Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  8,96 zł , zmiana od tamtej pory: 79,91%

Re: Subiektywna analiza spółki

Dzięki!

Na forum Portalu Analiz wrzucam (a także inne osoby) więcej treści o Wittchen. Ogólnie polecam portal, dla mnie to jest jedyne miejsce w polskim internecie, na którym można znaleźć sporo merytorycznych treści i który trzyma w miarę niezły poziom użytkowników.

Wracając do Monnari, to podchodziłbym ostrożnie do tej spółki. W poprzednich latach marże na sprzedaży i na kapitale własnym były takie sobie (w 2019 bardzo słabe). Zemściło się to w 'trudnych czasach' i w Q1-Q3 2020 wygenerowali -27 mln zysku operacyjnego. Aczkolwiek wycena wydaje się być niska, więc jeśli ktoś wierzy, że spółka podniesie się w przyszłych latach, to może okazać się dobrą inwestycją.

Przekleję jeszcze moją opinię o spółce z 29.07.2020:

"Liczyłem, że Monnari trafi do spółek, którymi będę się interesował, ale niestety bo przejrzeniu ostatniego sprawozdania rocznego i wyników finansowych z ostatnich 10 lat spółka zdecydowanie mnie nie zachwyciła (patrząc długoterminowo). Największą chyba jej zaletą jest to, że się nie zadłuża, ale to trochę dla mnie za mało. Szkoda, bo aktualnie wydaje się dość tania.

Zalety
  • Marka, choć raczej niezbyt silna (mogę się mylić)
  • Brak zadłużenia
  • Brak uzależnienia od innych branż i cykli

Wady
  • Duże koszty, duża liczba salonów i pracowników, które nie przekładają się na przychody
  • Niskie marże na sprzedaży i na kapitale własnym
  • Ryzyko problemów z rentownością ze względu na dużą skalę działalności, która niezbyt dobrze przekłada się na skuteczność biznesową"

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WITTCHEN -2,90% 16,10 2025-12-01 09:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.