moim zdanie PP można handlować na umowę cywilno-prawną jeśli zostanie nadany PP kod w KDPW , jeśli niema kodu to co miałoby być przeniesione miedzy rachunkami kupującego i sprzedającego ? - w naszym przypadku był kod więc handel był możliwy, podobnie sprawa tyczy się PDA
poza tym uważam że nową planowana emisje akcji z PP Efektu bedzie musiała zatwierdzić prospekt ( emisja powyżej 1 mln euro) KNF i na 99% nie zatwierdzi prospektu jeśli nie będzie możliwy obrót pp.
Jeśli dobrze pamietam to kilkanaście lat temu kupiłem ( NFI Kwiatkowski) na umowę cywilną PP od mojego kolegi a pozniej skupywałem PDA (na umowe cywilną a pożniej akcje niedopuszczone do obrotu ale zarejestrowane przez sąd) ponieważ spółka miała problem z dopuszczeniem akcji do obrotu ( KNF robił problemy)
Odnosząc się do Twojego wątku ( blokady emisji z PP) uważam że są na to małe szanse- nie ma podstaw prawnych jak znam SII to nic w tej sprawie nie pomogą ponieważ emisji z prawem poboru generalnie chronią inwestorów przed rozwodnieniem akcjonariuszy, najgorsze co mogłoby Nas spotkać to emisji np. 50 mln akcji z wyłączenie PP po cenie 1 zł to byłoby złodziejstwo ( kurs Naszych akcji spadłby w okolic 1-1,2 zł a nie otrzymalibyśmy nawet możliwości objecia nowej emisji)