• Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~elbud [46.215.84.*]
    Wycofanie spółki z GPW to jeszcze nie koniec.

Zarmen nie jest na GPW i w niczym to nie przeszkadza. Ma mniejsze koszty dzięki temu.
    Wycofanie Elby z GPW to mniejsze koszty i szybsza spłata długów.
    No i wtedy właścicielami są naprawdę podmioty zainteresowane rozwojem a nie OFE, które tylko ładują nie swoją kasę.

Posiadanie akcji Elby oznacza bycie właścicielem majątku, który jest wydzierżawiony do 2025r i po tym okresie ma być zwrócony właścicielom (akcjonariuszom) w stanie nie gorszym niż obecnie.
    Tak jest w ostatnich raportach kwartalnych.

Jak ktoś kupił powyżej 1.5 to teraz już się nie opłaca sprzedawać za grosze.
    Zresztą widać po obrotach - w marcu dziennie była sprzedaż (ale i KUPNO) w milionach sztuk, a obecnie tylko dziesiątki tysięcy.
    Ktoś te akcje trzyma i jak widać nie chce jeszcze oddawać.
    A na razie sprzedają kolarze, którzy kupili po 1.2 i myśleli, że sprzedadzą po 1.5.

Po wycofaniu z GPW handel akcjami jest UTRUDNIONY ale NIE NIEMOŻLIWY!
    Więc warto sobie jeśli nie całość, to przynajmniej część akcji zatrzymać, w takiej kwocie, która nie przeszkadza, że jest zamrożona na lata.

Tak jak się kupuje srebro, działki czy inne mało płynne aktywa.

• Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Vivaldi [94.44.114.*]
    Tak racja
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~AliBaba [94.254.171.*]
    Dnia 2020-10-13 o godz. 18:45 ~elbud napisał(a):
    > Wycofanie spółki z GPW to jeszcze nie koniec. - tak, to koniec.
    >
    > Posiadanie akcji Elby oznacza bycie właścicielem majątku, który jest wydzierżawiony do 2025r i po tym okresie ma być zwrócony właścicielom (akcjonariuszom) w stanie nie gorszym niż obecnie. - problem taki geniuszu że dług to też majątek, może i ujemny ale też majątek i nie anuluje się on w chwili zejścia spółki z giełdy... więc nawet jak po 2025r. wróci dzierżawa to możesz zgadnąć na co zostanie ona spieniężona...
    >
    > Jak ktoś kupił powyżej 1.5 to teraz już się nie opłaca sprzedawać za grosze. - pewnie że się nie opłaca, ale nie ma wyboru, lepiej sprzedać jak najszybciej i odzyskać choć 60% wkładu niż czekać aż przepadnie 100%
    >
    > Ktoś te akcje trzyma i jak widać nie chce jeszcze oddawać - no i o czym to świadczy? chyba tylko o tym że naiwniaków wierzących w cuda nie brakuje....
    >
    > A na razie sprzedają kolarze, którzy kupili po 1.2 i myśleli, że sprzedadzą po 1.5. - j.w. tak się robi... lepiej mieć w plecy 25% i 75% zainwestować w coś innego i się odkuć, niż być w plecy 100%, czekanie na cud praktycznie nigdy nie popłaca...
    >
    > Po wycofaniu z GPW handel akcjami jest UTRUDNIONY ale NIE NIEMOŻLIWY! - więc po co sobie utrudniać życie?
    >
    > Więc warto sobie jeśli nie całość, to przynajmniej część akcji zatrzymać, w takiej kwocie, która nie przeszkadza, że jest zamrożona na lata.
    >
    > Tak jak się kupuje srebro, działki czy inne mało płynne aktywa. - ale żeś se znalazł porównanie... porównywać bankruta do złota i srebra... hahahah XD może jeszcze przekazać te akcje komuś w ramach prezentu na wesele lub pierwszą komunie co? heheh :D Kwota nie jest zamrożona, tylko papier GWP elektrobudowy stanie się g warty... tak samo jak g warte stały się pieniądze przed denominacją... dzisiaj mogą mieć jedynie wartość kolekcjonerską i nic więcej...

Widzę po dzisiejszych spadkach Twoja desperacja jest ogromna...

• Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Wer [37.47.17.*]
    To pogrzeb bankruta wilki już zagryzły baranka.Decyzja zapadła R.I.P.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.44.120.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Vivaldi [94.44.120.*]
    Ohoho hoho sie rozpisal bezinteresownie
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~elbud [46.215.84.*]
    Za Wikipedią (najważniejsze punkty podkreślone):
    1. Po zakończeniu postępowania likwidacyjnego upadły odzyskuje dysponowanie majątkiem, który nie został sprzedany (czyli np. wydzierżawiony do 2025r.)
    2. Nawet po uprawomocnieniu upadłości jest możliwość zmiany na upadłość układową i jeśli pojawią się nowe przesłanki

link 

W Polskim systemie prawnym rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje postępowania upadłościowego:
    • upadłość obejmująca likwidację majątku upadłego;
    • upadłość z możliwością zawarcia układu.

Postępowanie upadłościowe obejmujące likwidację majątku polega na zbyciu majątku upadłego (bla bla bla)
    Po dokonaniu wszystkich tych czynności sąd upadłościowy stwierdza zakończenie postępowania upadłościowego, a upadły odzyskuje prawo do dysponowania majątkiem.

Postępowanie upadłościowe z możliwością zawarcia układu prowadzi się, gdy wierzyciele są zainteresowani w utrzymaniu przedsiębiorstwa upadłego, którego funkcjonowanie stwarza możliwość zaspokojenia choćby części ich wierzytelności (bla bla bla)
    Układ może zostać zmieniony bądź uchylony w zależności od sytuacji i postępowania upadłego. Jeżeli układ zostanie wykonany, sąd stwierdza ten fakt postanowieniem, a upadły odzyskuje prawo do dysponowania majątkiem.

Po ogłoszeniu upadłości sąd upadłościowy może zmienić tryb postępowania upadłościowego pod warunkiem zaistnienia odpowiednich przesłanek.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~RR [88.156.139.*]
    Informacje podawane na tej stronie Wikipedii są nieaktualne.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~RR [88.156.139.*]
    Dnia 2020-10-13 o godz. 18:45 ~elbud napisał(a):
    > Wycofanie spółki z GPW to jeszcze nie koniec.

Ale zakończenie upadłości już tak. Akcje zostają umorzone, a byli już akcjonariusze zostają z niczym.

> Zarmen nie jest na GPW i w niczym to nie przeszkadza. Ma mniejsze koszty dzięki temu.
    > Wycofanie Elby z GPW to mniejsze koszty i szybsza spłata długów.

Spłata długów w przypadku upadłości odbywa się z pozostałego majątku. Po jej zakończeniu spółka jest wykreślana z rejestru, a akcje umarzane.

> No i wtedy właścicielami są naprawdę podmioty zainteresowane rozwojem a nie OFE, które tylko ładują nie swoją kasę.

Zarmen jeżeli coś kupi to sam majątek w postępowaniu upadłościowym. Kasa pójdzie dla wierzycieli (na spłatę długów).

> Posiadanie akcji Elby oznacza bycie właścicielem majątku, który jest wydzierżawiony do 2025r i po tym okresie ma być zwrócony właścicielom (akcjonariuszom) w stanie nie gorszym niż obecnie.

Na zakończenie upadłości nic nie będzie zwracane, akcje zostaną umorzone.

> Tak jest w ostatnich raportach kwartalnych.

Nic takiego tam nie ma.

> Jak ktoś kupił powyżej 1.5 to teraz już się nie opłaca sprzedawać za grosze.
    > Zresztą widać po obrotach - w marcu dziennie była sprzedaż (ale i KUPNO) w milionach sztuk, a obecnie tylko dziesiątki tysięcy.
    > Ktoś te akcje trzyma i jak widać nie chce jeszcze oddawać.

To się nazywa "wiszą na hakach".

> A na razie sprzedają kolarze, którzy kupili po 1.2 i myśleli, że sprzedadzą po 1.5.
    >
    > Po wycofaniu z GPW handel akcjami jest UTRUDNIONY ale NIE NIEMOŻLIWY!

Aż do zniesienia dematerializacji. W praktyce często syndycy nie wydają odcinków zbiorowych akcji i nie da się nawet rozliczyć straty.

> Więc warto sobie jeśli nie całość, to przynajmniej część akcji zatrzymać, w takiej kwocie, która nie przeszkadza, że jest zamrożona na lata.

Uprawomocniona upadłość to proces nie do odwrócenia i zawsze się kończy dla akcjonariuszy tak samo...

> Tak jak się kupuje srebro, działki czy inne mało płynne aktywa.

Tylko, że za kilka lat dalej jest się właścicielem np. działki. Natomiast po zakończeniu upadłości akcje są umarzane i już się jest właścicielem niczego.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Vivaldi [94.44.120.*]
    6 zl za akcje
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Mozart [37.248.214.*]
    Dnia 2020-10-13 o godz. 19:54 ~Vivaldi napisał(a):
    > 6 zl za akcje

Zanim nie zacząłem udzielać się na tym forum nie wiedziałem, że na świecie żyje tylu wariatów.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~elbud [46.215.84.*]
    >Natomiast po zakończeniu upadłości akcje są umarzane i już się jest właścicielem niczego.

Masz jakieś źródło takiego stwierdzenia?

Ja podałem źródło, gdzie jest napisane wyraźnie, że po zakończeniu postępowania likwidacyjnego, to co nie zostało sprzedane zostaje zwrócone upadłemu (czyli spółce, której właścicielami są akcjonariusze).

Natomiast prawdopodobnie mylisz zakończenie postępowania likwidacyjnego z zakończeniem istnienia przedsiębiorstwa, a to nie jest to samo.

W szczególności dla Elektrobudowy, gdzie Rada Wierzycieli zgodziła się na dalsze funkcjonowanie Elektrobudowy:

Źródło: https://www.elektrobudowa.pl/pl/relacje-inwestorskie-elektrobudowa/raporty-biezace/Uchwaly-podjete-podczas-posiedzenia-Rady-Wierzycieli-/idn:24315

1. Uchwała w sprawie udzielenia zezwolenia Rady na dalsze prowadzenie przedsiębiorstwa Emitenta przez Syndyka. Rada Wierzycieli na podstawie art. 206 ust. 1 pkt 1) Prawa upadłościowego oraz 15 pkt a) Regulaminu Rady, postanowiła udzielić zezwolenia na dalsze prowadzenie przedsiębiorstwa Spółki przez Syndyka od dnia 25 czerwca 2020 r. do dnia 31 grudnia 2025 r.

2. Uchwała w sprawie udzielenia zezwolenia Rady na odstąpienie przez Syndyka od sprzedaży przedsiębiorstwa Emitenta jako całości. Rada Wierzycieli na podstawie art. 206 ust. 1 pkt 2) Prawa upadłościowego oraz 15 pkt b) Regulaminu Rady, postanowiła udzielić zezwolenia na odstąpienie przez Syndyka od sprzedaży przedsiębiorstwa Spółki jako całości.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~AliBaba [94.254.171.*]
    Dnia 2020-10-13 o godz. 20:00 ~Mozart napisał(a):
    > Zanim nie zacząłem udzielać się na tym forum nie wiedziałem, że na świecie żyje tylu wariatów.

Zdarza się... wyobraź sobie kogoś kto jeszcze pół roku temu miał 60 000 zł oszczędności i chciał sobie zmienić samochód na lepszy... za 60 tyś zł to już można fajne autko sobie przygruchać, no ale pomyślał że po co ma kupować używane 5-letnie jak może sobie kupić nowe z salonu, wystarczyło tylko te 60 tyś zł dobrze włożyć i później wyjąć z zyskiem... Więc jak na starego wyjadacza elby przystało Vivaldi zainwestował w jedyną możliwą inwestycję i w dniu 09.03.2020r. nakupował 10 tyś. akcji elby... no ale nie pykło... bo dziesięć dni później elba ogłosiła upadłość i w ciągu jednego dnia jego 60 tyś zł zmieniło się w 12 tyś zł... no ale Vivaldi nie stracił wiary że jeszcze będzie lepiej... przez pół roku udzielał się aktywnie na forum i wierzył że to co się wydarzyło to jakaś pomyłka i nieporozumienie wielkie... Chodził i głosił "upadliści nie będzie", no ale niestety, później przyszedł dzień 08.10.2020r. i znów nie pykło decyzja o upadłości stała się prawomocna - tak więc ostatnia nadzieja prysła... a z 60 tyś zł dzisiaj pozostało tylko 8 700 zł i tak zamiast kupić nówkę sztukę samochodzik z salonu pozostaje kupić 20 letniego rzęcha... To powiedz czy ty byś nie zwariował?
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Vivaldi [94.44.116.*]
    Hahaha dzieki :)
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Vivaldi [94.44.116.*]
    Aaa.. I 6 zl bedzie :)
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~AuAg [37.248.214.*]
    "Ja podałem źródło, gdzie jest napisane wyraźnie, że po zakończeniu postępowania likwidacyjnego, to co nie zostało sprzedane zostaje zwrócone upadłemu (czyli spółce, której właścicielami są akcjonariusze)."

Nie wiem czy dociera, że wszystko zostanie sprzedane, a zatem nic nie pozostanie niesprzedane.
    Ergo upadłemu zostanie zwrócone nic w najczystszej postaci.
    Klarować dalej?
    >Klarować dalej?

Już nie musisz, każdy kumaty już wie o co chodzi :)

Po pierwsze nie ma odpowiedzi na moje pytanie.

Po drugie jest fałszywa informacja, że wszystko zostanie sprzedane, mimo że dałem info z raportu, która temu przeczy.

No i po trzecie, strasznie się uaktywnili straszący niczym Kononowicz, że niczego nie będzie.
    Ciekawe dlaczego tak się produkują na forum spółki, która w takim razie nie powinna ich interesować?
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~KS [95.160.73.*]
    Też będę trzymał. Do końca i jeszcze rok dłużej.
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~Mistrz [31.0.32.*]
    Wszystko zostanie sprzedane nie będzie niczego,również kasy z Orlenu i kasy za dzierżawę.a po dłużników-akcjonariuszy przyjdzie komornik. I tylko jacyś wariaci nie słuchają rad dobrych wujkow i nie sprzedaja no co są Janusze gieldy
    Dnia 2020-10-13 o godz. 20:44 ~elbud napisał(a):
    > Po drugie jest fałszywa informacja, że wszystko zostanie sprzedane, mimo że dałem info z raportu, która temu przeczy.
    >
    > No i po trzecie, strasznie się uaktywnili straszący niczym Kononowicz, że niczego nie będzie.
    > Ciekawe dlaczego tak się produkują na forum spółki, która w takim razie nie powinna ich interesować?

Nie wywracaj kota ogonem, to Ty zachęcasz wszystkich aby pozostawiali ten papier bo będzie on w 2025r. wiele warty, niczym lokata długoterminowa... Dlaczego to robisz? skoro jesteś taki pewny oszołamiających zysków na bankrutującej elektrobudowie to pozwól leszczom się wytrzepać z akcji a sam je skupuj po 0,87zł, jak Ci brakuje to weź se kredyt w banku na to... przecież z zysków spłacisz kredyt i odsetki i jeszcze będziesz zarobiony. A nie dajesz złote rady "trzymajcie papier będziecie bogaci" skoro ci co sprzedają są takimi leszczami bo sprzedają to ty skupuj i zarabiaj na tych leszczach, a nie publicznie ich namawiasz żeby tymi leszczami nie byli...
  • Re: Będę trzymał do 2025r., choćby nie wiem jakie bomby spadały na ELB Autor: ~AuAg [37.248.214.*]
    Dnia 2020-10-13 o godz. 20:48 ~KS napisał(a):
    > Też będę trzymał. Do końca i jeszcze rok dłużej.

Tego to akurat nikt nikomu nie może zabronić.
[x]
ELBUDOWA -16,35% 0,43 2021-04-08 17:02:40
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.