Chciałbym łopatologicznie wyłożyć sytuację tak żeby osoby bez czasu czy wiedzy mogły nieco zrozumieć co się dzieje w tle. Work Service to spółka która przez złe zarządzanie popadła w długi i tym samym jej wartość na giełdzie spadła do około ~50 groszy. Tak jak niektórzy tutaj piszą była z klasy wysokiego ryzyka / bankrut w restrukturyzacji. Znalazł się kupiec, który dogadał się z WSE oraz bankami w celu pokrycia 100% zobowiązań WSE, czyli spółka została w 100% oddłużona. Co więcej GI (nabywca) zobowiązał się do zabezpieczenia w wysokości 150% zobowiązań WSE. Mało tego dorzucą kasę na rozkręcenie biznesu w Polsce i nie tylko, a czasy na outsorcing pracy oraz rekrutacje zdalne w pełni nadchodzi. GI chce rozbudować tą firmę i czerpać z niej zyski w przeciągu 2-3 lat.
Teraz od strony giełdy. Pierwsze zawirowania były związane z wychodzeniem funduszu CFI z akcji i sprzedawanie na potęgę co spowodowało zjazd z 2 zł na około 1 zł. Następnie rosło ponieważ potwierdziło się przejecie. Wczoraj było wezwanie które przeraziło niektórych, a to nic innego jak wymóg prawny i nikt nikogo nie zmusza do sprzedaży. Dodatkowo wczoraj wyprzedawał się były członek zarządu z swoich akcji (miał pewnie wartość akcji zakupu w okolicach 30 groszy więc każda cena wczoraj dla niego to był dobry zysk) + strach ulicy. Dziś sytuacja wydaje się być już uspokojona, a spadek był do przewidzenia. Teraz powinno w normalnym tępię rosnąć ponieważ cały plan przejęcia idzie jak po sznurku i jeżeli nie spodziewacie się +30% codziennie to są to akcje dla Was.
Nie naganiam, ale mam wrażenie czytając forum, że niektóym tutaj osobą może brakować tych informacji żeby podjąć samodzielną decyzję.
P.S.
Wysyp trolli to norma w każdej spółce z tak dużym zainteresowaniem na GPW (oni na tym zarabiają).
Tomasz Hanczarek wskazał w Zawiadomieniu TH _z dnia 20 sierpnia 2020 r._, że 14 sierpnia 2020 r. dowiedział się o zmianie swojego stanu posiadania akcji w kapitale zakładowym Spółki. Zmiana, o której Tomasz Hanczarek dowiedział się, polega na zmniejszeniu stanu posiadania akcji Tomasza Hanczarka o 81.420 akcji odpowiadających 0,12% kapitału zakładowego Spółki, dających łącznie prawo do wykonywania 81.420 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co odpowiada 0,12% ogólnej liczby głosów w Spółce, a tym samym spadku udziału Tomasza Hanczarka w ogólnej liczbie głosów Spółki poniżej 5%.
Jednocześnie w Zawiadomieniu TH, Tomasz Hanczarek wskazał, że spadek udziału w ogólnej liczbie głosów w Spółce nastąpił w wyniku sprzedaży w ramach transakcji na rynku regulowanym zawartych dnia 19 oraz 20 listopada 2019 r. _"Transakcje TH"_. Tomasz Hanczarek zawiadomił, że o fakcie, iż zawarcie Transakcji TH spowodowało spadek jego udziału w kapitale zakładowym Spółki dowiedział się dopiero w trakcji prac na inną transakcją w ramach, której dokonał zbycia pozostałych posiadanych akcji Spółki oraz analizy stanu posiadania dokonanej w związku z tą transakcją. Tomasz Hanczarek wskazał w szczególności, że przed Transakcjami TH posiadał 3.336.420 akcji Spółki odpowiadających 5,09% kapitału zakładowego Spółki, dających łącznie prawo do wykonywania 3.336.420 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co odpowiadało 5,09% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. Tomasz Hanczarek w Zawiadomieniu TH wskazał, że po rozliczeniu Transakcji TH, Tomasz Hanczarek posiadał 3.255.000 akcje Spółki odpowiadające 4.96% kapitału zakładowego Spółki dających łącznie prawo do wykonywania 3.255.000 głosów na walnym zgromadzeniu Spółki, co odpowiadało 4,96% ogólnej liczby głosów na walnym zgromadzeniu Spółki. Zawiadomienie TM, stanowi Załącznik nr 1 do niniejszego raportu.
GI potrzebuje 66%, a oni w rynek walą i jeszcze o tym nie wiedzą. i to w rynek wala taką ilość żeby zejść poniżej 5%. Po co to?
Każdy kto posiada powyżej 5% musi rejestrować swoje ruchy z akcjami. W mojej ocenie wiedząc co może się dziać w WSE zszedł poniżej 5% by mieć swobodę działania na giełdzie lub został zmuszony przez GI. Z mojego punktu widzenia to nic nie zmienia, tak samo jak to że GI pewnie w końcu przejmie ponad 66% ogólnej liczby akcji. Ale dla nas małych żuczków to tylko potwierdzenie realizowanie planu.
Aczkolwiek też nie mam się za mega eksperta więc mogę się mylić.
Zaskoczę kolegę bo od tego roku, ale mam wykształcenie w tym kierunku więc jest mi trochę łatwiej, ale nie mam się za mistrza, raczej staram się dobrze łączyć kropki. Cel mam 100 000 zł zarobić na dom. Póki co +100% od kwietnia
hehe. głupolki, nawet nie czytacie info i nie kojarzycie faktów. a hanczarek sprzedał na rynku te 81k akcji z małym hakiem a resztę oddał GI macie to jak byk, w pierwszym info GI o nabyciu akcji 3.255.000. inwestorzy działający pod wpływem forum. wysililibyście się i powiązali chociaż trochę faktów. same gamonie. nic dziwnego ze robią was tu jak chcą.
Ja to tylko podbijam- po ESPI właśnie wiemy, że kluczowy parametr właśnie się dzieje tj. firma się oddłużyła i od 01.09 będzie miała nowy, czysty start :-)
Teraz w oparciu o to info powinna swobodnie piąć się do góry :-)