• Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~spek [5.173.172.*]
    W zwiazku z udzielona odpowiedzią z GPW, iż spòłka nie poczyniła ruchòw w kierunku wprowadzenia pda otwieram wątek handlu na pda i ew. w przyszłości pp poprzez pisemne umowy cywilne. Jest to obrona przed zgrilowaniem tych akcjonariuszy, ktòrzy nie posiadają środkòw lub z innych powodòw chcą sprzedać/kupić pda lub ew. w przyszłości pp.
    Na ten moment proponuję wstępnie przedstawiać ilość, kupno czy sprzedaż i ew. mail.
    W przyszłości być może uda się zorganizować w inny sposòb, bardziej funkcjonalny.
    Niestety, ale ta sytuacja gdzie ludziom odcięto wyjścia i tlen zmusza do takich ruchòw.

• Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~spek [5.173.172.*]
    Technicznie z tego co zaczerpnąłem języka najłatwiej jest się umòwic w Biurze Maklerski osoby sprzedającej. Tam biura maklerskie mają gotowe umowy. Jest to najbardziej bezpieczna i najprostsza forma.
  • Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~Jan [79.184.111.*]
    Na to co proponujesz są patagrafy. Poczytaj ustawę. Szkodzisz zamiast pomagać.
    pp są zbywalne.
    Mogę je sprzedać lub kupić.
    Paragraf na co? Serio pytam. Na to, że chcę np. sprzedać pp lub pda?
    Nie bardzo rozumiem. Mògłbys wytłumaczyć w odniesieniu do tego co mòwi..

Jak mówi Radosław Kwaśnicki, partner w kancelarii RKKW kupno i sprzedaż praw poboru powinno odbywać się na GPW, ale w sytuacji gdy tak nie jest może być zbywane poza rynkiem giełdowym na umowę cywilną w formie pisemnej
    Pan Kwaśnicki jest autorytetem z dużą wiedzą i doświadczeniem w tym temacie.
    ..ale ok. zapytam jutro. KNF czy w sytuacji gdy spòłka nie wprowadziła pp lub pda ( wypowiedź Kwaśnickiego odnosi się do pp) mogę sprzedać na pisemną umowę cywilną. ( wyślę też wypowiedź Pana Kraśnickiego)
    W związku z tym, że moim celem nie jest szkodzenie proponuję się wstrzymać aż uzyskamy odpowiedzi np. KNFu czy można sprzedać po i jak to zrobić.
    Pòki co mimo wszytko bardziej przekonuje mnie pan Kwaśnicki niż Jan, ale mimo wszystko dzięki Jan za sygnał. (będę jeszcze bardziej wdzięczny jeżeli odniòsłbyś się do tego co mòwi Kwaśnicki partner w kancelarii RKKW)

Mamy prawo się bronić dlatego podrążę ten temat u źròdła czyli KNFie
  • Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Artykuł jest w parkiecie. Parkiet nie zezwala na kopiowanie tekstu dlatego jedyną możliwością było przekazanie na bazie przeczytanego artykułu, ale poniżej link do artykułu.

Gdzie pan Kwaśnicki wyraźnie mówi, że gdy pp nie zostaną wprowadzone istnieje możliwość sprzedazy na umowę cywilno-prawną

https://www.parkiet.com/artykul/1326601.html
  • Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~Lewar123 [5.63.188.*]
    moim zdanie PP można handlować na umowę cywilno-prawną jeśli zostanie nadany PP kod w KDPW , jeśli niema kodu to co miałoby być przeniesione miedzy rachunkami kupującego i sprzedającego ? - w naszym przypadku był kod więc handel był możliwy, podobnie sprawa tyczy się PDA
    poza tym uważam że nową planowana emisje akcji z PP Efektu bedzie musiała zatwierdzić prospekt ( emisja powyżej 1 mln euro) KNF i na 99% nie zatwierdzi prospektu jeśli nie będzie możliwy obrót pp.

Jeśli dobrze pamietam to kilkanaście lat temu kupiłem ( NFI Kwiatkowski) na umowę cywilną PP od mojego kolegi a pozniej skupywałem PDA (na umowe cywilną a pożniej akcje niedopuszczone do obrotu ale zarejestrowane przez sąd) ponieważ spółka miała problem z dopuszczeniem akcji do obrotu ( KNF robił problemy)

Odnosząc się do Twojego wątku ( blokady emisji z PP) uważam że są na to małe szanse- nie ma podstaw prawnych jak znam SII to nic w tej sprawie nie pomogą ponieważ emisji z prawem poboru generalnie chronią inwestorów przed rozwodnieniem akcjonariuszy, najgorsze co mogłoby Nas spotkać to emisji np. 50 mln akcji z wyłączenie PP po cenie 1 zł to byłoby złodziejstwo ( kurs Naszych akcji spadłby w okolic 1-1,2 zł a nie otrzymalibyśmy nawet możliwości objecia nowej emisji)
  • Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~spek [194.150.197.*]
    Dzięki Lewar123 za odpowiedź. Co do zaskarżenia to i tak z pewnością będzie. Zobaczymy na ile akcjonariusze zarejestrują się na NWZA poprzez pełnomocnictwa (ale to po rejestreacji pda na akcje)

Póki co cfi jest dłużne Efektowi 12 mln a jeżeli nie płacą umów najmów za hotele to dodając trzy miesiące daje to już ok. 14 mln (przy czym 12 mln to jest na pewno, bo za tyle EFekt kupił papiery wartościowe CFI)
    Rozumiem, że CFI ma trudną sytuację i banki mogę od nich wymagać pokrycia w aktywach, ale nie znaczy to, że musi się to odbywać wbrew i kosztem akcjonariuszy mniejszościowych.

• Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~Jan [79.184.111.*]
    Nie ma nic złego w umowach cywilnoprawnych, których przedmiotem jest prawo poboru czy prawo do akcji.
    Problemem jest oferowanie na forum instrumentów finansowych, do czego namawiasz.
    Znaczy, że nie mogę napisać na forum np. sprzedam pda? poprzez dom maklerski? w sensie umówić się w Domu Maklerskim?
    To jak niby fizycznie kojarzą się kupujący i sprzedający? przecież zawsze ktoś musi powiedzieć, że chce sprzedać aby lub że ktoś chce ktoś kupić?

Odnośnie mojego postu napisałem, że każdy ew. powinien zrobić to w siedzibie Domu Maklerskiego
    Mogę kupić sprzedać ale nie mogę dać ogłoszenia?

• Re: Watęk kupię/sprzedam pda a ew. przyszłości pp Autor: ~Nowy [89.229.210.*]
    jestem tu nowy, kiedyś 5 lat temu miałem te akcje, to była całkiem niezła spółka płaciła co roku dywidendy ale po chytrzyłem się i sprzedałem dobre akcje efektu w zamian za jeszcze lepsze wtedy elektrobudowy, . Jak się okazało to była tragiczna pomyłka bo w tym roku elektrobudowa ogłosiła upadłość a ja straciłem prawie wszystkie oszczednosci.
    Ponieważ pare lat nie obserwowałem efektu powiedzcie czy te akcje są tanie bo za reszte co mi zostało ze sprzedaży Elbudowy chciałbym kupić akcje Efektu - powiedzcie czy obecnie to by się opłacało zrobić, czy efekt to zdrowa spółka i czy warto w te akcje inwestować. Pozdrawiam...

W sieci jest pełno ofert sprzedazy akcji przykładowa strona
    https://www.biznesoferty.pl/ogloszenia/sprzedam_akcje,1.html

ale, ok. jutro napiszę do BM i KNFu w jaki sposób w sensie konakt (bo, ze poprzez umowę cywilnoprawną to już wiemy) można sprzedać/kupić pda i pp efektu w sytuacji gdy spółka nie wprowadziła ich do obrotu giełdowego.

Kupno akcji na GPW oznacza sztab prawnikòw i pròba odzysku zanim zgrilują. Bo akcjonariuszom zostały odcięte drogi wyjścia i tlen.
    Masakra!

Jeżeli Jan ma rację, że nie można zaproponować swoich akcji ma mo, że prawnik mòwi, że w takich sytuacjach można stosować umowy cywilnoprawne ( w jaki niby sposòb ludzie podpisywali takie umów jak nie przez skojarzenie kupującego że sprzedającymi?) to wychodzi, że jedyną drogą jest skontaktowanie się novagiełda, no bo oni mają system transakcyjny, ktòry kojarzy kupujących że sprzedającymi.

Na pewno nie dam się tutaj spalić żywcem. Dlatego zapytam wszędzie gdzie to możliwe.
    Najpierw w KNF i BM.
    Tak nie może być, że jedna strona grilluje poprzez nie wprowadzenie pda z jednoczesnym projektem kolejnej emisji a z drugiej strony zakaz sprzedazy, ktòra wiadomo, że musi się odbyć poprzez skojarzenie kupującego ze sprzedającymi.
[x]
EFEKT -0,94% 5,25 2025-09-17 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.