Liczba samolotów może i wskazuje, że sporo z nich obecnie lata. Nie ma to jednak znaczenia, bo znaczenie ma fakt, że obecnie wykonują oni ok 1/4 zakladnego planu lotów i przewoża jeszcze mniej pasażerów. A mniej pasażerów = mniej lotów, a to mniej kasy, a raty za samoloty trzeba płacić...
Cześć ludzi na forum żyje chyba w alterantywnym swiecie, polecam ten artykul ze specjalistycznego portalu:
link Polskie lotniska obsłużyły 15% mniej pasażerów w 1Q mimo że latały normalnie aż do połowy marca! W 2Q spadki wyniosą około 90-95%. W lotach czarterowych nawet miedzy 98%-100% MYŚLCIE! Q3 to bedzie około 60-70% strat w liczbe pax. Q4 to wielka niewiadoma ze względu na zapowiadana "druga fale".
Ale żeby nie było że naganiam na spadki, to raport za 1Q powinien wykazać jedynie niewielka strate - pewnie kolo 15%. I tak. Sam nie mam akcji, nie zamierzam kupowac. Na poczatku kwietnia bylo kolo 18-19 PLN i myślę, że do tego nie wrócimy, ale koretka do 23-24 PLN to normalna rzecz, a potem dlugi trend boczny. Miałem akcje linii lotniczych i Enter będzie ciekawą opcją na najbliższe lata, ale nie teraz.