Dnia 2020-08-20 o godz. 16:44 ~waldix napisał(a):
> jak skomentujesz:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Zarzad-Airway-Medix-sprzedaje-akcje-7947184.html> ???
> >
> > widać, że te spółki zarządy kompromitują. Oceniłeś jakie pakiety sprzedali?
> > Masz wysoki status na tym forum, więc co piszesz jest odbierane prawie jak rekomendacja, a tu generalnie wtopa.
Nie wiem, czy to do mnie ta uwaga, ale się ustosunkuję jako założyciel tego wątku.
To, że pani z zarządu Airway sprzedała garść akcji, to nie problem, gorzej z tym drugim komunikatem. Nie będę powtarzał tego, co gdzieś pisałem - w zasadzie w przypadku każdej spółki w USA rosnącej ostatnio z "branży covid" tez mieliśmy sypanie akcjami przez zarząd po mocnych wzrostach, co nie przeszkadzało tym spółkom rosnąc dalej.
Oczywiście - nie mamy pewności, że tak będzie w przypadku Airway. Tu można snuć różne scenariusze, ale je pozostawię dla siebie. Ja zrobiłem tak - sprzedałem Airway (z dużym zyskiem), zredukowałem Adiuvo. Airway sprzedałem nie dlatego, że nie wierzę w sukces spółki, ale dlatego, że przewiduję kolejne komunikaty o sprzedaży akcji - już jutro.. Jak się to uspokoi, może kupię znowu. To może być już za dzień - dwa/ Ale może za miesiąc.
Adiuvo dużą częśc zostawiłem, bo być może trzymanie akcji spółki matki ma w tym przypadku większy sens. Może być tak, że Airway stanie w miejscu, a Adiuvo teraz będzie rosło - jak ludzie uznają, że pozostałe spółki z portfela mają podobne szanse na sukces jak Airway. Sprzedaż akcji Airway- przez kogokolwiek - nie powinna w zasadzie negatywnie wpływać na kurs Adiuvo. Ostatecznie Adiuvo- wczesniej czy później - też będzie sprzedawać akcje Airway. Pytanie, po jakiej cenie.
A jak nie będzie komunikatów o sprzedaży akcji samego Adiuvo- pewnie będę dobierał. Byc może już od jutra.
Tu mamy wątek Milestone. Napiszę tylko tyle - przy wszystkich podobieństwach Airway i Milestone mamy jedną zasadniczą, ważną różnicę - na Milestone mamy pewność, że główny akcjonariusz, czyli Milestone Scientific nie sprzeda na NewConnect nawet jednej akcji. Przypuszczam, że tak się nie stanie nawet gdyby cena wynosiła np. 200 zł za akcję. Może inaczej byłoby na głównym parkiecie GPW, ale tam na razie nie jesteśmy. Może będziemy niebawem.
Wiele razy to podkreslałem, zrobię to raz jeszcze - niski FF w większośći przypadków jest sprzymierzeńcem drobnych inwestorów. Myślę, że w przyszły wtorek przekonamy się o tym wyraźnie na Carpathii przy okazji debiutu GenXone.
Pisałem wielokrotnie, że liczę tu, na Milestone Medical, na zarobek o wiele wyższy niż na Milestone Scientific. To jest - moim skromnym zdaniem - przypadek podobny właśnie do Carpathii- koniec końców lepiej będzie mieć akcje spółki córki z niskim FF, a nie spółki matki, która teoretycznie trzyma łapę na wszystkim ale ciężar FF nie pozwoli jej na taki wystrzał kursu jak lżejszej córce.
Pozdrawiam. Zyczę sukcesów.