnia 30 lipca 2020 r. (uchwały podjęte przez walne zgromadzenie zostały przekazane raportem EBI nr 19/2020 z dnia 31 lipca 2020 r.) podwyższającej kapitał zakładowy Spółki o kwotę nie niższą niż 0,10 zł i nie wyższą niż 15.000.000,00 zł poprzez emisję nie mniej niż 1 akcji i nie więcej niż 150.000.000 akcji zwykłych na okaziciela serii F, informuje iż rozpoczął negocjacje w sprawie wypracowania zasad i warunków nabycia (przejęcia) pakietu kontrolnego nad spółką Inventionbio sp. z o.o. z siedzibą w Bydgoszczy. Inventionbio sp. z o.o. jest spółką prowadzącą badania naukowe i prace rozwojowe w dziedzinie biotechnologii i której przejęcie stworzy efekt synergii pomiędzy Spółką, Inventionbio sp. z o.o. a Onlybio.life sp. z o.o., co również powinno przełożyć się na wyniki poszczególnych spółek, a także na wynik całej grupy kapitałowej Spółki. Środki pozyskane w emisji akcji serii F mają zostać przeznaczone właśnie na przejęcie kontroli nad Inventionbio sp. z o.o., co szczegółowo zostało przedstawione w opinii w sprawie wyłączenia prawa poboru akcji serii F, która stanowi załącznik do uchwały nr 19.
    Prowadzone negocjacje mają na celu w szczególności określenie sposobu przejęcia kontroli przez Spółkę nad Inventionbio sp. z o.o. oraz ceny przejęcia, ale także określenie wysokości ceny emisyjnej akcji serii F wyemitowanych przez Spółkę. Zarząd Spółki wskazuje, że będzie rekomendował, żeby cena emisyjna była nie niższa niż średni kurs notowania akcji Spółki na rynku NewConnect z okresu co najmniej 1 miesiąca poprzedzającego dzień transakcji, który na dzień publikacji niniejszego raportu wynosi 0,82 zł (osiemdziesiąt dwa grosze). Średni kurs akcji Spółki w ostatnim okresie znacznie przewyższa wartość 0,25 zł, wskazaną w uchwale walnego zgromadzenia nr 19. Ostateczna cena emisyjna akcji zostanie wypracowana w toku negocjacji, jednakże Zarząd Spółki deklaruje, że będzie podejmował działania faktyczne i prawne w celu ustalenia jak najwyższej ceny emisyjnej akcji serii F, tak żeby jej wartość była skorelowana z aktualnym kursem akcji Spółki.
    O zakończeniu negocjacji i ostatecznym ustaleniu ceny emisyjnej Zarząd Spółki poinformuje odrębnym raportem
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Kłamczyński [85.115.35.*]
    pytanie mam nastepujące: Kto z obecnych włascicieli Inventionbio bedzie sprzedawał swoje udziały borucie by ta docelowo miała pakiet większościowy?

Inventionbio to spółka z o.o. a nie akcyjna. Przejęcie polegać ma na wyemitowaniu przez Borutę akcji serii F, które obejmie inventionbio, a które stanowić będą 60% udziału. Muszą nastąpić odpowidnie przekształcenia.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~ja [194.242.62.*]
    Brawo!!!! Widać, że rozumiesz temat :-)
    Czyli wg. Ciebie Boruta przejmując InventionBio, "da" jej swoje akcje, czyli finalnie to IB będzie akcjonariuszem Boruty ;-)
    Na obecnym etapie odbedzie się to czywiście poprzez podwyższenie kapitału zakładowego spółki IB.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Ciekawy [89.78.243.*]
    Inżynieria finasnowa, wyemitować akcje by przejąć kontrolę na firmą, którą się stworzyło, kto to wytłumaczy ten jest prawdziwy kozak!
    A te rewelacje to skąd masz? Czemu jesteś taki pewny, że kapitał zakładowy będzie podwyższony....
    A może dotychczasowi udziałowcy IB (nota bene Ci sami co Boruty) dostaną akcję nowej emsji Boruty w zamian za udziały w IB (bez zmian w kapitale IB...)

• Re: Dla normalnych Autor: ~Ehh [46.114.145.*]
    Na pierwszą to dac
    i co z tego ze sp zoo? sp zoo również ma swoich właścicieli, a oni oddadzą borucie w prezencie swoje udziały czy będa oczekiwac zapłaty? i teraz pytanie w jakiej formie ta zaplata nastapi i który z obecnych włascicieli odsprzeda swoje udziały w invention?

• Re: Dla normalnych Autor: ~RM [89.76.222.*]
    Wystarczy czyta uchwały :Przeprowadzenie subskrypcji prywatnej kierowanej do udziałowca Inventiobio jest jedyną drogą do przejęcia kontroli nad Spółką Inventiobio Sp. z o.o., która jest niezmiernie istotna z punktu widzenia rozwoju Spółki Onlybio.life, Spółki w 100% zależnej od Boruta-Zachem S.A.
    W związku z powyższym wyłączenie prawa poboru akcji serii F leży w interesie Spółki.
    inventionbio musi wejść na giełdę
    https://www.pb.pl/boruta-posle-spolke-na-rynek-glowny-kurs-mocno-w-gore-1005977
  • Re: Dla normalnych Autor: andronom [77.255.36.*]
    Panie Kłamczyński najpierw dojdź skąd się wzięla spółka invention Bio. Żebyś za długo nie szukał odpowiedzi to ci podpowiem że jest to spółka w całości powołana przez Borutę i pod pewnymi warunkami 74 % udziałów zostało odsprzedane inwestorom zewnętrznym w celu dywersyfikacji ryzyk związanych profilem działalności. I dlatego Boruta ją odkupi gdyż ma prawo pierwokupu.
    A czy ja gdzies napisalem, że Boruta nie odkupi IB?
    Zakładam, ze odkupi.
    Próbuję tylko ustalić:
    1) od kogo odkupi
    2) za jaką cene i kto bedzie wyceniał IB
    3) czym Boruta zamierza zapłacić
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Korba [5.173.83.*]
    Prezes w wywiadzie od zapytan akcjonariuszy mówił że cena będzie wyższa niż 0.86 zł z dnia publikacji wywiadu.

Więc myślę że okolice 1zl przy wejściu funduszu
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Romek [79.135.173.*]
    "Tak się zastanawiam. Od miesiąca przewaliło się akcji za 308mln zł. Nikt w akcjonariacie się jeszcze nie ujawnia(może ma jeszcze czas) i nikt nie zmniejszał udziału.
    308mln to 90% wszystkich akcji. Takich obrotów ulica zrobić nie może. Może to ktoś jakoś rozsądnie wytłumaczyć???"

pol, to jest bardzo proste, robi się kółeczka, w ten sposób nabijasz obroty, ja osobiście na Borucie tego nie robiłem, gdyż jestem od wczoraj, ale na Biomedziie i INNO, to tak robiłem, pewna kwota pieniędzy, kupujesz i sprzedajesz z zyskiem kilku groszy, tu zapewne tak samo było, bo prawie każdy inwestor chce zarobić i w ten sposób gra. Tu akcji w obrocie - u drobnych inwestorów jest ponad 133 mil. sztuk akcji, wiec sam rozumiesz.
    Widać, że we wszystkim macza ręce Joyfix on rozdaje karty, powinien odsprzedać swoje udziały w InventionBio po cenie jaką obejmować plus 0,4 gr jak kupował 48 baniek akcji Boruty po 0,204 od Softblue i potem wywalił w rynek z zyskiem 600%, We wszystkich tych firmach z Bydgoszczy się on przewija i wszystkie są ze sobą powiązane dochodzi Invetionmed i dziwne wymiany akcji między firmami, kto to rozgryzie ten kozak!
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że joyfix ma obecnie udzialy w IB?
    Joyfix sprzedał część akcji, które dopuszczone były do sprzedaży na giełdzie to jest nie całe 48 ml, Zarobione pieniądze zainwestował jako pożyczkę dla IB. Ich działanie jest całkiemracjionalne. Nie dość że zarobili na sprzedaży, to
    1. Posiadają jeszcze duży pakiet kontrolny w Borucie i zapewniają w komunikacie 16/20 że sa to akcje serii c , które nie sa dopuszczone do obrotu na rynku NC i w najbliższej przyszłości nie zamierza ich zbyć.
    2. Weszli duzym kapitałem 70 mln w spółkę przejmowaną czyli BI zapewne zakładając że to bardzo dobra inwestycja.

Ja widzę tutaj tylko same pozytywy.
    A jesteś pewnie, że pożyczyli?
    Bo komunikat o pożyczce jest taki sam jak wszystkie inne (umowy o zachowaniu poufności, a nie kontrakty), czyli niby pozytywny, ale jednak jest jakieś ale..... a tym ale jest fakt, że udzielili limit pożyczki, którą uruchomią (LUB NIE) w transzach w przyszłości.
    Na tą chwilę nie ma informacji, żeby jakiekolwiek pieniądze trafiły do IB.
    W komunikacie wyraźnie jest napisane, że pożyczką ZOSTAŁA udzielona. Wypłaca bedzie w transzach, więc jets to czas przyszły wypłat transz stąd dalej używane są słowa zostanie wypłacone, albo będzie...

"Pożyczka została udzielona w formie linii pożyczkowej do maksymalnej kwoty 70.000.000,00 zł (słownie: siedemdziesiąt milionów złotych). Pożyczka będzie udzielana w transzach - na każdorazowe zapotrzebowanie zgłoszone przez Pożyczkobiorcę. Dana transza zostanie udzielona w terminie 2 dni roboczych od dnia złożenia zapotrzebowania."
    Czyli potwierdzasz -- IB żadnych 70 MPLN nie zaksięgował na swoich kontach :-)
    Nie wiem do czego zmierzasz IB nie jest notowane na giełdzie. Wejdzie na giełdę to będzie zobowiązane udzielać odpowiednich informacji. Na razie w ich imieniu informacji udziela Boruta jako podmiot, który jest w tracie przejmowania tej spółki poprzez planowane posiadanie pakietu wiekszościowego.

Na tę chwilę to nie jest otwarta księga. Wchodzisz w spółkę z nadzieją że wszystkie zakladane plany bedą realizowane. Jeżeli boisz się idż na PZU albo KGHM.
    Nie kolego - ja tu siedzę bardzo długo i swoje zarobiłem :-)
    Ale - skoro wątek jest "dla normalnych" - to może warto posługiwać się prawdą.....

A zmierzam do tego, że fakty są takie:
    - wywali 50 mln akcji, których wartość podbili w ciągu kilku miesięcy 10- krotnie ładnymi, aczkolwiek w zasadzie pustymi komunikatami (może będzie dobrze, ale kto to wie).
    - żeby złagodzić absolutnie negatywny wydźwięk tej informacji, puścili komunikat, o pożyczce, którą przyznali, ale jej nie wypłacili - to pozwoliło na chwilę zatrzymać spadki i wywalić jeszcze więcej akcji. Swoją drogą słusznie zauważasz, że taki komunikat jest absolutnie bezprawny, bo Boruta nie jest nawet stroną umowy pożyczki, a IB jeszcze nie przejęła,
    - w tym czasie wszyscy czekają/czekali na ujawnienie się po tym wszystkim mistycznego Elbrusa, szwjacarskiego fundszu, z rosjanami w "zarządzie", z siedzibą w Genewie w walącym się budynku z agencją towarzyszką na parterze (polecam sprawdzić google maps),
    - naganiali tak mocno, że nawet wyskakiwały banery Boruty, które pokazywały jaka to stopa zwrotu na ich akcjach (pokaż, kto tak robi... ja się z tym osobiście pierwszy raz spotkałem).

Dało się tu zarobić, jak ktoś dobrze się podpiął, ale .....

Mnie interesuje jeszcze jest 2 Pawłowskich Marcin i Cezary czy są spokrewnieni?
    A bracia jeden ok!
    Ciekawe, czy żeby przejąć IB to Boruta, InventionMed i Softblue współwłaściciele mają mieć taki sam kurs???
    ...Ale chcesz zarobić jeszcze raz i liczysz że spadnie na 0,1-0,2 zł?
    Jeżeli chcesz mnie zaskoczyć swoimi rewelacjami, to co to za 50mln akcji? skąd się wzięły? kto wywalił i dlaczego nie ma komunikatu? ;)

I jak to się ma do komunikatu o wchodzeniu na główny parkiet i przygotowywaniu prospektu emisyjnego?

Coś te twoje opowieści kupy się nie trzymają, ale naganiaj, masz na tym forum wolną rękę,
    Pewnie nie raz jeszcze będę próbował zarobić, a czy się uda - zobaczymy :-)

Pisząc o 50 mln sztuk miałem namyśli dokładnie 48 mln Jofix`a, o których przecież wiesz....
    Pamiętaj jak to się odbywało, przemieliło się wtedy w sumie w dwa dni chyba 150 mln akcji, pakiety szły w milionach żeby zasymulować fundusz, który do dzisiaj się nie ujawnił.
    Mi nie chodzi, o to, żeby naganiać na spadki...świadomy jestem, że moje wypociny nie mają na to wpływu! Jestem tu już długo i jakiś czas zajmuje, żeby to wszystko zauważyć, a że gra tu jest wyjątkowo bezczelna, to dziele się tym co do tej pory zaobserwowałem, licząc na konstruktywną dyskusję ze świadomymi ludźmi .

Tu historycznie był już kurs 4 PLN, był kontrakt na 85 mln PLN (chyba, dokładnie nie pamiętam) z Arabia Saudyjską, była uchwała o planach wejście na London Stock Exchange itd. - w tym kontekście to, że planują wejść na główny rynek to jeszcze nie oznacza, że wejdą.

Bynajmniej nie chce Ciebie zaskoczyć, ale odnosisz się do komunikatów, jakby to były fakty dokonane i nie zakładasz możliwości manipulacji. Prawda jest jednak taka, że żaden (łącznie z tym o pożyczce) nie jest konkretem (wszystko jest tylko przypuszczeniem), za to konkretem jest to, że posłużyły do zboostowania kursu do 2 PLN i wywalenia pakietu blisko 50 mln akcji przez dużego udziałowca, akurat krótko po tym jak skończył się na nie lock-up.

• Re: Dla normalnych Autor: ~Lek [188.146.171.*]
    Niestety ale nie powiewa tu optymizmem. To się chyba wp**łem po te 1.20 Poczekam cierpliwie może jeszcze uda się uciec bez straty.
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Mutant [83.4.239.*]
    Nie uda się. Sprzedawaj pi 0,9 i się rwruj chlopie, ratuj się!!
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Ehh [46.114.148.*]
    Up
    To teraz jeszcze lepiej mówi wam coś nazwa BIOCHEMIA INVESTMENTS SPÓŁKA ? Kto jest jej właścicielem i czego ona jest właścicielem?
    Pewnie nie mówi inwestorom, to może ja podpowiem - jest to praktycznie 100% właściciel IB, który to w 24 % jest kontrolowany przez Borutę. Pozostali właściciele to :-) InventionMed SA i Softblue SA ....
    Idąc dalej, głównym akcjonariuszem InventionMed SA jest ...... Softblue (ponad 49%).
    Głównym akcjonariuszem Softblue jest .... no zgadnijcie....... InventionMed (ponad 40%).

Czyli kto dostanie akcje Boruty z nowej emisji przeznaczone na przejęcie ? ;-)

To tak w kontekście tytułu wątku - dla normalnych!
    Zapomniałeś chyba o jeszcze 1 udziałowcu
    No to podpowiedz....
    Marcin Ziemowit Łukaszewicz 20 udziałów!
    https://rejestr.io/krs/732090/biochemia-investments tu macie wszystko!
    To dopiero inżynieria finansowa, weź się teraz w ty połap :-) Właściciel jest właścicielem własnej własności w części z własnością.. itd
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Doświadczony [217.8.112.*]
    Ewidentnie nie puszczają kursu zbyt wysoko, umowy są, prospekty i plany rozwojowe, porządne fundament aktualny zarobek wręcz wszystko...komuś bardzo zależy żeby chwilowo ludzi zniechęcić do kupowania akcji a poźniej odetną grubo ponad 2zł i ci słabsi pozostaną bez akcji ....spokojnie,cierpliwie tutaj jak wreszcie nachapią się grubi i puszczą kurs bedzie rewelacyjnie za kilka tyogni że nie wspomne o przyszłym roku i debiucie na GPW
    A do powyższych zastrzeżeń się nie odniesiesz, tylko - w stylu pustych komunikatów Boruty - wylewasz z siebie pusty, nic nieznaczący bełkot..... i jak tu nie nazwać Ciebie trollem...??
    Up
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Pytanie [46.114.146.*]
    A MÓGŁBY KTOŚ mi wytłumaczyć powiązania pomiędzy soft blue, inventionmed, inventionbio, boruta, investments i joyfix? Jak ja zobaczyłem mapę powiązań i kto komu pożycza oraz kto jest kogo właścicielem, kto komu sprzedał ponad 48 milionów akcji to zacząłem się mocno zastanawiać. W lipcu softblue sprzedaje joyfix 48 milionów akcji za 0,204 każda. Później wydaje się że te 48 milionów jest sprzedane przez joyfix na gpw, za dużo wyższa kwote. Kolejno joyfix ma udzielić pożyczki na 70 mln... Te same osoby w radach nadzorczych powiązanych firm...
    Ale pytam tak serio, bo dla mnie to czarna magia. Nie wyzywajcie mnie od trola itd, bo jak trzeba to dokupię i drożej, ale chce wiedzieć ocb w tym wszystkim. Jakąś opinie na ten temat masz. Podzielicie się?
    Powiązania między spółkami widać pod tym linkiem:

https://rejestr.io/krs/482497/boruta-zachem
  • Re: Dla normalnych Autor: ~Tst [46.114.151.*]
    Up
    up
[x]
HUBTECH 2,12% 0,24 2026-04-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać