Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  20,20 zł , zmiana od tamtej pory: 54,95%

Re: będzie coraz gorzej

Jestem na tej spółce od 4 lat i mogłem trochę ją obserwować. Uważam, że taki okres niepewności jak dziś jest dobrym momentem do kupna akcji, ponieważ można kupić tanie akcje i zakopać je na rok. Po tym roku w mojej opinii firma wróci do przedniego kursu i rozwoju.  Dlaczego tak sądzę? Obecny kryzys kursu nie jest spowodowany problemami /czynnikami wewnętrznymi wynikającymi z samej firmy (typu złe inwestycje, marnotrawienie kasy, ktoś wrzuca w nich obligacje PFR tak jak w PZU) lecz sytuacją otoczenia gospodarczego. Po ustaniu COVID wszystko wróci do normy.
Solidność:

- przede wszystkim  to przedsiębiorstwo z długą historią i ugruntowaną pozycją na rynku

- solidny zarząd który porządnie zaradzą firmą i informuje akcjonariuszy o ważnych wydarzeniach (covid, kontrole z US),  nie odwala numerów tak jak to dziś czytałem , któraś firma z GPW kupiła sobie za ubiegłoroczny zysk jacht,

- dywersyfikują swoją działalność, mają salony T-mobile, Play, salony telewizji NC+ największego dostawcy Tv w Polsce sklepy iDream a także weszli w fotowoltaikę poprzez Soon Energy Poland 

- Prowadzą salony Apple - znam fanów Appla  i wiem , ze ci ludzie potrafią wydawać majątek na ich produkty więc to solidny fragment ich zysków,

-   Stabilność zysków -  Zysk  netto , EPS, EBITDA   od 2012 jest ciągle poprawiany rok do roku a za tym idzie wzrost kursu . Przed epidemią od 2009 roku w trendzie wzrostowym 

-rachunek przepływów pieniężnych pokazuje bardzo dobrą  sytuację firmy pozwalającą dokonywać   inwestycji i spłacać zobowiązania, 

- niewielkie zadłużenie firmy, oczywiście ostatnio musieli się zatowarować ale to norma, podczas strachu o ciągłość dostaw. 

-   regularnie wypłacane dywidendy 7-10 % od 2006 roku , których wielkość rośnie z roku na rok 

- Bardzo istotne   wskaźniki finansowe, takie jak P/E, CAPE czy P/BV, znajdują się na niskich poziomach. ROE  21% ROA 7,50% tylko na plus,

- od lat zobowiązania długoterminowe nie  przekraczają wartości netto środków  obrotowych  . 

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
EUROTEL -1,28% 30,90 2026-01-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.