W jednym z wątków wspomniałem o wycenie Unimotu na poziomie 100 zł. Można rzucać różne kwoty ze szklanej kuli, ale tutaj opieram to na faktach.
1. Prognozowana (jak zwykle w przypadku Unimotu ostrożnie) EBITDA za 2020 rok na poziomie 80 mln zł (rok 2019 75 mln zł), co powinno przełożyć się na zysk na akcję na poziomie ok 7,86 zł. 2. Prognozę uważam za ostrożną z uwagi na fakt, że Zarząd już dwukrotnie podwyższał prognozy na ten rok, a wyniki ostatnich miesięcy są rekordowe (czerwiec +33% w stosunku do czerwca 2019). Nie wiem na ile oszacowano też zyski z fotowoltaiki, a wiemy, że Avia Solar realizuje już pierwsze zlecenia. 3. Członkowie zarządu sukcesywnie skupują akcje - ostatni komunikat z 14.07.2020 wskazuje na zakupy po cenie powyżej 50 zł - sytuacja firmy wydaje się więc stabilna, skoro insiderzy kupują przed raportem za II kw., to raczej nie oczekują "zwały" kursu.
Reasumując - zysk na akcję za 2020 rok (ostrożnie) na poziomie co najmniej 7,8 zł. Przy "modelowym" wskaźniku c/z na poziomie 15 daje to 117 zł. Przyjąłem niską wartość wskaźnika c/z (mimo perspektywy rozwoju spółki przez wejście w sektor PV) z uwagi na fakt, że wskaźniki mogą mieć różne wartości w zależności od sektora (przy fotowoltaice ostatnio rekordowo wysokie - Columbus ponad 140!!! ale przy paliwach niższe niż średnia). Wycena nie uwzględnia potencjału rozwoju spółki w sektorze paliwowym (możliwy rozwój sieci stacji przez przejęcie obiektów od TESCO i kolejnych po fuzji LOTOSU z PKN, przychody z rozwijającego się importu ropy na Białoruś) oraz trudnych do oszacowania zysków z fotowoltaiki (AVIA SOLAR ma ambitne plany, ale konkurencja jest olbrzymia).
Niebawem ujawnienie partnera dla FV z rozwiniętą siecią sprzedaży, to może być iskra która uruchomi dynamiczne wzrosty bo póki co wycena jest śmieszna...
Fotovoltaika może dać kopa. Spółki z tych branż są wyceniane kilka kilkadziesiąt razy drożej niż Unimot. Czekamy cierpliwie na pierwsze infa z tego segmentu!
Z tym co napisałeś generalnie się zgadzam. Zastrzeżenie odnośnie EBITDA skorygowanej. Nie jest ona zyskiem netto, więc przeliczanie tej wartości na akcję daje nam jedynie wielkość poglądową a nie dywidendową. Piszę o tym dlatego, że jestem akcjonariuszem długoterminowym, który "żyje" z dywidend. Pozdrawiam.
Prognoza 80 mln dotyczy zysku netto, a nie ebitda. Na ten przykład w pierwszym kwartale Ebitda na dużym plusie, a zysk netto na minusie, z powodu księgowej operacji na zapasach paliwa. W drugim kwartale może być odwrotnie.
Ogólnie analiza bardzo słuszna. Spółka przynosi coraz większe zyski i rozwija się z roku na rok, więc wzrosty tu będą. Obecnie kapitalizacja jest taka, że przy 80 mln rocznego zysku C/Z jest na śmiesznie niskim poziomie 4.
80 mln. zł dotyczy EBITDA skorygowanej, nie zysku netto. Proszę przeczytać informację ze spółki odnośnie podniesienia prognozy. Nas, jako akcjonariuszy, interesuje przede wszystkim zysk netto, ponieważ od jego wielkości uzależniona jest dywidenda oraz wskaźnik C/Z. EBITDA skorygowaną odnieść można do możliwości rozwojowych spółki, jej siły, zaplecza i tu pełna zgoda. Zanieczyszczenie wyniku przez wycenę zapasu obowiązkowego ma odniesienie jedynie księgowe, ponieważ spółka za pomocą ogólnie pojętych instrumentów finansowych zabezpiecza tą pozycję. Pisząc wprost: Jeżeli EBITDA skorygowana za rok 2020 będzie na poziomie 80 mln. zł zgodnie z obecną prognozą, a wycena zapasu obowiązkowego na koniec 2020 roku, w postaci oleju napędowego (skorelowanego z wyceną ropy naftowej) wzrośnie wyrównując "zanieczyszczenie" wyniku księgowego z IQ 2020, to zysk będzie odpowiadał 80 mln. zł. W sytuacji gdy wycena zapasu obowiązkowego na koniec 2020 roku będzie wyższa, niż poziom zanieczyszczenia z IQ 2020, wpłynie to na podniesienie zysku netto powyżej 80 mln. zł. Tyle, że ta kwota powyżej 80 mln. zł będzie również zanieczyszczeniem, tylko w drugą stronę i będzie miała charakter również jedynie księgowy. Jest to oczywiście znaczne uproszczenie. Pozdrawiam.
tylko zaa mało sie interesujesz firmą , bo byś wiedział że jeżeli będzie trzeba kpić to cała AVIA EUROPA jest w gotowości żeb sfinalizowac tą transakcję i wtedy unimot juz jest bardzo poważnym graczem
ja bym ciut zmniejszył c/z na 12, bezpieczniejsze. Spółka fenomenalna, mam nadzieję że zyska na przejęciach stacji testo, a avia solar działą od maja więc pewnie też siętym będą chwalili. Jedna z najlepszych spółek w wig.
Podbijam, bo moim zdaniem trwa wielka promocja. Spadki przy minimalnych obrotach na fali przekłucia klilku balonów. Inwestorzy wrócą wkrótce do fundamentów.
Czekamy na sierpniowe przychody oraz konkretne info o tym jak się rozwija fotowoltanika. Cały rynek na czerwono, wakacje, nikt nie kupuje. Najważniejsze, że nie spada. Jak będzie dobre info to atakujemy ostatnie szczyty.
Inwestorzy przestraszyli się mniej znanych spółek, po tym jak utopili kasę na covidowych "balonach". Byłem zdumiony popytem na niektóre walory i ostrzegałem, ale nie słuchali. Obecnie jest chwilowy hype na WIG20. Potrwa jeszcze chwilę - do wyników. Później strumień pieniędzy wróci na spółki o dobrych wskaźnikach, solidnych fundamentach i perspektywach - takie jak np. UNIMOT Jestem spokojny i dokupuję swoje wybrane spółki.
Wyceniam i dokupuję. Jutro rano dokupię od tych jelonków Bambi, którzy piszą dziś, że raport za II kw. to klapa (obawiam się, że nie przeczytawszy) :))))))
Aktualizacja. Te 100 zł było ostrożne i nie zakłada oczywiście ani złotówki potencjalnych zysków z planowanej w najbliższym czasie produkcji paneli fotowoltaicznych (info z ubiegłej środy). Kiedy więc kurs w najbliższych dniach ruszy szybko do przodu nie realizujcie zysków zbyt szybko - te akcje naprawdę powinny być warte sporo więcej niż obecnie i Unimot można traktować jako inwestycje długoterminową (warto trzymać choćby dla dywidendy). Pamiętajcie, że te nie covidowa "bańka", w przypadku której +20% w tydzień oznaczała, że natychmiast trzeba sprzedawać.
Dla mnie budowanie fabryki paneli fotowoltaicznych to głupota i działanie pod aktualną mode na oze. Zysku z tego bedzie b.malo. Jak chca sobie kupic panele to nie trzeba od razu fabryki budowac, tylko kupic z chin gdzie wyjdzie to taniej. Swoja smieszna fabryka nie przebija kosztowo chińczyka. Kurs trzyma sie na obecnym poziomie tylko i wyłacznie za sprawa popytu od zarzadu, ale jak sie skonczy kasa na skup to balonik zostanie przebity.
Sytuacja fundamentalna nie ma żadnego znaczenia. Unimot jest spółką spekulacyjną i wzrosty zależą od emocji rynku. A te są negatywne i koniec. Co więcej, w najbliższym czasie jest duża szansa ogromnych spadków na całym rynku, więc nikt teraz nie będzie ryzykować zakupów. Mówienie o super perspektywach dla spółki jest może dobre dla analityków-teoretyków, ale dla większości inwestorów nie ma żadnego znaczenia. Podobnie jak argumenty, że za rok ta spółka będzie warta złote góry. I dobre rady, że spadki trzeba przeczekać, albo uśrednić. Straty trzeba uciąć, a pieniądze zainwestować tam, gdzie będą wzrosty. Pieniądza mają zarabiać, a nie gnić na spadających spółkach. Inwestowanie polega na zarabianiu, a nie budowaniu teoretycznych wycen.
Unimot się skończył i żadnych poważnych wzrostów tu nie będzie. Kapitał odpłynął.
To popatrz jakie od dziś będą szły komunikaty najpierw pójdzie kilka komunikatów o zakupach akcji przez zarząd najmniej kilka do 10września(do tego dnia muszą wykorzystać premie na zakup akcji) a będą one przeplatane według słów prezesa informacjami o podpisaniu znaczących umów i zwiększaniem liczby stacji a i że strony fotowoltaiki pewnie coś pójdzie 62-68 zł 15 września
Przepraszam, że burzę Ci świat pięknej iluzji. Ale inwestowanie polega na pomnażaniu pieniędzy na koncie, a nie zaklinaniu rzeczywistości. Jeżeli nie podoba Ci się moja krytyka, to jesteś doskonałym przykładem człowieka, który nie powinien inwestować na giełdzie. Ani nigdzie indziej. Bo pomnażanie pieniędzy wymaga trzeźwego osądu sytuacji i raczej szukania dziury w całym, a nie upieraniu się przy swoich pięknych wizjach. Na prawdę, nie rób sobie krzywdy. Zamiast tracić pieniądze na GPW, daj na obiady dla dzieci z biednych rodzin. Przynajmniej będziesz mieć kilka więcej punktów do zbawienia duszy. Jednak żebyś nie miał wątpliwości - Twoje pieniądze, ani Twoja dusza mnie nie obchodzą. Natomiast żal mi jest nowicjuszy, którzy przez wiarę w bajki tracą pieniądze. I żal mi jest rynku, który coraz częściej na bajkach jest oparty.
Sceptyk niby mądry, a głupi. Ja na Unimocie jestem od 3 lat, w tym czasie sporo takich sceptykow-mądrali się przez to forum przewinęło, którzy wieszczyli koniec spółki, a.kurs w tym czasie urósł 200%. Jak ktoś inwestuje długofalowo,.to powinien tu zarobić, bo fundamentalnie spółka bardzo.mocna. Giełda jest dla cierpliwych.
sceptyk co cię obchodzą moje pieniądze ??????????/ to ci powiem bo to jest zazdrość i nie możesz ścierpieć że ludzie zarabiają , długoterminowo spekulancie , tak więc powtarzam spieprzaj dziadu za twoim idolem też fałszywym
@DaleCooper i @wojtek - przykro mi, że tracicie na tej spółce pieniądze, jednak nie traćcie resztek rozumu. Czytajcie to, co jest napisane, a nie to, co wam podpowiada wasza przerażona wyobraźnia.
Specjalnie dla was dwa cytaty z moich ostatnich postów:
"Sytuacja fundamentalna nie ma żadnego znaczenia." "Jednak żebyś nie miał wątpliwości - Twoje pieniądze, ani Twoja dusza mnie nie obchodzą"
Jeżeli wciąż macie problemy z percepcją rzeczywistości - powyższe cytaty oznaczają: a) że nie odnoszę się do sytuacji fundamentalnej spółki, w szczególności nie kwestionuję znanych powszechnie faktów, b) że nie piszę jedynie do was i jak dla mnie możecie zainwestować w tą spółkę nawet i 100 miliardów euro.
więc zainwestowaliśmy 100 miliardów i gó,,,,,,,,,,,, cię to obchodzi , nie pouczaj bo najpierw byś musiał miec coś w głowie a po twoich wpisać widać że trociny tak wiec daruj sobie pouczanie mądrzejszych i spieprzaj dziadu bez akcji
znalazła się wyrocznia z omacha nie wiem jak to się pisze ale ok , uzasadnij dlaczego ignoranta miałbym słuchac skoro jestem mądrzejszy od niego i sie wcale nie chwalę
Totalna katastrofa. Nawet ja nie przypuszczałem, że będzie aż tak źle. Mamy panikę na rynku, zwłaszcza małych spółek, plus duże spadki cen ropy. Dla Unimotu to mieszanka zabójcza. Bardzo prawdopodobne zejście do 30 pln.
Unimot zarabia na spadkach ropy, a Orlen na wzrostach? Rozumiem, że Unimot ma taką pozycję, że może dyktować ceny? Na całym świecie ceny ropy spadną, ale Unimot utrzyma swoją. Spoko, widzę, że z ekspertami mam do czynienia.
Zgodnie z założeniami, Unimot dotarł do 30 pln. To jest dość silne wsparcie, ale sytuacja na rynku jest katastrofalna, więc najbardziej prawdopodobny scenariusz, to przebicie wsparcia do końca października i ruch w kierunku 25 pln.
Jednocześnie spełniają się wszystkie moje przewidywania - kapitał z rynku odpływa, branża paliwowa jest w niełasce, ropa tanieje. W ciągu najbliższych 6 m-cy nie ma szans na wzrosty. Niestety, Unimot się skończył, muszę to jeszcze raz powtórzyć.