~Wtopek na której stronie w raporcie jest info o 260m gotowki , nie mogę tego wyszukać?
w raporcie na str. 6 jest pozycja "Kapitał rezerwowy przeznaczony na wypłatę dywidendy" czy to można odczytywać jako zapowiedź dywidendy?? Zysk netto - 38 963 tys daje jakieś 2,95zł na akcje.
czytał ktoś list prezesa? ja po przeczytaniu mam obawy co do dywidendy. Kiedy może być ogłoszona jakaś rekomendacja? Zresztą nawet jak nie wypłacą w tym roku to to wzmocni tę spółkę a na przyszły rok jak się unormuje sytuacja to mogą wypłacić normalną dywidendę + extrasy z tegorocznego zysku.
Masz rację wynik lepszy o 10% mowa o wynikach netto. Ja obstawiam dewidente do 3zł chyba że I kw.był super wręcz rewelacyjny co można sądzić że taki był. Firma w bardzo dobrej kondycji finansowej rzepak na obecną chwilę w dobrych cenach jest dobrze o to chodziło. Koszty nieznacznie wzrosły ale jest zysk netto ponad 4,6zl na akcję .Gratulacje
Spółka rośnie, wbrew trudnej sytuacji. 15 maja prawdopodobnie pokaże gruby raport za q1. potem w 2q ceny paliw spadły i będzie korekta, w międzyczasie ceny rzepaku pójdą w górę, i się zbilansuje, spółka dywidendowa to płacić będzie bo po to ona jest.
często na giełdzie tak się mówi : czy chciałbyś mieć ten papier dzisiaj w portfelu? ja na szczęście odpowiadam, że tak i go mam, bo na tej naszej bananowej giełdzie to jedna z porządniejszych spółek.. co by nie filozofować, fundamenty zdrowe, dług niski, daje dywidendę, co jeszcze? no nie ma spekuły - to chyba wspaniale co? ;) ja się cieszę ;) ciche, stabilne zyski :)
Kolega ma rację dyrektor mówi że oleje i margaryny się sprzedawały a gorzej do biopaliw. Olej kto pamięta był na 3 miejscu najczęściej kupowanych produktów podczas gdy ludzie robili zapasy, margaryny na 8lub10.Dlatego wyniki 1kw.będą super więc teraz jak się ruszy w hotelach też powinno być dobrze.Duże znaczenie ma teraz że dużo ludzi przygotowuje posiłki w domu a marka jest najbardziej rozpoznawalna.Powoli do przodu mało jest też akcji wolnym obrocie. Pozdrawiam serdecznie życzę zysków
jak szybko policzyłem, w przypadku zawieszenia produkcji i zerowych wpływów, spółka jest w stanie wytrzymać 13 miesięcy na posiadanym zapasie gotówki. :)
Spółka posiada w wystarczające środki finansowe niezbędne do finansowania majątku obrotowego oraz planowanych wydatków inwestycyjnych. Na dzień 31 marca 2020 roku wartość netto wolnych środków pieniężnych (depozyt) wynosiła łącznie 259 mln PLN. Ponadto, w ramach Grupy Bunge, Spółka ma otwartą linię kredytową w wysokości równowartości 150 mln USD. Rozprzestrzeniające się zagrożenie koron wirusem obecnie nie wpływa istotnie na poziom i strukturę kapitału pracującego Spółki. Na dzień 31 marca br. Spółka posiadała 158 tys. ton zapasów nasion rzepaku, które gwarantują blisko dwumiesięczne wykorzystanie zdolności produkcyjnych obydwu olejarni. Poza tym, obecnie Spółka ma podpisane kontrakty zazakup nasion rzepaku w okresie do końca lipcabr. na łączną ilość 120 tys. ton. Łącznie, zabezpiecza to wykorzystanie zdolności produkcyjnych Spółki prawie do końca lipca br. Pozostałe zapasy, wg danych z końca marca 2020 roku, utrzymują się na średniorocznym poziomie około 130 mln PLN, w tym wartość produktów 43%. (średnioroczny poziom to 42%).Stan należności na koniec marca 2020 roku ukształtował się na poziomie 131 mln PLN (średnioroczny: 93mln PLN). Wzrost ten jest bezpośrednim skutkiem intensyfikacji zakupów produktów Spółki w marcu, w związkuz zagrożeniem koronawirusem. Znaczna część kapitału pracującego jest pokryta zobowiązaniami bieżącymi, których poziom na koniec marca 2020 roku wyniósł 419mln PLN (średnioroczny: 329mln PLN).Perspektywa najbliższych miesięcy, do końca lipca 2020 roku,to zmniejszanie kapitału pracującego netto w związku wykorzystaniem zapasów nasion rzepaku a tym samym mniejsze zapotrzebowanie na pokrycie kapitału obrotowego środkami pieniężnymi. Reasumując, Spółka zarówno obecnie jak i perspektywie najbliższych miesięcy ma zabezpieczoną płynność finansową.
To nie jest firma spekulacyjna lecz fundamentalna powoli idziemy do przodu. Jest duży zapas gotówki jest bardzo dobrze. Firma na długie lata dewidentowa. Nie zamieniaj siekierki na kijek powoli ale pewnie do przodu.
kupiłem w czwartek po 56 zł pod wyniki i chciałem to dziś sprzedać z zyskiem a tu lipa. Miał być wzrost a co jest? spadek 2% , dramat ! Wziąłem nawet kredyt w banku a tu taka lipa