Ta strona to Simply Wall St ;) Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć o akcjach na cały świecie ;) A ZPUE jest jedną z bardziej niedowartościowanych spółek :) 4 cyfry to praktycznie połowa wartości :)
Dnia 2020-05-16 o godz. 11:09 ~Ja napisał(a): > Dobrze żeby więcej ludzi wiedziało ile warta jest spółką to może by poszła w gore
przeleciałem tam ponad setkę spółek i się okazało że ta jest najbardziej niedowartościowana ;) Perełka wśród innych i sądzę że niebawem wielu inwestorów ją dostrzeże ;)
2000 zł to przesada na obecną skalę działania.- ale faktycznie spółka dalej tania a perspektywy dla energetyki dobre na dziesiątki lat. Zakładając że będą robić po 50-60 mln zysku rocznie to neutralnie można wycenić na jakieś 500-600 mln- czyli jakieś 400 zł za akcję. Biorąc pod uwagę że stopy procentowe będą blisko 0 długo to pewnie 2 razy tyle czyli 1-1,2 mld czyli jakieś 800 zł.
Żeby wycenić ich na 2000 zł musieliby robić grubo ponad 100-150 mln zysku rocznie.- a na to się nie zanosi.
Chyba że chcecie wyceniać ZPUE tak jak spółki gamingowe typu CD Projekt czy 11 Bit to faktycznie 2000 zł za akcje pewnie by wyszło.
Z tanich spółek z dobrymi perspektywami mi wychodzi jeszcze Mirbud- budownictwo drogowe i kubaturowe. A z branży ZPUE to ciekawie może wyglądać Elektrotim. Dość tani jest jeszcze Torpol i ZUE- budownictwo dla kolei.
Mnie zastanawia w co ZPUE tyle inwestuje.? Przepływy z działalności inwestycyjnej to minus 60 mln w IQ2020 i minus 33 mln w 2019, czyli przez rok już ponad 90 mln poszło na inwestycje. Zapewne to poszło w rozwój mocy produkcyjnych i nowe produkty co może oznaczać istotne wzrosty przychodów w kolejnych kwartałach.
Mozna się tylko domyślać po co to robią. Prezes PGE w ostatnim wywiadzie powiedział ,ze kasy z Wiejskiej jeszcze nie ma i ze oberwali z powodu korony.
https://www.youtube.com/watch?v=jiPRSB-Lr84&t=1264s