• Nowy udziałowiec Autor: ~johnny [95.40.12.*]
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~panda [185.49.29.*]
    To jest członek RN JWA. Oby tylko wszedł tutaj spekulacyjnie, bo to słaba firemka i lepiej zeby cloud nie miał z nimi nic wspólnego.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~konek [196.3.50.*]
    ja sobie jeszcze jakies grosze dobieram, wydaje mi sie ze przy tym kursie zlotowki to marze na sprzedazy danych poszybuja w kosmos chociaz nie wiem jak z popytam. w ich branzy to moga siedziec w domu
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: pandorinium [185.49.29.*]
    I tu jest problem. Z jednej strony firmy mogą chcieć ciąć niepotrzebne koszty w dobie recesji, z drugiej strony dobrze stargetowany klient kupi produkt firmy, co jest istotne gdy wiele firm musi przerzucić się na sprzedaż w internecie i szukać nabywców poprzez odpowiednią reklamę. Się zobaczy jaki wpływ na wynikach będzie mieć wirus.
    Taka ciekawostka

https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/1462386,koronawirus-jak-przemieszczaja-sie-ludzie-na-swiecie.html

Zachowanie mieszkańców Polski, Włoch i Wielkiej Brytanii było badane pod kątem tego, jaką odległość pokonywali każdego dnia. Zajmująca się big data firma Cloud Technologies analizowała zanonimizowane dane z urządzeń mobilnych, głównie telefonów komórkowych, z geolokalizacją opartą o system GPS od 24 lutego do 15 marca.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [80.68.231.*]
    Widziałem, coś tam pracują.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.249.*]
    To co? Coś się ruszamy? Na różnicach kursowych pewnie z 2-3mln będą zysku ale rozumiem że to tylko przeszacowanie naleznosci. Pytanie jak dane się sprzedają w tych czasach
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~panda [185.49.29.*]
    Jak przebijemy 20 zł to można powiedzieć że coś się ruszyło. Teraz to tylko takie ruchy, raz w górę, raz w dół. Wyniki to jeszcze hen daleko. Oczywiście zarząd już wie jak wypadły w tym kwartale. Ciekawe czy mają zlecenia, jak im idzie praca, czy zdalnie, czy nie. Czasami prezesina mógłby coś powiedzieć ulicy o swojej firmie.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Jurek [89.8.182.*]
    Czy to jest bankrut? Tak to niestety wyglada
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Bazinga [37.47.18.*]
    Bardzo merytoryczny wpis i bogata argumentacja, Jurek. Po hossie na OZE i spółkach biomedycznych mówi się o wzrostach w sektorze e-commerce, a to moim zdaniem okazja dla Cloud, który monitoruje ruch w internecie i sprzedaje te dane reklamodawcom.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Jurek [89.8.182.*]
    Pewnie nie zauwazyles podazy, ukrytych zlecen sprzedazy. Wielu zabiegow by tylko sie pozbyc tych akcji.
    Ukryte tak i co z tego? Dużo ludzi kupiło 7-8.5
    Plus firma zaczyna radzić sobie.
    Minus zarząd nie kupuje.
    Trup absolutnie nie. Czy wzrośnie? To giełda może być i po 1zl a może i po 100zl. Mogą zawsze wezwanie zrobić. Po 20zl pewnie każdy by się zabijał żeby oddać choć ja liczę na więcej.
    Polecam ich stronę aby wiedzieć kiedy mają okresy zamknięte. https://www.cloudtechnologies.pl/pl/dla-inwestorow
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.242.*]
    https://ceo.com.pl/zamiast-szczepienia-ostrzezenie-na-telefonie-tak-tez-mozna-walczyc-z-covid-19-91395
    Taka ciekawostkę sobie znalazlem
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.242.*]
    I tutaj: https://www.google.com/amp/s/itbiznes.pl/oprogramowanie/aplikacje-wykrywajace-koronawirusa-polcovid-19/amp/
    Taki sam był zachwyt gdy tworzyli program do odblokowywania reklam. Mają teraz to narzędzie. Niech pokażą umowy na jego sprzedaż, bo pisać to sobie można.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~graalek [178.43.233.*]
    ... akurat ich technologia ostrzegania w oparciu o reklamy, bez instalacji oprogramowania, kwalifikuje się bardziej do grantu niż sprzedaży. Jakiś miesiąc temu nagłaśniano nabór projektów pomagających w zwalczaniu koronawirusa do sfinansowania w oparciu o środki UE. Prawdopodobny jest ten sposób monetyzacji.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~konek [196.3.50.*]
    Ciekawi mnie ze wczesniej prezes chodzil do kazdej gazety/telewizji gdzie chcieli go pokazac teraz od paru/parunastu miesiecy cisza...
    Akcji nikt z zarzadu nie kupuje a tanio, pytanie czy nie bedzie taniej?
    Jakis nowy człowiek przekroczył prawdopodobnie spekulacyjnie 5% chyba nie powiazany z zarzadem.
    Obecnie ktos wywala po 7.12 z ukrytego - popyt taki new connectowy.
    Ciekawe jak wyniki?
    Biznes jak dla mnie jest tak pokrecony ze kazda regulacja albo intensywniejsze prace np. googla moga go zabic chyba ze sie myle? Mowie o handlu danymi nie od DMP unblocku czy oan.
    Mnie cały czas zastanawia ta roznica w wynikach mieli +20mln pozniej zjazd. Nie sadze ze to RODO mi sie wydaje ze jakis głowny kontrachen uciekł u którego mieli te naleznosci albo wewnetrzne rozliczenia miedzy spółkami Chodaczka, który pozniej zmienił strategie. Chociaż jak liczyłem to wychodziło że to były rozliczenia z kimś z Azji jak pamietam. Zrobili skup po 60zł obecnie ta wycena to abstrakcyjna kwota. Główni akcjonariusze w ogole nie brali w niej udzialu.

W wynikach powinny byc duże różnice kursowe wiec zysk netto powinien byc a jak z reszta biznesu?
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~panda [31.11.214.*]
    przecież to było maglowane. Mieli firmę z Azjii, która im nie płaciła. Potem przestali im sprzedawać dane stąd ogromny spadek przychodów. Plus jakieś kłótnie z Chodaczkiem, dziwne układy z altusem.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.251.*]
    Ale sumarycznie im zapłacili wszystko należności. Skąd wiesz o klotniach?
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.251.*]
    A wiecie jak oni stoją z IP BOX? Będą płacić niższe podatki?
    Zapłacili, ale nerwowo było.. Kiedyś się przewinął ten temat z chodaczkiem, ale już nie pamiętam szczegółów. były też te dziwaczne ruchy gdzie chcieli przejmować inną firmę za jakieś lewe kwoty.
    IP box nierealne, bo oni tylko sprzedają dane. Ciekawi mnie raport

Zobaczy raport. I kwartał zawsze najsłabszy, na plus waluty. Kwestia czy mają zlecenia czy też oberwali przez wirusa.
    Kto sprzedaje dane to sprzedaje dane ale mają adblocka DMP i jeszcze coś więc może może IP box. Dzięki za odpowiedź na pytania. Gdzie nie słyszę e-commerce przyspieszyło. Zdziwię się jeżeli w I albo II kw. Nie będzie tego widać. Myślę żeby jeszcze dobrac :-) ale poczekam na wyniki. 4 maja roczne niby numery znane ale może coś ciekawego napiszą:-) a za tydzien I kw.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~cfaniak [5.173.170.*]
    Jak dla mnie wycena jest atrakcyjna, ale na odbicie jak kiedyś już nie liczę. Trzymam akcję od dawien dawna, jak było po ok 6 pln nawet se uśredniłem, ale i tak średnią w portfelu mam wysoką. (ze 40 pln) Natomiast akcje są teraz na tyle mało warte, że je trzymam. Jak spadną to nie stracę dużo więcej, a kto wie może kiedyś odbiją i będzie okazja do wysypki.

Co do wyników, nie spodziewam się rewelacji. Sam jestem w tej branży i o ile Styczeń i Luty klienci ładnie zlecali, to później się posypało. Maj teoretycznie zaczyna odbijać, ale to jeszcze nie to co było przed Koronawirusem. Natomiast widzę szanse na odbicie w tej branży w Q3 i Q4 o ile nie będzie nawrotu korony.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~lotysz [196.3.50.*]
    i tak i nie... kapitalizacja 40mln... wystarczy 2-3mln zysku kwartalnie i masz c/z na poziomie 4-5 a to raptem 1mln dolcow kwartalnie
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: pandorinium [79.110.207.*]
    Zysku dalej brak. Tak jak przypuszczałem, pierwszy kwartał zawsze był najgorszy z całego roku. Jest wzrost przychodów, widać że pracują, niestety dalej są spore koszty. Różnice kursowe bardzo poprawiły wynik. Gdyby m się dalej udawało poprawiać przychody to niedługo powinny być i zyski netto. Ale kwestia jak covid wpłynie na dalsze zamówienia od klientów. Przełomu nie ma. tragedii nie ma. Pewnie dalsze kiszenie kursu między 6-8 zeta.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Cf [31.0.45.*]
    Wzrost przychodów o 35% r/r, strata mniejsza r/r. Ładny raport
    Liczylem na lepszy report. Tragedii nie ma ale liczyłem na o wiele lepszy. Ciągle straty
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Jurek [89.8.125.*]
    Dlatego raport przelozyli na piatek
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: pandorinium [79.110.207.*]
    No i co im to dało, że przesunęli?. Wysypał się ktoś i zbił kurs na 3 zł, bo tragedia? Mnóstwo spółek przełożyło, bo jest pandemia. I tyle.
    Przenisiesienie raportu nie ma tu w ogóle znaczenia. Temat jest taki że minął rok a prawie nic się nie zmieniło. Kurs zaczął się ruszać, A wyniki zaczęły spadać później. Tutaj może być podobnie że kurs zacznie się ruszać A wyniki przyjdą później
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.232.*]
    To co jest najbardziej ciekawe to poziom kursu a wyniki. Kurs zaczął spadać mniej więcej 3lata temu. Jak wyniki byly super. Ostatnie dobre wyniki były 2lata temu a kurs już był po 30zl czyli spadł 70%. Jak byly pierwsze kiepskie wyniki to kurs byl juz ponizej 10zl... wyniki A kurs ma się tak do siebie jak piernik do wiatraka... być może znajomi królika wiedzą co najmniej rok wcześniej że wyniki będą kiepskie :-D albo dobre :-D
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [5.173.232.*]
    Wracając do tematu oni mają gotówki i należności tyle ile ich wycena. Jakas tam technologię więc cały czas są niedowartosciowani porównując do np. Takiego datawalk. Jak na spółki technologiczne to tani są pytanie ile ten ich biznes może wytrzymać zmian. Chociaż licencje dom sprzedaje na 5 lat :-D
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Łodziak [31.178.137.*]
    Serio te wyniki były takie źłe, że wracamy do boczniaka? Nie kumam tej spółki serio...
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~lolek [80.68.231.*]
    a były dobre? :)
    to ze dzisiaj spadlo nie oznacza ze dalej bedzie boczny ale po wynikach panika ;)
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Łodziak [31.178.137.*]
    No tak - skoro jedyną pozycją na jaką 90% inwestorów zwraca uwagę jest zysk netto to raport był słaby. Nie wiem po co piszą resztę raportu. Powini robić stronę tytułową, zysk netto i selfika prezesa.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Lolek [80.68.231.*]
    A która pozycja Ci się tak podoba?
    Raport ok ale kompletnie bez przełomu. Amortyzacja 1.3mln Ale różnice kursowe też 1.3mln. Przychody większe ale zysku brak. Ok teraz licencje dmp sprzedają po 20tys za miesiąc, obecnie 2 i parę mają podpisać niedługo jak podpiszą 50 to pięknie jak 4 to szału nie ma... Ja nie sprzedaje do to bankrutem im daleko potencjal ciagle jest ale przelomu brak
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Konek [194.120.84.*]
    jestem daleki od naganiania ale wyglada to naprawde ladnie.
    Pamietacie jak rozmwialiasmy o JWA? Malutka spółka gdzie w radzie nadzorczej jest człowiek ktory przekroczyl u nas 5%. Teraz w JWA wszedl Ciszewski... Moze przypadek może nie
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Vlad [89.70.82.*]
    biznes przenosi sie do internetu, więc zrobi się bardziej gęsto, a zatem wzrost zapotrzebowania na usługi CLOUD będzie skokowy. Większe kapitały uaktywnią się pow. 20 zł
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Jurek [89.8.72.*]
    Poki co to jest zwyczajny smiec z newconnect
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Obserwator [85.14.117.*]
    Na razie nie ma żadnego popytu na poziomie 12 zł a Ty fantazjujesz o większych kapitałach powyżej 20 zł. CLOUD musi zacząć osiągać zyski a nie jechać non-stop na stratach.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~hp [83.10.157.*]
    Obroty 5k dziennie to żart, ta spółka i jej zarząd to śmieć.
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~CloudK [37.47.25.*]
    Zarząd był słaby ale może czagos się nauczyli?
  • Re: Nowy udziałowiec Autor: ~Vlad [89.70.82.*]
    jak jest nisko to śmieć, a jak bedzie wysoko to super - hahaha
    Rozumiemy tę prostą logikę, że 100 zł to więcej niż 12 zł i w ogóle to lepsza sytuacja -:))) ale po co nas przekonujesz?
[x]
CLOUD 0,00% 74,60 2026-03-06 16:07:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.