Zmian ciąg dalszy. Ciekawe, ciekawe. Wydaje się, że pan KD był wcześniej zwolennikiem jakiejś bandyckiej emisji. Zobaczymy jaki ma pomysl teraz i ile jego grupa zdołała zebrać akcji.
Z tego co pamietam to bandycka emisje proponowała nowa ekipa. Po 10 groszy z i bez prawa poboru. On chyba proponował ratunkowa po 15 groszy i z prawem poboru. Wiec jeśli mowa o bandytach to była to raczej nowa ekipa. Natomiast jeżeli to on teraz zebrał to może obejmie obligi albo wymusi zwrot pożyczek i kasa nagle się znajdzie. Aczkolwiek zobaczymy, bo dopiero po owocach ich poznacie. Nie ma co go chwalić zawczasu i zobaczymy czy wszyscy ze starej ekipy już się wysypali
Mylisz się chłopie. Nie jestem zwiazany z żadną grupą. Sam miałem zamiar wejść na NC poprzez JWA ze swoim biznesami, ale odradzili mi to i widzę, że mieli rację. Każda emisja, z pp czy bez jest bandycka. Tylko jedna bardziej inna trochę mniej. Akurat ta bez pp mniej, bo nie sięga po pieniądze małych akcjonariuszy. Najlepszym i jedyną akceptowalnym przez malego akcjonariusza metodą jest zastrzyk pieniędzy w formie obligacji. Nie ma żadnej pewności, że nowa grupa nie wyprowadzi pieniedzy z emisji w formie kolejnej pożyczki. Osobiście nie mam jeszcze akcji tej spółki, ale przygladam się jej uważnie bo byłem nią żywo zainteresowany. W dalszym ciągu uważam, że do przejecia potrzebne jest ok milion zlotych - 500 tys na akcje i 500 tys na dług bankowy. Jeżeli wprowadzasz swój pracujący biznes to będą to prawdopodobnie cale koszty. Warto?
To dziwie się Tobie, ze nie kontaktowałem się bezpośrednio z KD tylko z nowa ekipa. Ja bym się najpierw do niego odezwał, bo akurat on tu próbował układać coś sensownego. Wtedy może bym Wam zaufał i sam trochę kupił
NIe january,ktoś kto mu dorówna i wejdzie ze swoim biznesem tylko jak wywali radę nadzorczą ,koniec samowolki na JWA ,społka posiada super portfolio ,jesli dodamy biznes ze sztuczną inteligencją to sami odpiscie co tutaj może się dziać,
a co jeśli walne zostanie ogłoszone zgodnie z przepisami 30.06.2020r lub wcale ? przecież żądanie zwołania walnego przez tego pana nie ma żadnego znaczenia. A co jeśli kolejny członek rady zrezygnuje ? a co jeśli zrezygnuje prezes ? przecież prezes nie ma akcji. A skąd spółka ma mieć kasę na sporządzenie raportów za I kwartał i roczny za 2019r? za chwilkę Alior wypowie umowę kredytową - przecież wtedy akcje zawieszą i P. Dzietczenia zostanie z papierem toaletowym w ręku. Szkoda ,że to tak się wszystko potoczyło
Dnia 2020-04-17 o godz. 16:58 ~Fanpan napisał(a): > a co jeśli walne zostanie ogłoszone zgodnie z przepisami 30.06.2020r lub wcale ? przecież żądanie zwołania walnego przez tego pana nie ma żadnego znaczenia. A co jeśli kolejny członek rady zrezygnuje ? a co jeśli zrezygnuje prezes ? przecież prezes nie ma akcji. A skąd spółka ma mieć kasę na sporządzenie raportów za I kwartał i roczny za 2019r? za chwilkę Alior wypowie umowę kredytową - przecież wtedy akcje zawieszą i P. Dzietczenia zostanie z papierem toaletowym w ręku. Szkoda ,że to tak się wszystko potoczyło
No chciałeś dobrze, wyszło jak zwykle. Biorąc pod uwagę w jakie szambo nas wpakowałeś na kilka miesięcy to może już nie zabieraj głosu.
Myślisz ,że sam się nie wpakowałem ? też jestem na stracie i to sporej. Uważam ,że teraz to ostatni moment na ucieczkę z papiera ale to moja opinia. Była zarąbista możliwość działania na tej spółce ale stara ekipa stwierdziła ,że lepiej jest wyprowadzić kasę ze spółki i jej nie oddać. zawsze przecież się przytuliło okrągły milion zł. teraz nie widzę szansy na to aby pożyczkobiorca oddał kasę - nie jest to mu na rękę. P. Dzietczenia - nie chciał z nami działać i tylko on wie z jakiego powodu. Jakie on ma zamiary tego nie wiem ale widzę dla spółki ratunku
Masz częściową rację. Poważnym zagrożeniem jest Alior ale jeżeli wypowie umowę to bedzie to proeadziło do upadłości, a jedynym ajtywem jaki społka posiada to umowa pożyczki i o cesję praw z niej może chodzić bankowi. Niestety w trudnej sytuacji znajdą się wtedy pożyczkobiorcy, bo indtytucje dużo lepiej windykują niż takie małe podmioty jak JWA. Ekipy sanacyjnej nie ma co żałować, chcieli naprawiac spółkę cudxymi pieniędzmi. Nie wyszło. Czas na kolejną próbę.
Nie chcieliśmy ratować spółki cudzymi pieniędzmi - ile byś zainwestował w spółkę własnych pieniędzy , bez choćby minimalnego zabezpieczenia na wartości akcji ? to były tylko propozycje emisji - chcieliśmy zrobić z prawem poboru i bez - aby pozyskać kasę na działalność bieżącą oraz nowe pomysły - zresztą jeden z nich jakimś dziwnym trafem trafił do CWA ( i to powinno Wam dać do myślenia ) . Ja uważam ,że ta pożyczka nigdy do JWA nie wróci i nie ma z czego jej windykować u pożyczkobiorcy - on już o to zadbał.
Jaki pomysł trafił do CWA? MIP? Przecież to nawet nie był pomysł partaczy którym dałeś upoważnienie. Nie mówiąc już o tym że zgłosili wniosek o przyznanie statusu MIP więc teoretycznie zaczęli ten pomysł realizować. To co mówisz nie trzyma się kupy. Tak samo jak ludzie którym powierzyłeś prawa do swoich akcji.
Druga sprawa jest taka że gdyby tu miało być "nic" to nie byłoby zgłoszenia walnego z uchwałami sprzątającymi gang olsena.
To prawda. MIP to była strategia starej ekipy. Mimo, ze bardzo nie lubie MJ to on przynajmniej coś zaczął tam robić w CWA. Gdyby nie wasze „przejęcie” może to by się działo w jwa i byśmy mogli liczyć zyski a nie wychodzić na stratach :(
Na ten moment dla mnie CWA jest znacznie ciekawsze od JWA niestety przy porównywalnych wycenach i ilosci akcji. Ale zobaczymy
Poczytaj ksh. Musza to zwołać w ciągu 14 dni. Inaczej jeśli akcjonariusze poniosą stratę to zostaną pociągnięci do odpowiedzialności. A jestem przekonany, ze nikt im nie udzieli absolutorium i wza podejmie postanowienia dotyczące roszczeń o naprawienie szkody wyrządzonej przy sprawowaniu zarządu lub nadzoru. Wg mnie straty to setki tysięcy. Wiec lepiej dla nich, żeby się dogadali i nie fikali, bo ich mogą uwalić na dobre. A jak nie dostaną absolutorium i wytoczą im sprawy, to już nic nie przejmą. Ja na pewno kupię sobie 1 akcje i popcorn i pójdę na to walne:)
z tego wiem to obecna rada poprzedniej Pani prezes za 2019
i ona tego absolutorium na 100% by nie dostała.
Piszę by nie dostała bo walne moim zdaniem się nie odbędzie , bo wcześniej rezygnację złoży prezes.
potem pewnie jeszcze ktoś z rady zrezygnuje i tym sposobem nie będzie walnego . W międzyczasie nikt niż złoży raportu całorocznego za 2019 i za I kwartał 2020 bo nie ma jak za nie zapłacić. I ten sposób zawieszą akcje na wieczne nigdy - a najpóźniej stanie się to jak wiecie pewnie 01.06.2020
warto obserwować tę spółkę, bo tu jest tyle różnych scenariuszy, że praktycznie wszystko jest możliwe. Obie strony mają jakieś karty w rękawie i trwa rozgrywka. Jak to się zakończy? Wygraną jednej czy drugiej ekipy? A może porażką obu ekip, co w mojej ocenie jest wysoko prawdopodobne.
A umiesz czytac komunikaty zarzad zwoła walne w terminie wyznaczonym ustawą i o czym społka poinformuje w komunikacie .Spólka ma dobre projekty i jest zyskowna ,kogoś wysiedlili z akcji tutaj dopiero zacznie się walka o akcje.
To jest bez znaczenia. Walne zwoła sąd jeśli oni tego nie zrobią. W ich interesie jest, żeby jak najszybciej je zwołać i żeby oddać władze i odpowiedzialność. A jak tego nie zrobią to nie dostaną absolutorium i na 100% beknąć za straty akcjonariuszy. Wiem, ze dopiero za rok ale to nastąpi. A zawieszenie to nie wydaje mi się, ze na KD nie zrobi wrażenie, bo on chyba już 2-3 lata tu siedzi, wiec raczej długoterminowo.Nie chce mi się grzebać w historii. Pewnie dokupi akcji po te 10 groszy bez emisjii
jaki sąd - człowieku - to najprędzej za rok może - kiedy spółki już nie będzie. obecny prezes nic nie musi - a już na 100% ma gdzieś absolutorium ponieważ to nie za jego czasów doszło do wyprowadzenia kasy ze spółki pożyczką dla osoby fizycznej bez zabezpieczenia - pożyczyłbyś komuś ponad 1 mln zł bez zabezpieczenia ? Jeśli prezes zrezygnuje - nikt walnego nie zwoła i to tyle
To ja się nie dziwie, ze nie byliście w stanie nic zrobić jak reszta jest takimi samymi tłukami jak ty.
Ucz się efektywniej
rozwiązując test
Obserwuj akt
Art. 400. KSH
żądanie zwołania walnego zgromadzenia przez akcjonariuszy
§ 1.
Akcjonariusz lub akcjonariusze reprezentujący co najmniej jedną dwudziestą kapitału zakładowego mogą żądać zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia i umieszczenia określonych spraw w porządku obrad tego zgromadzenia
§ 3.
Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi nadzwyczajne walne zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem. Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia.
Dnia 2020-04-17 o godz. 19:04 ~Ehhh napisał(a): > W ramach douczania poczytaj sobie ksh. > > > > § 3. > > Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi nadzwyczajne walne zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem. Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia.
ha ha ha, zawsze mnie ogarnia śmiech z tych wszystkowiedzących mocarzy forumowy :-))) Ehhh widać żeś klakier starej ekipy :-), bronisz zażarcie. A więc zakładając czysto-hipotetycznie, że oddelegowany członek rady rezygnuje z jakiegoś tam powodu i idziesz złożyć do sądu rejestrowego wniosek o zwołanie nwza. To powiedz mi ile to trwa czasu i ile pieniędzy trzeba w to włożyć a potem (skoro taki jesteś mądry) wytłumacz nam wszystkim w jaki sposób zostanie ogłoszone nwza aby zawiadomić skutecznie wszystkich akcjonariuszy bez wyjątku? No opowiedz nam, śmiało. W mojej ocenie, tu jest tak dużo scenariuszy możliwych, że spółka raczej nie przetrwa jak będą ze sobą walczyć. Ale to tylko moje skromne zdanie, wszak tu jest tak dużo mędrców, że wiedzą wszystko najlepiej.
To kto teraz odbiera pocztę w imieniu spółki ,przewodniczący rady nadzorczej będzie musiał zwolact walne.Dezorganizacja władzy spółki a spółka ma obowiązek przekazac info skoro KNF otrzymał info o zmianie akcjonariatu?
Dnia 2020-04-17 o godz. 19:59 ~prokurator napisał(a): > Dnia 2020-04-17 o godz. 19:04 ~Ehhh napisał(a): > > W ramach douczania poczytaj sobie ksh. > > > > > > § 3. > > > Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi nadzwyczajne walne zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem. Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia. > > ha ha ha, zawsze mnie ogarnia śmiech z tych wszystkowiedzących mocarzy forumowy :-))) > Ehhh widać żeś klakier starej ekipy :-), bronisz zażarcie. > A więc zakładając czysto-hipotetycznie, że oddelegowany członek rady rezygnuje z jakiegoś tam powodu i idziesz złożyć do sądu rejestrowego wniosek o zwołanie nwza. To powiedz mi ile to trwa czasu i ile pieniędzy trzeba w to włożyć a potem (skoro taki jesteś mądry) wytłumacz nam wszystkim w jaki sposób zostanie ogłoszone nwza aby zawiadomić skutecznie wszystkich akcjonariuszy bez wyjątku? No opowiedz nam, śmiało. > W mojej ocenie, tu jest tak dużo scenariuszy możliwych, że spółka raczej nie przetrwa jak będą ze sobą walczyć. Ale to tylko moje skromne zdanie, wszak tu jest tak dużo mędrców, że wiedzą wszystko najlepiej.
Ktoś do ciebie paragrafem i konkretem a ty pierdydol0l0 co by było gdyby. I jeszcze zarzucasz innym nadmiar wiedzy. Prawie zabawne.
Dnia 2020-04-17 o godz. 20:13 ~zxc napisał(a): > Dnia 2020-04-17 o godz. 19:59 ~prokurator napisał(a): > > Dnia 2020-04-17 o godz. 19:04 ~Ehhh napisał(a): > > > W ramach douczania poczytaj sobie ksh. > > > > > > > > § 3. > > > > Jeżeli w terminie dwóch tygodni od dnia przedstawienia żądania zarządowi nadzwyczajne walne zgromadzenie nie zostanie zwołane, sąd rejestrowy może upoważnić do zwołania nadzwyczajnego walnego zgromadzenia akcjonariuszy występujących z tym żądaniem. Sąd wyznacza przewodniczącego tego zgromadzenia. > > > > ha ha ha, zawsze mnie ogarnia śmiech z tych wszystkowiedzących mocarzy forumowy :-))) > > Ehhh widać żeś klakier starej ekipy :-), bronisz zażarcie. > > A więc zakładając czysto-hipotetycznie, że oddelegowany członek rady rezygnuje z jakiegoś tam powodu i idziesz złożyć do sądu rejestrowego wniosek o zwołanie nwza. To powiedz mi ile to trwa czasu i ile pieniędzy trzeba w to włożyć a potem (skoro taki jesteś mądry) wytłumacz nam wszystkim w jaki sposób zostanie ogłoszone nwza aby zawiadomić skutecznie wszystkich akcjonariuszy bez wyjątku? No opowiedz nam, śmiało. > > W mojej ocenie, tu jest tak dużo scenariuszy możliwych, że spółka raczej nie przetrwa jak będą ze sobą walczyć. Ale to tylko moje skromne zdanie, wszak tu jest tak dużo mędrców, że wiedzą wszystko najlepiej. > > Ktoś do ciebie paragrafem i konkretem a ty pierdydol0l0 co by było gdyby. I jeszcze zarzucasz innym nadmiar wiedzy. Prawie zabawne.
znam paragrafy bardzo dobrze i znam działanie sąd w tych sprawach. Prawo to jedno, stosowanie prawa w konkretnym przypadku to drugie. Ale wy skupcie się lepiej na samym prawie, to wam najlepiej wychodzi :-) Natomiast co do rezygnacji to nie sądzę aby delegowany członek rady wykonał taki ruch, są inne mocniejsze narzędzia do zastosowania. Dlatego też warto obserwować tę spółkę.
Ekipa zrezygnowała ,z zasiadania we władzach spółki ,z myślą odkupu akcji i chcąc coś ugrać muszą wyżej z rynku ściągać,ale nowy inwestor wszystko poczysci żal mi was ,sąd swoje a władza swoje .Wiecie że tutaj będzie porządna spółka a walne dopełni wszystkiego.
Masz pecha bo jestem daleki od bycia klakierem starej ekipy. Cieszyłem się jak nowi przejęli i dokupowalem ale się na jich przejechałem i straciłem 30%. Bo okazało sie, ze to nieudacznicy którzy tylko pół roku zmarnowali i kupę kasy firmowej(za darmo nie robili). Natomiast kruczki prawne nie są moim zmartwieniem, bo to KD będzie musiał to zrobić. A o to, ze mu kasy braknie na walkę prawna to się nie boje bo to jest jedyny w historii tej spolki, który nie wysypał na łeb inwestorom swoich akcji tylko próbuje coś robić. Zreszta jak trafnie zauważył założyciel tego wątku. A ty jesteś takim Samym dupkiem nowej ekipy i cieszę się,ze was wyp...na zbity pysk
O tak trzymać jeszcze będą prawnie odpowiadać bo im walne absolutorium nie udzieli ,stara ekipa myślała ,że za friko będzie golić spółkę .KD jest za słaby sam nie udźwignie spółki w poniedziałek niech się wysypią jeszcze ci co mają i zbieranie na niższych poziomach .Inwestorzy są rozchwiani emocjonalnie.
Nie ośmieszaj się bardziej. Już ci udowodniłem raz, że nie masz pojęcia o giełdzie , ksh, prawie itd. Jedyne do czego sie nadajesz to kupić akcje i dać prawo wykonywania z nich komuś innemu bo jesteś za gł... do korzystania z tego prawa. Kończę dyskusję z tobą, bo najpierw powinieneś sie dużo nauczyć zanim się odezwiesz na forum bez jakiegokolwiek pojęcia o temacie. Art 594 ksh sobie poczytaj. Wątpię czy ktokolwiek(nawet z gangu olsena) zaryzykuje olewanie.
Wszyscy mają to tego prawo jeśli posiadają akcje ,a podpowiem tobie , żeby się zarejestrować na walne wystarczy mieć 1 akcję .Kodeks prawa spółek handlowych to ty nie znasz.A na giełdzie też się nie znasz. Wiem że tutaj potraciłes ,kasę a dwa już nie będziesz powiązany z rzadna grupa trzymająca władzę w spółce.Milego dnia i pamiętaj ten co pieniądze nie musi znać na wszystkim ,ma od tego ludzi.