• Subiektywna analiza spółki Autor: cineknt [194.49.105.*]
    Jakby ktoś chciał poczytać moje subiektywne wypociny o spółce to zapraszam:

link 
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: turysta2020 [83.15.169.*]
    Bardzo ciekawe, dziękuję
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Ad [5.173.168.*]
    Dobry materiał. Dziękuję
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: cineknt [194.49.105.*]
    Aktualizacja - nowy wpis 02.11.2020. Przegląd prospektu emisyjnego - kilka ciekawostek. M.in. o udziale sprzedaży internetowej w przychodach w latach 2012-2015 (brak tej informacji w okresowych raportach finansowych).

link 
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: witstwosz1 [31.0.177.*]
    szacun, super opracowanie ! i gratuluję zysków !
    Dzięki :)
    Aktualizacja - nowy wpis 05.02.2021. Wittchen vs WIG.Odzież: jak radziły sobie spółki przed pandemią i porównanie do aktualnej wyceny.

link 

• Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Janusz [89.64.55.*]
    Niewiarygodne na forum Bankiera można znaleźć jakieś merytoryczne wątki.
    Szacun gościu naprawdę.
    Mam też Vistule ale po przeczytaniu Twoich analiz sprawdze jeszcze raz Monnari
    Dzięki!

Na forum Portalu Analiz wrzucam (a także inne osoby) więcej treści o Wittchen. Ogólnie polecam portal, dla mnie to jest jedyne miejsce w polskim internecie, na którym można znaleźć sporo merytorycznych treści i który trzyma w miarę niezły poziom użytkowników.

Wracając do Monnari, to podchodziłbym ostrożnie do tej spółki. W poprzednich latach marże na sprzedaży i na kapitale własnym były takie sobie (w 2019 bardzo słabe). Zemściło się to w 'trudnych czasach' i w Q1-Q3 2020 wygenerowali -27 mln zysku operacyjnego. Aczkolwiek wycena wydaje się być niska, więc jeśli ktoś wierzy, że spółka podniesie się w przyszłych latach, to może okazać się dobrą inwestycją.

Przekleję jeszcze moją opinię o spółce z 29.07.2020:

"Liczyłem, że Monnari trafi do spółek, którymi będę się interesował, ale niestety bo przejrzeniu ostatniego sprawozdania rocznego i wyników finansowych z ostatnich 10 lat spółka zdecydowanie mnie nie zachwyciła (patrząc długoterminowo). Największą chyba jej zaletą jest to, że się nie zadłuża, ale to trochę dla mnie za mało. Szkoda, bo aktualnie wydaje się dość tania.

Zalety
    • Marka, choć raczej niezbyt silna (mogę się mylić)
    • Brak zadłużenia
    • Brak uzależnienia od innych branż i cykli

Wady
    • Duże koszty, duża liczba salonów i pracowników, które nie przekładają się na przychody
    • Niskie marże na sprzedaży i na kapitale własnym
    • Ryzyko problemów z rentownością ze względu na dużą skalę działalności, która niezbyt dobrze przekłada się na skuteczność biznesową"
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Paweł [5.173.161.*]
    Nie wiem dlaczego, ale Twoje linki nie działają
    Dziś wieczorem trwają jakieś prace techniczne na hostingu... Jutro już powinno działać normalnie. Strasznie kiepski ten hosting, ale już mi się nie chce zmieniać :)
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Toa [178.217.197.*]
    Czy w analizie nie ma przypadkiem błędów w datach 2020 zamiast 2021 ? Ale poza tym naprawdę super robota.
    Większość aktualizacji wpisu była robiona w 2020, więc daty dotyczą momentu pisania aktualizacji. Jeśli chodzi o najnowszą tabelkę WIttchen vs WIG.Odzież to tam faktycznie wkradł się błąd i powinno być 2021.02.05 zamiast 2020.02.05 - błąd już poprawiłem, dzięki za zwrócenie uwagi.
    Dziękuję - o to mi chodziło. Zestawienie ciekawe i dające do myślenia.
    Spółka wygląda na zdrową, kryzys w końcu minie i powinno być super. Widziałęm, że planujesz zrobić aktualizację po wynikach za 2020 - zapewne wyniki będą wszędzie słabe ale zastanawia mnie to, że LPP czy CCC są dość wysoko wycenione mimo słabego roku a Wittchen dość nisko.
    Moim zdaniem odpowiedź jest prosta: płynność. Fundusze inwestycyjne z dużą kasą nie mają jak 'wejść' ani 'wyjść' ze spółek z taką płynnością jak Wittchen (jedynie poprzez transakcje pozagiełdowe), więc się nimi specjalnie nie interesują. Ja sam, drobny ciułacz-inwestor, jakbym chciał sprzedać moje wszystkie akcje w jeden dzień to pewnie podbiłbym kurs o 10% :) Więc fundusze muszą się zadowalać spółkami z wyższą płynnością i przez to często przepłacać. Dla inwestorów z małym portfelem to dobra wiadomość, bo mogą szukać okazji do wyszukiwania zdrowych fundamentalnie spółek w okazyjnych cenach, tam gdzie wzrok analityków z funduszów nie sięga.
    To miała być odpowiedź do @Toa, ale jakoś w dziwnym miejscu się umieściła...
    Zapewne masz rację. Sam mam sporo akcji Wittchena i obserwuję, że płynność jest tu faktycznie niska. Wydaje mi się, że biorąc pod uwagę wycenę LPP (która i tak jest dość zdrowa na tle rynku) to WTN powinien być z 50 % wyżej niż jest.

• Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~trader [37.47.82.*]
    To samo zwróciło moją uwagę. LPP i CCC zauważalnie dopasowało swoje oferty do zmiennych warunków ostatniego roku. WIttchen zdaje się stać w miejscu, widoczny jest brak pomysłu na rozwój marki. Tu też upatrywałbym powodu różnicy wzrostów.
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~toa [178.217.197.*]
    CCC mocno poszło w ecommerce i to stanowi ich główną wartość (Modivo, eobuwie i ccc.eu) W przypadku Wittchen nie do końca wiadomo ile sprzedają przez ecommerce ale zauważyłem, że są widoczni mocno na amazonie ostatnio.

https://www.amazon.de/s?k=WITTCHEN&ref=bl_dp_s_web_20128127031

Pytanie czy to jakoś to wpłynie na sprzedaż w 2021 roku.
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Czesiek [93.105.176.*]
    Myślę że towarom luksusowym żadne kryzysy nie straszne.
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~zosia [89.64.71.*]
    Po wynikach sprzedażowych za 1 kwartał widać, że kryzysy jednak dotyczą również Wittchena. 2 kwartał będzie podobnie lub gorzej.
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Toa [192.162.149.*]
    Moim zdaniem wyniki niezle. 2 kwartal moze być lepszy bo idą wakacja a lockdown powinien się skończyć na początku maja.
  • Re: Subiektywna analiza spółki Autor: ~Janusz [89.64.55.*]
    Źle się wyraziłem, widziałem w Twojej analizie kilka wskaźników Monnari które przykuły moją uwagę, a nie dlatego że ją zachwalałeś. Ale jak tak przejrzałem się bliżej to faktycznie masz rację średnio to wygląda, przynajmniej nie jest to poziom ryzyka który akceptuje, zwłaszcza gdy jest sporo innych ciekawych opcji
    Przychody za Q1 2021 oceniam dość neutralnie: ciężko nazwać je dobrymi, ale dopóki co chwilę zamykają galerie, trzeba chodzić w maseczkach, wszędzie gadają o koronawirusie, ludzie nie mają pewności jak będą wyglądać wakacje latem, dopóty trzeba spodziewać się wyników balansujących na granicy rentowności. Na prawdziwy wystrzał przychodów można liczyć jak już wszyscy poczują, że 'koniec covida', tak jak ma to miejsce aktualnie w Izraelu.

Wyniki za Q2 też raczej będą mocno przeciętne, ale moim zdaniem jest szansa, że jak akcja ze szczepieniami dobrze pójdzie, to w Q3 ludzie zaczną masowo wyjeżdżać na wakacje (-> walizki) oraz po prostu zaczną 'korzystać z życia' (-> wydawać kasę -> m.in. na galanterię). A jak będzie w praktyce - zobaczymy.

Osobiście wolę się nie nastawiać na pozytywny scenariusz latem i liczę przede wszystkim na dobry Q4 2021 oraz bardzo dobry 2022, kiedy już nie powinno być problemów z covidem i z wyjazdami za granicę (-> walizki).
[x]
WITTCHEN -0,39% 15,50 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.