...ktoś powie skąd dziś ruch do góry? no i obroty jak na ostatnie dni to dziś są kosmiczne :)
czyżby ktoś coś wiedział? czy to efekt czyszczenia kadry w spółce?
Marzenia ściętej głowy.
Najlepszą opcją dla Cordii jest zdjęcie PND z giełdy.
Są 2 opcje:
- uczciwa - poprzez wezwanie - myślę,że 4-5pln wystarczy, żeby niektórzy oddali z ulgą
- nieuczciwa - wymyślenie kolejnego powodu do emisji, zebranie akcji ponad 95% i squeeze out
Nie widzę powodu trzymania spółki na giełdzie, gdzie teoretycznie wszyscy mogą patrzeć zarządzającym na ręce. Dodatkowo dochądzą też koszty związane z obecnością na GPW.
Pożyjemy, zobaczymy.
Koszty kosztami , ale jest cała masa spółek kilkanaście ,a nawet kilkadziesiąt razy droższych na giełdzie niż ich przychody zyski czy wartość księgowa ? a ta kupiona za 5% wartośąci może szybko urosnąć 10 razy w dobrych rękach i dać zarobić 10 razy na sprzedaży częsci akcji w normalnej już cenie?.
Po co Cordii GPW, jeżeli może na Węgrzech wyemitować obligacje na 0,5 mld? Gdybym był właścicielem, wolałbym dokapitalizować się poprzez emisję obligacji, zamiast rozwadniać kapitał.
Uczciwa to jest cena min 8 PLN po tych wsztstkich cyrkach i rocznych nerwach. Oprocz tego moim zdaniem to jest uczciwa i godziwa w aktualnej sytuacji spolki.
A po co Karkosik i jego słupy na Krezusie sprzedawali akcje swojej spółki 100 razy drożej niż ich wartość księgowa? po 25 zł a nawet teraz są po ..? Po co Dino i CD pompują 15 razy wyżej od WK? żeby ubrac w akcje a siebie w kasę.
Pewne to jest tylko że te 3,55 to historycznie i obecnie była najniższa jak się okazało możliwa do uzyskania cena za akcje, a jaka może być najwyższa to nikt nie wie..
Tyle wydały.A c/wk to ok 340 baniek. Więc mogą wydać jeszcze 100 aby dobić do c/wk 1!!!!!!, A k...wa 100 mln zł podzielic przez 7 mln akcji równa się 14 zł !!! Kumacie?
Grunty zabudują i sprzedadzą 10 razy drożej odszkodowania możliwe że tez wybiorą w gruntach tylko jeszcze lepiej położonych.. no w końcu nie po to kupuje się u idiotów. za grosze żeby stracić.
Pytam się po raz kolejny: Skąd ta informacja?
Trochę poczytałem i wiem, że nie mają obowiązku robić drugiego wezwania - taka sama sytuacja jak z PKN i ENG.
As sytuacja diametralnie różna podka mają 93 % i taniej kupić się już nie mogło i zapłacą aby mieć 100 % i zdjąć z giełdy i robić co im się będzie podobało
Widzę, że muszę jaśniej.
Dlaczego PKN "nie musi" robić drugiego wezwana na ENG, a wg ~as i ~Xxx Cordia "musi" robić drugie wezwanie na PND?
Nie pytam się czy jej się opłaca, czy nie.
Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem ustawę o ofercie publicznej. Prawnie Cordia nie ma obowiązku przeprowadzania drugiego wezwania. ~as ma całkowitą rację. Reszta to gdybanie co zrobią i co, z naszego punktu widzenia, bardziej im się opłaca.
Dobra nie muszą robić drugiego wezwania tylko diametralna różnica spółki notowanej na gpw z obostrzeniami informacyjnymi i kosztami pozostawania a wykupem nawet gdyby mieli podnieść cenę to i tak kupili poldka za grosze
Dzięki, za odpowiedź. Też doszedłem do tych samych wniosków. A do ~ooo i ~Xxx: bardzo proszę o powstrzymanie się od ataków personalnych i merytoryczne odpowiedzi.
Przeczytałem odpowiednie artykuły ustawy o ofercie publicznej. Dodatkowo mamy analogiczną sytuację na Enerdze, a tam PKN wprost mówi, że zastanawia się nad kolejnym wezwaniem. Ergo - wezwanie nie jest obowiązkowe Stąd mój wniosek, że tutaj wezwanie to kwestia dobrej woli Cordii. Proszę wskaż, gdzie się mylę. Sam posiadam 10k akcji, dlatego ewentualna informacja o wezwaniu byłaby dla mnie istotna.
Ruch do góry jak na innych śmieciowych spółkach... ale u Nas to chyba raczej początek końca całkowitego wykupu akcji. Tak jak poprzednio ustawiam okolice 8 zł jako minimum tego za co sprzedam. Jak do tego dojdzie w 2 najbliższe dni to może podbije wyżej. Zobaczymy co zaproponują najwięksu właściciele. I poboczna kwestia- jak w tym wszystkim wygląda Skarb Państwa i ich 3.55... dramat za nasze wspólne pieniądze. Kogoś bym posadził jakby sie pojawił w mojej prokuraturze..