Witam wszystkich... chce zainwestowac troche kasy w PLAN INWESTYCYJNY AXA.To nowy produkt na rynku w związku z tym czy ktos moze rzeczywiscie orientuje się czy warto . a może jednak zainwestować w ARKE. Sama nie wiem
Witam.
Faktycznie jest to produkt nowy na rynku i trochę jeszcze mało znany.
Można wpłacac pieniądze regularnie lub jednorazowo, przy czym jednorazowa składka może byc wpłacona na okres krótki lub dłuższy.
Minimalna składka miesięczna to 200 zł.
Minimalna składka jednorazowa to 10 tys. zł.
Suma ubezpieczenia = 100 zł (słownie: sto złotych)!
Brak opłat wstepnych - 100 % alokacja składki
Koszt ochrony ubezpieczeniowej to, w zalezności od wieku, od 0,01 zł do 5,00 zł. miesięcznie.
Wszelkie zmiany alokacji i konwersja dokonywane on-line sa bezpłatne.
Brak podatku Belki przez cały okres inwestowania.
PLAN INWESTYCYJNY AXA to wiele sposobów inwestowania w ramach umowy ubezpieczenia na życie. Inwestując w ubezpieczeniowe fundusze kapitałowe masz możliwość wyboru spośród:
* 3 gotowych rozwiązań inwestycyjnych: AXA Portfel Stabilnego Wzrostu, AXA Portfel Zrównoważony, AXA Portfel Akcji
* 25 funduszy inwestujących w jednostki uczestnictwa funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez 6 TFI: BZ WBK AIB TFI S.A., DWS Polska TFI S.A., Pioneer Pekao TFI S.A., PKO TFI S.A., Skarbiec TFI S.A. i Union Investment TFI S.A
* 5 funduszy AXA Życie TU SA: UFK Rynku Pieniężnego, UFK Bezpiecznego Inwestowania, UFK Stabilnego Wzrostu, UFK Aktywnego Inwestowania i UFK Akcji.
Wysokość opłat, w porównaniu do podobnych produktów Aegona czy Skandii, jest bardziej atrakcyjna.
Polecam zapoznac się z informacjami na stronie AXA lub zaprosić agenta.
A co do Arki, to za pomoca PI AXA też mozna tam zainwestowac pieniądze.
Z czystym sumieniem mogę powiedziec że produkty Axa Zycie sa najdroższe na rynku a ich konstrukcja dowodzi nieznajomości współczesnego rynku przez zarząd.Niedowiarkom polecam stronę
http://www.axa-polska.pl/_itemserver/OfertaAXA/ProduktyPliki/OWUProdukty/OWUZlotySrodek.pdf
szczególnie par.21!!!!!!!
Totalny bubel nastawiony na wyciąganie pieniędzy z kieszeni klienta.
chodzi Ci o to ze w pierwszym roku alokacja wynosi 20%, w drugim 75% a pozniej 95% ???
czy to zle??
w koncu placisz z ubezpieczenie...
jak padniesz to dadza rodzinie te 100 czy 200 tys pln...
Herodot...nie żartuj bo jeżeli klient kupuje plan inwestycyjny to po to aby INWESTOWAC!!!!!!
A jeżeli potrzebuje ubezpieczenia na życie to kupuje UBEZPIECZENIE!!!!!!
Przykro mi że musisz sprzedawac taki bubel......ale proszę nie wmawiaj nikomu że to super produkt!!!!!!!
Złoty środek to już przeżytek - pozostałośc po Winterthurze. tutaj SU=10 tys. zl.
Teraz jest nowy produkt - plan inwestycyjny AXA i ja porównując go do Aegona i Skandii znalazłem pare korzystniejszych zapisów. A SU = 100 zł (stozłotych).
re-ju Nie rób sobie jaj ... !! To zupełny gniot i do tego horrendalnie drogi. Alokacja składki rodem z lat 90-tych(CU-uniwersalne) - totalna porażka. Ciekawy jestem jakie prowizje muszą dostawać ludzie sprzedający taką kiepściznę. Muszą być naprawdę rewelacyjne ...
Re-robert Masz racje w 100%. Polisa ubezpieczeniowa to ubezpieczenie, a NIE inwestycja. Może zawierać minimalny element inwest. ale tylko by zapewnić po wielu latach zwrot nakładów na polisę(suma składek). Do inwestowania służą inne narzędzia, choć MOGĄ mieć formę prawną polisy(korzyści podatkowo-prawne). Prawie zawsze taniej i korzystniej wychodzi ROZDZIELENIE funkcji ubezpieczenia i inwestycji i tak mówię swoim Klientom.
Odwrotnego zdania zawsze będą agenci ubezpieczeniowi mający w ofercie TYLKO 1 FIRMĘ i to z przyczyn zupełnie oczywistych. A kierować się będą BYNAJMNIEJ nie dobrem Klienta ;-)).
Re-herodot ... pamiętaj, ze wartość rachunków inwestycyjnych też ktoś dziedziczy lub jest komuś zapisana(Uposażony), więc twój argument o Sumie Ubezpieczenia jest nic nie warty.
re-robert: nie sprzedaje tylko mam cos takiego... wszedlem w to i place...
re-4tunat: nie traktuje tego jako inwestycji (bo inwestuje samodzielnie w mbanku...) tylko zabezpieczenia... jak pisalem jestm ubezpieczony (na te kilkaset tys.) i do tego jesli wszystko xze mna bedzie oki przez te kilkadziesiat lat.. to odbiore troche kasy...(pewnie wiecej niz wplacilemm...)
pozdr. Panowie!
Witam serMam na imię Krzysztof. Obecnie mam 29 lat i od 5 lat posiadam polisę na życie i dożycie w Vienna Life (obecnie Compensa). Polisa składa się z 2 części, a mianowicie części ubezpieczeniowej i szpitalnej, a druga zostanie mi wypłacona w razie ukończenia przeze mnie 60 lat. Stan środków w razie mojej śmierci obecnie wynosi ok. 60tys.zł, natomiast w razie dożycia ok. 120 tys.zł. Obliczyłem sobie, że jeśli ukończę 60 lat to powinienem otrzymać ok 400-500tys.zł. Czy posiadacie podobne produkty lub sprzedawaliście je wcześniej- dokładnie brzmi "Polisa Kapitałowa z udziałem w zysku"
Pozdrawiam
Kris....chyba troche poplątałeś warunki umowy...nie piszesz jaka skladkę płacisz...i do kiedy masz obowiązek opłacania polisy...jestem pewien że gdyby zamiast "2 w 1" wykupic w dobrym Towarzystwie osobno ubezpieczenie terminowe z dodatkowymi opcjami a osobno inwestycje to byłbyś znacznie bardziej zadowolony...pozdrawiam
Obowiązek opłacania składki mam do 60-tego roku życia, wtenczas mam otrzymać kwotę z tytułu dożycia. Składka jest indeksowana co roku o 5-6%(obecnie płacę 160zł m-cznie). Obecnie kwota z tytułu dożycia wynosi ok. 120tys. zł. Indeksując obecną kwotę po 5% rocznie powinienem otrzymać w wieku 60 lat ponad 500tys.zł. Fakt, że składka jest również indeksowana (w 60-tym roku życia wyniesie ponad 700zł m-cznie), ale i tak się opłaca. Poza tym posiadam jeszcze polisy w Aegonie.
Pozdrawiam
Rekin-chyba się nie zrozumieliśmy. W przypadku programu indeksowanego 5-6% rocznie wyjściowa kwota była 100tys. zł i od niej następuje indeksacja bez względu na sytuację na giełdzie; co do Aegonu uważam, że nie jest złym programem dla osób, które potrafią zarządzać swoim kontem bez pseudodoradców w oparciu o sytuację na giełdzie np. w przez ostatni rok zarobiłem prawie 60% dokonując tylko 2 transferów.
Pozdrawiam
I rozumiem ze zawsza gielda bedzie rosla po 60% rocznie ?
No to gratuluje takiego optymizmu. Osiagajac roczna stope zwrotu w Aegonie 10%.
20% calego zysku oddasz Aegonowi + do tego podatek nie boli cie to ?
Te cyferki fajnie wyglada jak sie pokazuje wzrosty funduszy po 50-80% i tylko wtedy.
Nie chodzi o ile wzrośnie giełda w ciągu roku tylko o zarządzanie programem. Wiadomo, że w okresie hossy zyski z funduszy są duże i nawet najlepsze zarządzanie w trakcie spadków nie przyniesie takiej stopy zwrotu jak w czasie hossy. Niemniej jednak przy znajomości tematyki giełdowej i analiz w okresie bessy można rocznie zarobić 10-15% na transferach, co przy 50% rocznych zyskach w okresie hossy przyniesie bardzo zadowalającą średnią.
Pozdrawiam
Toz toczyla sie tu dyskusja o naiwnych co mysla ze wyciagaja 15% przy spadajacej gieldzie
dzieki konwersjom i spekulacji. Wierzysz w te "genialne" wlasne zarzadzanie i wybieranie zawsze rosnacych funduszy ?
No to jestes milionerem Gratuluje. Szkoda ze to fikcja.
Jesli w czasie bessy zarabiasz 10-15 a w czasie hossy 50% to rozumiem
ze srednioroczne 20-25% to pryszcz ?
No to policzmy 300zl skladki co miesiac 2% miesiacznie stopa zwrotu, daje nam
po 20 latach 1,8mln zlotych, po 40 latach 205mln zlotych Naprawde w to wierzysz ?
Nie rozumiem tej ironii. Ja osobiście w ciągu ostatnich 4 lat zarobiłem prawie 200% na samych funduszach (nie licząc inwestycji na giełdzie i w nieruchomości). Jeśli wystąpią przesłanki świadczące o początku bessy, wówczas wejdę w fundusze względnie bezpieczne(względnie, ponieważ żaden fundusz nie jest w pełni bezpieczny), na których w okresie bessy można nieźle zarobić- oczywiście, jeśli nastąpiłoby osłabienie złotego i podwyższenie stóp procentowych w jakiś znaczący sposób. W przeciwnym razie zarobek będzie kilkuprocentowy, ale zarobek.
Poruszam temat Aegonu i programu na życie i dożycie, ponieważ ciekawią mnie opinie uczestników forum, a przede wszystkim ich programy i zasady inwestowania w podobne produkty jak moje.
W przypadku inwestycji na giełdzie i w nieruchomości nie wypowiadam się, ponieważ do tego są inne strony forum, a poza tym wiele lat wypracowywałem strategie inwestowania w tych dziedzinach (na zasadzie prób i błędów) i nie muszę już polemizować na ich temat
Pozdrawiam
Gratuluje milionerze, i faktycznie dalsza dyskusja ma raczej watpliwy charakter.
Przy okazji 200% w 4 lata to mizeria .
Kazdy fundusz poza DWS Akcji i Milennium Akcji kupiony 4 lata temu dawal 200%.
A Arka 396% wiec gdzie ten geniusz zarzadzania. Jesli jednak liczysz ze KIEDYKOLWIEK
cos takiego sie powtorzy to jestes naiwny. Bylo minelo, pokazywanie wynikow po fakcie mija sie z celem bo 99% osob dzisiaj nie chcialo sie inwestowac 4 lata temu w fund akcji
i zapewne po kolejnej bessie bedzie idetycznie. Oczekiwanie stopy zwrotu 25% rocznie to zwykla mrzonka nie majaca nic wspolnego z realizmem.
Ciekawi mnie skąd ten cynizm i ironia. Myślisz, że na forum są tylko osoby bez doświadczenia i sukcesów życiowych, którym takie osoby jak Ty starają sie udowodnić, że nie potrafią nic, a Ty wiesz najlepiej co one myślą i jak powinny postąpić.
Jestem na tym forum tylko z ciekawości, ponieważ program Axa jest czymś podobnym do Aegona z pewnymi tylko różnicami. Widzę jednak, że nie można porozmawiać normalnie na tym forum, ponieważ jeśli pojawia się osoba, która coś osiągnęła i ma już pewne strategie działania i określone życiowe cele, które w znacznym stopniu już zrealizowała to pojawiają się takie osoby jak Rekin i próbują udowodnić, że dana osoba mówi nieprawdę lub pokazać, że są mądrzejsi i niewiadomo jak wysoki poziom intelektualny i wiedzę posiadają. Ciekawe Rekin kim Ty jesteś i co sobą prezentujesz; jakie cele życiowe już osiągnąłeś i opisz swoje programy inwestycyjne i strategie działania. A ja opuszczam te forum, ponieważ nie będę tracił czasu na polemikę z takimi osobami jak Rekin.
Pozdrawiam
Wpłacam od grudnia 2008 co miesiąc 414,80 zł na AXA Plan Inwestycyjny - portfel akcji.
Według prostej matematyki powinienem mieć nie mniej niż ( 15*414,80 ) 6222 zł a mam 7300 zł. Jednak po przeczytaniu paru Waszych odpowiedzi stwierdzam że inwestuję w jakąś parodię, nie mam żadnych zwrotów typu 200% ani nawet 20%.
Nie znam się na tyle aby samodzielnie inwestować pieniądze w akcje a chciałbym kosztem tych 414,80 zł miesięcznie przez parędziesiąt lat nie bać się starości.
jezeli masz SU 120 tys i skladke 160/m-c to wiekszosc tej skladki idzie na pokrycie ryzyka-ochrone, smie stwierdzic min 60% bi ryzyko TU, ze bedzie musialo z dnia na dzien wyplacic odszkodowanie jest duze. Jezli indeksuja ci skladke co roku to znaczy, ze indeksuja ci SU a wiec ryzyko wzrasta, lat ci przybywa co tez powoduje, ze ryzyko wzrasta
podsumowujac - moze sie okazac, ze ryzyko przeje caly zainwestowany kapital
NIGDY 2 w 1 nie jest dobre, albo ochrona , albo inwestycja. 2 odzielne produkty
Ile wplacasz co miesiac. Tiaaa sprytnie zapewne se wyliczyles te pol banki
pod warunkiem ze przez nablizsze 35 lat gielda bedzie rosla po 100% rocznie.
re-herodot Tak, często spotykam ludzi, którzy twierdzą, że są świetnie ubezpieczeni ... . Jak pytam czemu tak uważaja, słyszę - bo mam duuuużą Sumę Ubezpieczenia(SU). Mało kto z dumnych posiadaczy polisy z SU 300, 400 czy 500 tys. PLN zdaje sobie sprawę ile to kosztuje. A tu nie ma zmiłuj ... koszt ryzyka ubezpieczeniowego pobierany przez Towarzystwo Ub. przy kilkusettysięcznej SU jest horrendalny i często stanowi 20 -40% składki łącznej. Jeśli Klient wie i POTRZEBUJE takiej ochrony ... OK. - bywaja takie przypadki. Niestety jakże często, ludzi nie POTRZEBUJA takich SU i wynika to w sposób oczywisty z analizy i struktury dochodów danej rodziny. To, że mają takie SU jest winą niekompetentnego/nierzetelnego agenta.
I jeszcze jedna spraw na którą trzeba UWAŻAĆ ... polisy Na Życie I Dożycie(terminowe).
Nie ma sposobu, aby po Dożyciu Klient dostał kasę wiekszą niż z jakiejkolwiek polisy wyposażonej w UFK. Jeśli okres trwania polisy jest dostatecznie długi(a taki jest sens ubezpiecz.) ZAWSZE część składki INWESTOWANA na rynku kapitałowym da wiekszy zysk niż najlepsza nawet opcja "na Dożycie" gdzie NIE występują INWESTYCJE, lecz najróżniejsze ... "premie nadzwyczajne, udział w zyskach od zainwest rezerw matemat itp. dziwaczne konstrukcje".
Pozdrawiam i rozsądku w wyborach życzę ... :-)
Dnia 2007-05-20 o godz. 13:49 ~robert napisał(a):
> Herodot...nie żartuj bo jeżeli klient kupuje plan
> inwestycyjny to po to aby INWESTOWAC!!!!!!
A jeżeli
> potrzebuje ubezpieczenia na życie to kupuje
> UBEZPIECZENIE!!!!!!
Przykro mi że musisz sprzedawac taki
> bubel......ale proszę nie wmawiaj nikomu że to super
> produkt!!!!!!!
Tak czytam to co piszesz i zastanawiam się jakie Ty buble sprzedajesz skoro piszesz takie farmazony?! Jak sie nie znasz to nie komentuj bardzo Cie proszę
Plan inwestycyjny AXA jest to plan na 10 lat a oplaty za niego sa w tej chwili najmniejsze z obecnych produktow inwestycyjnych ubranych w klauzule ubezpieczeniowa. Dodatkowo bardzo korzystne bonusy - dodane 20% do wypracowanego kapitalu w ciagu 2 lat. 47 funduszy o roznorodnej polityce inwestycyjnej do wyboru do koloru. Bardzo dobre rozwiazanie dla osob ktore chca sobie zapewnic dodatkowy kapital na emeryture lub zabezpieczyc kredyt. Po 5 latach mozna czesc kapitalu wyplacic. Dodatkowo masz mozliwosc zasilac dodatkowe konto z ktorego mozesz sobie wyplacac kiedy chcesz i wedle uznania. Jakby ktos mial pytania prosze o kontakt - znam ten produkt jak wlasna kieszen +48500661699. http://www.nowak-axa.vfirma.pl/
re-4tunat: myslisz ze to nie jest najlepszy pomysl ??
place te 300pln miesiecznie... dla mnie ot jedna dziesiata tego co mam luzem - miesiecznie....
jestem ubezpieczony na te kilkaset tysiecy... jak umre to rodzina cos dostanie...
jak skonczy sie umowa to dostatje wieksza kwote: ubezpiecznie badz to co sie nasklada w inwestowanej reszty (po odjeciu oplaty za ubezp.)
co w tym systemi jest zlego??????????
Oczywiscie, pomylił ktoś Plan inwestycyjny AXA z innymi produktami. AXA. Plan inwestycyjny to 100% alokacji, brak kosztów administracyjnych, od 11,75% - 2,25% za zarządzanie. Zadnych kosztów za konwersję. Dla klienta niezorientowanego w meandrach inwestycyjnych koszyki, dla wtajemniczonych 25 funduszy.
re rekin: ale ja nie mam dostac 300 tys...
ja dostane to co sie nasklada za te X lat (spora czesc - 95% skladki, od trzeciego roku jest inwestowana ...np w fundusze akcji...) czyli dajmy na to milion czy dwa...
co o tym myslisz rekin ?
slyszalem faktycznie opinie ze lepiej osobno sie ubezpieczyc ... (tylko gdzie?? w pzu??:P)
i osobno systematycznie inwestowac...:)
z tym ze..
ja inwestuje w fundusze, a jekies resztki (te kilkaset pln..) wrzucam w ten produkt 2 w 1..
wiesz...
kase z funduszy (tysiace...) zawsze moge wyciagnac.... natomiast te pieniadze z ubezp. wybiore dopiero po zakonczeniu umowy...
chyba proste?
wiem, powiesz ze lepiej jest samemu wpacac co miesiac te 250 zl (bo 50 np na ubezpieczenie idzie..) w jakis fundusz i po 30 latach bede mial wiece...
tak, ale podejrzewam ze jak za 10 lat nagle bede potrzebowal gotowki to wybiore ta kase ktora mam z wplat comiesiecznych...
i tak w wieku 60 lat bedzie zero.. :P:P
hmmm .. ?
pozdr.
Poczytaj OWU - sume ubezpieczenia dostanie osoba uposażona po Twojej śmierci a nie Ty jak dozyjesz do końca programu. Tobie dostana się przysłowiowe ochlapy.
Produkty 2 w 1 dla Kowalskiego to jedna wielka pomylka. Szczegolnie gdy mowimy o kims kto wkracza w zycie i na dzien dobry wiaze sie cyrografem. Jesli taki zielony stosuje strategie wplac i zapomnij to traci na kapitale dodatkowe 2% co jest GIGANTYCZNA suma
wystarczy policzyc ile tego bedzie i to praktycznie za nic. O potrzebie wybrania pieniadzy nawet nie wspomne bo wtedy niektorzy sa wstanie zabrac 99%.
Jesli checsz sie ubezpieczyc to wiekszosc towarzystw pozwoli ci dobrac dowolna polise od dowolnych ryzyk i napewno jest to wygodniejsze. A inwestycje zostawic wlasciwym instytucjom.
Dokładnie! Widzę, że pomylono tutaj Złoty Środek (ochrona z inwestycją) z Planem Inwestycyjnym (inwestycje). Potwierdzam, że w tym drugim jest 100 procentowa alokacja składek. Można w nim wybrać fundusz inwestycyjny (jest ich ponad 30), na który ma być wpłacana składka.
Pozdrawiam i życzę wysokich zysków.
tak,ale jak za miesiac przejedzie cie samochod to rodzinie zostanie te 300 zlotych co wplaciles w najlepszym wypadku, a tak w Zlotym srodku rodizna dostanie SU i to jest w tym dobre mozesz zbierac kapital i chronisz rodzine, oczywiscie tego produktu nigdy nie powinno sie polecac osobom bardzo mlodym bez zobowiazan no i nie jest tak efektywny co plany inwestycyjne
Nie bardzo chciało mi się przebrnąc przez wszystkie posty na tym wątku więc powiem
tak:
Produkt AXA nalezy podzielić (tak jak wspomniano wcześniej) na tzw. regulara i AXA lokata. W tym pierwszym przypadku klient musi płacić co miesiąc min. 200 zł, lub kwartalnie 550 zł lub co pół roku 950 zł lub składkę roczną 1900. Po 5 latach może zawiesić opłacanie składki. Nie ma opłaty wstępnej, ale jest za zarządzanie 2,25% (przy zakupie przez Expandera 2%). Opłata likwidacyjna jest krotnością sumy składek wpłaconych w pierwszym roku.
Natomiast AXA lokata posiada 2 warianty: krótko i długoterminowy. W przypadku tego pierwszego są opłaty wstępne, ale już po 2 latach nie ma opłaty likwidacyjnej. W przypadku tego drugiego nie opłat wstepnych ale likwidacyjne znikaja dopiero po 6 latach. Kwota minimalan wpłaty 10000 zł
W obu przypadkach dodatkowa dopłata min. 1000 zł
Program AXA zarówno regular jak i lokata ma charakter parasolowy, tylko że nie obracmy się w obrębie jednego TFI ale kilku (podobno najlepszych :)
Według mnie ciekawe rozwiązanie.
P.S Ukryte pod polisą ubezpieczeniową, aby nie płacić Belki w czasie zmiany funduszy.
Super rozwiązaniem jest polisa na dożycie (nie płacimy Belki) , ale o tym innym razem :)
Doradca w banku zaproponował mi ten rodzaj inwestycji 6tys miesięcznie przez 10 lat. W pierwszym roku dostaje sie bonu w wysokości 20% wpłaconych środków co pokrywa koszt prowadzenia przez cały okres inwestycji. Co o tym myślicie. Obecnie jest to jedna z najlepszych ofert na rynku jeżeli chodzi o takie inwestycje.
To spytaj doradcy w banku ile zapłacisz za zerwanie umowy przed 11 rokiem planu.Lepiej usiądż, bo z wrażenia padniesz ! Na marginesie, koszty prowadzenia inwestycji to grubo więcej!
Dnia 2008-08-20 o godz. 14:15 ~Budzy napisał(a):
> zainwestuj w Leolife przez mBank - ubezpieczenie na życie z
> funduszem kapitałowym Generali jest tańszymw
Nie wiem na jakiej podsatwie mówisz ze Leolife jest tansze? Alokacja składki w 1 roku 90% co oznacza że na dzień dobry zabierają nam w 1 roku 10% zainwestowanego kapitalu . Opłata za zarządzanie tez jest wysoka np. 2,75% w przypadku Funduszy agresywnych.
Najlepsze rozwiązanie jest wtedy gdy nasza składka jest alokowana w 100% juz od poczatku naszej inwestycji i opłata za zarządzanie jest niższa a nie tak jak w tym przypadku .
Plan Inwestycyjny AXA jest na to dobrą odpowiedzią. Tam składki są inwestowane w 100% od samego początku. I nie ma opłat za zmianę funduszy i wielu innych oplat o ktorych mowią OWU Leolife. Zatem Plan Inwestycyjny AXA moim zdaniem jest dobry można by rzec najlepszy produkt z wpłatami regularnymi jaki jest obecnie na rynku
Pozdrawiam