mam tu akcje, ubrałem sie, ale jednego nie rozumiem...
skoro część z Was krzyczy ze promocja, to czemu popyt jest taki mały? z drugiej strony, skoro wyniki nie są takie złe, to czemu wisimy cały czas na dolnych widłach??
ktos pisał tu, że akcje były zbierane od prawie dwóch tygodni. moze to dalsze wyleszczanie pod jakiś większy wzrost?
Prawda jest dalece bardziej skomplikowana, niż wynika to z postów na forum Bankiera. Z jednej strony spółka nie jest, w mojej ocenie, przy obecnej cenie przewartościowana, popatrz sobie na jej wskaźniki finansowe na dowolnej stronie oferującej takie informacje. Harmonijnie się rozwija, zwiększa zyski, płaci dywidendę. Krótko mówiąc, solidna, zdrowa spółka z perspektywami. Zaprezentowane dziś zyski są dobre, niestety nie bardzo dobre, ani nie rewelacyjne, a tylko takie mogłyby zapewnić dalszy wzrost kursu w dzisiejszych czasach. Z drugiej strony padła ofiarą spekulacyjnego wzrostu, stąd też dzisiejsze PKC rozczarowanych i zjazdd. Inna sprawa, że dotąd była notowana ze wskaźnikiem C/Z niższym niż obecnie.
Dnia 2020-09-30 o godz. 11:04 emptio_spei napisał(a): > Prawda jest dalece bardziej skomplikowana, niż wynika to z postów na forum Bankiera. > Z jednej strony spółka nie jest, w mojej ocenie, przy obecnej cenie przewartościowana, popatrz sobie na jej wskaźniki finansowe na dowolnej stronie oferującej takie informacje. Harmonijnie się rozwija, zwiększa zyski, płaci dywidendę. Krótko mówiąc, solidna, zdrowa spółka z perspektywami. Zaprezentowane dziś zyski są dobre, niestety nie bardzo dobre, ani nie rewelacyjne, a tylko takie mogłyby zapewnić dalszy wzrost kursu w dzisiejszych czasach. Z drugiej strony padła ofiarą spekulacyjnego wzrostu, stąd też dzisiejsze PKC rozczarowanych i zjazdd. Inna sprawa, że dotąd była notowana ze wskaźnikiem C/Z niższym niż obecnie.
nie liczyłem na wystrzał, ale myślałem, że chociaz zdąże wyjść "w miare" z małą stratą... a tu taka masakra...
Dnia 2020-09-30 o godz. 11:09 ~michumich napisał(a): > Dnia 2020-09-30 o godz. 11:04 emptio_spei napisał(a): > > Prawda jest dalece bardziej skomplikowana, niż wynika to z postów na forum Bankiera. > > Z jednej strony spółka nie jest, w mojej ocenie, przy obecnej cenie przewartościowana, popatrz sobie na jej wskaźniki finansowe na dowolnej stronie oferującej takie informacje. Harmonijnie się rozwija, zwiększa zyski, płaci dywidendę. Krótko mówiąc, solidna, zdrowa spółka z perspektywami. Zaprezentowane dziś zyski są dobre, niestety nie bardzo dobre, ani nie rewelacyjne, a tylko takie mogłyby zapewnić dalszy wzrost kursu w dzisiejszych czasach. Z drugiej strony padła ofiarą spekulacyjnego wzrostu, stąd też dzisiejsze PKC rozczarowanych i zjazdd. Inna sprawa, że dotąd była notowana ze wskaźnikiem C/Z niższym niż obecnie. > > nie liczyłem na wystrzał, ale myślałem, że chociaz zdąże wyjść "w miare" z małą stratą... a tu taka masakra... >
trzeba przetrwać burzę zebrać kapitał na zakup jak już się sytuacja uspokoi i czekać .
Delko spekulacyjnie z 10 zl wzroslo na ponad 30 zl pod lepsze wyniki za 2 kw bo to niby "covidowa" spolka ktora miala skorzystac na pandemii a wyniki za 2 kw gorsze niz rok wczesniej.
Skąd się biorą tacy ignoranci? Delko kosztowało już 12 złotych przed paniką covidową - to raz. Lepsze wyniki z powodu Covidu pokazało już w pierwszym kwartale - to dwa. Kurs spółki był totalnie zeszmacony, nikt się spółką nie interesował, spółka wypłaca coraz większą dywidendę i ma coraz większe zyski z roku na rok, a była wyceniana z C/Z w okolicy 5. Spółka była przy 10-12 złotych skrajnie niedowartościowana, a teraz byłaby jeszcze bardziej niedowartościowana.
Bawią mnie takie proste chłopki roztropki, które wycenę spółki robią w oparciu o przeszły kurs, tak jakby przy 10 złotych było "fair value", bo tyle wynosił kurs spowodowany brakiem płynności i zainteresowania.
Ja również uważam, że nie mają racji w sensie obiektywnym, ale też nie można zamykać oczu na historię spółki i jej poprzednie wyceny. Na GPW jest sporo spółek, których cena rynkowa nie odzwierciedla ich wartości godziwej. Czy dzisiejsze wydarzenia są "fair" wobec Delko, czy są uzasadnione jej sytuacją ekonomiczną? Nie. Czy kurs w przedziale 20-30 zł jest zbyt wysoki patrząc obiektywnie? Nie. Czy dziwi mnie dzisiejszy spadek? Nie, gdy zerknąłem w rubrykę zysk netto, nie miałem złudzeń, co się będzie dzisiaj działo. Pozostaje teraz podjąć decyzję, sam również stoję w jej obliczu, wisieć na haku, czy ściąć stratę, a jeśli tak, to kiedy. Każdy musi sobie rozstrzygnąć sam tę kwestię.
Prawda, było jasne ze względu na idiotyczne "postrzeganie rynku", że będzie paniczny zjazd dziś, ale pisanie o tym, że zjazd do 10 złotych się "należy", bo od tylu urosło, to jest stuprocentowa ignorancja i prymitywne rozumowanie chłopka roztropka. Przy 10 złotych to nic, tylko ładować się w skrajnie niedowartościowaną spółkę.
Zgadzam się z Tobą. Mi się wydaje, że powinno się zatrzymać w okolicach 16-17 zł. Muszę przemyśleć, czy pogodzić się ze stratą, czy ją ściąć teraz w okolicach 20 zł.
Zgadzam się. Wyniki same w sobie nie są złe. Niemniej wynik za II kwartał jest poniżej oczekiwań rynku - tu nie ma chyba żadnej dyskusji. Teraz pytanie - czy trzymac dalej, a mamy juz koniec III kwartału, czy sprzedawać ?? oto jest pytanie.
Wszystko zależy od tego, jak postanowią rozegrać dystrybucję posiadanych akcji inwestorzy z większymi pakietami. Patrząc historycznie, po uspokojeniu sytuacji, popyt nie będzie zbyt duży. Mam za mało doświadczenia, by rozstrzygnąć, czy wpadniemy w trend boczny (czerwiec do połowy lipca), czy będziemy powoli, acz nieuchronnie zsuwać się niżej (patrz sierpień). Raczej skłaniam się do obstawienia tego drugiego scenariusza, niestety.
Grubi sami są tu ubrani,było ich kilku i to oni podbili cene na 32 zł. Napiszecie......."no ale jak to grubi ponoszą strate? przecież oni zawsze mają zysk?" Nie zawsze i tak są mocno zarobieni w tym roku i dla nich strata tutaj to nic,sprzedadzą do piątku i pójdą na inną spółkę,gdzie zarobią.Zapamiętajcie grubi to też ludzie,tacy sami jak my i potrafią się mylić :) Myśleli że sprzedadzą Delko z zyskiem,że będzie jak po wynikach pierwszego kwartału,dwa,trzy dni wzrostów,górne widy i wtedy by sprzedali.Są stratni na Delko,ale oni na większości spółek są na dużym plusie,wiec jak tu mają strate,to ich to nie rusza i bez sentymentów WYWALĄ WSZYSTKIE AKCJE DO PIĄTKU. Nie chce być złym prorokiem,ale zapomnijcie że jutro będzie zieleń,jutro tak samo spadki,pewnie mniejsze niż dziś,ale cena będzie niższa,niż dziś,grubi według mnie jeszcze mają sporo akcji,nie wywalili dziś nawet połowy tego co mają. Niech nikt nie liczy,że zbierali akcje od ponad 10 dni by inwestować tu dłużej,kupowali pod wyniki i nie będą wisieć na hakach,bo już pewnie mają wytypowaną spółkę na którą zamierzają szybko przeskoczyć.
Dnia 2020-09-30 o godz. 10:53 ~michumich napisał(a): > mam tu akcje, ubrałem sie, ale jednego nie rozumiem... > > skoro część z Was krzyczy ze promocja, to czemu popyt jest taki mały? > z drugiej strony, skoro wyniki nie są takie złe, to czemu wisimy cały czas na dolnych widłach?? > > ktos pisał tu, że akcje były zbierane od prawie dwóch tygodni. > moze to dalsze wyleszczanie pod jakiś większy wzrost?
Promocja to jest na wyższy stopień oficerski albo do następnej klasy w szkole podstawowej.