Dobrałem za ile mogłem, sprzedam jeszcze w tym miesiącu w wezwaniu po 20. Ludzie są jednak nieracjonalni, że sprzedają po takim kursie, gdy licząc od niego jest pewne kilkanaście procent do zrobienia w dwa tygodnie
Ktos zapomnial o redukcji....NIE sprzedasz wszystkich swoich, bo zglosi sie wiecej ludzi stanowiacych 12.94%, wiec zysk sie rozklada, po skupie to, co Ci zostalo z "inwestycji" spadnie, wiec to ma sens jedynie dlugoterminowo, szczegolnie, ze spolka na szczytach....
No, bardzo ciekawa teoria. Ja tylko przypomnę, że przedmiotem skupu jest 1.1 miliona akcji, podczas gdy cay freefloat to 2,05 miliona, a więc przedmiotem skupu jest de facto ponad połowa akcji w wolnym obiegu, ponieważ nie sadzę, aby Jakubas zamierzał cokolwiek ruszyć ze swego pakietu. A że spółka jest dobra i perspektywiczna to raczej spodziewam się że sporo z zarezerwowanych pieniędzy zostanie na dywidendę, bo pośród drobnych jest na pewno wielu długoterminowców, których nie satysfakcjonuje obecna cena skupu. Tyle mam w tej sprawie do powiedzenia
A dlaczego po skupie ma cena spaść? Skoro akcje kupione w wezwaniu mają zostać umorzone to przecież oczywiste jest że cena akcji które zostaną wzrośnie bo ich będzie mniej w obiegu
Szanowni koledzy,
ZAWSZE po ogloszeniu skupu z premia, taka inforamcja winduje kurs, ktory potem wraca do poziomu sprzed ogloszenia lub nieco obrywa. Tutaj, tak bylo ale jedynie na poczatku sesji, wbrew logice, potem kurs spadal, czyli jest 3.10 przed kosztami do zarobienia na kupionej akcji.
Kupilem 3 pakiety ale szczerze NIE mam pojecia dlaczego kurs nie utrzymywal sie w okolicach 19 caly dzien...
nie utrzymał się bo jeszcze musisz doliczyć dni zaksięgowania po zakupie. w czasie wezwania może liczyć się kolejność zapisów. Ci co planują trzymać to stracą przede wszystkim na płynności tutaj, będzie mniej akcji w obrocie.
Mniej akcji w obrocie to dla posiadaczy akcji przecież znakomita wiadomość. Dla tych co ich nie mają a chcą kupić bardzo zła. Osobiście uważam jak ktoś tu pisał wcześniej. Nie zbiorą maksymalnej puli chętnych i reszta pójdzie na dywidendę. Ale czas pokaże
mniejsza płynność nie odzwierciedla rzeczywistej wyceny i jest mniej chętnych. Im większy free float tym lepiej i większa szansa, że gruby wejdzie.
jest też drugi scenariusz, że was Jacuś wycycka i sam się zgłosi w wezwaniu ze sporym pakietem, więc po rozwodnieniu komu najwięcej się skubnie? ;) bo na pewno nie mniejszym. Przez myśl mi przeszło, aby kupić kilka sztuk dla sportu, ale jestem tu nowy i profil działalności tej spółki jest dla mnie bardzo niejasny, co innego w raportach, co innego w opisie spółki, co innego w nazwie...
przedstawiam rzeczywistość. Nagle jeden rok bardzo mocno wyniki się poprawiły. Dziwny to jest profil prowadzonej tu działalności trochę w mieszkaniach, trochę w energetyce, kij wie co jeszcze. Zastanawiam się, czy nie jest to tylko jednorazowy strzał, do tego pandemia wyraźnie obniżyła wyniki za Q1. Skupowanie akcji i obniżanie kapitału zakładowego też nie prowadzi do niczego dobrego, mniejsza zdolność kredytowa, wykresy przestają być czytelne jak i odczyty kondycji spółki. Nie zdziwię się jak później wyjdą jakieś trupy z szafy bo wygląda jakby komuś bardzo zależało, aby pięknie ozdobić spółkę, ale to tylko pozory.
To niestety ma taki wlasnie zapach jak kolega pisze, aczkolwiek historia kursu czy wiadomosci nie pokazuje niczego podobnego jak to ścierwo hemp / ebc solicitors od 100 bolesci....
Spokojnie, prezes Jacek ma wg. informacji ze stooqa zaledwie 23,496 akcji. Jak chce to niech sprzedaje wszystko, reszcie to nie zaszkodzi. Ale raczej tego nie zrobi, bo taki ruch ze strony prezesa to biznesowy faux pas
jest szansa, że ich celem jest przekroczyć 90% i potem 95% by zrobić skup przymusowy i zejść z parkietu to wtedy w 2021 pewnie byłby skup za 25, a może 30 ziko, ale bardziej realny wydaje mi się scenariusz, że teraz sami opchną spory pakiet w wezwaniu tak jak zrobili rok temu, aby utrzymać poziom w akcjonariacie na takim samym %
po głębszej analizie widać, że kurs sztucznie windowany, pomniejszany pakiet akcji ma tu swój udział, wyniki tylko na pozór lepsze.