zgadza się będzie coraz gorzej, własnie skończyła się konferencja premiera i MZ. Mówili , że na razie nie ma planów otwierać galerii handlowych, a więc zostają zamknięte . Niestety salony Eutotela także. czuję zjazd kursu w dół
zgadza się będzie coraz gorzej, własnie skończyła się konferencja premiera i MZ. Mówili , że na razie nie ma planów otwierać galerii handlowych, a więc zostają zamknięte . Niestety salony Eutotela także. czuję zjazd kursu w dół
Zastanówcie się nad PCC Exolem. Produkcja środków do odkażania idzie na 100 % możliwości firmy. We wrześniu po otwarciu szkół zapotrzebowanie na środki odkażające wzrośnie o kolejne 80 -100 % co oznacza dalszy wzrost marż dla firm tego typu. W zwykłym okresie akcje PCC Exola dochodziły do ok. 6 zł. Nawet dzisiaj te akcje to nadal taniocha. Spółka z bardzo mocnymi fundamentami, co roku wypłacająca dywidendę. Polecam.
w perspektywie to bardzo.dobra inwestycja mimo,iż teraz jest trochę zły sentyment z powodu covid bo przecież zły sentyment wg. B. Grahama jest najlepszym momentem na kupno akcji. Kurs dziś spadł do 20,30 co jest dobrą ceną. Wskaźniki c/wk 1,25 wiec w miarę ok, C/z 5,93, Wartość księgowa na akcję 17,08, c/p 0,18, ROE 21%, prawie co roku zwiększają zyski, handlują produktami Apple, NC+, mają salony Play, są właścicielami jakiejś firmy od fotowoltaiki, płacą fajne dywidendy 7-10 % .
Dywidendy będą ale nie w tym roku, dopiero 2021, ja liczę po cichu ze kapitał zapasowy zostanie wyplacony jako dywidenda bo dostali wsparcie z tarczy. Poza tym taka niepewność to jak mawiał Graham najlepszy moment na tanie wejscie w solidna spółkę bo jest tania. A etl jest solidny.
Jestem na tej spółce od 4 lat i mogłem trochę ją obserwować. Uważam, że taki okres niepewności jak dziś jest dobrym momentem do kupna akcji, ponieważ można kupić tanie akcje i zakopać je na rok. Po tym roku w mojej opinii firma wróci do przedniego kursu i rozwoju. Dlaczego tak sądzę? Obecny kryzys kursu nie jest spowodowany problemami /czynnikami wewnętrznymi wynikającymi z samej firmy (typu złe inwestycje, marnotrawienie kasy, ktoś wrzuca w nich obligacje PFR tak jak w PZU) lecz sytuacją otoczenia gospodarczego. Po ustaniu COVID wszystko wróci do normy. Solidność:
- przede wszystkim to przedsiębiorstwo z długą historią i ugruntowaną pozycją na rynku
- solidny zarząd który porządnie zaradzą firmą i informuje akcjonariuszy o ważnych wydarzeniach (covid, kontrole z US), nie odwala numerów tak jak to dziś czytałem , któraś firma z GPW kupiła sobie za ubiegłoroczny zysk jacht,
- dywersyfikują swoją działalność, mają salony T-mobile, Play, salony telewizji NC+ największego dostawcy Tv w Polsce sklepy iDream a także weszli w fotowoltaikę poprzez Soon Energy Poland
- Prowadzą salony Apple - znam fanów Appla i wiem , ze ci ludzie potrafią wydawać majątek na ich produkty więc to solidny fragment ich zysków,
- Stabilność zysków - Zysk netto , EPS, EBITDA od 2012 jest ciągle poprawiany rok do roku a za tym idzie wzrost kursu . Przed epidemią od 2009 roku w trendzie wzrostowym
-rachunek przepływów pieniężnych pokazuje bardzo dobrą sytuację firmy pozwalającą dokonywać inwestycji i spłacać zobowiązania,
- niewielkie zadłużenie firmy, oczywiście ostatnio musieli się zatowarować ale to norma, podczas strachu o ciągłość dostaw.
- regularnie wypłacane dywidendy 7-10 % od 2006 roku , których wielkość rośnie z roku na rok
- Bardzo istotne wskaźniki finansowe, takie jak P/E, CAPE czy P/BV, znajdują się na niskich poziomach. ROE 21% ROA 7,50% tylko na plus,
- od lat zobowiązania długoterminowe nie przekraczają wartości netto środków obrotowych .
Witam, dzięki za obszerne argumenty. Spółka o której piszesz z jachtem to ZPUE. Co do Eurotel - moje obawy wynikają z zachowania konsumentów w zakresie zakupów w centrach handlowych. Zastanawiam się, jak zmieni się sposób zakupów i jak bardzo uderzy w Eurotel. Strach pozostanie i konsumenci mogą omijać galerie. Tego się obawiam. Wysłałem w piątek email z pytaniami do działu IR spółki, odpowiada tam wiceprezes. Nie dostałem odpowiedzi, dzisiaj dzwoniłem z ponowieniem prośby o odpowiedź. Jak dostanę, przekleję choć prosiłem aby były oficjalne informacje ze spółki na stronie www w dziale raportów bieżących. Pozdrawiam. Dywidendowy.
rozumiem twoje obawy bo są bardzo sensowne tylko ja ludziom, którzy mówią, że po epidemii zmienią się zwyczaje / zachowania konsumenckie i ogólnie ludzkie zawsze podaję przykład Chin i Azji. Jak wiesz tam co kila lat wybuchają jakieś epidemie czy to SARS , ptasia grypa, czy A/H1N1 i nikt z tego powodu nie robi specjalnych zmian, jest epidemia, jest lockdown a po epidemii wracamy do swoich wcześniejszych zwyczajów i zachowań czekając na kolejną. Myślę, że w PL ludzie zachowają się tak samo.
Popyt na akcje się ujawnił? Ja widzę spadek ponad 4% i sypanie akcjami a nie podnoszenie ceny. Zlecenia ustawione na coraz niższych poziomach są realizowane tylko dzięki sypaniu akcji a nie skupowaniu. Ktoś coś może wiedzieć o wynikach, 20 sierpnia walne. Pozdrawiam. Dywidendowy.
c/wk to aż 1,14 a pandemia szaleje, niedługo zamkną znowu galerie i będzie koniec filma, a o dywidendach trzeba już zapomnieć , teraz przesiadka na zepak
To nie prezes ZEPAK kupił sobie jacht za pieniądze spółki a uczynił to prezes i właściciel spółki ZPUE z Włoszczowej, to dywidendowy duża różnica a na EUROTEL tu nigdy nie zarobisz jak będziesz miał szczęście to odzyskasz tu jedynie zainwestowane pienadze
Przecież napisałem powyżej, że to nie ta spółka, bo się pomyliłem. A co do zysków, nie możesz być pewien że na jakieś spółce się zarobi lub nie. Pozdrawiam. Dywidendowy.
właśnie czytałem wypowiedź premiera, nie będzie żadnego drugiego lockdownu, a więc po wynikach eurotel odpali w górę. Wyniki za 2Q we wrześniu będą słabe a potem marsz na północ,