Zarząd spółki Ronson Development SE _"Emitent"_ przekazuje wstępną informację o liczbie sprzedanych i przekazanych lokali przez spółki z grupy Ronson w trzecim kwartale 2020 r.: 1. Liczba lokali sprzedanych w trzecim kwartale 2020 roku: 235, 2. Liczba lokali przekazanych klientom w trzecim kwartale 2020 roku: 197. Emitent wyjaśnia, że ostateczne dane operacyjne dotyczące sprzedaży i przekazań lokali zostaną opublikowane we właściwych raportach okresowych. Ponadto Emitent wyjaśnia, że liczba lokali sprzedanych, o której mowa w pkt 1 powyżej, jest liczbą lokali, w stosunku do których zostały zawarte z klientami przedwstępne umowy sprzedaży lub umowy deweloperskie.
No to będzie wynik za III kw. !!!
Dla przypomnienia: Zarząd spółki Ronson Development SE („Emitent”) przekazuje wstępną informację o liczbie sprzedanych i przekazanych lokali przez spółki z grupy Ronson w drugim kwartale 2020 r.: 1. Liczba lokali sprzedanych w drugim kwartale 2020 roku: 149, 2. Liczba lokali przekazanych klientom w drugim kwartale 2020 roku: 216.
Dan przecież wiesz kto tam jest udziałowcem..... Zobacz na nazwiska w zarządzie.... wtedy zobaczysz ze dywidenda będzie wysoka A wykup tez się pojawi. Nie ma się teraz co wygłupiać i szacować wielkość dywidendy :)))
Dan a ty się parę dni temu zastanawiałeś nad sprzedażą 30% swoich akcji dewelopera. Zrobiłeś tą głupotę czy po naszych wpisach przemyślałeś że warto zostać z nami?
"Spółka podjęła również decyzję o aktualizacji polityki dywidendowej i zamierza w nadchodzących latach rekomendować przeznaczanie dla akcjonariuszy 50% skonsolidowanego zysku netto, ale nie mniej niż 9,8 mln zł łącznie (czyli 0,06 zł na akcję przy obecnej liczbie akcji)."
Przy 70 mln zysku netto dawałoby dywidendę 21 groszy.
W czwartek nagroda za cierpliwość dla akcjonariuszy :) Brawo zarządzający i pracownicy Ronsona. CHAPEAU BAS.
Tak jak pisałem kilka dni wcześniej ja już zapiąłem kilka dni temu pasy i lecim na Szczecin (północ).
Kto się dał wyleszczyć wcześniej jego strata lub mniejszy zysk.
Na czwartkowej sesji będzie szybkie wybieranie z tablic ofert sprzedaży, o ile znajdą się chętni do sprzedawania. Nie zdziwię się jak jutro lub w piątek zobaczę kurs akcji powyżej 2 zł, a obrót akcjami powyżej 0,5 mln. A 10 listopada po pokazaniu wyników może być wymarzone dla wielu akcjonariuszy 5 zł.
Sympatyczny aż tak różowo to pewnie nie będzie no ale niech tam... Jestem za .... w końcu jestem na tym Ronsonie od 0,90 zł kiedy to dawali kupić każdą ilość potem dokupowałem po 1,20 tez dawali kupić ile się chciało. To teraz niech sobie spokojnie rośnie do 2-3-5 czy nawet 7 zł jak to ktoś na forum pisał ...nie mam nic przeciw :))
Sympatyczny pamiętam jak przekonywałem Dan-a ze będzie mógł sprzedać na obrotach w górę te swoje 30% i takie pierwsze już miał wczoraj na +9% ale myślę ze jeszcze niejedna taka sesja przed nami wiec jak jeszcze nie sprzedał na obrotach w górę to spokojnie zdąży to zrobić.
Dan przed chwila zrobiłem sobie zestawienie III deweloperów których miałem akcje został mi tylko jeden mogę to przekleić tutaj...
Maleńki Ronson robi to samo co wielka Develia.....
W okresie I-III kw. 2020 Ronson sprzedał 661 lokali, czyli o 31% więcej r/r i przekazał 799 lokali, czyli o 50% więcej r/r i więcej niż w całym 2019 roku, podano także.
Zarząd Develia S.A. _"Emitent"_ przekazuje informację o sprzedaży i przekazaniach lokali przez spółki z Grupy Develia za trzy kwartały 2020 r.:
I. Sprzedaż lokali w ciągu trzech kwartałów 2020 r. wyniosła 781 – na podstawie notarialnych umów deweloperskich i przedwstępnych II. Przekazania ostateczne umowy sprzedaży, które rozpoznane zostaną w wyniku za trzy kwartały 2020 r. – 746
Ciekawe że maleńki Ronson robi prawie to samo co 4-ry razy większa Develia Jak Develia nie sprzeda jakiegoś biurowca lub galerii to kiepsko będzie :((
3 Razy mniejszy od Develii Marvipol robi mniej ale on robi jeszcze Magazyny ...
Marvipol Development S.A. w III kwartale 2020 roku: 1) Liczba sprzedanych mieszkań i lokali usługowych w III kwartale 2020 roku: 160 szt., co daje narastająco od stycznia 2020 r.: 384 szt. 3) Liczba wydanych mieszkań i lokali usługowych w III kwartale 2020 roku: 257 szt., co daje narastająco od stycznia 2020 r.: 348 szt.
Ty byś tak zrobił .... ale te nazwiska w zarządzie i udziałowcy wiedza co chcą robić ? Chyba nie po to kilkanaście lat temu wchodzili na GPW by być wiarygodnymi żeby teraz się wycofywać ? Pamiętajmy że tu sprzedają się tez ich obligacje a statut spółki publicznej z zyskami i czystym bilansem zbadanym przez audytora to jednak prestiż i pomaga w sprzedaży mieszkań tak myślę ...
Jeżeli znasz właściwą wartość akcji to nie potrzeba bananowej a audyt masz też przez biegłego sporządzony dla banków tylko myk taki ze nie trzeba się dzielić z padlina
Ale w Polsce troszkę ludzi się przejechało na fałszywych deweloperach którzy cos zaczynali i znikali z kasą. A Ronson jako spółka zagraniczna ... to jednak obawa ze może szybko zniknąć. Znamy w Polsce wielu deweloperów którzy nie podołali w latach 2007-2008 a to właśnie wtedy startował Ronson do dziś straszą po nich niedokończone budowy. Wydaje mi się ze to ma ręce i nogi ze są notowani na giełdzie dla sprzedaży mieszkań oraz sprzedaży obligacji na GPW. Tak czy siak to ich decyzja a nam się pozostaje cieszyć ze nie próbują nas wyrobić jaki niektórzy Polscy developerzy.... którzy ani dywidendy nie płacą ani akcji nie skupują. A wyniki finansowe prezentują jak najmniejsze by zdołować akcje bo im nie zależy na nikim. Nie będę tu wymieniać ale jest ich paru na GPW nawet.
Ron tak ludzie po prostu muszą cos zrobić z pieniędzmi wyciąganymi z kończących się lokat. Cześć z nich będzie kupować drogie mieszkania, takie czasy. Glapiński z Łonem nie widzą konieczności by się choćby tłumaczyć z tak niskich stóp procentowych, a ludzie na własną rękę próbują się ratować przed utratą oszczędności.
ech no i wszędzie musze prostować !!! wiec skopiuję i tu !! 5 zł to przesada uczciwe P/E = 10 kopiuje z innego wątku....
Nie wiem czy wyżej niż 5 zł nie przesadzajmy.... ale fakt wynik ok 65 mld jest realny za rok 2020 a to znaczy że zysk na akcje wyniesie ok 0,40 zł wiec cena 1,41 za akcje jest po prostu śmieszna, ale to nic to znaczy ze Ronson po kolejnych wynikach za III kw. a potem za IV będzie ładnie i szybko rosnąć ..... a jak nie to sobie fajnie i tanio dokupimy a potem zgarniemy dywidendę !!! Przy P/E 10 powinien kosztować 4 zł a to przecież uczciwa cena do zysku przy prawie zerowych stopach procentowych !!!