Zakupiłem tu pod namową kolegów z forum 1000 akcji po 3,50 za sztukę (po spadku z ponad 4złote) Dużo osób pisało że to tylko chwilowa korekta więc już niedługo będzie "jazda" na 5złotych i dopiero lekki przystanek w drodze na kolejne szczyty... (porownywali 4 mass do mercatora itd..) Za chwilę dokupiłem 1000 akcji po 3,20 Póżniej dokupiłem kolejny tysiąc już chyba w okolicach 2,50 lub troche powyżej.. Po uwzględnieniu prowizji miałem około 10 tyś zł. w 4Mass i średnią około 3,2zł.
Co się wydarzyło dalej:
Po wielkim spadku zacząłem mocno uśredniać i tym samym zwiększać ilość akcji. Dokupiłem aż 10 tyś akcji w okolicy 2 złotych co uśredniło szybko i satysfakcjonująco.. Dokupiłem kolejne 10 tyś akcji w okolicy 1,70 i to już chyba nie w celu kolejnego uśrednienia a w celu chciwego odrobienia straty i zarobku przy szybkim odbiciu.. Dziś zamiast sprzedać to wszystko po 1,45 z małą stratą (brakowało naciśnięcia enter przy już ustwionym zleceniu), dokupiłem kolejne akcje na schodkach ustawianych coraz niżej i niżej... Doszło do tego że mam 40 tysięcy akcji 4 Mass ze średnią 1,60zł.
Jaki z tego morał ?
Miałbym zamrożone niecałe 10 tyś złotych w akcjach 4Mass ze średnią 3,20. Nic by się nie stało...
Mam zamrożone około 70 tyś złotych ze średnią 1,60zł.
To już 1/3 portfela. Ogólnie strata na portfelu od wejścia w lipcu 30 tyś zł.
A moja historia to jakis naganiacz z forum nagnał mnie na 4mass i wsiadłem przy 30% procentowym wzroscie po 0.30 i wywaliłem przy ostatnim podbiciu po 3.69. Mam na nowe auto i roczny zapas zupy.
Nie tak miało być umoczoło duzo osób. Ja trzymam akcje bo 3-4 kwartał coś będzie dziś dokupiłem po 1,3 zł ale zeby też sprzedać te dokupione a te co mam od dawna trzymam ciągle. nie przejmuj się i poczekaj nie teraz to za miesiąc za 3 msiesiące odbije w granice 3 zł na pewno skoro z 15 gr poszło na 4,15 to czemu z 1 zł nie pojdzie na 3zł? szkoda zamrozonej kasy ale zwwrocić się zwróci:) pamietąj inwestuj tym co mozesz stracić
Gratuluje pomysłu Uśredniaj dalej na pewno spółka da Ci zarobić:) Ja uśredniam również i wziąłem pożyczke i dokupiłem 100 tysiecy .Nie boje się niczego bo 4mass odbije do 15 zeta.Pozdrawiam:).
Nie masz żadnej starty dopuki nie sprzedasz poprostu z oszusta kółkowego na inwestora . Firma ciągle sie rozwija i inwestuje i nawet przy tycjh dużych inwestycjach wykazuje zyski
Dnia 2020-08-11 o godz. 13:39 ~Początkujący_10 napisał(a): > Zakupiłem tu pod namową kolegów z forum 1000 akcji po 3,50 za sztukę (po spadku z ponad 4złote) > Dużo osób pisało że to tylko chwilowa korekta więc już niedługo będzie "jazda" na 5złotych i dopiero lekki przystanek w drodze na kolejne szczyty... (porownywali 4 mass do mercatora itd..) > Za chwilę dokupiłem 1000 akcji po 3,20 > Póżniej dokupiłem kolejny tysiąc już chyba w okolicach 2,50 lub troche powyżej.. > Po uwzględnieniu prowizji miałem około 10 tyś zł. w 4Mass i średnią około 3,2zł. > > Co się wydarzyło dalej: > > Po wielkim spadku zacząłem mocno uśredniać i tym samym zwiększać ilość akcji. > Dokupiłem aż 10 tyś akcji w okolicy 2 złotych co uśredniło szybko i satysfakcjonująco.. > Dokupiłem kolejne 10 tyś akcji w okolicy 1,70 i to już chyba nie w celu kolejnego uśrednienia a w celu chciwego odrobienia straty i zarobku przy szybkim odbiciu.. > Dziś zamiast sprzedać to wszystko po 1,45 z małą stratą (brakowało naciśnięcia enter przy już ustwionym zleceniu), dokupiłem kolejne akcje na schodkach ustawianych coraz niżej i niżej... > Doszło do tego że mam 40 tysięcy akcji 4 Mass ze średnią 1,60zł. > > Jaki z tego morał ? > > Miałbym zamrożone niecałe 10 tyś złotych w akcjach 4Mass ze średnią 3,20. Nic by się nie stało... > > Mam zamrożone około 70 tyś złotych ze średnią 1,60zł. > > To już 1/3 portfela. Ogólnie strata na portfelu od wejścia w lipcu 30 tyś zł.
Gratuluję. Teraz możesz wrócić do wylewania asfaltu i kopania rowów melioracyjnych.
Moja historia jest podobna chociaż liczby się rożnią wchodziłem z 5k akcji po 2.10 zł nie zrealizowałem zysku jak było powyżej 3.5 zł i w efekcie dzisiaj zamiast ciąć straty dokupiłem 5k po 1.28 ma teraz 10k ze śr. 1.71
Teraz czekam na ostateczne lądowanie na groszach tam chyna dokupie czekając na odbicie. Nie liczę na zysk - nie lubię strat. Myślę że w tym kwartale odrobimy
Też czasem uśredniam w dół, chociaż w fachowej literaturze nie polecają tego. Jednak robię to tylko i wyłącznie na spółce która ma jakieś fundamenty, dobre wyniki w poprzednich Q, są konkretne przychody i itd. Na 4 mass nie odważyłbym się uśredniać w dół. Niemniej może z tego wyjdziesz tego Ci życzę, giełda jest nieprzewidywalna.
gdybyś te 40 tys. akcji ze średnią 1,6 zł pomnożył i objął emisję z pp 0,1 zł to miałbym 80 tys. akcji z średnią 0,85 zł i wyszedł być na swoje nie tak dawno.