Tak dla porządku - Na wczesniejszych watkach podalem swoj kontakt telefoniczny ---- jest on nadal aktualny (+48 662 894 109) .... jesli nie odbiore albo nie bedzie sygnalu to prosze nie nie martwic --- oddzwonie ....
Mam nadzieje, ze wiecie iz zakadajac porozumienie kazdy z uczestnikow blokuje swoje akcje na czas jego trwania ... nie ma handlu tym aktywem .... dodatkowo wspolnie prezentujemy i dzialamy w naszych mniejszościowych sprawach ... nadal mysle ze 10k akcji jest wlasciwym poziomem, tym bardziej ze jesli komus troche brakuje, to obecnie mozna uzupelnic sobie ewentualny niedobor waloru i to po cenie, ktorej tu nie bylo od ponad 10 lat ....
I teraz, prosze bardzo o rzeczowa ocene sytuacji - jaki cel na dzis mialoby zawiazanie tego porozumienia ....
Jak wiadomo zainteresowanym na ostatnim WZA bylem i reprezentowalem okolo 3% akcji z mniejszosciowego .... relacje z mego udzialu zdalem tym akcjonariuszom, ktorzy udzielili mi pelnomocnictw ... (plus jedna osoba spotkala sie ze mną po WZA) - pozdrawiam Was ....
Jaki cel? A choćby uniknięcie tego, co zapewne będzie na MOJ, czyli wycofanie spółki z giełdy po dramatycznie słabej cenie w wezwaniu do sprzedaży...
Przypominam - wycofanie to nie jest przymusowy wykup, gdzie trzeba mieć 95% akcji.
Dla wycofania spółki z giełdy potrzeba uchwały na zgromadzeniu powziętej większością 9/10, ale to wcale nie oznacza, że muszą mieć 90%!
Wystarczy bowiem - i takie niestety przypadki gapiostwa mniejszościowych zna GPW(np. arcus) - że większościowy, który chce wycofać, ma wprawdzie raptem 75% ogólnie akcji, ale na walne nie przychodzi sporo małych i wtedy już na tym walnym posiada właśnie wspomnianą większość 9/10 głosów i wycofuje akcje... a mniejszościowi choć oczywiście mają je nadal, to sprzedać ich nie mogą...
Karbon ma jak wiecie na teraz - oficjalnie - 60% - dlatego uważam, że ryzyko jest...
Imho zwiekszona ostroznosc jest wskazana bo rosnie ryzyko, jednak tylko minimalnie. Trzeba trzymac reke na pulsie. Gdyby chcieli FSG zdelistingowac to mogli na ostatnim WZA zglosic i przeglosowac taki wolny wniosek bo komunikat po walnym byl taki:
Zarząd spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. podaje, iż akcjonariuszem posiadającym co najmniej 5% głosów na Zwyczajnym Walnym Zgromadzeniu Spółki w dniu 16 lipca 2020 roku była spółka KARBON 2 Sp. z o.o. - 1.868.056 głosów, co daje 60,12 % ogólnej liczby głosów oraz dawało 95,18 % głosów na tym Zgromadzeniu.
Mysle ze od wielu walnych KARBON 2 ma przynajmniej 90% glosow. Oczywiscie skonczyloby sie w sadzie ale uchwala by przeszla. Z drugiej strony podobnie sie dalo zrobic z MOJ, to komunikat po ostatnim WZA MOJ:
Zgodnie z art.70 pkt 3 Ustawy o ofercie z dnia 29 lipca 2005 r. Zarząd MOJ S.A. w Katowicach przekazuje wykaz akcjonariuszy posiadających co najmniej 5% głosów na ZWZ Spółki MOJ S.A. które odbyło się w dniu 15 lipca 2020 roku w siedzibie spółki: - Fabryka Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. Liczba głosów z posiadanych Akcji - 8 886 950 Procentowy udział głosów na ZWZ Spółki MOJ S.A. w dn.15 lipiec 2020 r. - 100,0 % Procentowy udział głosów w ogólnej liczbie głosów - 62,9 %
Generalnie wezwanie na MOJ oznacza wzrost wartosci FSG. Niezaleznie od wyniku wezwania wzrosnie zainteresowanie MOJ i FSG. Jezeli cena MOJ ucieknie do gory i wezwanie sie nie uda (to obstawiam - wzrost kursu i niewielki odzew na wezwanie) to wzrosnie wartosc FSG juz posiadajacego 46.74% akcji MOJ. Jak uda sie to FSG po taniosci nabedzie udzialy w majatku MOJ i pozytkach z niego.
Ja sie z wezwania ciesze bo mam tylko FSG. Gdybym ciagle mial MOJ to bym byl mniej zadowolony, tam stosunek ryzyka do szans jest gorszy, liczylbym na niepowiodzenie tego wezwania i kolejne po bardziej godziwych cenach.
Natomiast caly czas zastanawiam sie dlaczego wzywaja akurat teraz skoro mozna to bylo taniej przeprowadzic wczesniej - w kwietniu albo jeszcze lepiej na przelomie 2018 i 2019. I nie robia tego na wariata - wezwanie jest z dosc odleglym terminem: Data ogłoszenia Wezwania: 25 września 2020 r. Data rozpoczęcia przyjmowania zapisów: 15 października 2020 r. Data zakończenia przyjmowania zapisów 16 listopada 2020 r. Przewidywany termin zawarcia transakcji 19 listopada 2020 r. Przewidywany termin rozliczenia transakcji 23 listopada 2020 r.
Ja uważam, że na Fasingu w obecnych warunkach cenowych delisting nie udałby się. Drobni akcjonariusze mają ponad 20 % akcji w spółce i w razie walnego reprezentowaliby ponad 10% na nim. Przerabialiśmy tę sytuację w tym miesiącu na KCI i powstało porozumienie akcjonariuszy, wystraszyli się i walne odwołali. Podstawowym problemem jest cena w wezwaniu i wartość godziwa firmy. Cena wezwania na MOJ-u 1,31 zł przy wartości księgowej ponad 4 zł to rozbój. Myślę, że delisting zablokują w sądzie mniejszościowi akcjonariusze, chyba że będzie drugie wezwanie z ceną godziwą. 4 mln akcji do skupienia po 2-3 zł to nie powinien być problem dla wzywających, chyba, że chcą problemów i chodzenia po sądach. Zobaczymy. Na Fasingu trzeba być czujnym i organizować się bo licho nie śpi i kombinuje. Na razie myślę, że rozpocznie się akumulacja akcji a akcjonariusze MOJ-a po sprzedaży akcji kupią akcje Fasinga jako alternatywę do obecnej inwestycji. Pozdrawiam akcjonariuszy.
2006 r. FASING na giełdzie po 9 zł ( redukcja zapisów) 2020. 11 zł. Przez 14 lat generalnie zyski. Dywidenda , czyli ponowne opodatkowanie zysku nie rekompensuje lokaty bankowej za 14 lat. Moj ponad 6 zł emisja .Zarządzanie w pensjach około 60 mln . Wezwanie po 1.31 . Ogniem palić takich właścicieli. Bik z Wami.