Jestem na tej spółce od 4 lat i mogłem trochę ją obserwować. Uważam, że taki okres niepewności jak dziś jest dobrym momentem do kupna akcji, ponieważ można kupić tanie akcje i zakopać je na rok. Po tym roku w mojej opinii firma wróci do przedniego kursu i rozwoju. Dlaczego tak sądzę? Obecny kryzys kursu nie jest spowodowany problemami /czynnikami wewnętrznymi wynikającymi z samej firmy (typu złe inwestycje, marnotrawienie kasy, ktoś wrzuca w nich obligacje PFR tak jak w PZU) lecz sytuacją otoczenia gospodarczego. Po ustaniu COVID wszystko wróci do normy.
Solidność:
- przede wszystkim to przedsiębiorstwo z długą historią i ugruntowaną pozycją na rynku
- solidny zarząd który porządnie zaradzą firmą i informuje akcjonariuszy o ważnych wydarzeniach (covid, kontrole z US), nie odwala numerów tak jak to dziś czytałem , któraś firma z GPW kupiła sobie za ubiegłoroczny zysk jacht,
- dywersyfikują swoją działalność, mają salony T-mobile, Play, salony telewizji NC+ największego dostawcy Tv w Polsce sklepy iDream a także weszli w fotowoltaikę poprzez Soon Energy Poland
- Prowadzą salony Apple - znam fanów Appla i wiem , ze ci ludzie potrafią wydawać majątek na ich produkty więc to solidny fragment ich zysków,
- Stabilność zysków - Zysk netto , EPS, EBITDA od 2012 jest ciągle poprawiany rok do roku a za tym idzie wzrost kursu . Przed epidemią od 2009 roku w trendzie wzrostowym
-rachunek przepływów pieniężnych pokazuje bardzo dobrą sytuację firmy pozwalającą dokonywać inwestycji i spłacać zobowiązania,
- niewielkie zadłużenie firmy, oczywiście ostatnio musieli się zatowarować ale to norma, podczas strachu o ciągłość dostaw.
- regularnie wypłacane dywidendy 7-10 % od 2006 roku , których wielkość rośnie z roku na rok
- Bardzo istotne wskaźniki finansowe, takie jak P/E, CAPE czy P/BV, znajdują się na niskich poziomach. ROE 21% ROA 7,50% tylko na plus,
- od lat zobowiązania długoterminowe nie przekraczają wartości netto środków obrotowych .