• Walne Autor: mmichalowski96 [109.173.210.*]
    W ramach łamania stereotypów jako bardzo młoda osoba chciałbym się wybrać na walne zgromadzenie. ponieważ platige to mój główny typ inwestycyjna i posiadam już trochę tego papieru po roku zbierania.

Tak więc jak już znacie moje motywy to zanim przejdę do meritum (i zadam głupie pytanie) to zaznaczę że czytałem cały komunikat o walnym zgromadzeniu.

Chciałbym żeby ktoś bardziej doświadczony wyprowadził mnie z błędu jeżeli się mylę.

Jako inwestor indywidualny posiadający akcje na prywatnym rachunku inwestycyjnym żeby zostać wpuszczonym na walne zgromadzenie wystarczy że stawie się w wyznaczonym miejscu i czasie z dowodem osobistym? (nie ma potrzeby składania żadnych papierów, zawiadomień)
  • Re: Walne Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Niestety, gdy stawisz się tylko z dowodem to Cię nie wpuszczą. Leć do biura maklerskiego po świstek ( za opłatą) że jesteś akcjonariuszem.Nie będę Ci tu wklejał linków, wszystko znajdziesz w necie.
  • Re: Walne Autor: ~zxc [46.151.136.*]
    Dzisiaj dzwoniłem do PKO BP i spokojnie możesz zdobyć zaświadczenie przez internet. Nie trzeba latać po biurach. Opłatę ściągną z konta maklerskiego.

Za to mam inne, może głupie pytanie(też pierwszy raz będę). Czy podczas rejestracji tych akcji są one automatycznie blokowane, bez możliwości sprzedaży do czasu walnego? Gdzieś coś takiego słyszałem.
  • Re: Walne Autor: ~zjablikorn [5.173.164.*]
    Obecnie akcje zapisane na rachunku maklerski nie są blokowanie, należy je tylko odpowiednio wcześniej przed walnym posiadać i odpowiednio wcześnie w swoim biurze maklerskim zgłosić chęć udziału w wolnym - conajmniej 16 dni przed. Takie zgłoszenie (nie trzeba żadnych zaświadczeń) plus dowód osobisty wystarczà
    "Żądanie wystawienia Imiennego zaświadczenia o prawie uczestniczenia
    w Walnym Zgromadzeniu/ Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu"-PKOBP

Jednak zaświadczenie ; )
  • Re: Walne Autor: ~zjablikorn [185.151.75.*]
    Jest pewna formuła, która pozostała po dawnych regulacjach kiedy takie zaświadczenie było potrzebne. Obecnie na walne nie trzeba zabierać żadnych świstków (liczy się tylko lista akcjonariuszy przekazana przez KDPW). Aczkolwiek biura/domy maklerskie wystawiają nadal zaświadczenia...
  • Re: Walne Autor: ~zjablikorn [5.173.164.*]
    Można sprzedać po dniu ustalenia prawa do udziału w wolnym, i bez akcji iść na walne - coś jak z dywideda, Jak odetna prawo można sprzedać akcje, a dywidenda się nalezy
  • Re: Walne Autor: ~Janek [31.60.8.*]
    Dnia 2020-06-01 o godz. 18:35 mmichalowski96 napisał(a):
    > W ramach łamania stereotypów jako bardzo młoda osoba chciałbym się wybrać na walne zgromadzenie. ponieważ platige to mój główny typ inwestycyjna i posiadam już trochę tego papieru po roku zbierania.
    >
    > Tak więc jak już znacie moje motywy to zanim przejdę do meritum (i zadam głupie pytanie) to zaznaczę że czytałem cały komunikat o walnym zgromadzeniu.
    >
    > Chciałbym żeby ktoś bardziej doświadczony wyprowadził mnie z błędu jeżeli się mylę.
    >
    > Jako inwestor indywidualny posiadający akcje na prywatnym rachunku inwestycyjnym żeby zostać wpuszczonym na walne zgromadzenie wystarczy że stawie się w wyznaczonym miejscu i czasie z dowodem osobistym? (nie ma potrzeby składania żadnych papierów, zawiadomień)

Napisz po co wogóle zamierzasz iść na to walne ?Chyba że chcesz tracić czas.W przypadku tej spólki to akcjonariuszy maja za nic,przepraszam mają za dawcę kapitału(jelenia)
  • Re: Walne Autor: ~Knuropatwa [94.254.184.*]
    Ja chce spojrzeć Sikorze prosto w oczy i spytać o żonę
  • Re: Walne Autor: ~marek1977 [185.215.72.*]
    spójrz też prosze w moim imieniu
  • Re: Walne Autor: ~HueHue [195.181.166.*]
    Zadałem kilka pytań, które moglibyście zadać, ale zostały wyrzucone przez moderatora... ;)
    Wrzuć jeszcze raz, skopiuje szybko. Jakoś dziwnie często na wątku PLI kasują normalne wypowiedzi...
  • Re: Walne Autor: ~fanpli [89.64.77.*]
    warto pójść na walne, choć z reguły oprócz prezesa pojawia się bagins
    można z nimi naprawdę fajnie podyskutować
    co do rejestracji to najlepiej zrobić to internetowo i zarejestrować 1 sztukę akcji,
    co kosztuje chyba 20 zeta, ew można zostać bez opłat czyimś pełnomocnikiem
    ps> odnośnie relacji inwestorskich to ci co są tu od niedawna i narzekają? hehe, nie wiedzą co czynią i jak to kiedyś było?!
    teraz w zasadzie wszystko wiadomo: raporty, komunikaty, materiały medialne, artykuły...tylko trzeba chcieć je czytać
    Fanpi nie każdy może przyjechać do Warszawy na walne.
    Mam jeszcze kilka pytań trudnych zobaczymy czy te przejdą przez sito

Wiedźmin:
    1) Czy prawa do ekranizacji należą do Platige Image?
    2) Jaka część zysku z Ekranizacji Wiedźmina to efekty filmowe, a jaka z produkcji wykonawczej?
    3) Jakie zadania wynikają z działalności "Producent wykonawczy" w projekcie Netflix Witcher?
    4) Czy dobrze rozumiem raport, że w 2019 rozliczono już zyski z sezonu drugiego za pracę producenta wykonawczego?
    5) Czy już wiadomo kiedy ruszy nagranie Wiedźmina?
    6) Czy Platige Image planuje nagranie pełnometrażowego Wiedźmina samodzielnie?

Nieruchomości:
    4) Dlaczego Platige Image nie inwestuje w renowację budynków na swoim terenie?
    5) Czy prawdą jest to, że nieruchomości spółki Platige Image na fortach są objęte kuratelą konserwatora zabytków?
    6) Czy koszty utrzymania warsztatu z kolekcjonerskimi samochodami Pana Sikory, znajdujący się na terenie spółki są poza kosztami spółki (prąd,woda, media, pracownicy, części, samochody) ?
    7) O ile zmniejszyły się koszty po wypowiedzeniu najmu pierwotnej siedziby spółki tzw. bunkra?
    Koszty i raporty:
    8) Czy raporty mogą wykazywać rentowność poszczególnych departamentów? Reklama, Animacja, Eventy

Handel prawami do ekranizacji i umowy:
    9) "Dogonić noc" link zostało wyprodukowane na podstawie opowiadania Pan Dukaja. Adaptacją filmową zajął się Pan Bagiński. Pan Dukaj nie jest związany z Platige Films, ale Pan Bagiński tak. Czy zarząd uznaje za zachowanie fair wobec inwestorów, że pracownik i właściciel 9% akcji prowadzi działalność konkurencyjną do Platige Image ( rozumiana jako producenta wykonawczego filmów)?
    10) Czy Platige Image posiada prawa do ekranizacji serialu Wiedźmin?

Sytuacja rynkowa:
    Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży reklamy do końca tego roku dla rynku krajowego i za granicą (3 kwartały)?
    Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży spotkań do końca roku w Polsce (3 kwartały)?
    J.w dla rynku Cinematików w Polsce i za granicą?

ZXC Fanpi można na was liczyć z pytaniami na walnym z mojej list i odpowiedzią na forum?

Dnia 2020-06-02 o godz. 18:10 ~HueHue napisał(a):
    > Fanpi nie każdy może przyjechać do Warszawy na walne.
    > Mam jeszcze kilka pytań trudnych zobaczymy czy te przejdą przez sito
    >
    > Wiedźmin:
    > 1) Czy prawa do ekranizacji należą do Platige Image?
    > 2) Jaka część zysku z Ekranizacji Wiedźmina to efekty filmowe, a jaka z produkcji wykonawczej?
    > 3) Jakie zadania wynikają z działalności "Producent wykonawczy" w projekcie Netflix Witcher?
    > 4) Czy dobrze rozumiem raport, że w 2019 rozliczono już zyski z sezonu drugiego za pracę producenta wykonawczego?
    > 5) Czy już wiadomo kiedy ruszy nagranie Wiedźmina?
    > 6) Czy Platige Image planuje nagranie pełnometrażowego Wiedźmina samodzielnie?
    >
    > Nieruchomości:
    > 4) Dlaczego Platige Image nie inwestuje w renowację budynków na swoim terenie?
    > 5) Czy prawdą jest to, że nieruchomości spółki Platige Image na fortach są objęte kuratelą konserwatora zabytków?
    > 6) Czy koszty utrzymania warsztatu z kolekcjonerskimi samochodami Pana Sikory, znajdujący się na terenie spółki są poza kosztami spółki (prąd,woda, media, pracownicy, części, samochody) ?
    > 7) O ile zmniejszyły się koszty po wypowiedzeniu najmu pierwotnej siedziby spółki tzw. bunkra?
    > Koszty i raporty:
    > 8) Czy raporty mogą wykazywać rentowność poszczególnych departamentów? Reklama, Animacja, Eventy
    >
    > Handel prawami do ekranizacji i umowy:
    > 9) "Dogonić noc" link zostało wyprodukowane na podstawie opowiadania Pan Dukaja. Adaptacją filmową zajął się Pan Bagiński. Pan Dukaj nie jest związany z Platige Films, ale Pan Bagiński tak. Czy zarząd uznaje za zachowanie fair wobec inwestorów, że pracownik i właściciel 9% akcji prowadzi działalność konkurencyjną do Platige Image ( rozumiana jako producenta wykonawczego filmów)?
    > 10) Czy Platige Image posiada prawa do ekranizacji serialu Wiedźmin?
    >
    > Sytuacja rynkowa:
    > Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży reklamy do końca tego roku dla rynku krajowego i za granicą (3 kwartały)?
    > Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży spotkań do końca roku w Polsce (3 kwartały)?
    > J.w dla rynku Cinematików w Polsce i za granicą?
    >

• Re: Walne Autor: ~fanpli [89.64.77.*]
    posprawdzałem to i owo i wyszło:
    wg nowych przepisów mar spółka ma obowiązek informacji, że osoba blisko związana
    z kimś pełniącym obowiązki zarządcze emitenta robi transakcje akcjami na gpw
    dotyczy to kwoty powyżej 5 tys euro...
    tak więc, jak na razie brak komunikatów sugeruje, że to jednak nie pani s poszła do bankomatu na nc
    ktoś sobie pogrywa i tyle...
    Jeśli jest już byłą żoną to nic nie musi...
  • Re: Walne Autor: ~Mebel [78.131.236.*]
    Jeżeli nie musi zgłaszać a sprzedaje, to szczyt frajerstwa, zaniża sama sobie kurs, tracąc kasę, którą by zarobiła trochę czekając.
    Ale wiesz, że giełda tak właśnie działa? Jeden sprzedaje bo uważa, że cena jest dobra, a inny kupuje bo uważa, że cena też jest dobra!
    Inaczej trudno byłoby coś kupić :)

• Re: Walne Autor: ~xxl [62.121.145.*]
    ale niestety ta "dobra cena" sprawia, że cały czas stoimy w miejscu a nawet się cofamy, a cała giełda od marca mocno odbija.

Widocznie więcej ludzi uważa, że to wcale nie jest dobra cena do kupna...Czy mają rację okaże się za jakiś czas.
  • Re: Walne Autor: mmichalowski96 [109.173.210.*]
    Dziękuję za wszystkie porady, niestety z racji zbliżającej się obrony magistra nie będę mógł być na walnym. Mam nadzieje że część z was podzieli się jakimiś informacjami, życzę wam udanego spotkania.
    To będzie ktoś na tym walnym?
  • Re: Walne Autor: ~qwerty [89.64.90.*]
    Kilka osób się zgłosiło, pytanie ile przyjedzie
  • Re: Walne Autor: ~Zxc [5.173.137.*]
    Gdzies jest lista? Ile osob sie zapisalo? Ja bede na pewno, ale samemu mozna czuć się lekko skrepowanym
    Tak jak mówiłem, wybaczcie ale terminy mnie gonią i nie mogę się pojawić.
    Gdyby ktoś z was chciał by się podzielić informacjami z kolegą który niestety nie może pojawić się na walnym zostawiam adres email do siebie: mmichalowski96@o2.pl
  • Re: Walne Autor: ~fanpli [89.64.79.*]
    a na jakie pytania chcielibyście usłyszeć odpowiedzi?
  • Re: Walne Autor: ~Rado [193.0.197.*]
    1. Kiedy film fabularny? Tylko bez owijania w bawełne! :)
    2. Czy planują przejście na GPW? Jak tak, to kiedy? Konkrety!
    3. Co planują, żeby zwiększyć zainteresowanie spółką na parkiecie?
    4. Czy jest zainteresowanie jakiś podmiotów inwestycyjnych typu fundusze?
    5. Jakie plany na nadchodzące święta ma Pan Sikora?

Dzięki Fanpli! ;)
    Dodam może od siebie.

1. Jaka będzie skala utrzymania zatrudnienia i jak na jej podstawie przewidują procentowy zwrot dotacji PFR?
    2. Czy zyski za drugi sezon wiedźmina zostały już rozliczone w 2019 roku?
    3. Brak informacji o nowych zleceniach powyżej 5% wynika z natłoku pracy czy jej braku?
    4. Czy istnieje plan dywidendowy?
    5. Do kogo ostatecznie należą prawa do ekranizacji Wiedźmina?
    6. Czy mamy się spodziewać kolejnego wywalania akcji na rynku?

Jeżeli zadasz chociaż jedno/dwa fanpli to będę zobowiązany.
    cyt
    ''1. Jaka będzie skala utrzymania zatrudnienia i jak na jej podstawie przewidują procentowy zwrot dotacji PFR?
    2. Czy zyski za drugi sezon wiedźmina zostały już rozliczone w 2019 roku?
    3. Brak informacji o nowych zleceniach powyżej 5% wynika z natłoku pracy czy jej braku?
    4. Czy istnieje plan dywidendowy?
    5. Do kogo ostatecznie należą prawa do ekranizacji Wiedźmina?
    6. Czy mamy się spodziewać kolejnego wywalania akcji na rynku?''
    cieszy mnie, że poważnie podchodzisz do inwestycji w akcje pli
    na kilka pytań już mogę ci odpowiedzieć:
    o dywidendzie spółka myśli, ale nie w obecnej sytuacji bo to jakby przejadania wypracowanego zysku
    lepiej kasę przeznaczyć na produkcje
    prawa do ekranizacji wieśka należą do platige, ale tylko do tego, marka etc to już pan sapkowski, kilka lat temu obie strony się porozumiały i pli _ nie wiem jak jakiej zasadzie: uśmiechu czy opłaty - ale spółka otrzymała od autora zielone światło i mogła zając się ekranizacją, trzeba zdawać sobie sprawę, że fabryka snów zawalona jest podobnymi historiami, które latami leżą w szufladach
    pli negocjowało a gigantem i praktycznie stało pod ścianą rybka albo ...pipka
    dziś, jak ktoś myśli, że mogli sklepać za prawa miliony dolarów jest w dużym błędzie
    co do wywalana to tylko ten co to robi ci odpowie, jednak akcji na okaziciela pan s już nie ma tylko imienne niedopuszczone do obrotu
    pli co roku tych największych zleceń ogłaszało tylko kilka - takie za baniuszkę zielonych, ale warto im zasugerować aby i o tych mniejszych też informowali
    zyski za 2 sezon nie mogły być rozliczone w 2019 powinny być w tym i następnym i to w zależności od zaawansowania prac
    mają 54 etaty i to utrzymają, mało tego szukają nowych osób ok 16 i może część też na etaty?
    moim zdaniem, byliby idiotami jeśliby nie wykorzystaliby tej subwencji w taki sposób aby 3/4 zostało im umorzone!
    to moje opinie, ale bliskie faktom i logice
    ps> niemniej coś można podpytać i uściślić jak jest okazja...
  • Re: Walne Autor: ~mmichalowski96 [109.173.210.*]
    Bardzo miło z twojej strony że naświetliłeś mi część z tematów ale w większości to są bardzo prawdopodobne ale nadal domysły. Bardzo żałuję że nie będę jutro na zgromadzeniu spojrzeć im w oczy.
  • Re: Walne Autor: ~Rado [193.0.194.*]
    Wycałuj od nas Pana Sikorę. Może na szybko jakąś zrzutka na dobrą flaszkę?
  • Re: Walne Autor: ~Rado [193.0.194.*]
    Oczywiście to było do fanpli
  • Re: Walne Autor: ~HueHue [45.135.187.*]
    Dnia 2020-06-23 o godz. 18:47 ~fanpli napisał(a):
    > cyt
    > ''1. Jaka będzie skala utrzymania zatrudnienia i jak na jej podstawie przewidują procentowy zwrot dotacji PFR?
    > 2. Czy zyski za drugi sezon wiedźmina zostały już rozliczone w 2019 roku?
    > 3. Brak informacji o nowych zleceniach powyżej 5% wynika z natłoku pracy czy jej braku?
    > 4. Czy istnieje plan dywidendowy?
    > 5. Do kogo ostatecznie należą prawa do ekranizacji Wiedźmina?
    > 6. Czy mamy się spodziewać kolejnego wywalania akcji na rynku?''
    > cieszy mnie, że poważnie podchodzisz do inwestycji w akcje pli
    > na kilka pytań już mogę ci odpowiedzieć:
    > o dywidendzie spółka myśli, ale nie w obecnej sytuacji bo to jakby przejadania wypracowanego zysku
    > lepiej kasę przeznaczyć na produkcje
    > prawa do ekranizacji wieśka należą do platige, ale tylko do tego, marka etc to już pan sapkowski, kilka lat temu obie strony się porozumiały i pli _ nie wiem jak jakiej zasadzie: uśmiechu czy opłaty - ale spółka otrzymała od autora zielone światło i mogła zając się ekranizacją, trzeba zdawać sobie sprawę, że fabryka snów zawalona jest podobnymi historiami, które latami leżą w szufladach
    > pli negocjowało a gigantem i praktycznie stało pod ścianą rybka albo ...pipka
    > dziś, jak ktoś myśli, że mogli sklepać za prawa miliony dolarów jest w dużym błędzie
    > co do wywalana to tylko ten co to robi ci odpowie, jednak akcji na okaziciela pan s już nie ma tylko imienne niedopuszczone do obrotu
    > pli co roku tych największych zleceń ogłaszało tylko kilka - takie za baniuszkę zielonych, ale warto im zasugerować aby i o tych mniejszych też informowali
    > zyski za 2 sezon nie mogły być rozliczone w 2019 powinny być w tym i następnym i to w zależności od zaawansowania prac
    > mają 54 etaty i to utrzymają, mało tego szukają nowych osób ok 16 i może część też na etaty?
    > moim zdaniem, byliby idiotami jeśliby nie wykorzystaliby tej subwencji w taki sposób aby 3/4 zostało im umorzone!
    > to moje opinie, ale bliskie faktom i logice
    > ps> niemniej coś można podpytać i uściślić jak jest okazja...

To jeszcze moje bo prosiłem trzy razy. Pytania są oczyszczajace a po raz kolejny je ignorujesz
    Fanpi nie każdy może przyjechać do Warszawy na walne.
    Mam jeszcze kilka pytań trudnych zobaczymy czy te przejdą przez sito

Wiedźmin:
    1) Czy prawa do ekranizacji należą do Platige Image?
    2) Jaka część zysku z Ekranizacji Wiedźmina to efekty filmowe, a jaka z produkcji wykonawczej?
    3) Jakie zadania wynikają z działalności "Producent wykonawczy" w projekcie Netflix Witcher?
    4) Czy dobrze rozumiem raport, że w 2019 rozliczono już zyski z sezonu drugiego za pracę producenta wykonawczego?
    5) Czy już wiadomo kiedy ruszy nagranie Wiedźmina?
    6) Czy Platige Image planuje nagranie pełnometrażowego Wiedźmina samodzielnie?

Nieruchomości:
    4) Dlaczego Platige Image nie inwestuje w renowację budynków na swoim terenie?
    5) Czy prawdą jest to, że nieruchomości spółki Platige Image na fortach są objęte kuratelą konserwatora zabytków?
    6) Czy koszty utrzymania warsztatu z kolekcjonerskimi samochodami Pana Sikory, znajdujący się na terenie spółki są poza kosztami spółki (prąd,woda, media, pracownicy, części, samochody) ?
    7) O ile zmniejszyły się koszty po wypowiedzeniu najmu pierwotnej siedziby spółki tzw. bunkra?
    Koszty i raporty:
    8) Czy raporty mogą wykazywać rentowność poszczególnych departamentów? Reklama, Animacja, Eventy

Handel prawami do ekranizacji i umowy:
    9) "Dogonić noc" link zostało wyprodukowane na podstawie opowiadania Pan Dukaja. Adaptacją filmową zajął się Pan Bagiński. Pan Dukaj nie jest związany z Platige Films, ale Pan Bagiński tak. Czy zarząd uznaje za zachowanie fair wobec inwestorów, że pracownik i właściciel 9% akcji prowadzi działalność konkurencyjną do Platige Image ( rozumiana jako producenta wykonawczego filmów)?
    10) Czy Platige Image posiada prawa do ekranizacji serialu Wiedźmin?

Sytuacja rynkowa:
    Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży reklamy do końca tego roku dla rynku krajowego i za granicą (3 kwartały)?
    Jak zarząd ocenia sytuację rynkową branży spotkań do końca roku w Polsce (3 kwartały)?
    J.w dla rynku Cinematików w Polsce i za granicą?

Czy inwestycja PLI w vidowalle do robienia wirtualnych produkcji to prawda, a jeśli tak, to czym różnią się od 4 innych, które są już użytkowane w Polsce (3 w Warszawie i jeden pod Krakowem) ?
    strasznie leje
    choć mam rzut beretem to nie wiem czy zajrzę?
    np: po co mam być posądzony o jakąś interpretację własną uzyskanych informacji?
    na razie polecam ciekawy link, może pli coś na tym skorzysta?
    https://www.komputerswiat.pl/gamezilla/aktualnosci/techland-rozstaje-sie-z-chrisem-avellonem-legenda-branzy-oskarzona-o-molestowanie/j31h8bp?utm_source=poczta.o2.pl_viasg_komputerswiat&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&utm_v=2
    w końcu obecna sytuacja( np ograniczenia przemieszczania się) sprzyja większemu wejściu w różne formy współpracy z krajowymi producentami gier
  • Re: Walne Autor: ~HueHue [45.12.223.*]
    Mieszkasz obok siedziby, masz akcje spółki i głównym powodem dla którego nie idziesz na walne jest deszcz ?

Gdyby ktokolwiek zadał pytania to byłbym wdzięczny.

A swoją drogą, skoro spółka świadczy usługi wirtualnych spotkań to mogłaby zrobić sobie własne i pokazać jak to dobrze działa.
  • Re: Walne Autor: ~Rado [193.0.197.*]
    ROBIMY NA SZYBKO ZRZUTĘ NA PELERYNĘ OD CHIŃCZYKA DLA FANPLI!!! DAJĘ 5 ZŁ!
[x]
PLATIGE -1,30% 11,35 2025-10-09 16:48:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.