Biore max ostatniego roku tj. 4.30. Obecnie jest 10mln akcji. PP 1:2 jest 10mln, czyli akcji serii E jest 20mln.
Wobec tego kapitalizacja to 43mln. De facto dodruk akcji nie powinien wplywac na kapitalizacje firmy. Wiec teraz firma o kap. 43mln. bedzie miec 30mln akcji, co daje 1,43zl. 1.43 - aktualna wartosc 1 akcji po rozwodnieniu ilosci z 10 na 30mln akcji.
Wartosc 2akcji to z kolei 2*1,43 = 2,86zl. Jesli 1PP daje mozliwosc nabycia 2 akcji za lacznie 2zl, tzn., ze 1 PP powinno kosztowac 2,86-2 = 0.86zl.
Czyli: Kupuje 1 PP za 86gr i place 2zl, wiec lacznie wydaje 2,86zl i dostaje 2akcje, ktorych laczna wartosc tez wynosi 2.86.
Ja bym liczył tak. Zakładam akcje po 8 zł dostałeś 2 akcje PP zakup 2 akcji PP = 2 zł 8+2 zł = 10 zł /3 akcje = 3,33zł obecnie jest cena 2,60 - 3,33= - 0,70 zł na akcji Ja mam 26 000 akcji x 0,70 = 18 200 zł w plecy
Miałem oczywiście na myśli, że trzeba wziąć cenę z dnia odcięcia PP, czyli 6 pln. W ten sposób wyjściowa kapitalizacja to 6 pln * 10 mln akcji, czyli 60 mln pln.
Prawie dobrze sceptyk:)...Biorąc starą cenę 6zł mamy 60 mln kapitalizacji.
Obecnie dla 30 mln akcji jest 2 zł na akcje...ale plus 20 mln kapitału z emisji (pomniejszone o koszty emisji) - "czysta" gotówka dla firmy, która daje 0,66 zł na akcje...Czyli obecnie cena 2,66 zł (80 mln zł kapitalizacji), daje starą cenę 6 zł (60 mln kapitalizacji, bo bez pozyskanych 20 mln zł z emisji PP)
Jeżeli zmieniasz wartość spółki o 20 mln pln z emisji, to powinieneś uwzględnić również *wszystkie* inne zmiany, które wpływają na jej wartość od dnia odcięcia PP. Czyli dokonać normalnej fundamentalnej wyceny. Normalnej i subiektywnej :)
Ja przedstawiłem wycenę obiektywną, zakładającą *nie zmienioną* wartość spółki od dnia odcięcia PP. Tak rozumiem postawione pytanie - jaka powinna być cena akcji przy założeniu, że dodruk papierów nie zmienia wartości spółki. Bo nie zmienia.
Natomiast różnica, pomiędzy teoretycznymi 2 pln za akcję a ceną bieżącą, to jest właśnie rynkowa wycena tych wszystkich zdarzeń, które zmieniły wartość spółki od dnia odcięcia PP. I ta wycena zawiera m.in. fakt, że do spółki wpłynęło 20 mln pln z emisji. Ponieważ jednak upłynęło już dużo czasu od dnia odcięcia PP, to zdarzeń do wyceny rynek ma potencjalnie sporo.
Dokładnie sceptyk, minęło ok 13 miesięcy od odcięcia PP. Gdzie cena zamknięcia była 6,29zł (czyli obecnie 2,76 zł).
Jeżeli inwestor uważa, że fundamenty spółki od tamtego momentu pogorszyły się o 27,5 proc (spadek z 2,76 na 2), to tak cena akcji Polwaxu dla niego jest warta 2 zł.
Przypominam, że kapitalizacja Polwaxa oscylowała 2014-2017 między 150 a 200 mln, była to spółka pokroju Relpolu, Introla, która dawała co rok zyski i dywidendę...Pochrzaniło się z jedną inwestycją (istotny wpływ) i rynek wycenił kapitalizację spółki na 60 mln, wiedząc już o sporych niedogodnościach...Czy jest już w cenie wszystko co najgorsze? Nie...ale jednak jest i tak spore przeszacowanie wartości spółki.
Wydaje się, że dużym plusem jest 1sza sesja notowań PP (z wolumenem ok 650k), który znacznie (4krotnie) przewyższył wolumen na akcjach (ok 160k). Zazwyczaj jest to wyrzucenie słabych rąk, którzy mieli dość Polwaxu (za przeciąganie PP, co równoważyło się z zamrożeniem kapitału na 13 miesięcy)
Jednak środki pozyskane z emisji, to zupełnie inna bajka. To zastrzyk gotówki 20 mln zł dla firmy. Jest to 0,66 zł na akcje i to jest bezdyskusyjne. Jak dany inwestor wycenia, co zrobi z tą gotówką firma, to inna historia.
za 1 sztuk PP płacę 1 zł . A otrzymuje 2 akcje . To mnie kosztuje 1 akcja 50 groszy. Dlaczego twierdzicie że mam zapłacić np. 1000 szt PP = 1000 zł , a nie 2000 zł
za 1 PP otrzymujesz 2 akcje (jak się zapiszesz). Wartość emisyjna akcji to 1zł. A zatem, żeby wykupić PP potrzebujesz 2zł na każde PP, czyli np dla 1000 PP potrzeba 2000 zł.
Ale koszt PP obecnie uzależniony jest od ceny rynkowej (notowane do 8.IX). Obecnie kosztuje ok 3zł. Zatem koszt PP=3zł plus na wykup 2 akcji za 1PP = 2zł...Co daje razem 5 zł za 2 akcje, czyli 2,5 za akcje, które są obecnie notowane ok 2,85 zł
Ale coś jest nie tak. W dm boś, przy zakupie PP jest symulacja ile potrzebuje na wykupienie PP . I pokazuje mi ze dla 1000pp potrzebuję 1000zł
Jest jeszcze informacja ze pieniądze nie będą blokowane. O co biega