• tim spółka dywidentowa Autor: bambi22 [83.0.205.*]
    Prezes Folta poinformował, że grupa w najbliższych trzech latach nie planuje akwizycji.
    "Chcemy się rozwijać w sposób organiczny. Przez najbliższy okres nie widzę do tego alternatywy i nie chcę budować rozwoju firmy na akwizycjach" - dodał.
    "Chcemy być firmą, która jest postrzegana jako stabilna jeśli chodzi o finansowanie, rozwój i prawdopodobnie pod koniec roku - myślę, że w listopadzie, ogłosimy politykę dywidendową. Chcemy być postrzegani jako spółka dywidendowa" - powiedział prezes.
    TIM pod koniec 2019 r. wypłacił 0,80 zł dywidendy zaliczkowej na akcję, czyli łącznie 17,76 mln zł (z czego 5,55 mln zł pochodziło z zysku za 2019 r., a 12,2 mln zł ze środków zgromadzonych na funduszu dywidendowym). W czerwcu 2020 r. walne zgromadzenie zdecydowało, by pozostałą część zysku za 2019 r. w wysokości 17,2 mln zł przeznaczyć na fundusz dywidendowy. W 2018 roku spółka wypłaciła dywidendę w wysokości 22,2 mln zł, czyli 1 zł na akcję.
    TIM jest dystrybutorem materiałów elektrotechnicznych w Polsce. W skład grupy wchodzi również spółka 3LP (oferująca zautomatyzowany outsourcing usług logistycznych podmiotom z sektora e-commerce) oraz Rotopino .pl (właściciel sieci sklepów internetowych z narzędziami w całej Europie). (PAP Biznes)

i co miśki???
    warto kupić po 13zł????

dywidenda zysk 30mln i więcej
    kurs 30+
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: ~HelikopterZforsa [194.28.188.*]
    Wez proszę cię mrzonki. No jak spółka dywidendowa to nie posiedzę tu za długo, liczyłem na wzrost wartości a nie dywidendy i rozwadnianie papiera. Przy tym FF, to chyba jedyne na co TiMa stać. Szkoda bo liczyłem ze są ambitniejsi i nie spoczną na laurach. Z takim podejściem bez rozwoju szybko ich miejsce zajmie ktoś inny. Lada moment Amazon wejdzie na rynek polski i będzie za późno... dlatego tez na marginesie Allegro chce zdążyć z emisja i upchnąć akcje... No peszek, kupowałem akcje z myślą i polskim tygrysie a tu wyszedłeś mały kotek...
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: ~jm [37.30.30.*]
    To nie sprzedaj, nara
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: ~Solo [188.146.229.*]
    Stawianie tezy że albo spółka dywidendowa albo rozwój jest kompletnie bezsensowne. Właśnie finansowanie rozwoju nadmiernym kapitałem własnym jest głupie - gdy pieniądz na rynku jest tani jak barszcz (i jeszcze wiele lat będzie) bo nie uzyskuje się efektu dźwigni finansowej. Dużo lepiej dla akcjonariuszy wypłacać dużą dywidendę i finansować rozwój kasą z kredytów. A zdolność kredytową TIM ma taką, że każdą potrzebną kasę dostanie dzisiaj na dobrych warunkach. Na szczęście Zarząd wygląda że myśli sensownie pod kątem solidnego, długoterminowego wzrostu wartości dla akcjonariuszy. Ja nie mam nic przeciwko, żeby co rok dostawać dywidendę 8-10% wartości akcji + stabilnie rosnąć z kursem typu 20-30% rocznie. Jak komuś mało - to na szczęście jest gdzie się podziać. A w ogóle to w ruletce np. płacą 36:1 - to jest dopiero przebicie.
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: ~HelikopterZforsa [194.28.188.*]
    No jasne, im więcej kredytów tym mniejszy zysk i większe ryzyko. Każdy ma swoją wizje, ja poprostu mam inna niż zarząd i ich wizja mi się nie podoba, jest lepsza dla zarządu niż dla akcjonariuszy No i tyle w temacie.
    Oczywiście każdy ma swoje podejście do tematu. Tym niemniej jak Prezes Zarządu ma portfel akcji wart z grubsza 100 razy więcej niż jego roczna pensja - to myślisz że bardziej się kieruje "byciem prezesem" czy "byciem akcjonariuszem"?
    I jeszcze w kwestii dźwigni finansowej - przykład teoretyczny. Gdyby TIM postanowił wypłacić 100 mln zł dywidendy i pożyczyć z banku te 100 mln zł - to akcjonariusz miałby w gotówce na dzisiaj 35% zwrot z kapitału. Koszt tego kredytu to pewnie jakieś 1,5 mln zł rocznie, minus podatek = 1,2 mln mniejszy zysk netto, czyli jakieś 4-5%. Byłby dobry interes dla akcjonariuszy czy nie?
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: bambi22 [83.0.205.*]
    spokojnie dywidenda to nie znaczy cały zysk
    jednak możliwe jest to, że spółka nie urośnie tak jak zakładałeś w sensie, że stanie się niebieskim ptakiem i urośnie 2000%
    to będzie organiczny rozwój i wg mnie urosną ale 200% w perspektywie dwóch lat

Wg mnie nie mają wiele do zdziałania aby urosnąć 2000%
    sam prowadzę firmę i też pobieram dywidendę bo tak jak kolega Solo pisze kredyt jest tani.
    a prywatnie też chce coś mieć z tego, że jestem akcjonariuszem nie tylko prezesem.

Nie ma co się dziwić Focie.

Druga sprawa jest taka, że mają ten segment logistyki i to może być rozwojowa sprawa.

• Re: tim spółka dywidentowa Autor: prawdziwykris [78.154.71.*]
    Dawno nie czytałem tak dobrego, rzeczowego posta.

Pozdr
  • Re: tim spółka dywidentowa Autor: ~bambi22 [185.229.125.*]
    I dla tej dywodendy rowniez bede trzymał te akcje
[x]
TIM 0,00% 50,50 2024-03-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.