• TFI Mebis - Kuchno Autor: ~ciekawy [31.60.32.*]
    http://www.mebistfi.pl/index.php/wladze i strona 133 sprawozdania rocznego

Nie podoba mi sie ta unia prsonalna Kuchny i jego rodziny u podwykonawcy / w funduszu - za duży wzrost wynagrodzęń pod koniec 2019 budzi obawy o wałek. Ktoś podpowie jak się przed tym zabezpieczyć - jak to weryfikować?
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~CIEKAWY [31.60.32.*]
    jeszcze fragment z raportu - pod analize wyników rocznych "Z uwagi na powyższe dokonano aktualizacji portfeli wierzytelności poprzez zmniejszenie ich wartości szacunkowej."
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~marian_koniuszko [86.45.75.*]
    Dnia 2020-04-21 o godz. 09:51 ~CIEKAWY napisał(a):
    > jeszcze fragment z raportu - pod analize wyników rocznych "Z uwagi na powyższe dokonano aktualizacji portfeli wierzytelności poprzez zmniejszenie ich wartości szacunkowej."

ta wartość szacunkowa i tak jest za duża. zakładają bowiem że zrobią odzyski ze spraw, które będą przegrane - z uwagi na chociażby przedawnienie. ale w excelu ładnie to wygląda, portfel o nominale np. 10 mln, a tymczasem w tym połowa jest przedawniona. tylko że nikt tego nie widzi, bo wielkie inwestory drobnoakcyjne i obligacyjne patrzą tylko na procenty i to co im oszust pokaże, nie mając żadnego pojęcia jak ta branża wygląda. stąd te afery getback, fast finance, teraz medius nie placi. kto kumaty to z dala widzi co się święci.
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: mheavydrum [188.147.101.*]
    Też zauważyłem skokowy wzrost kosztów zarządu, w tym w szczególności wynagrodzeń i kosztów usług obcych: kasa zostaje w rodzinie z pokrzywdzeniem akcjonariuszy mniejszościowych, czyli nas. Gdy faktyczną władzę miał J.K. była to spółka transparentna. Teraz widać "pracę" młodego P.K. i zaczynają się wałki.
    Na ten moment nie mam koncepcji co z tym zrobić ale trzeba będzie próbować kogoś tym zainteresować...
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~imcpan [83.24.106.*]
    Masz całkowitą rację .To , co się tutaj dzieje w relacjach inwestorskich w stosunku do małych to hucpa .W dodatku z dywidendą zachowali się tak , jakby byli na stratach , a nie ponad milion miesięcznie do przodu....Może to i wpływ P.K., ale podpisuje to J.K...Miałem tę spółkę dekadę w portfelu i zaprawdę dużo się przez ten czas zmieniło...na niekorzyść...
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~Dedalus [77.252.44.*]
    Ja mam te akcje od 2013 roku. I to pierwszy raport, który mnie rozczarował. Ale pisanie, ze w spółce wiele się zmieniło to przesada. Relacje inwestorskie zawsze takie były. Spółka ładnie wypłacała dywidendę i teraz tez wypłaci, choć wiele spółek w ogóle z tego zrezygnowała. Jestesmy źli, bo kurs jest nisko. Ale wycenianie tej spółki na c/wk 0,35 to kosmos. Wartość księgowa nieprzerwalnie rośnie. Wynosi już 16 zł. A tu ciagle w dół. Niestety bessa na szerokim rynku, nie uwzględniając gamingu trwa od 2017 roku i mamy tego efekt. I stad ten pesymizm.
    Ciekawe jakie będa wyniki za 1Q. Ten rok będzie trudny. Ale wycena już to z nawiązką dyskontuje.
    Może tak , może nie .Obserwując inne spółki z branży ja tego tak nie widzę , niestety .Mnie wygląda to jednak na animację kursu , przy tej spółce rynek czy szeroki , czy branżowy nie ma odbicia w kursie , za dużo się tego tutaj naoglądałem .Często przy dobrych raportach również było dołowanie , a w najlepszym wypadku lekkie podczołganie kursu w górę dla picu. Spółka "rekomenduje" obcięcie dywidendy o 70%, tak jakby 2019 był jakiś fatalny , a 2020 na pewno na stratach .To nie jest branża strat , VIN umie zarabiać , wystarczy przypomnieć sobie czasy Getbacku , gdy kupowali tylko to , co uznali za korzystne. Zostawienie w i tak zasobnej kasie dodatkowych 2,8 mln kosztem akcjonariuszy uważam za brudny chwyt i tyle . A wycena c/wk ? Tu max wycena z tego , co pamiętam była w okolicy 0,7 , a przeważnie bujała się w ok.0,5-0,6. Jak dla mnie to wabik przy tej spółce . Życzę powodzenia .
    spadną odzyski, zaczną się straty, kurs poleci na pysk i dopiero się zacznie
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~Przerazony_inwesor [81.219.151.*]
    Tu jest wiecej bałaganu i nadużyć:
    1) rodzina kontroluje szereg podmiotów z którymi Vindexus S.A. kooperuje - kancelarie prawne, TFI, doradcy
    2) Marta Currit to kolejny avatar rodziny Kuchno, to córka Jana Kuchno, z nazwiskiem męża
    3) Vindexus inwestuje w dziwne spółki, dewelopera, udziela pożyczek etc - spółkom gdzie udziały posiada rodzina Kuchno
    4) robią inne transakcje z firmami niby nie powiązanymi, na przykład Fabryka Urządzen Dzwigowych - pytanie od kąd firmy windykacyjne inwestują w prywatne firmy
    5) Mebis TFI - skoro Vin współpracuje tylko z jednym TFI, dlaczego rodzina założyła ten TFI poza Vindexusem, jeśli TFI było potrzebne do działalności? Czy jako zarząd Vin nie mieli obowiązku założyć tego w ramach Vindexus, gdzie pobierają pensje?
    6) Co z zakazem konkurencji? Dlaczego zarząd moze zasiadaćw organach innego podmiotu?
    7) Iwestycja w Eurea sp z.o.o. - znow, w akcjonariacie 3 dziwne podmioty, od kiedy firma windykacyjna inwestuje equity? Szczególnie ze sama pożycza pieniądze z rynku
    8) Audytor: nie wypadałoby go zmienic po tylu latach? Moze na kogoś o lepszym profilu?
    9) Raportowanie okresowe: spolka publikuje wyniki za rok obrotowy wtedy gdy inni zaczynaja raportowac 1 kwartał. Poza tymi raportami nie ma komunikacji, nic o spłatach, nic o istotnych zdarzeniach.
    10) Co to za RN gdzie syn prezesa jest przewodniczącym Rady Nadzorczej? Syn nadzoruje ojca, nawet przy niedzielnym obiedzie byłoby to niekomfortowe.

Sprawa na KNF nie na forum internetowe.
    No , szacun dla Ciebie , ładnie pokazałeś , w co familiada pogrywa .Ciekawe w jaki deal pójdzie koronawirusowa oszczędność na dywidendzie ?...z drugiej strony naprawdę przykro widzieć jak rzetelna swego czasu spółka zamienia się w białe kołnierzyki .Patrzyłem na to 11 lat , więc wiem , co piszę .Szkoda.
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~Przerazony_inwesor [81.219.151.*]
    Dzieki ale to nic nie daje.

Zarząd i rodzina Kuchno nic sobie z tego nie robi. O ile KNF się tym nie zajmie to nic sie nie zmieni.

Jedyna alternatywa to jeszcze obligatariusze: gdyby oni zagrozili palcem ze nie obejmą kolejnych emisji obligacji, co znaczy ze cały majatek rodziny Kuchno (i nasze akcje) spadaja do zera - wtedy Jan z Piotrem szybko zmieniliby podejście, unormowali zarząd, wcielili Mebis do Vindexusa i przestali robic geshefty. Ale to scenariusz science fiction.

Ojciec nie nauczył syna etyki biznesowej, wiec syn będzie powielał patologie.
    Dnia 2020-04-23 o godz. 14:19 ~Przerazony_inwesor napisał(a):
    > robią inne transakcje z firmami niby nie powiązanymi, na przykład Fabryka Urządzen Dzwigowych - pytanie od kąd firmy windykacyjne inwestują w prywatne firmy

dlaczego się dziwisz? windykacja inwestuje w windy - chyba normalne jak sama nazwa wskazuje :)

• Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~ciekawy [31.60.37.*]
    szef Ganta, nie pozył długo po ujawnieniu afery, koleś z Getbeck też zdaje sie nie spędza miło czasu, Kania Z Kani uiciekł (a raczej prokurator mu pozwolił za późno reagując), kadra operacyna z Ganta też swoje odsiedziąła, lepiej niech się nawrócą Kuchnowie jeżeli jest tak jak napisaliście bo kłopoty przyjda nie tylko dla mniejszościowych
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~Adwersarz [83.22.59.*]
    Za dwa dni ogłoszą bardzo dobre wyniki, więc będzie kolejny "powód", żeby obniżyć cenę - jak to bywa że spółkami bez krzty ambicji...
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~Tadeusz [88.156.138.*]
    skad wiesz, że będą dobre?
  • Re: TFI Mebis - Kuchno Autor: ~marian_koniuszko [95.44.69.*]
    są wyśmienite :D
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [178.9.170.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
VINDEXUS 0,00% 13,65 2026-03-25 15:51:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać