Spółka powinna zarabiać przynajmniej 1% zysku netto licząc od aktywów pod jej zarządzaniem. Te wynoszą obecnie około 700zł na akcję PEM czyli docelowo powinny przynosić 7zł zysku netto na papier. Więc kurs 80-100zł jak najbardziej może się tutaj pojawić. Do tego nie trzeba pozyskiwać nowych klientów. Nawet można stracić starych, ponieważ przyrost aktywów własnych MCI pokryje odpływ inwestujących w TechVentures.
W wywiadach Czechowicz obiecywał 1mld euro pod zarządzaniem, pozyskanie dużych klientów zagranicznych itd. Obiecanki to obiecanki, ale tylko w oparciu o dotychczasowe środki z czasem powinno być wielokrotnie lepiej. Trzeba spłacić dług żeby nie ciążyły koszty finansowe. Wygaszanie funduszy TechVentures i CreditVentures przyniesie dalszy spadek kosztów. Zarządzanie samym segmentem buy outowym będzie tanie, klient jest zapewniony. Te akcje nie powinny kosztować 10zł. Mega-okazja?
Oczywiście, że nie zrezygnuje choć i to nie jest pewne. natomiast podczas negocjacji ze samym sobą może wynegocjować obiżenie stawki za zarządzanie i to znaczne....
Po co T. Czechowicz z MCI ( mający 76%) ma płacić PEMowi w którym ma jak na razie 38%??? Gdy PEM był wydzielany sytuacja wyglądała zupełnie inaczej.
No chyba, że już niedługo ruszą zakupy PEMu albo przez MCI Capital albo MCI Management. Zgoda KNFu jest zakupów jak na razie brak.
Czechowicz ma ponad 46% akcji PEM. Trzeba doliczyć te posiadane poprzez MCI Capital. Faktycznie to wyraźnie mniej niż 76% w MCI, ale tutaj wśród akcjonariatu są jego znajomi. Także kilku inwestorów finansowych. Więc grubego wału nie trzeba się obawiać. Quercus i Skarbiec zarabiają netto ponad 1% aktywów pod zarządzaniem. PEM nie będzie zarabiał dużo mniej. Być może umowę zmieni ale coś w okolicach 1% zysku będzie musiał zapewnić. Załóżmy ostrożnie że tylko 0.7%. Jest 770zł pod zarządzaniem przypadających na jedną akcję. Stąd EPS>5 nie powinien być problemem. Stąd przyszły kurs kilka razy wyższy niż teraz?
Nie twierdzę, że będzie wał. Mam niestety niezbyt przyjemne doświadczenie z tym co mówi, a co robi prezes. W akcjonariacie jest też Cezary z którym rozstał się podobno w nie najlepszej atmosferze. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, ale jestem ostrożny. Czekam więc na skup akcji PEMu po wyjściu z Frisco i spłaceniu obligacji 19.06. Kasy zostanie sporo. Więc skup i na PEMie( jako MCI Capital) i może na MCI Capital jako MCI Capital. Dużo nie trzeba na PEMie brakuje mu 128k do przekroczenia 50%. nawet przy średniej cenie 25-30zł za akcje to raptem około 3,5 mln zł. Jeśli kolejny raz nie przekroczy 50% pomimo tak "atrakcyjnej" ceny i zgody od KNF będzie to sygnał ostrzegawczy. !9.06 spłata obligacji 03.08 wygasa zgoda KNFu
Zgadzam się z jkm, że poprawienie bilansu wyszło by im na zdrowie. Zwiększenie kapitałów własnych byłoby stymulujące dla ruchu kursu w górę. Nikt sie nie pogniewa gdy spółka będzie miała mały dług i koszt jego obsługi. Osobiście, mógłbym zacisnąć zęby na te powiedzmy 2-3 lata i przeboleć małą dywidendę lub nawet jej brak po to żeby póżniej móc cieszyć się wyższą wyceną i potencjalnie większą dywideną, wiedząc że spólka jest stabilniejsza w przypadku np. pojawienia się kolejnego nowego korona-świrusa covid-23 i zawirowań ekonomiczno-gospodarczych z tym związanych.
Co do wygaszania Techa i Credita, to może niekoniecznie jest to negatywna wiadomość. Odnoszę wrażenie, że w ramach Eura udaje sie im kręcić najlepsze lody, więc może warto aby sie skupili na tym segmencie inwestycji i potencjalnie wykręcali jeszcze więcej w przyszłości.
W obecnej sytuacji podpisanie umowy między prawą a lewą ręką Czechowicza na podobnych zasadach wydaje mi sie bardziej prawdopodobne niż pomyślność nowego hiper-mega-giga funduszu. Sam w wywiadzie chyba dla Parkietu przyznał, ze w związku z covidową rzeczywistościa i brakiem możliwości odbycia spotkań F2F z potencjalnymi inwestorami/partnerami, utrudnia budowę tego projektu i jego realizację przesuwa na dalsze lata, niż wcześniej zakładano. Tak z ciekawości, jakie inne warianty mogłyby być możliwe, gdyby odpuścił PEM? Jak nie PEM to co?
Co do zmniejszenia opłat dla PEMu, jeśli zależy mu na budowaniu wartości spółki, to nie sądzę aby się decydował na taki krok. No chyba, że w międzyczasie udałoby mu sie pozyskać jakies inne, nowe, duże, zewnętrzne aktywa pod zarządzanie, co jakoś mogłoby skompensować ubytek opłat z obecnych fundów. Wydaje mi się to mało prawdopodobne.
Jak chodzi o skup akcji, to może się to wydawać zastanawiające czemu nie zbiera przy obecnej wycenie. Wydaje mi się, że może w tej kwestii T.Cze jednak zachowa się konsekwentnie i dalej będzie się koncentrował na skupie MCI a PEMu nie będzie dotykał. Dlaczego? Taka była idea założenia PEMu aby był on spółką dywidendową, dla dużych i (nie tylko) inwestorów długoterminowych. Pamiętam, że kiedyś czytałem albo oglądałem na walnym, jak mówił chyba przy okazji skupu który się odbył po ok 44PLN parę lat temu, że ma ograniczone pole manewru co do ilości skupowanych akcji, gdyż niewiele brakuje aby największy akcjonariusz stał się akcjonariuszem większościowym. Ja to zrozumiałem jako wyraźny sygnał, że chce uniknąć przekroczenia 50% w akcjonariacie i wydaje mi się to logiczne, pod warunkiem, że rzeczywiście chce budować PEM pod kątem innych inwestorów. Jednak, jak ktoś kedyś napisał na tym forum "Tomek ma otwartą głowę" (co sam już nie wiem, czy w jego przypadku jest bardziej wadą czy zaletą), więc różnie może być ale przez skórę czuję, że PEMu raczej nie skupi, a jeśli już to nie powyżej 50%, czyniąc sie włodarzem tego folwarku.
Tomek wykorzystuje każde opportunity gdy tylko się pojawia. cztery lata temu być może było tak jak to przedstawiasz. Sporo się zmieniło, wycena jest śmiesznie niska, zyski w ostatnich latach były słabe. Po co w takim razie wystąpił po raz drugi o zgodę do KNFu? Pierwszy raz nie kupował bo być może cena była za wysoka, może kasy za dużo nie było. Ale teraz? Jest zgoda, będzie kasa....
Co do funduszu to ja akurat nie wierzę w te wyjaśnienia, że COVID-19 w tym przeszkadza. Prace nad nim zaczęły się już prawie dwa lata temu (przynajmniej wzmianki) gdy o wirusie nikt nawet nie śnił ( może chińscy naukowcy wg teorii spiskowych). Nawet Janik gdy odszedł z MCI szybko założył fund i pozyskał kasę. Nie tak dużą ale jednak.
Czy o tym mówisz? Skoro jest "New York based" to może pieniądze są zza oceanu? Tam chyba łatwiej pozyskać kapitał, niż w Europie, gdzie Tomek miał organizować swój Luxemburg-based wehikuł inwestycyjny.
Czy chciałoby Ci się podesłać linka do info o tej zgodzie KNF? Szukam ale nic nie widzę.
Tu masz linka: link A w prezentacji za 2020r ( str 3.) jest wzmianka, że objęcie kontroli nad MCI Capital TFI S.A. powinno nastąpić w 4 miesiące od momentu podjęcia decyzji czyli do 03.08.2020.
Co do Cogito to: "Ponad 90% zgromadzonego kapitału funduszu pochodzi od finansowych inwestorów instytucjonalnych. Jako pierwszego inwestora Cogito I pozyskał Europejski Fundusz Inwestycyjny (EIF), i następnie podpisał umowy z dwoma funduszami funduszy zarządzanymi przez PFR Ventures (PFR): PFR KOFFI oraz PFR NCBR CVC, jak również z kilkoma inwestorami komercyjnymi." link Oprócz tego PFR będzie jeszcze tu: link Skoro w Polsce jest tyle kasy to ile jest jej w Europie? Skoro w trakcie COVID-19 Netrisk.hu z portfela MCI ( zarządzanego przez PEM) kupuje Klik lidera sprzedaży ubezpieczeń online w Czechach i Słowacji to chyba jednak można...
"Komisja jednogłośnie stwierdziła brak podstaw do zgłoszenia sprzeciwu wobec zamiaru stania się pośrednim podmiotem dominującym MCI Capital Towarzystwa Funduszy Inwestycyjnych SA z siedzibą w Warszawie przez Tomasza Czechowicza."
Jak sie to ma mieć do ewentualnego skupu akcji PEM?
Co do Cogito, Janik uzbierał na własnym podwórku, a Cze nie może nawet w obrębie Europy. Wygląda jakby nikt nie chciał pożyczyć Tomkowi nawet rowera z przebitą dętką a co dopiero powierzyć jakąś grubszą ilość pieniędzy. Jeśli tak jest, to nie ciekawie to wygląda. Z wypowiedzi:
"“Z satysfakcją obserwujemy jak uruchomione przez nas instrumenty tworzą nową jakość na rynku VC w naszym regionie. Międzynarodowy charakter funduszu oraz unikalne know-how i doświadczenie zespołu Cogito pozwolą zaimportować na nasz rynek najlepsze praktyki i budować kompetencje w obszarze inwestycji venture capital. Strategia inwestycyjna funduszu, potwierdzona pierwszą inwestycją, otwiera nowe możliwości przed spółkami technologicznymi z sektora usług B2B, Fintech&InsurTech oraz technologii mobilnych” – powiedział Włodzimierz Kuc, Dyrektor Działu Inwestycji B+R NCBR."
może wynikać, że takich "najlepszych praktyk i kompetencji" brakuje i w związku z tym trzeba je zaimportować. A mówi to ktoś kto chyba wie to i owo. To by rzucało światło na to jak wehikuł Tomka może być postrzegany przez duży kapitał. Kolejną poszlaką może być fakt odejścia Janika z MCI i założenie własnego fundu. Może przytomnie ocenił, że inwestowanie z Czechowiczem, będzie jak jazda z zaciągniętym ręcznym i dlatego odważnie poszedł na swoje? Jeśli widziałby ciekawe perspektywy w MCI, to chyba by nie odchodził?
Rzeczywiście, PEM ma 100% w MCI Capital TFI SA. Może to blef (choć nieudany póki co), żeby podnieść kurs? Po co mu TFI? Chyba że to tylko pretekst żeby objąć PEM bez mówienia o tym wprost? Umysł Cze jest jak labirynt bez wyjścia...
Jedną zgodą już miał! Chyba w ubiegłym roku( może w 2018 nie pamiętam a nie chce mi się szukać) i z niej nie skorzystał.... Po co mu PEM? Choćby po to by opłaty z jego MCI szły ( jako dywidendy) w większym stopniu do niego....
PEM mógłby sobie kupować bez żadnej zgody, tylko raportowania musiałby pilnować Zgoda potrzebna jest przy TFI. TFI nie jest celem samym w sobie, celem jest PEM.
Czy uzbiera to się okaże....
6,5 to było przez chwilkę i moim zdaniem wyzwalali przestraszeni drobni (wolumen maluśki) . Ważne jest kto to zbiera. Jeśli Czechowicz to w sumie potrzebuje 128k by objąć kontrolę w TFI. Czekam na komunikat, a jeśli nie on to jeszcze lepiej.
Na koniec czerwca mam nadzieję, że wszystkie TFI zaraportują swoje stany posiadania we wszystkich spółkach i będzie wiadomo, który to fund wywala akcje za bezcen i ile tego ma.
Sensowna cena moim zdaniem to 30zl minimum tak jak przed Maciejewski Gate.
Też uważam że nie uzbiera po tyle (chyba że jakaś zwała na rynku będzie). Dziś już brak chętnych do sprzedaży poniżej 11. Sensowny poziom (biorąc pod uwagę sentyment do spółki) to ~20. Gdyby sentyment się zmienił to drugie tyle.
Ja policzyłem inaczej. 37,86% w PEMie + 11% jakie ma MCI Capital, ale nie całe tylko 76% z tego. Stąd wyszło coś około 128k ale upierać się nie będę. Gdybyś miał rację, to sam skup za mocno kursu nie podniesie.
Liczy się przejęcie kontroli czyli przejęcie 50% plus jedna akcja. Nawet gdyby w MCI Capital Czechowicz miał tylko 51% akcji to i tak cały pakiet liczyłby się w temacie kontroli. Na pewno wystarczy tylko trochę ponad 1% akcji żeby formalnie uczynił PEM spółką zależną od MCI Management.
Jeśli tak to za mocno kursu nie podbije tym skupem. Może 13zł zobaczymy, ale chyba na więcej nie ma szans. Jeśli to on, a na to wygląda ( stąd tylko te 50k na kupnie bo mu wystarcza) to wczoraj wziął kilka tysi. Więc zostało mu jeszcze ze 30k do kupienia.
Wiem Aniu pod jakim nickiem latałeś na parkiecie :)
Ciekawostka z raportu MCI Management: "Plany Spółki Biorąc pod uwagę wyzwania związane z pandemią koronawirusa, będziemy w dalszym ciągu koncentrować się na budowaniu wartości Spółki poprzez długoterminowe inwestycje w akcje spółek MCI Capital oraz PEM...."
I tu: "W 2020 r. Spółka planuje zwiększać swoje zaangażowanie kapitałowe w spółkach MCI Capital S.A. i Private Equity Managers S.A. i tym samym kontynuować swoją działalność w niezmienionym znacząco zakresie w stosunku do 2019 r. "
A tymczasem duży kupujący zniknął z arkusza. Jeśli się tylko ukrył to po co w ogóle było się pokazywać? Może zniknął bo się zorientował że dużo tak nie kupi i lepiej spróbować nas trochę wystraszyć. Tylko to się pewnie też nie uda bo kto się teraz boi... Więc jeśli naprawdę się wycofał z kupna na trakcie sesji to będzie skup/wezwanie.
W arkuszu zostały dwa zlecenia kupna, łącznie na czterocyfrową kwotę, normalnie szał. Po drugiej stronie jest niewiele lepiej, płynność spólki jest opłakana, kurs musi mocniej ruszyć się w jakąkolwiek stronę aby cokolwiek pojawiło się w arkuszu. Jeśli za tym zleceniem stała wiadoma osoba, powinna zaraz ujawnić się, bez względu na to czy robiła to osobiście czy jako MCI Management albo MCI Capital, a wtedy wszystko się wyklaruje. Akcjonariat jest już wymęczony, Ci co mieli oddać w większości już to zrobili, Ci co jeszcze nie, przy następnej zwałce wywalą jeszcze trochę.
MCI skasuje albo juz skasowało 51% ze 129mln zł link W czerwcu do spłacenia obligacje na 20mln zł.i w sierpniu kolejne 24,5 mln zł. link Czy jakieś okruszki pójdą na zakup PEMu? Wystarczy 1mln może 2 mln zł przy takiej wycenie?