Ja mam tego ścierwa 40k ze średnią 1,85, wywalę jak tylko Bóg da za 2 zł, może wcześniej i zapomnę o nazwie TUP, Alta, Moritz, za dużo zdrowia mnie to kosztowało. A potem będę szczerze życzył Panu Prezesowi, żeby mu ten biznes padł i choć trochę poczuł to co zgotował ludziom, którzy mu zaufali.
Ja dziś zebrałem 18 tysi (tylko proszę nie atakujcie) że to za mało albo za dużo albo że marzę Zaryzykowałem albo szampan albo tanie winko Niewiarki niech daja priwa to wyslę zakup
Ale jak to jest z tym infem? Informować muszą wtedy jak przekroczą progi? Ten co sprzedawał, sprzedawał od grudnia na bank bo to było widać więc jeżeli to była Ipopema albo investors to już dawno przekroczyli próg 5%. Więc wychodzi na to, że mogło sprzedawać kilka TFI, które nie miały 5% i o niczym nie muszą informować.
Tylko wiesz przy jakich to było aktywach? Ale widzę, że dale jest sprzedawanie. Niesamowite. Przecież ten ktoś (albo jak ich jest więcej) od grudnia sprzedali tak na oko z 2,5-3 mln szt., a ff jest 4 mln z kawałkiem. To musi być ustawka pod zbicie kursu przed wezwaniem. Nie ma innego wyjścia.
Gdyby to była normalna spółka (w sensie produkcyjno-handlowa), a nie inwestycyjna z takimi aktywami to bym podejrzewał upadłość ale......... jak to mówią amerykanie what a fuc......
nie jestem pewien czy dobrze liczę, ale na dzisiaj na wezwaniu musiałby zdaje się zapłacić ok. 1,5zł/akcje. Względem dzisiejszego kursu to całkiem przyzwoity zysk.
Dokladnie, papier przechodzi z reki do reki ale to moga byc powiazane osoby, mozna narysowac pare scenariuszy, jeden pod mega wzrosty do 2022 (np dzien gdzie ksiegi zostana wyczyszczone w ciagu sesji i widly z 3pln
Odpowiedz mi na jedno pytanie, dlaczego prezesowi miałoby zależeć na kursie akcji? On nie będzie miał z tego żadnego zysku. On i tak ma kasę z pensji, którą sam sobie ustala, robi co chce w spółce bo może. Ta cała ziemia i inne aktywa i tak są jego. Po co mu się starać o kurs, przecież on nikomu nie sprzeda tych akcji. Jedyne na co można liczyć to, że bojąc się o konsekwencje takiego działania będzie coś chciał kiedyś dać akcjonariuszom. Ale podejrzewam, że właśnie po to jest ten zjazd i że więcej jak 2 zł nikt za akcje nie dostanie o ile będzie chciał przejąć wszystko już formalnie. Ale czy to będzie i kiedy to będzie - może nigdy bo i tak nie musi się z nikim liczyć. Jedyne co musi to co kwartał robić sprawozdanie z innymi rzeczami to wszyscy mogą mu....... I dlatego jeżeli kiedyś wyjdę z tego to już nigdy nie kupie spółki z takim większościowym akcjonariuszem.
Reasumując, jesteśmy głęboko w szambie. Trzeba czekać na to czy właściciel szamba będzie chciał go opróżnić (bo nie musi tego robić) jeżeli to zrobi to może uda nam się z niego wyjść i przeżyć. Jedno jest pewne kasą pachnieć nie będziemy, no chyba że ci co wskoczyli niedawno i udało im się odbić od nas co siedzą już po uszy. Może oni powąchają trochę zapachu pieniędzy.
Jest jeszcze opcja ze spekula bedzie bo spolka jest niedowartosciowana i patrzac po innych z tego segmentu elkop itp, to nie ma dlugow, poza tym caly index na przyszle lata rokuje dobrze
Ale fakt jesli ktos pakowal po np 5zeta to lipa jest, ja wszedlem niedawno, prawie na 0 jestem i usredniac moge przez nastepne miesiace, jesli bedzie grubsza korekta na indexach jeszcze, to Alta i tak juz jest uwalona
Stracić tu naprawdę już nie można wiele ale co z tego jak spółka jest nie płynna i może tak stać po złotówce pięć lat. Moritz będzie sobie pływał łódką, jeździł na rowerze brał fajna kasę i komu to sprzedasz? A w międzyczasie można będzie zarobić i to dużo na płynnych spółkach, etefach funduszach itd, a ty tak naprawdę tracisz bo szansa ci przechodzi koło nosa, inflacja ci zeżre 4% rocznie, a ty jesteś 5 lat starszy. I nagle się budzisz i widzisz jak zostałeś wydymany.
Rozumiem ze kiszenie 5 lat to slaba sprawa. Ale i tak poczekam na wyniki za polrocze i info o dywidendzie hahah, ja lata temu ucieklem z gieldy w bardziej dochodowy segment i teraz wrocilem na chwile (co do niektorych spolek) oraz zeby zakisic na jakiejs spolce przez dluzszy czas. I padlo na Alte. Sorka wylogowalo mnie.
Czemu, jak ustawi rodzine i teoretycznie bedzie mial np. 85% papieru, zrobi dywidende np 50gr to bedzie fair wobec siebie i innych bo cele beda zrealizowane a wiekszosc zostanie w jednej stajni
Po pierwsze, jak przekroczy 66% to musi zrobić wezwanie na resztę. Po drugie widać, że tego nie chce albo kombinuje, żeby zrobić to po 1zł ale jak to zrobi to mu nie zazdroszczę bo podejrzewam, że wielu przejedzie się do Siewierza żeby sobie z nim porozmawiać. Inna sprawa ciekawe ile kupi. Po trzecie, po co ma płacić dywidendę i dawać pieniądze tym 34% ludzi skoro i tak jest Panem i Władcą z dużą kasą. Jak mu się umyśli to sobie zrobi na tej ziemi co chce i nikt mu nie zabroni. Już kiedyś budował kino na Fordonie w Bydgoszczy, domy ze stali i szkła (tzw. livingsteel), centra przesiadkowe, produkował ramy rowerowe, miał firmę kurierską x-press couriers, wynajmował port w Nieporęcie, miał udziały w firmie telekomunikacyjnej Pagi i to chyba jeszcze nie wszystko - człowiek orkiestra - i co z tego wyszło? Kto nie pamięta niech sobie sprawdzi.
Ten gość uwielbia robić tylko dobre wrażenie i nic poza tym ale ustawił się tak dobrze, że nie musi robić nic więcej. Wam i sobie życzę żeby teraz było inaczej ale sami widzicie, że szanse są marne.
No faktycznie, czlowiek orkiestra, znalem jednego, skonczyl bardzo slabo... Zycie nikogo nie oszczedza i to nie wazne ile masz kasy. Wszystko ma swoj poczatek i koniec. I zawsze znajdzie sie wiekszy cwaniak :) Dlatego czysto spekulacyjnie mam ten papier.
Przerobiłem już tu wszystko co można. Od wzrostu z 1zł na 60 ............. do dnia dzisiejszego z powrotem na 1 zł. Zarobiłem, straciłem. Jak to na giełdzie. Za czasów Modeny (starzy pamiętają) za pieniądze z ówczesnego TUPa można było godnie żyć. Była dywidenda, były jazdy jak na dzisiejszym Biomedzie. Działo się. Dzisiaj ja jestem emerytem.
Chciałbym, również dla Was młodych i dla siebie oczywiście, żeby Spółka pokazała na co ja stać. Straty z 20 jak moja lub z 60 złotych jak co poniektórych nie doświadczycie ale każda strata boli więc się kilka razy zastanówcie zanim wydacie swoje pieniądze na tę spółkę. Sam mam kilkadziesiąt tysięcy akcji więc życzę nam wszystkim żeby znowu były po kilkadziesiąt złotych.