Nie wiem czy ktokolwiek analizował techniczną sytuację przewoźników czarterowych pod kątem zwiększenia ilości wolnych miejsc.
Jeżeli założymy, że w samolodzie Boeing 737-800, jakim dysponują linie Enter Air jest 180 miejsc dla pasażerów, a miejsce środkowe w prawych i lewych rzędach musi zostać puste, to mamy spadek ilości pasażerów o 33% i wzrost ceny biletu dla pozostałych miejsc o 50%. Oznacza to wzrost cen wycieczek o odpowiednią kwotę wynikającą ze wzrostu cen biletów i dostępność 120 miejsc na samolot.
Pasażerowie, którzy będą chcieli spędzić wakacje w ciepłych krajach, zostaną niejako zmuszeni pokryć wyższy koszt biletów, jednak nie oznacza to wzrostu cen całej wycieczki, gdyż już pierwsze kraje jak Egipt oraz Grecja jasno stwierdziły, że są skłonne dopłacać do wycieczek zagranicznych turystów.
I teraz nawet jeśli nastąpiłby aż 33% spadek ilości turystów zagranicznych, to nie zmniejszy to obłożenia samolotów, które będą dysponowały tylko 120 miejscami - każdy z tych samolotów będzie musiał być rentowny, więc w pełni obłożony po wyższych cenach. A to oznacza, że jakikolwiek spadek ilości pasażerów mniejszy niż 33% spowoduje, że ENTER AIR nie będzie miał wystarczającej ilości samolotów do obsłużenia popytu i zarobi jeszcze więcej, bo będzie musiał te samoloty wynajmować w mokrym leasingu od konkurencji. A samoloty tradycyjnych przewoźników stoją i można je brać.
Nie wspominam już nawet, że cena ropy jest 50% niżej niż jeszcze kilka miesięcy temu, bo na co komu detale.
Puste siedzenia w samolocie to jest tylko mem... Nikomu to się nie opłaci, od biur po konsumentów i lotniska. Tak samo straszyli z zamknięciem granic na sezon i co... nagła zmiana..
Włączcie myślenie.
EASA i IATA nie rekomendują pustych miejsc w samolotach . To zależy od przewoźnika . #LOTpokase mówi ze będzie mniej paxow bi nie maja sprzedaży . Drążące trąby z nich . Boja się LLC i Czarterów bo nie umieją konkurować na normalnym tynku a teraz będzie rzeźnia . Im trzeba dopłacić miliardy żeby się utrzymali. Przeinwestowali i już . Niktvteraz nie wypełni 16 X 787 . Będzie rzeź bo teraz będą latac za darmo . Sprzedali bilety 8 miesięcy temu a teraz trzeba paxy przewieźć . Nowej sprzedaży brak . Zapytajcie prezesa czy kupili kontrakty paliwowe na 2020 ! Wróbelki ćwierkają ze kupili 70% paliwa po 700$ za tonę a dziś mamy 200$ za tonę . Kto pokryje różnice ? Na jednym rejsie do /z US to jest min 25tysUSD czystej straty .
Dzien dobry wszystkim. Własnie kupiłem mały pakiecik :). Jestem w pracy i mało czasu, czy mógłby mi ktos odpowiedziec jakie przewidywania co do najblizszego raportu?
Nowy troszkę późno wszedłeś z tym pakiecikiem, już w zeszłym tygodniu spółka obierała trend wzrostowy (a było już drobne info o wznawianiach lotów w branży) Sam kupiłem po 22 zł pod koniec kwietnia ale wtedy jeszcze troszkę drżałem. A co do raportu na pewno wywalą się wszystkie wskaźniki zadłużenia, ciężko mi będzie jakoś odnieść się do tych wartości bo wiadomo jaka była sytuacja. Zrobisz jak chcesz, u mnie enter nie jest dużym procentem w portfelu a trzymać go do jesieni.
Tak, urośnie bo ubite dno jest raczej za nami. Będą niekorzystne raporty i zabawa z obostrzeniami takimi owakimi. Kursem jeszcze poszarpie (w małym zakresie) ale do dna raczej nie wróci. Lotnictwo w końcu wróci na kierunek rozwojowy i wzrostowy tylko trzeba mieć cierpliwość.
Jaką część ruchu czarterowego stanowią pasażerowie zbrodniczej akcji #LOTdoDomu? Niestety to nie zostalo tam przedstawione, a ta akcja to właśnie ruch czarterowy.
Jakby nie patrzeć, uważam że czartery, tak jak kazdy na rynku, trochę stracą, jednak będzie to najmniej bolesna strata, dużo mniejsza od przewoźników nieczarterowych.