Powiedzcie mi jak to jest bo w dm moim ing dzisiaj mi powiedzieli że mogą przyjąć moje zgłoszenie sprzedaźy na skupie ale i tak już nie zdąże bo kurier z potwierdzeniem by do mnie przyjechał i jeszcze do millenium musiałbym potem iść. I w sumie jedynym dniem źeby się wyrobić z tym był 19.06. Faktycznie tak jest?
a ciekawe Paździoch jaka była redukcja, poprzednio zapisał sie też Pan Jakubas, zakładając, że wiekszość odpowie stopa alokacji bedzie około 13 proc., tak więc ze swych akcji sprzedasz finalnie 6-7 proc.
nie. dopiero kase wypłacą i akcje będą w posiadaniu CNT, a umorzenie będzie stanowiło osobne postępowanie.
czyli większościowy chciał mniejszych zrobić na szaro. Nie zależy mu na trzymaniu papieru, wolą sobie wypłacać kasę w ten sposób i liczyć, że jak najmniej mniejszych się zgłosi, więc finalnie dostają więcej niż z dywidendy, a Ci co nie sprzedali mogą dalej ogóra kisić po 15 ziko. Odpowiedź na wezwanie to był jedyny słuszny wybór.
Swego czasu Pan Jakubas chyba chciał ściągnąć spółkę z giełdy, ale nie wyszło. Gdyby chciał zwiekszać udział w kapitale to by nie odpowiadał na swoje własne wezwania. Odsprzedając pakiet akcji odzyskuje zainwestowane pieniądze nie płacąc u żródła podatku od dywidendy (jak to rozumiem). Płaci dopiero podatek CIT jego wehikuł inwestycyjny. Jak to sobie wyobrażam stawka tego podatku jest niższa, ponadto (tego nie jestem pewien) można dodatkowo obniżyć stawkę kompensując to kosztami. Rozwiązanie to jest jednak uczciwe bo wszyscy mogą na równych zasadach skorzystać. Jak ktoś chce zostać w spółce z proporcjonalnie większym kapitałem to jego sprawa